ülkede ki dış dengeye ilişkin en büyük problem enerji tedariği.
Bu kalemi çıktığınızda problem olmaz.
hatta ülkemizde petrol-gaz tipi birşeyler bulunsa ve bu sadece bize yetse şu anda kur 5 liranın bile altında olurdu.
Printable View
ülkede ki dış dengeye ilişkin en büyük problem enerji tedariği.
Bu kalemi çıktığınızda problem olmaz.
hatta ülkemizde petrol-gaz tipi birşeyler bulunsa ve bu sadece bize yetse şu anda kur 5 liranın bile altında olurdu.
Bana da dolar çıkacak gibi geliyor. Öyle gelmesinin nedeni bimasta 1 haftadır yaşanan sert yabancı satışı. Bilmiyorum en son ne zaman %56lara düşmüş yabancı oranı... Dolar bazlı bu fiyatlar yüksek geliyor olabilir onlara.
Nereye alıcan laptop u, her evde enaz 2 şer laptop var. Pandemi den dolayı okullar kapanınca, eğitimler İnternet üzerinden verilmişti geçen sene unutuldu sanırım.
Her veli mecburen laptop aldı, o sene laptop satışları rekor kırdı.
Yabancı kendi açısından haklı. Ben de olsam satarım hisseleri. Adamların 1 gece de dolar bazlı olarak paraları %30 arttı. O yüzden de hisse satıp düşükten doları alıp birşey yapmadan %30 u cebe koydu. Tabana gitmese hisseler emin ol hepsini satarlardı :)
Merkez Bankası bilançosunu iinceleyenler oluyor, bir de TCMB arada genel bir finans piyasası, iç dış odaklar kimin nereyer borcu alacağı var açıklıyor. Yakında öğreniriz.
Yerlilerden çok yurt dışında işlem yapanlara darbe vurulmuş olabilir. Yurt içindekilerin birbirinden dolar alıp satması bu kadar dalgalanma yaratmaması gerekir.
Bakan Nebati 5 milyar dolar ile bu ülkeye zarar veremeyeceklerini anlamışlardır vs dedi.
Bi önceki tepede yılanoğlu 7.xx den 5.xx lere düşmüş altı ay yatayda sürünmüştü. Tıssss tıssssır
Bu tepede 18.xx den 10.xx e düştü, benzerlik olursa altı ay yatayda sürünmesi icap eder, tıssssır tıssssır
Öyle bir hayalleri vardı, ama olmadı, vaz geçtiler gibi gözüküyor. Nebati kur seviyesine girmedi hiç, bu gece kamu satışı da yok gibiydi. Bugün gündüz ara ara satışlar geliyordu, yarın da satışlar gelir mi bilmem. Yoksa 12 üstüne atarız Cuma’ya kadar.
Zaten yılı düşük kapatalım da diye düşünüyorlardır, Ocak ilk yarısı 13 üzerine yerleşir bence dolar.
Bence büyük oyuncular çekinir kafalarına göre hareket etmezler. Borsada hacim azalır.
Bankalar SMS gönderiyor, kullanmadığım kart ile ilgili şimdi SMS gelmiş, kredi kartı ile döviz, altın almak, kripto borsası, şans oyunları amaç dışı kullanım demiş.
bu haftanın dibinin altını bir daha görmez... çok yuksek faiz arttırımı olmadıkça...
hele seneyi 12 altında kapatamazlarsa zaten 12 altını da bir daha görmez... ama o kadarını da becerirler artık ne kadar rezerv yakacaklarsa yakıp heralde...
Bir kaç yıl önce gündem sinema salonları idi ben de ne oluyor bakmıştım. Bu ay ekmek fiyatı, ayçiçek yağı, tuvalet kağıdı fiyatı gündemi ezici şekilde işgal etti.
>>>>>>>>>>>
https://www.aa.com.tr/tr/kultur-sana...ektoru/1352983
Son günlerin tartışma konusu Türk sinema sektörü
Bilet fiyatlarında hakları verilmediği gerekçesiyle yapımcıların salon işletmecilerini boykot ederek filmlerini vizyona sokmayacağı iddiaları son günlerde kültür sanat gündemini meşgul ediyor.
31.12.2018
Haberin detayları da var, ekstra önlemler alınmış. Sanırım bankalar müşterileri arayıp ikna edecek.
