https://i.hizliresim.com/q1yirw7.png
Printable View
Kağıda olan güveni yıktılar, kolay alınıp, satılabilen trade kağıdına döndürdüler.Hisse sayısı, bedelsizlerle çok çok fazlalaştırılıp hantal bir hisse konumuna getirildi.Bu da robotların bu hissede daha kolay operasyonlar yapmasını kolaylaştırdı.
Çok güzel bir çalışma yapmışsınız. Ne kadar kötü bir performans gösterdiğini net bir şekilde ortaya koymuşsunuz. Sizce de bu mu yani ciro büyümesine göre bulunması gereken seviyeler ???..
Koç şirketlerine bakın, Sabancı şirketleri bile buna göre aşmış gitmiş.. Kiminle karşılaştırayım başka mesela ?? Yani yan kağıtları bahsetmiyorum bile. Migros gibi odun bir kağıt bile yıldız oldu çıktı. Ülker i kim taşıyor mesela ??
Enerjiler zaten malum..
Rezil ettiler vallahi rezil..
Şirketin cirosu yıl sonu 2,5 Milyar $ civarı gelse 15 yılda ciroyu yaklaşık 4 e katlamış olur. Hisse $ bazlı yaklaşık 29 kat getirmiş.
Önümüzdeki dönemde de şirketin cirosunda $ bazlı ciddi bir artış olacağını düşünüyorum, olursa fiyata er geç yansır.
USD 15 yıllık enflasyonu ( sadece bu sene %9) + Türkiye de ki 15 senelik enflasyon bir hesabını yapın bakalım ne çıkıyor.. Sonuçta riskli uzun vade yatırım yapıyoruz. Bu ARGE hissesi dedik zaten temettü beklemedik. Ne kazanmalıyız mesela size göre reel olarak.
Enflasyondan arındırdıktan sonra oran ne olmalı mesela 15 senede ??
Yani 100 TL 300 TL gibi..
Hocam uzun vade yatırım için bence ilk bakılacak 2 kriter, Patron/yönetim ve sektör.
Aselsan zaten patronu, sahibi olan bir şirket olsa şu ortamda en az 3-4 katı fiyatla fiyatlanıyor olurdu, bu zaten belli.
Şimdi de düşük fiyatlanıyor, ileride de düşük fiyatlanabilir. Ama ciro ve kâr artınca düşük çarpanla da olsa fiyat artar.
Şu an 40 fk dan işlem görüyor olsaydı ciro ikiye katladığında hisse %100 getirecekse, 10 fk dan fiyatlandığında ciro ikiye katladığında yine hisse %100 getirir.
Kritik dönemlerde Şirketin ve vakfın geri alım yapamayacağını ve kayda değer bir temettü vermediğini bilinen bir şirkette de tek beklenti bilançonun iyi gelmesiydi, o da 2. Çeyrekte beklentilerin altında geldi.Kısacası ülkenin göz bebeği olan aselsanımız böyle bir rüzgarı da arkasına alamıyorsa, normale döndüğümüzde nasıl bir yön tayin eder düşünmek bile istemiyorum.
Kalender dostum ona şüphe illaki mantık bu.. O F/K ya kim getiriyor soru da bu ???
Yani mesela sizin dediğiniz kriterlere uygun THY örneğin.. O nasıl oluyor da böyle fiyatlanıyor ??
Burada durum farklı sevgili kardeşim. Bu kağıdın başına musallat olanlar farklı..
Ak Yatırım:
Ak Yatırım Aselsan’ın üçüncü çeyrekte 3.530.000.000 TL net kâr edeceğini ve 9 aylık toplam kârın 8.943.483.000 TL’ye ulaşacağını tahmin etti.
Garanti Yatırım :
Aselsan’ın üçüncü çeyrekte 2.350.000.000 TL net kâr edeceğini ve 9 aylık toplam kârın 7.763.483.000 TL’ye ulaşacağını tahmin etti.
Ünlü & Co :
Aselsan’ın üçüncü çeyrekte 2.476.000.000 TL net kâr edeceğini ve 9 aylık toplam kârın 7.889.483.000 TL’ye ulaşacağını tahmin etti.
ASELSAN yabancı oranı 16 Ekim 2023 % 25,61. 13 Ekim 2023 % 25,36.
