O zaman kulislerde dolaşan 40 milyar dolar doğru... artı 10 küsür müdahale... taşlar oturuyor mu acaba?
Printable View
Kusura bakmayın tatildeyim,yazınızı yeni gördüm.Yazıyı görünce daha önce bu konuda yazdığım yazıları hatırladım ve onları arayıp buldum.Yukarıdaki yazılarım bu başlıkta 8 ve 23 Kasım 2019 tarihlerinde yazılmıştı.
İlk yazdığım 8 Kasım 2019 tarihli yazıdan hemen birkaç gün sonra merkez bankası 31 Aralık tarihinde yapılan işlemin küçük bir yüzdesinde bu işlemi yapmıştı.(Acaba Ekonomi Yönetimi bu başlığı takip edip,bu operasyonu için bizden ilham mı aldı diye espri yapmıştık)
ve ikinci yazımı bu konuda 25 Kasım 2019 tarihinde yazmıştım.
31 Aralık tarihinde de merkez bankasının bu yönde bir operasyon yaptığı anlaşılıyor ama bu sefer rakam çok büyük.Bu operasyon örneğin ziraat bankası gibi bir kamu bankasıyla karşılıklı olarak aynı fiyattan alış ve satış olarak yapılmış olabileceği gibi,daha göz önünde olmayan Türkiye Varlık Fonu gibi veya başka bir kamu kuruluşuyla da yapılmış olabilir.
Not:1000 sayfa dolduktan sonra yeni bir başlık açılmayıp,mevcut başlığın devam ederek,eski yazılarımızdan alıntı yapabilmeye devam etmenin önemi ,bu alıntı yazılarımızı buraya getirebilmekle daha iyi anlaşılıyor.
Sayın Deniz Bey,
2013de Bernanke "artık musluğu kısacam" dediğinden
2015de Yellen Teyze faiz arttırana kadar ne fırtınalar koparılmıştı.
Hepi topu 3 tane 0,25 faiz arttırımı ve bolca "sözlü yönlendirme" ile borsaya rekor, faize ayak sürüme, dolara prestij sağladılar.
Adamların sözü yetiyor, bizimkilerin KHKsı bile yetmiyor. FED Bu işler nasıl orgaznize edilir dersini veriyorlar.
Biden altyapı paketleriyle 2 trilyon+1,2 trilyon iş yaratıyor. 3 milyon kişi çalışmaktan vazgeçmiş, MCdonalds ve Wallmart liselere iş ilanı asıyor "gelin part time çalışın" diye. Ben de gitcem AMerikaya "beton ya resulallah" diyerekten...
Ben çok çalkantı ve pozisyon almalar olabiliceğini düşünüyorum.
Ama 2 sene sonra "Eeee hani nerde faiz arttırım? bu muydu ki?" diyebiliriz.
ABD piyasaları,Fed 0.25 baz puan artacak diye"hop oturuyor,hop kalkıyor" gibi bir görüntü veriyor ama ,enflasyon %7 iken Fed'in bu yıl sadece 3*0.25=0.75 baz puan politika faizini arttırması aslında piyasaların "göbek atarak,sevinerek" kabul edeceği bir faiz arttırımı.Piyasaların esas korkusu ya Fed, Paul Volcker'ın başkanlığında 1980'lerde yaptığı gibi,enflasyon yangınını daha da büyümeden söndürmek için,enflasyonun üzerinde,-örneğin 800 baz puan birden- bir faiz arttırımı yapar mı endişesi.
Piyasalar Fed'e aslında şu mesajı veriyor:"Biz 0.25 baz puan faiz arttırımı için bile hop oturuyor,hop kalkıyoruz,sakın daha fazlasını aklının ucundan bile geçirme,yoksa piyasalar çöker".
Yield | 9:19 AM EST
1.677%
quote price arrow up+0.047
ABD Hazine benchmark 10 yıllık tahvil faizi dik açıyla yükseliyor ,2 günde %1.5120'den , %1.677'ye geldi.
Gelecek hafta Çarşamba günü gelecek ABD enflasyon verisi için piyasa analistlerinin bir bölümünden gelen ilk tahmin, ABD'de Aralık ayında enflasyonun %6.8'den ,%7'ye yükseleceği şeklinde.Cuma gününe kadar diğer piyasa analistlerinden de gelecek tahminler ile anket tamamlanmış olacak.