http://666kb.com/i/dp6n1v5nejprp70iw.png
Printable View
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...82856855_1.pdf
Dünkü veriye göre Vakko, yine yabancı payı en çok azalanlar listesindeydi. Nitekim, bir önceki gün % 6.45 olan Vakko'daki yabancı payı; dün itibariyle % 5.95'e düşmüş oldu.
Bu bir yatırım tavsiyesi değil objektif bilgi paylaşımıdır.
Bugun de 290bin lot net satis yapti Yatirim Finansman. Genelde Citibank, Yatirim Finansman'i taseron olarak kullaniyor. Bugun yaptiklari satis sonrasi heralde %4'e dogru duser yabanci orani (tabi Citibank'ten islem yapanlar gercek yabanci ise). Citibank bu hizla satmaya devam ederse haftaya ellerinde hisse kalmaz.
Daha once dedigim gibi, yabanci satisinin pek de bir onemi yok, Vakko'da toplam icinde orani cok az. Diger endeks kagitlarinda oldugu gibi Vakko'da da yabanci orani %65lerde olsaydi sikinti olurdu. Zaten toplam icinde payi az oldugu icin Citibank satislarina ragmen hisse asagi gelmiyor.
İlk paragraf konusunda size katılıyorum. Nitekim bu gün açıklanan 2 gün önceki gecikmeli veriye göre yabancı payı % 5.71'e düşmüş durumda.
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...82949920_1.pdf
Yani, Citibank Yabancı peyderpey elindeki malı satıyor ve muhtemelen önümüzdeki hafta ya sıfırlayacak ya da minimuma çekecek. Bu arada, Matriks Real Time Takas verilerine göre Citibank yabancının payı zaten % 4.74'e düşmüş durumda.
Ancak, ikinci paragraftaki görüşünüze katılmıyorum. Çok kuvvetli bir oyuncusu olmadığını zannettiğim/ gördüğüm Vakko'yu, 2.90 TL.li fiyatlardan 4.39 TL.li fiyatlara kadar götüren ivmeyi bizzat Citibank'ın 4 milyon lota ulaşan alımları sağladı diye düşünüyorum. Nitekim, ne zaman ki Citibank elindeki malları tasfiye etmeye başladı, hisse süzüle süzüle 2.70 TL.ye kadar geriledi. ta ki geçen çarşamba günü vuku bulan % 15'lik sıçramaya kadar.
Tabii, Citibank daha önce x veya y nedenle ve yüklü miktarda aldığı bu hisseyi, şimdi hangi nedenle sattığını bilmiyorum.
Belki, bu şirkete ortak olmayı düşünen yabancı bir kurum, borsa dışında bizzat hakim ortaklardan daha yüksek fiyatla alacağı hisselere ilaveten, piyasadan daha ucuz fiyatla Vakko hissesi topladı. Ancak daha sonra nihai anlaşma gerçekleşmeyince; aldığı bu hisseleri azar azar geri vermeye başladı.
Belki bu yabancı yatırımcı olarak görünen yabancı yatırımcı değil bildiğin yerli yatırımcı hatta belki de kızılderi'li yatırımcı :) ama, salt, yabancılar malı topluyor algısı oluşturmak için, yurt dışı hesaplar üzerinden ve de yabancı yatırımcı kisvesinde mallar toplandı şimdi ise diğer bir aracı kurumdaki kendi hesaplarına aktarılıyor.
Yani olasılık çok. Ancak ben şimdi daha çok bu yabancı payı sıfırlandıktan veya minimize olduktan sonra hissenin yönü ne olacak ve hisseyi kim sahiplenecek onu merak ediyorum.
Bu bir yatırım tavsiyesi değil kişisel kanaat ve tahmin açıklamasıdır. Bu tip tahmin veya öngörülerde yanılmanın adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduğu asla unutulmamalı ve herkes yatırım kararını kendi akıl ve muhakeme yeteneğine dayalı olarak vermelidir.
Bu arada, bu gün saat tam 14.00'de, TC.Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak. Piyasadaki hakim beklenti, en az 100 baz puan faiz artırımı olacağı yönünde. Oysa Sayın Cumhurbaşkanı, sürekli faiz artırılmamalı aksine azaltılmalı diyor. Nitekim, Merkez bankası, ben, döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak oluşan geçmiş enflasyon oranına (% 12.98) göre değil de, gelecekteki enflasyon oranı beklentisine göre karar vereceğim (ki aslında doğru olan da budur) diyebilir ve ilaveten biz gelecek enflasyon oranını daha düşük bekliyoruz diyerek ve sadece geç likidite penceresinde göstermelik bir ayarlama yaparak faiz oranını değiştirmeyebilir.
Bu durumda, kendini faiz artırımına hazırlamış piyasada hayal kırıklığına yol açabilir.
Önemli kararlar almadan önce saat 14.00'daki TCMB Faiz kararını görmek lazım diye düşünüyorum.
Bu bir yatırım tavsiyesi değil kişisel kanaat ve tahmin açıklamasıdır. Bu tip tahmin veya öngörülerde yanılmanın adeta esas, isabet ettirmenin ise neredeyse istisnai bir durum olduğu asla unutulmamalı ve herkes yatırım kararını kendi akıl ve muhakeme yeteneğine dayalı olarak vermelidir.
http://www.borsagundem.com/haber/dol...asladi/1258481
TCMB en önemli faiz unsurları olan Politika Faizini % 8 'de , gecelik borç alma faizini ise % 7.25 seviyesinde olmak üzere sabit tuttu, buna karşılık "Geç Likidite Penceresi"'nden borç verdiği paranın faiz oranını, piyasa beklentilerinin altında olmak üzere sadece 50 baz puan artırdı.
Piyasa ise kısmen de olsa hayal kırıklığına uğradı ve ilk tepki olarak kurlar yukarı doğru hareket etmeye, BİST ise düşmeye başladı...
Anlaşılan o ki, şu sıralarda bu piyasaya kurşun filan işlemiyor.:)
Önce, kısa bir olumsuz tepki daha sonra aynen devam. Yani, portföy yöneticileri, yönettiğimiz fonların karları üzerinden prim alacağız kardeşim, onun için yıl sonunu iyi kapatmak şart diyorlar.
Citibank'in "yuklu" miktarda alimi 2-3 milyon dolar civari bir tutardi. Yani Vakko'nun su anki toplam piyasa degerinin %2'si bile degil. Bu kadar tutar buyuk resimde hic birsey. Haziran basinda 2.60'lardan baslayip Agustos sonunda 4'lere giden surecte Citibank alimlarina ek olarak Turk araci kurumlardan da ciddi alim geldi (ornegin Gedik'ten 1.3milyon lot, Deniz yatirim 600bin, Acar 550bin, meksa 300bin, marbas 240bin lot vb.).
Son 2 gunluk satislarla beraber Citibank'in elinde 750bin lot civari hisse kaldi hesabima gore. Citibank satislarini son 2 haftada Finans Yatirim (500bin lot), HSBC (200bin lot), Ziraat (200bin lot), Garanti (130bin) ve Is Yatirim (100bin) karsiladi buyuk olcude.
Ozetle, herseyi Citibank alimlarina ya da satimlarina baglamamak lazim bence.