Originally Posted by
dividend
Daha önce konusu geçti mi bilmiyorum, her ne kadar yazmasam da düzenli okuyucu olarak ben denk gelmedim. Yatırım amaçlı evler ve kira getirilerini gayrimenkul yatırım ortaklıklarının getirileriyle kıyaslayan bir çalışmanın faydalı olabileceği kanaatindeyim.
Ankara'da yaşadığım için fiziken gördüğüm, takip edebileceğim halka açık olan iki gyo'yu inceledim. Birincisi şehrin en lüks denebilecek avm'si panora. Son iki yılda hisse başı yaklaşık 45 kuruş temettü vermiş ve genel olarak kira gelirini temettü olarak dağıtıyor, ortakları şehrin ve ülkenin önde gelenlerinden. Bu şirketin hissesi şuanda 4,00-4,2 arasında dalgalanıyor, yani 10 yılın altında bir kira çarpanı var. İkincisi ise ankamall nam-ı diğer yggyo burdaki çarpan bir miktar daha yüksek olsa da panoraya yakın seviyede ve ortakları ağırlıklı olarak gimat esnafı. Bu şirketlerin büyüme gibi çok bir dertleri yok ancak gelirini düzenli olarak dağıtıyorlar ve çarpanları ev kirasına göre çok daha cazip. İş yeri kira çarpanları elbetteki daha düşük ama kurumsal olmayan esnafla uğraşmak hiç çekici gelmediğinden büyük sermaye yoksa yatırım amaçlı iş yeri hiç cazip gelmiyor.
Gayrimenkuldeki ikinci getiri faktörü olan değer artışının Ankara'da zaten düşük olduğunu burda yaşayanlar pekala biliyordur. Yaşam merkezi de yer değiştirdiğinden bu gyolarda değer artışının şehrin genel seviyesine paralel olduğunu düşünüyorum. Likiditesinin yüksek olması ayrı bir avantaj.
Tapu elimde olmalı mülk benim olmalı yaklaşımını bir kenara bırakarak bu şirketlerin hisseleri ile eve yatırım yapmanın artısını eksisini değerlendirmekte fayda olduğunu düşünüyorum.