>>>>
https://www.bloomberght.com/tl-mevdu...esviki-2295376
27 Aralık 2021 Pazartesi, 21:44
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından, vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarlara zorunlu karşılık teşviki uygulayacak.
...
"ABD doları olarak tutulan döviz tutarlarının ABD doları cinsinden mevduat/katılım fonu (yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu hariç) yükümlülükleri için tutulması gereken tutara kadar olan kısmı üzerinden yıllık 0,015 (yüzde 1,5) oranında komisyon alınmasına,
...
Ha güzel; millet paraları çeker o zaman... banka da fazladan zorunlu karşılık ayırmak zorunda kalmaz...
Kimin aklına geldiyse helal olsun, süper bulmuş bunu...
İş Bankası'nı aradım DEM için. 1 Milyon üzeri %17 dediler. 3 aylıkta %4 faiz veriyor. Doları gişe kurundan çevirip, TCMB kurundan DEM yapıyorsun. Yani 11.05'ten satıp 11.45'ten DEM önderdiler. Yahu zaten aradaki fark %4'e eşit. DEM dönüşü dolara geçsem bir %3 oradan yiyeceğim. 90 gün kilitli kalacaksın o da ayrı. Ayrıca eğer dolar %4 üzeri artarsa bu dönemde yani 12.00'ı geçerse hiçbir şey yapmayıp dolarda kaldığın duruma göre alış-satışlardan %3 gol yemiş olacaksın. Zaten yapacağım yoktu da, iyice boşver dedim.
Bana gore, Dolar bir daha 18 TL nin ustunu gormez iddiasi bir daha 12 TL nin alti hatta 10 TL nin alti gormez iddiasindan daha yuksek bir gerceklesme olasiligina sahiptir.
Kur tahminlerini ekonomideki gelismelerden bagimsiz degerlendirmek hatali olur.
2022 icin Aklima gelen bazi olasi makro ekonomik gelismeler:
-2022 de cari fazla verme olasiligi
-Istanbul Atasehirde acilacak islami finans merkezi.
-Diger Korfez ulkeleri ile duzelen iliskiler.
-Dem hesaplari
-Turkiyenin Dunyada giderek artan siyasi ve askeri gucunun neden olacagi yeni stratejik yabanci yatirimlari ve yeni SWAP anlasmalari.
-Turizmde beklenen 35 milyar dolar gelir..vs..vs..
bitti.
zaman geldi.
gidiyorlar.
bu sene.
dolar aşağı
endeks yukarı
Öyle bir süreçte oyun tam tersi başlar diye düşünmekteyim. Oluk oluk yp girecekse bu kurdan ki girdikte düşecek ve bu borsadan girdikçe çıkacak, girmez. 2001-2003 arası sürecin bir benzeri olur diye beklerim ikisi içinde.
Ha zaten girmeyecekse değişen birşey de olmaz :))))
Anketlerin, kamuoyunun kesin değişimi göstermesi lazım zaten bu giriş için. Şu an için belirsizlik hakim. Muhalefetin adayı belli değil. Bu aday üzerinden yapılacak anketler meçhul.
Malı alırken kazanmak lazım satarken değil demişler ya o hesap.
girmelerine gerek yok ki. biz onlara gireceğiz. tr ekonomisi çarkları çok güzel işleyen, her badireyi atlatabilen, her sıkıntıda kâr üretebilen bir modele dönüştü. bu sebeple döviz dizginlediğinde dünya rekabet koşullarının çok üstünde bir kabiliyet sergileyecektir.
ne döviz ne rekabet. tek sorun siyaset.
o da az kaldı.
5 dolar efsanesi çok yakında.
gösterge ile politika faizi bir zaman sonra birbirlerini yakalayacaklar.
son düşüş çıkışın düşüşü ise
düşüşün çıkışıda olacaktır.
uzun lafın kısası: piyasalar longtur.
https://www.paraanaliz.com/2021/para...ezasi-g-20883/
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz mevduatlarında beklenen çözülme gerçekleşmeyince sürpriz bir kararla döviz mevduattan ve döviz cinsi katılım fonu hesaplarından, vadeli TL mevduata ve katılma hesaplarına dönüşen tutarlara zorunlu karşılık teşviki uygulayacağını açıkladı. Dövizde kalan mevduat için ise bankaları %1,5 komisyon ödemeye zorunlu kıldı. Belli bir vade ile döviz mevduatlarının bir yüzdesini TL mevduata döndürmeyi başaran banklara ise komisyon cezasından muaf tutacak.
