http://fs5.directupload.net/images/170629/684rfqqw.jpg
http://fs5.directupload.net/images/170629/3qntj5zo.jpg
Printable View
İran’a ‘tutucu’ girdik yanıldık yelpazeyi genişletip başardık
2 Temmuz 2017
1980’li yılların ikinci yarısında İstanbul’da kurulan, Azerbaycan ve İran bağlantılı işlerle büyüyen NAB Holding, 3-4 yıl önce aralarında Derimod’un da bulunduğu Türk markalarına davet gönderdi:
- İran’ın Tebriz kentinde bir alışveriş merkezi açıyoruz. İran’da tutulan Türk markalarının orada yer almasını, ürünlerini pazarlamasını istiyoruz.
Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, davet üzerine İran’dan 25 yıl öncesine uzanan deri alımlarını anımsadı:
- İran’a 25 yıl önce ilk kez ham kuzu derisi alımı için gitmiştim. Ham deri alımımız 10 yıl sürdü. Ham deri aldığım şirketin sahibinin NAB Holding’le işbirliği var. İran bize yeni açılım adresi olabilir.
NAB Holding’le iş ortaklığı yapıp, Tebriz mağazasını açmaya karar verdi. Mağazaya ürün seçiminde şu yol izlendi:
- İran, muhafazakar, tutucu bir ülke. Ayakkabı, çanta, deri giysilerde kahverengi, siyah renklerden bir seri gönderelim. Tasarımları da klasik olsun.
Zaim, Tebriz’deki mağazanın açılışına Derimod Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sedef Orman’ın da yer aldığı bir ekiple gitti:
- Sedef uzun ince siyah bir pardesü giymiş, siyah başörtüsüyle saçlarını sımsıkı kapatmıştı.
Tebriz’de kadınları gözlemledi:
- Kadınların çoğu başörtüsünü saçlarının neredeyse yarısını açıkta bırakır şekilde kullanıyordu.
Açılış sonrası Tebriz’deki mağazanın satışlarını yakın izlemeye aldı:
- 5-6 ay, hatta bir yıl, satışlar iyi gitmedi. Nerede hata yaptığımız araştırdık.
Kadınların başka mağazalarda alıverişini gözlemledik. Gördük ki, İran halkı alışverişte sandığımız gibi “tutucu, muhafazakar” değil.
Ürün yelpazesini değiştirme karar verdi:
- İstanbul’da İstinye Park mağazamızdaki vitrin ve raflarda ne varsa, aynı ürünleri İran’a da gönderelim.
Bu karar mağazayı hareketlendirdi:
- İran’daki ilk mağaza ürün yelpazesi değişikliği sonrası canlanınca, ikinci mağazayı Tahran’da caddede açtık. 3’üncü mağaza için de adresimiz Mashad kenti oldu.
NAB Holding’e 4’üncü mağaza için adres gösterdi:
- Tahran’daki Palladium AVM küçük ama çok iyi bir yerde. Orada bize yer bulun.
Bir yıllık bekleyiş sonrası İstinye Park’ın 3 katı kira bedeliyle Palladium’da mağaza yeri bulundu. Birkaç ay önce mağaza devreye girdi. Alışveriş canlılığıyla heyecanlanan Zaim, beni aradı:
- Gel birlikte Tahran’a gidelim. İran’daki değişimi, alışveriş canlılığını kendi gözlerinle gör.
24 saatliğine Tahran’a gittik. Zaim, öğlen saatlerinde girdiğimiz Palladium’daki Derimod’da mağaza sorumlusu Shima’ya sordu:
- Şu ana kadar kaç parça ürün sattın?
Yanıt beklediği gibiydi:
- 20 parça. 15’ini
kadın, 5’ini erkek müşteriler aldı. Bugünü 50-55 parçalık satışla bitiririz.
Bize eşlik eden NAB Holding temsilcisine döndü:
- Tahran’da açılacak iki yeni AVM’de mutlaka yerimizi almalıyız.
LC Waikiki, Ramsey, Derimod, Sarar, Damat, Adil Işık, Defacto, Kiğılı, Koton gibi birçok Türk markası İran pazarındaki yerini alıyor.
İran, Türk perakende sektörü için önemli adres olacak gibi görünüyor.
İRAN, ‘YÜZDE 20 YERLİ ÜRETİM’ KURALI KOYDU
NAB Holding Temsilcisi Cihat Büyük anımsattı, Ümit Zaim, İran’ın yabancı markalar için aldığı karara değindi:
- İran yönetimi tüm yabancı markalar için, “Ülkemde sattığın ürünün yüzde 20’sini burada üret” kuralı getirdi. Bunun için de 2 yıl süre koydu. Bu kurala uymak üzere hazırlık yapacağız.
CİRO HEDEFİ 450 MİLYON LİRA
ÜMİT Zaim, Derimod’un satışa sunduğu ürünlerin yüzde 25’inin kendi üretimlerinden oluştuğunu belirtti:
- Artık perakendede büyüyoruz. Satışlarımızın yüzde 60-65’ini ayakkabı oluşturuyor.