Fark % 0,25. (Kaynak İş Yatırım).
https://i.hizliresim.com/r3y04lb.png
Hocam, MSFT ta 99 yılındaki yükselişin ardından, 2000-2014 arasında 14 yıl boyunca getiri sıfır. Ama sabreden 2014 sonrası iyi kazanmış.
Bence bu kağıt hakkında olumlu konuşup ta kimsenin hayallerine engel olmayın artık. Çünkü ne teknik, ne teorisel açıdan mantıksal olarak örtüşen hiç bir durum yok. Insanları umutlandırıp eşek gibi kağıt taşıyıcısı yapmaya gerek yok, yazıktır..Cogu bekleyen en az 5-6 sene bekleyen insanlar. Artık umut satmayı bırakın da insanlar kendileri hakkında karar verebilsinler. Orta ve uzun vade ne demek, daha ne ortası ne uzunu, ortası, uzunu mu kaldı? Tüm sektörlerin kağıtlari en az 10 kat gitti. Buradaki yatırımcı sürekli patinaj çekiyor. Zar zor kazandıklarinin bile değerini koruyamadi. Sonra da insanlar neden dovize yatiriyor ,aman TL gecsinler diye 9 takla atılıyor, borsaya gelsinler diye bin reklam yapiliyor...Işte bunun icin, cunku güvendiklerinde boğazındaki lokmayi alıyorlar ve bu insanlarin parasindan yararlanıp kar elde edenler susup seyrediyor. Eşek , eşekligine devam etsin misali , yatirim yaptiklarina bin pişman ediliyor..Bukadar suni baskıyi kimse görmuyor mu, neden susuluyor..? O yuzden masallar anlatilmasın artik, güçlü olan gücsüzü yiyor ve en net şekilde de bu Aselsan hissesinde görülüyor.
Kaç sefer Cimer e yazdım bana SPK yı adres gösteriyor. Ulan o malum oç ler yerleşmiş başına kağıdın sağ baba sağalım diyorum. Bir Allah ın kuluda ciddiye alsın .. Biz konuştuğumuzla kalıyoruz. Çene suyuna pilav..
SPK nın kağıdın yiyicileri ile danışıklı dövüş içinde olup olmadığını nasıl bilebileceğiz? Nerelerden neler çıktı yillarca...insanin aklina herşey gelir oldu artık...Kimin eli kimin cebinde belli degil...
Suheyl hocam MSFT 2000-2014 arası brüt 6$ a yakın temettü vermiş toplamda, temettüden de bir getiri var sayılmaz.
Son 10 senede ki Lockheed Martin temettü verimi 1 e 10 ortalamada. Yani 1 usd ye senelik 10 usd kar dağıtmış. Ve 80 $ den 430 $ a gelmiş bu zaman zarfında.!!!!
Bu işin zirvesi..
Bundan daha düşükleri ise bizimkine 20 filan basıyor minimumda.. İnceleyin bakalım ne göreceksiniz..
Saçma sapan devletlerin savunma şirketleri bile uçmuş gitmiş. Ondan sonra yok dünya sıralamasında 47. sıradaymışız falanmış filanmış..
O portföy yönetimi ile ilgili bir konu. Yumurtalarını tek sepete koyma muhabbeti ise o zaman ne diye hisse de bekliyoruz ?? Risk alan para kazanmalı, bunun başka izahı olmaz. O zaman döviz, altın, faiz, PPF ler, biraz da yanına hisse koy oldu sana portföy işte.. Ama bak adam Amerika da LM de ne biçim para kazanmış..
Hocam geçen yıl Ekim ayında seçim öncesi sorun olabilir diyerek portföyün yarısını ABD ye taşıdım. Bu yıl başında MSFT aldım, temettü artış hızı güzel, hisse de fena gitmedi şimdiye dek. Niyetim seçim sonrası dönmekti, ama ABD de şirketlerin ne kadar profesyonel yönetildiğini, borsanın nasıl işlediğini görünce geri dönmekten vaz geçtim.