Bu haber yine dövizi harladı gibi görünüyor. Berat Albayrak döneminde de bu şekilde çok fazla uygulama yapılıyordu sürekli.
aman dikkat li olalım dostlar
BDDK, 21 kişi ve sosyal medya kullanıcısı hakkında suç duyurusunda bulundu -AA
https://i.hizliresim.com/fhepas7.png
Önemli olan kim aldı/sattı? Onun ortaya çıkması..
açılış LONG severlere yaradı da, kapanış ne olur bilinmez..
15-18 maliyetin en büyüğü muhalif kesime ait.FOX,HALK TV seyreden ve dolar 25 olacak diyen yorumculara teveccüh eden kesim...KATARLA swap yapıldı 30 dan vs.
Komplo terorilerine sığınınca bilinçli,havas olduğuna,çomar olmadığı algısına kapılan kesim.
ATV,TRT seyreden bu tür bilgi-yorumcu göremez.
Bunu bizzat iş çevremden de görüyorum.13 tl den sonrası tehlikelidir dediğinde,seni
bir dövmedikleri kalıyordu.
Temenniler malesef realitenin önüne geçiyor.
O aralıktan maliyetlenen kesimin toplam içerisinde devede kulak olduğunu düşünüyorum. Yani yüzde 5-6 vardır yoktur maksimum. Görebildiğimiz DTH miktarları da bunu söylüyor. Artı eldekine ek yapmış olabilir. Benimde tanıdıklarım var. 5 lerden 7 lerden 8 lerden almış gelmiş bir miktar da 14-15 lerden almış.
Esas problemi 18 görmüş şeyin çok hızlı düşüp çoğunluk için kardan zarar yazdırması olarak okuyorum. Eldekini yukarıdan çıkamamanın vermiş olduğu hayal kırıklığı. Tabi buna göre hayaller, planlar kuranlar vardı.
Bundan para kazanacaklar içinde aynı şey geçerli. Turizmcisi de, inşaatçısı da hayal kırıklığına uğradı. Toplu bir hayal kırıklığı hali var bu kesimde.
Mahmutpaşalı dolarların düğünde damada atıldığını kabul mu etmiş
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
1-Birisi kardan zarar etmiş.Yani serveti azalmış.Üzgün...
2-Diğerinin ise düğünü var altın alacak veya altın dolar -dolar borcu var.Dolar düştüğünde sevinçli..Dolar artarsa belki de aç kalacak.Ama diğerinin sadece konforu azalacak.
Bu açıdan bile baksan doların düşmesi vicdanen daha mantıklı.
Dolar 18 olunca ,tl için bu kağıt ne işe yarıyor denmesindense...TL nin güçlü olması bana göre daha itibarlıdır.
pimi çekilmiş el bombası misali,piyasalar..
hadi geçtim reelini bari enflasyon kadar faiz verirsin... her şey yerine oturur...
garip hezeyanlarla kurcalayıp durursan sonra böyle peşinden koşarsın, nasıl toparlasam diye uğraşır durursun...
sistem gayet basit... zorlaştırırsan herkes mutsuz olur...
Elbette mutabık. Ülkenin gerçeklerine uygun bir değerde olması toplumun geneli için iyi olan. Bende bunu isterim elbet maaşlı bir çalışan olarak. Hayat pahalılığı içimizden geçti.
Ama diğer kesimde esas para sahibi. Çok büyük bir servet azalımı yaşandı o cenahta. Kardan zarar diyelim. Bu paranın piyasaya akmasını bekleyen kesim içinde sıkıntıya soktu işi. Parası olanın daha çok parası olacak, bunun bir kısmı piyasaya çıkıp ev-araba-arsa alacak, fiyatlar iyice uzaya çıkacak, alan-veren memnun, geri kalan mağdur olacaktı.
Alacak olan kadar satacak kesimde üzüldü. Yeni yetme müteahhit bir oğlan var tanıdık babadan zengin misal. 1+1 işine girişti büyük site yapıyor yaza bitirecek. Hocam Alamancılar gelsin Euro zaten 20 üzeri bunları takla attıracağım onlara diye geziyordu. Şimdi üzgün :)