Türkiye’deki mağaza sayısının 120 olduğunu kaydetti:
- 2016 ciromuz 380 milyon liraydı. Bu yılki hedefimiz 450 milyon lira.
*
5 YIL VE ÜLKE SINIRI OLUR MU *
*
ÜMİT Zaim, Ekonomi Bakanlığı’nın Turquality desteğiyle ilgili yeni kararına dikkat çekti:
- Turquality destekleri “her ülke için 5 yıl”la sınırlandırıldı.
Rusya örneğine işaret etti: - Rusya’da 8 mağaza açtık. 3 yılımız Ukrayna ve uçak kriziyle geçti. Kaldı 2
yılımız. Markamızın Rusya’da
oturması için bu süre yeter mi?
AYAKKABI 40, DERİ CEKET 300 DOLARA GİDİYOR
DERİMOD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim’e ürünlerinin İran’a gidiş bedelini sordum, yanıtladı:
- Ayakkabı ortalama 40 dolara, deri ceket 300 dolara gidiyor. İran’da yüzde 50-55 gümrük vergisi var.
Sektörün ortalama ihracat bedelleriyle karşılaştırdı:
- Ayakkabı sektörünün terlik dahil kilo başına ihracat fiyatı 5-6 dolar. Deri ceketin kilo başına ihracatı da 150 dolar.
Yurtdışında mağaza açmanın ihracatta katma değer açısından yarattığı fırsat ortaya çıkıyor.
http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/...ardik-40506713
Tahta ıssız sanıyordum birisi 7.88 i kaldırdı hemen 3.000 lot koydu. Onu da alınca yine 1.000 lot koydu. Yani cimri bir tahta yapıcı var.
https://i.hizliresim.com/mk4G70.png
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...35956f675f.png
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yukaridaki roportajda 2016 gelirinin 380 milyon tl oldugunu soylemis patron. 2016 oniki aylikta gorunen hasilat 209 milyon. Pazarlamanin cirosu herhslde bahsedilen
evet, pazarlama için konuşulur. konfeksiyon için bir şey konuşmazlar. sağımlık inek çünkü,,,
450 milyon ciro daki karı düşünün,,,,konfeksiyon 280 m yapsa, 6 m kar tahmini
pazarlama 450 m hedef ise, bunun kar marjı hakkında fikir yürütemiyoruz. %5 desek 22 m ,,,, artık düşünün olayı,,,,
derimodu bütün olarak da maalesef düşünemiyoruz.
dünya markası olacaksa böyle ayrı firma ayakları ile yürüsünler bakalım nereye kadar.....
ding.. ah... gibi,,,,
aman yurtdışına da demesinler, biz borsaya açığız,,,
ama piyasa değerimiz çü.... kadar,, millet arkasıyla güler bunlara,,,
yok bizim konfeksiyon açık falan filan,,,
bi gidin işinize derler,,,,
Hayda gidemezsin dediler
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...49ac74f635.jpg
Seans açılışından beri izledim. Ne güzel tahta yapıcısı var!
https://i.hizliresim.com/lWdlMJ.png
Haftalık takaslar.
https://i.hizliresim.com/PrrQpQ.png
Teşekkürler! Sen de olmasan kimsenin ilgileneceği yok. Yakında şenleneceği umuduyla.. Bu tırsak spekle nasıl olacaksa...
SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bugün biraz daha aldık.. fiyatı tutsunlar bakalım buralarda.. hoş oluyor.. hatta indirirlerse seviniriz..
Marbas ciksa bir nebze rahatlar. Biz de biraz yardimci olabiliriz cikmasina...
tahtacı komik ise, alıp da götürmek isteyen daha komik,,, üflesen düşecek hisse ,,,, alan da çok korkak çıkıyor....
açılışlarda tabana kadar 2000 civarı lot olabiliyor. üstler dolu altlar boş,,, alanın elinde kalabiliyor.,,,
ne piyasa kağıdı,,, ne de bir şeye benziyor....
alıcıyı yakaladığı an veriyor.
biraz daha tırtıkladık.. kurşun bitti şimdilik.. aşağı çekebilir beyefendiler..
pasif taraf boş yazasıyla adam pasifleri doldurdu. karşılık aktifleride şişiriyor.
Derimodun yoksa rahatsın,,, iyi kide yok,,,
piyasa 100 üzerinde, hedeflere gidiyor.
yakında fiyatlardan sıfırlarıda atacaklar. bu ise nanik nanik,,,
Piyasa 300 olur. Sen buralardan tırtıka devam edersin :)
bu kagıt tam tırtık, zaman kaybı,,,
Mantigim soyle. Iki uzun vadeli kagit. Biri baticim digeri derimod. Bir de kisa vadeli kagit. O degisken. Kisa vadeliden kazandigimizi buraya yatiriyoruz. Agirlik olarak kabaca derim %50, btcim %25, kisa vadeli kagit %25.... aralik ayindan bu yana iki bucuk kat artti payimiz. Bu fiyatlarda tutsunlar. Ayrica baticimde biz sabretmesini ogrendik. No problem
HİSSE hayalet gemi gibi,
satış kademelerine lotları sanki biri alacak gibi koyuyorlar. 8.10 10BİN LOT tavana kadar 50bin satış göstermelik dolduruyor.