Burada dönen oyunlar sadece Aselsanda değil ki, hemen pek çok hissede var. Operasyon sadece bunda olmadı. İsteyen tek hisse alır, isteyen istediği sepeti yapar elbette. Anitaks tüm sektör hisseleri 10 a katladı dediği için öyle yazdım. Hisselerin fiyatları katlayarak gidiyorsa cirosu, kârı arttığı/artacağı için gidiyor. Cirosu yerinde sayıp fiyatı 10 a katlayan sektör veya hisseler mi var?
Uzun vade yatırım için ilk bakılacak 2 kriter patron/yönetim ve sektör.
Aselsanın sektörü iyi, sektöründe momentum var, sektörünün lideri, ROIC i yüksek, ileriye dönük çok geniş bir büyüme potansiyeli var, her şey çok güzel ama patronu yok.
Şirket kâr etme mantığıyla kurulmamış, sahibine para kazandıracak işler peşinde koşan bir şirket değil. O yüzden de diğer şirketler gibi fiyatlanmaması gayet doğal. Ama neticede cirosu arttıkça hissenin fiyatı da artar, ne kadar köfte o kadar ekmek.
Aynen oyle, bilancoya bakıp yatirim yapiyorsak, bu hisseden kazanmalıyız, burdan kazanmadik diye baska hisse veya yatirim aracından burayi kompanse etmemeliyiz. Her yatirim aracinin kazanci kendine göre olmalı.Başka yerden artıya gecsek, buradaki kaybi kapattik diye mi sevinecegiz? Bundan daha saçma bir şey olamaz. Umut dağıtılacaksa , o dağıtılan umudun da bir gerçek sonucu olmalı. Yeter artik boş laf ve umutlar.Sonucu görelim, hani nerede?
ASELSAN yabancı oranı 16 Ekim 2023 % 25,61. 17 Ekim 2023 % 25,72.
Fark % 0,11. (Kaynak İş Yatırım).
ne dedisek o.bir ileri iki geri dikkat mallandırıyorlar .sonra düşüş çok sert olacaktır.aselsan şimdi değilse ne zaman ? özel sektörde olsaydı 5 tavan yapar fiyatlar üçlü kademelere bile gelirdi. güven çok önemli bir özal derviş Türkiyemizin aydınlık tarihinde ler.bir günde kaos kriz bitti onlar işbaşı yaptığında ve ekonomi insansız olmaz deyip insan faktörünüde eklediler alınan kararlara .bunlar 4 aydır bir şeyler yapıyor da aslında yapamıyorlar .tipik öğrenci acemiliği .güven bu yüzden veremediler.tuik leme sistemi çözüm değil yabancı yatırımcı inanmıyor zaten.para bulunamaması felaket o ayrı .en son imf e gidecekler gibi .aslında en doğru karar o olacak
Bende sana inanmıyorum propolis sorun yok.Özgür bir ülkede yaşıyoruz herkes istediğine inanabilir.Çok merak ediyorum 4-6 ay sonra buralarda konuşabilecek halin kalacak mı bakalım.İnşallah günah çıkartmaya gelirsin.
4.50 TL idi, 2000 li yılların başı, tezkere krizi vardı. Tezkere çıktı, yükseliş beklerken neredeyse taban oluyordu.
Çok ters hareket etti. Barış zamanı düşen hisse, savaş zamanida düşüyordu ve okkalı ihale aldıkça daha da düştü . 3.50 civarlarında kadar inmişti. Bir Dünya projesi ve ihale kazanmışlığı varken. Citi acımasızca satıyordu
Sanırsın ki şirket iflas etmiş ve herkes satıyor.
Biz de zararına sattık. Algıya yenildik maalesef
2001 seçimlerinden beri ülke battı diyen bir zümre var.. ülke 6 kat büyüdü o tarihten beri.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm Dünya batsa bile batmaz... 5000 yıllık tarihi olan bu millet Dünyanın şah damarını keser, o kanı emer ve yine ayakta durur
Ulu önder Atatürk , kudretin damarlarımızda olduğunu söyledi. Peygamber bu milletin ahir zamanın sancağı olacağını söyledi
Tarih bizi çağırıyor... Dünyanın çivisi çıkmış, o çiviyi geri çakacak yine milletimiz . Müsterih olun..
