İyi akşamlar. Beyan yapmamız gerektiğini farz ederek, dolar kuru coupon günü veya couponun hesabımıza geçtiği günü mü göze alarak hesap ediyoruz? Google'dan cevabı bir türlü bulamadım.
Printable View
https://dividendexpert.blogspot.com/.../eurobond.html
geçmiş sayfalarda da bulabilirsiniz.
syg.
İsterseniz her sayfanın başına yazın fark etmez. O soru sorulacak.
TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhabalar
Bir konuda tecrübeli arkadaşlardan fikir tecrübe paylaşımı rica edeceğim. İlk kez eurobond yatırımı yaptım. Tecrübesiz olduğum için yardım rica ediyorum.
29 haziran tarihinde teb'ten 2040 vadeli eurobond'u 957,94 dolar karşılığı aldım. Amacım vade sonuna kadar beklemek değildi ortalama 4 yada beş kupon ödemesi aldıktan sonra 1000 dolar civarında satmayı düşünüyordum. Şuanda satış emri girdiğimde 1046,63 dolar gösteriyor 24 Kasım da hesabımda olacak şekilde lakin onay vermedim. Şuanki kura göre tl bazında %21 civarı getiri mevcut. Uzun süre mevduat yatırımı yapan bir vatandaş olarak getiri cazip geliyor. İhtiyacım olan bir para değil. Cds ler düşüyor bu noktada biraz daha beklemek daha mantıklı geliyor. Diğer tarafta dolar kuru biraz daha gevşeyecek gibi duruyor. Ne yapsam bilemedim.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...7cddbfe2c8.jpg
Al sat tut beklemiyorum sadece mevcut şartlarda hesabım doğru mu. İlerleyen pozitif dönemde eurobond fiyatı 110 lara doğru gitmesi beklenebilir mi? Ben kimseden sat veya satma tavsiyesi beklemiyorum.
SNE-LX1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İlerleyen pozitif dönemde eurobond fiyatı 110 lara doğru gidip gitmemesi aslında tavsiye girer.
Diğer yandan bunun cevabını tam olarak bilen olacağını da sanmıyorum.
Aslında sorunuz küresel dolar faizleri ve Türkiye risk primi düşer mi şeklindedir. Bunu bilirsek sizin sorunuzun yanıtı çıkar...
yabancı paranın aldığınız gün ki kur değeri ile sattığınız gün ki kur değeri arasındaki farkın da vergisi olması.........
ne garip bir ülkeyiz :)
en iyisi vadeyi beklemek. ona göre de eurobond seçmek..
Genel gelir vergisi tarifesine bakmalısınız.
https://www.gib.gov.tr/gelir-vergisi-tarifesi-2020
22.000 TL'ye kadar %15 49.000 TL'nin 22.000 TL'si için 3.300 TL, fazlası %20 120.000 TL'nin 49.000 TL'si için 8.700 TL (ücret gelirlerinde
180.000 TL'nin 49.000 TL'si için 8.700 TL), fazlası%27 600.000 TL'nin 120.000 TL'si için 27.870 TL (ücret gelirlerinde 600.000 TL'nin 180.000 TL'si için 44.070 TL), fazlası %35 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 195.870 TL, (ücret gelirlerinde 600.000 TL'den fazlasının 600.000 TL'si için 191.070 TL), fazlası %40
*hazine 2031 vadeli eurobond için yetkilendirme yaptı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere Goldman Sachs, HSBC ve Morgan Stanley'e yetki verdi
İlk getiri beklentisi %6.25 civarı
-Bloomberg-
-BloombergHT- Cumhur Örnek
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2031 vadeli eurobond ihracına çıkıyor. Bu yıl yapılan ihraçların toplamı 6,5 milyar dolar olmuştu.
Bu yıl 9 milyar dolar, 2021'de ise 10 milyar dolar uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihraçlarıyla finansman sağlanması planlanıyordu.
https://i.hizliresim.com/9XS34U.png
Sn Jon dowes bunun sevinilcek nesi var
Gökhan Uskuay
@guskuay
#thankyouBouquetBouquetBouquet Yabancı Winking face
4.65 milyar $ yakın talep geldi.
6.25 gibi faiz oluşması bekleniyordu.
6.10 yada altında belirlenecek...
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-Tacirler Yatırım- raporundan
"Hazine Dolar cinsi Eurobond tahvil ihracı gerçekleştirdi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 2020 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar
cinsinden 2031 vadeli bir tahvil ihracı gerçekleştirmek üzere yetki verdi. İhraç tutarının
2,25 milyar dolar olduğu ve tahvilin getirisinin %6 düzeyinde gerçekleştiği belirtiliyor.
• Söz konusu tahvil ihracı ile beraber yılbaşından beri toplam Eurobond satışı
8,75 milyar dolar’a ulaştı. 2020 projeksiyonu ise 9 milyar dolar kadar ihraç
yönündeydi.