alıcı gun boyu 8 altına kadar yok sayılır. tam nane,,,
iyiki yokum...
yıllar itibariyle yerli yatırımcı sayısı (gerçek kişi)
2005-1648 kişi-1,667 milyon hisse
2006-1342 kişi-1,667 milyon hisse
2007-1374 kişi-1,523 milyon hisse (yabancı fon alımları başlamış)
2008-1221 kişi-1,152 milyon hisse (yabancı fon alımları devam etmiş)
2009-1374 kişi-2,400 milyon hisse (ümit zaim takasa kaydettirmiş) (fon satışa geçmiş)
2010-1411 kişi-2,460 milyon hisse (fon elindekileri bitirmiş - pazarlama fonun kalan hisselerini almış, 157 bine ulaşmış)
2011-1394 kişi-2,503 milyon hisse
2012-1284 kişi-2,504 milyon hisse
2013-1107 kişi-3,846 milyon hisse (ümit zaim takasa kaydettirmiş)
2014-1077 kişi-3,880 milyon hisse
2015- 875 kişi- 3,739milyon hisse (pazarlama 300 bine çıkmış)
2016- 876 kişi-1,667 milyon hisse (pazarlama 400 bine çıkmış)
şu an itibariyle ümit zaim ve pazarlamanın hisseleri ile elimizdekileri saymazsak 1.33 milyon lot var dışarıda.
Hisse ne olur bilmem ama uzun vadeli olarak tekstil sektörü seçmezdim.
SM-G930F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
önceki yapıştırdığımda hatalı yazmışım.. doğrusu şu şekilde:
2007-1374 kişi-1,523 milyon hisse (yabancı fon alımları başlamış)
2008-1221 kişi-1,152 milyon hisse (yabancı fon alımları devam etmiş)
2009-1374 kişi-2,400 milyon hisse (ümit zaim takasa kaydettirmiş) (fon satışa geçmiş)
2010-1411 kişi-2,460 milyon hisse (fon elindekileri bitirmiş - pazarlama fonun kalan hisselerini almış, 157 bine ulaşmış)
2011-1394 kişi-2,503 milyon hisse
2012-1284 kişi-2,504 milyon hisse
2013-1107 kişi-3,846 milyon hisse (ümit zaim takasa kaydettirmiş)
2014-1077 kişi-3,880 milyon hisse
2015- 875 kişi- 3,739milyon hisse (pazarlama 300 bine çıkmış)
2016- 876 kişi- 3,634 milyon hisse (pazarlama 400 bine çıkmış)
--------------------------------------------
3.634 - 972 - 400 - 810 = 1,452 ümit zaim ve pazarlamanın hisseleri dışında işlem gören hisse adedi.. yani deniz yatırımda 101 bin ümit zaime ait değil.. bundan başka en yüksek 239 bin ak yatırımda...
sırasıyla:
ak yatırım: 239 bin
vakıf yatırım: 184 bin
garanti: 178 bin
oyak: 158 bin
iş: 148 bin
deniz: 101 bin
diğerleri yüz binin altında... ziraat 65 bin, teb 56 bin, şeker 46 bin...
ak yatırım serkan gök satarken birazını karşılamış gibi görünüyor..
Sn bahmet güzel bilgiler paylaşmışsınız emeğinize sağlık.. bu topikte göremediğiniz bir durum 😉
Borsa 80 üzeri %35 artmış, halen hedef çizgiler risk ve yukarı gösterir iken,,,
nane ise piyasanın her zaman oldugu gibi, hem hisse bazlı hemde piyasa olarak gerisinde,,,
tabiki tahvil ihracı hikayeleri ile çepeçevre yapılmış iken kime fahdası olabilir ki.
İçimden bir ses derim sıra senin demekte bakalım tutacak mı ? çerezlik aldım
Buna sıra gelmesi çokk zor,,, bir adım öteye gitmeye niyeti yok,,,, hikaye olmuş,,, gerçek değil ,,,,
iyi bilanço beklentiside olmasada haftaya çarşamda bilançosu gelecek.. Gönül yinede yukarı hareket bekliyor..:(
tahtacının elindekini satmak için fırsat olur sadece,
tahtacıya fırsat ,,,
yatırımcıya nanik,,,
iyiki zamanında çıkmışım,,,
edip bile daha edipli :)
ateks daha edipli:)
neyse bunlarıda geçtim artık,,,
Simitçi tahtası.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...7cb5382743.jpg
Borsa uzay olur,,, bu nanik,,,
ne mark,,, imiş,,, b.,,,
Benim meslekte simitçi, onun için bu hisseden para kazanıyorum desenize
Ak yatirimla marbas alim satımlari olmasa hisse hacim bile olmayacak... sanırım onlarda aynı grup.. eskiden deli belir denen birinin olduğunu yazmıştı bir arkadaş.. o mü bilmem ama, adam lot sayıyor resmen.. geri kalan yatırımcılarda kemikleşmiş alım satımla işleri yok.. hal böyle olunca kim alırsa oyuncu dökülene kadar bekliyor...