ASELSAN konusuna gelince, 97.5 milyar liralık sipariş aldı toplamda... Bu yıl Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı 6 milyar USD yi geçecek
Aldı ise bile siparisleri, yatirimciya bir faydası var mi? Yok... , hem de uzuuuun zamandir yok. Enflasyona gore uzun yatirimcilar hepsi zararda.. Siparis almakla , kar etmekle olmuyormus demek bu işler. Bildigimiz KY sömürülüyor. Siparis aliyorsan, guclu bir sirketsen, seni finanse edenlerin de kıymetini bileceksin, onları koruyacaksin. Koruyamıyorsan, bin tane de siparis alsan, afedersin ama "sıfırsın".
Faydası nasıl yok. Sen hisse aldığında neye ortak oluyorsun. Bu sene ketumlukta biraz azaldı. Bana göre tüm portföylerde olması gereken bir hisse. Sanki 80 de SASA 50 de HEKTS 60 bin USD de bitcoin yazıyoruz. Ne zaman yazacaz hisse gidince mi?
Lehman olayından sonra OTKAR & ASELS di portföyüm yukarıda arkadaşın bahsettiği gibi iki hissede piyasa gitti gitmedi baskıya dayanamadım. Hayatımın en büyük hataları oldu.Sonrasında alıp başını gitti her iki hissede.
Bendeki ASELS ler gerekirse çocuğa kalır satılık değil.
Tahtada olan bitenlerden memnunmuyum tabii ki değilim. Devlet bence çok yanlış yapıyor bu işlere müsade ederek. Ama elden birşey gelmiyor malı sıkı sıkıya tutabilmek dışında.
5 liraya ISCTR aldık. Naci ağbal olayından sonra hisse 4,7 mi neydi 8 ay da el elde baş başta kazanamadık bir de zarar ettik. O hisse bir kez % 100 bedelsiz 2 kere temettü verdi bugün 23,22. Bazen bu durumlar bu işin içinde maalesef var.
Bu hisse gitmeyecek Sn Lunar.. Hem de hiç.. Öyle %20- 30 gitmiş gitmek sayılmaz. Hedef fiyat nedir ?? Hep birlikte buradayız göreceğiz.. Bu kağıdın adil fiyatı 190 TL dir minimum. Sonrası prim yapmaya başlar demektir. Hesap belli kitap belli.
Ama benim farkım ne zaman gideceğini biliyorum.. Onun için bu kadar iddialı konuşuyorum. Zaten biraz hareket gördüğü anda üçe beşe bakmadan vedalaşıp geçeceğim. Ama musallatlar düşerse yakasından hayatta da bir yere gitmem.(çok zor görünüyor)
Çok önceleri bir şeyler yazdım USD bazlı. % 100 bedelsiz verdi hedefleri böldüm ikiye. Hissede kim var ne yapar hiç umrumda değil. Hatta 45 olmuş 41 olmuş sürekli izlemiyorum bile işlem yapmayacağım için.
Saaaatmıııyooooorum. Herkesin kendi bileceği iş. Tek bu tahtada değil en az 10 tane hisse sayarım eziyetin bezdirmenin kralı yapılıyor şu an piyasa ile beraber. Sonunu görmek herkese nasip olur mu bilmem.
Beni üzen tek şey Devlet yanlış yapıyor. Şu tahta patron hissesi olsa ağzıma geleni sayarım. Misal Deprem zamanı TVF bir sürü hissede alım yaptı. Mesela bunu neden almadı saçmalık. Madem satıcı var HİSSe geri alım kararı neden alınmıyor bir saçmalıkta bu.
Ama bazen bu patron şirketlerinde de oluyor bir ego bir herşeyi ben bilirim edası oluyor bu piyasada bazılarında. Bunlara meram anlatmak maalesef çok zor oluyor. Takasta 2. olan kurumun da yatacak yeri yok.
