Viop piyasasını biliyorsundur 1 lot kabaca 1000 TL parayla alınabiliyor.
Bunun vioptaki yani borsadakı değeri ise 10,000 TL anlamına geliyor.
Yani 1000 TL parana 9000 TL de banka faizsiz masrafsız kredi vermiş oluyor. TOplamda 10,000 TL lik alış veya Şort satış yapabiliyorsun. Kar zararın bu 10,000 TL ile hesaplanıyor. Kar ettiğinde ve pozisyonu kapattığında bankadan aldıgın 9000 TL yi geri veriyorsun. Elde ettiği kar 1000 TL ne ekleniyor.
Zarar ettiysende Örneğin 1000 TL zarardasın ve pozisyonu kapatacaksın bankanın 9000 TL sini verdin sende kalan 1000 TL de zarardan düş 0 TL hiç paran kalmadı.
Yani burada Kaldıraç dediğimiz zımbırtı sana faizsiz masrafsız borç para veriyor işini bitir parayı bana geri ver diyor. Faiz ödemene gerek yok diyor.
Şimdi DOlayısıyla sen 100 Lotluk işlem yaptığında Piyasaya 1,000,000 TL lik hisse veya endeks adına ne dersen de almış oluyorsun.
Kademelerde genel olarak anlık rahatlıkla her an 50 lot bulabiliyorsun bu bazan 100 200 lota cıkıyor 300 lota cıkıyor o an o kademe.
tabi aşağı kademeler veya yukarı kademeler daha fazla dolu oluyor.
mesela biraz önce kademeleri resimledim bakabilirsin.
https://i.imgyukle.com/2019/09/24/o8pTIe.png
Yani benim izlenimlerim 50 lotla full aktiften alıp satmakla rahatlıkla döndürebileceğini gösteriyor.
50 lot ne demek ? 500,000 TL demek. BU parayla alış ve satış yapmış oluyorsun yani. BU kadar parayla hangi hisse senedinde her an alış ve satış yapabilirsin. Oradan pay biç.
Kafandakı stratejiyi yansıtma olayını robotlaştıracaksan bu yazılım bilgisiyle alakalı bir durum. Yazdıgınız sürece çalışacaktır.
Bunun karşılığı derken yazdığın stratejinin karlı olup olmadığını ölçmen lazım. indikatörlerde aynı şekide 999999999 adet indikatör ve kombinansyon çıkar.
İndikatörlerin uyumlu olduğuna veya uyumlu olmadığına nasıl kanaat getirdiğin önemli ?
RSİ den örnek verelim RSİ ne yaparsa o grafiğe uyumlu hale gelmiş oluyor.
Hiçbir indikatör %100 başarıyla çalışmıyor ? RSİ yi 30 da al 70 de sat şeklinde kullanırsan KARLI işlem % 70 civarında çıkar ancak profit factoru 0,60 lara iner belki daha düşük. yani kar ederken 60 lira zarar ederken 100 lıra zarar eder.
RSİ 50 yi geçince al aşağı geçince sat şeklinde çalıştırırsan Karlı işlem %30 civarında cıkar Profit factoru 1,30 civarı cıkar.
Hangi piyasaya koyarsan koy benzer sonuçları alacaksın.
Dolayısıyla indikatör veya stratejilerin uyumlulugu ve bunun karşılıgını alma olayı senin yazdığın stratejinin karlı mantıklı ve geçmişe dönük testinin başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmayacağına bağlı.
Başka birşeymi sormaya calıstın tam anlamadım.