• Piyasa koşullarının izin vermesi ve CDS seviyelerindeki düşüşün korunması
durumunda Hazine’nin yakın zamanda yeniden Eurobond ihracına
çıkabileceğini düşünüyoruz. "
Hazine ve Maliye Bakanlığı:
- İhraç tutarı 2 Aralık 2020 tarihinde hesaplarımıza girecek
- Tahvilin kupon oranı %5,95, yatırımcıya getirisi %6 olmuştur
- Tahvilin %40’ı İngiltere, %19’u ABD, %17’si diğer Avrupa ülkeleri, %15’i Türkiye ve %9’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır
- Dolar cinsi tahvil ihraç miktarı toplam 2,25 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiştir
Mayıs , Ağustos ve Ekim 2020 tarihlerinde yaptığım alımlardan sonra özellikle Kasım başında Eurobond fiyatları bir anda fırladı. O nedenle muhtemelen belirli bir süre alım yapamayacağım.
Alım yapamayacağım bu sürenin ne kadarlık bir zamanı kapsayacağını ise tam kestiremiyorum.
Mayıs , Ağustos ve Ağustos Ekim arasındaki dalgalar hep 500 CDS'in üzerinde gitgeller olduğu için alım noktasını yakalamak kolaydı.
Şimdi ise alım noktası oluşmayacak dahi.
Sizler ne düşünüyorsunuz?
Sizce alım fırsatı vereceği zaman dilimi (Biden, olası AB yaptırımları,ittifaktaki çatlaklar v.b) hangi zaman aralığını kapsayabilir?
3ay , 6 ay ya da 1 yıldan fazla?
Resmi açıklamanın orjinali.
syg.
https://i.hizliresim.com/V7sxG1.jpg
Yeni çıkarılan eurobond'un %40'ını ingiliz finans sektörü ve müşterileri almış.
Bunlar %6 ile girdilerse öyle 1-2 aya eurobond fiyatını pek aşağı basmazlar gibi.
Ama müşterilerine satıp komisyon alıp çıktılarsa onu bilemiyorum.
%6'lık kupon faizi 2.el fiyatları da etkileyecek kısa vadede.
2.elde uzunlar da(2040 üzeri) efektif getiride %6.5'un altına geldi.2045 te %6.70'in altında.
Kısa vadede toplanlanmasına şaşırırım. Ama 6 ay üzeri vadede ümidim var.
Politik riskler hic bitmiyor maalesef. Ama en azından önümüzde somut "Aktif rasyo" kaldırılması var. Suni bir Eurobond talebini de doğurmuştu doğrudan veya dolaylı.
Kaldırılması ile birlikte bir etkisi olacak mıdır. Kisa vade bonolarda DTH tekrar rakip olabilir mi bireyseller için.
Hem çok şansli hem de şanssiz bir ülkedeyiz.
Elimize geçen paranin degerini koruyabilmek icin surekli kafa patlatmamız firsat kollamamiz gerekiyor.
Sansımiz ise boyle firsatlarin sık sık gelmesi.
CDS'lerin birden bu kadar düsmesine mana veremiyorum.
Bastaki sahisin iyi niyet dolu soylemleri merkez bankasinin masa basinda kapi kapatma , pencere acma operasyonlari gecici ferahlama saglar.
CDS'lerin düsmesini saglayacak fabrikalar mi acildi, uretim mi artti, buluslar mi yapildi.
Covid vaka sayisini bile aciklayamiyoruz. Yalan. Enflasyon rakamlari yalan.
Turksat uydu gonderiyormus. Uyduyu yapan Fransiz airbus firması. Uyduyu fırlatan Elon Musk.
Ha bire yerli milli lafi ediyoruz ama lafla peynir gemisi yurumuyor...bilmemne insansiz hava araci yerli dediler motoru kanadali cikti....
Olmuyor, olmuyor.....
Son söz:CDS'lerin yukselmesi fazla sürmez max. 3ay.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben merkez bankasının faiz artışını durdurduğu ve hafif hafif sıkılaşmadan geri adım atma sinyalleri geldiği süreçte CDS'te yükselil bekliyorum. Bunun zamanlaması olarak ta politikacının ajandası önemli. Seçimlere kabaca 930 gün var.
Politikacı bu sürenin 1/3'ü kadar bir zaman sabırlı olmayı başarabilir. Ancak seçimlere 2 yıl gibi bir süre kaldığında vadeli ve gecikmeli etkilerini de düşününerek mutlaka gevşek para politikasına dönülmesini isteyecektir. Bu konuda baskısını arttırabilir.
Bunun zamanlamasını öngörmek çok önemli olacak.
Ben kabaca 6 ay ile 1 yıl içerisinde politikacının kendi ajandasına uygun hamleleri deneyeceğini düşünüyorum.
doğrudur. ama iş yatırım gibi bir yerin elinde bulunmaması ilginç? o anda ellerinde olmasa dahi şu anda parçalı yok elimizde, o yüzden böyle demesi gerekirdi.
hep muhatap olduğum mt den gına geldiğinden başka mt ye bağlandım. o da normal tarifeye bakıp oradaki işlem limitini mi söyledi anlamadım. gerçi hazineyi arayıp döndüğünde söyledi bunu..
yarın öbür mt yi arayıp bir sorasım geldi. enteresanlı.