Kottan çıkarıp tekrar sıfırdan halka arz mı etseler acaba diye düşünmüyor değilim. :)
Sn Lunar, bu destekli grup insanların parasına dibine kadar göz diktiler. SPK durumu görüyor kılını kıpırdatmıyor. Öğrenilmiş çaresizliğe itip insanları fare misali üfleyip üfleyip götürüyorlar. Burası Borsa her zaman manipulasyon speküsyon elbette olacak. Ama bunlar müthiş bir hegomonya kurdular BOFA üzerinden. O ne derse o oluyor ve kimse buna müdahale edemiyor. Üç beş adam parayı çevirip milleti ütüp duruyorlar. Kumarhane oldu çıktı burası. Ne şirket değeri ne hikayesi, çakallar meydanı boş bulmuş oynuyorlar. Burada artık yatırımcı kalmayacak göreceksiniz. Enflasyona, dolara endekslediler borsayı şişirdiler de şişirdiler. Hangi kağıtlar olduğu belli. Haa bunun dışındaki yan kağıtlar zaten esas facia orada olacak..Çok fazla zaman da kalmadı gibi gözüküyor. Bu savaş dalgası bu işin pimini çekeceğe benziyor.
İnşallah bu söylediklerimin hepsinde yanılırım ve tam tersi olur.
10000 ler 15000 lere gider BİST..
Adam bir günde 3600000k mal alıyor ertesi gün satıyor. Bu nasıl bir hesaptır, ve kar ediyor. Bunun gibi bir tanesi de yok. Diğer cirolu görünen kurumlar da onun yardakçısı hepimiz biliyoruz. Söz bitti arkadaş...
ne dedisek o arkadaşlar.bir ileri iki geri .tatlı uyuşturarak narkozluyolar hisseleri .papaz kimde kaldıya döndü . hisseler en son kimde kalırsa artık .yalnız bu sistem eski bir sistem dikkatli olun narkozlama bitince çöküş hızlanacaktır. temel analiz diyoruz .bir gece bakarsınız herşey sulh olur borsalar tavan gider .tabi aselsan değil .klasik aselsan beklentilerde dahi çöküş . durduramıyorlar çöküşü para bulma şanslarıda kalmadı .ingilizler red etmesi çok kötü oldu .ingilizler vermezse kimse vermez .son çare imf.temel analizde varlık fonları yönettikleri şirketleri dahi toparlayamıyor güçleri yok . özal ve derviş mücizesi olamadı .balon patlası sıradaki kim olacak merak ediyor herkes sahi ekonomi yönetimi bu derece başarısız ken faizler uçmuşken ve hala faiz artırılmalı beklentisi içindeyken piyasalar nasıl dayanır tekrar artırıma yada nasa mı döneceğiz o da sıkıntı .tek çare para bulamıyorsan dünya güvenmiyorsa imf e gideceksin halk için çok kötükötünün iyisi gerçi belirsilik kalkar.parası olan bizler için çok iyi haber olur.hayırılısı olsun diyelim
bir ileri iki geri sistemi ne dikkat sadece.sonraki devamı çok sert ve hızlı olur.elinde malla beklersin
Ne 8-9 ayı, 2018 yazından beri hissedeyim.Enflasyona gore , herseye gore de gayet de zarardayim.Şirketin bizim gibi yatirimcıları hiç de önemsemediğini farkındayım ve hiç bir şekilde de bir güvenim kalmamıştır. Eger bir ailede ilk harcanacak olanlar aile bireyleri ise o zaman o aileden bir b.k çıkmaz, cunku o ailenin başı olan her kimse, ona güven olmaz..Kendi ailesini satan, herkesi satar demektir. Başta devlet buna musaade etmemeli, ediyorsa o zaman biz nasıl, kime güvenecegiz? Millet adalara, Maltalara , AB lere "milli sermayeleri" çıkarırken "neden"denmeyecek o zaman. Bulmuşsun birkac insan yatirimini sana yapacak, bulmuşsun , parasını yurtdışına çıkarmayan insan, milli şirketine yatirim yapmış insan , o zaman korumalisin. Koruyamıyorsan o zaman ilk firsatta onları da kaybedeceksin, bir daha da güven olmaz zaten milliye , yerliye... , o yuzden umut satmasın kimse. Kötüleme de olmasin ama boş umutlar da yazilmasin. Sussun herkes bence.. Kimse , kimseyi etkilemesin..
Borsanin geneline Fırsattan istifade iyi cakiyorlar.. Bu açıklama işin özeti..
bist100 de USD bazlı grafiğe göre ikili tepe devreye girdi,
şuan 280 olan seviye en az 258 olacak görünüyor
https://youtu.be/lJG7B5oJp_c?si=kBS-s3iUxgc3q3S6
bu vatozlarda asels payı var mı acaba..