Bu gerçekleşirse Bes vergiye dönüşür
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Bu gerçekleşirse Bes vergiye dönüşür
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
İşin kötü tarafı istediğin sirketlede çalışamıyorsun...
MI MAX cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
BES getirilerini geçmişten bugüne inceleyebileceğiniz internet sitesi.
Son 5 sene %15 mevduat getirisi alsam %85. %13 mevduat olsa %71 getirim oluyordu.
Tüm Bes fonlarının sadece %20'si %13 mevduatı geçmiş. Geçen fonlar yabancı para ve altın fonları zaten
(Gökhan Uskuay'dan alıntıdır)
https://twitter.com/guskuay/status/1044106554256101376
Toplam 409 fondan 51'i .. 12,5% tekabül ediyor
TA-1033 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Pardon . Hesap yanlış . 409 fonun içinde 5 yaşından daha genç olanlar var. 5 yasini doldurmuş 211 fondan 51 ' i diyelim. O halde oran 24%
TA-1033 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu gune kadar deginen oldu mu bilmiyorum ama 28.02.2018 tarihinden itibaren emeklilik yatırım fonlarının net varlık değeri toplamının yüzde kırkından fazlası aynı portföy yönetim şirketi tarafından yönetilememektedir. Bu su demektir:
Ornegin icinde oldugum Allianz'in "AMZ - ALTIN EMEKLILIK YATIRIM FONU", Is Portfoy Yonetimi A.S. tarafindan yonetilmektedir. Sizin icin bir kriter mi bilemem ama ornegin ben her hangi bir icinde oldugu fonumun vakifbank tarafindan yonetilmesini istemem. Bu anlamda sectiginiz fonun hangi kurumun yonetiminde olduguna da bakmakta fayda var. Kurmunuzdan memnun olabilirsiniz ama fonunuzu yoneten kurumdan memnun olmayabilirsiniz. Bu gozle bakmakta fayda var.
Eski bir haberi buraya ekleyeyim. https://www.dunya.com/ekonomi/beste-...-haberi-405574
abi siz 5 yılda paranıza 85 % alabileceğinizi söylemişsiniz ama herhalde 5 yıl önce toplu para yatırma üzerine kurgulamışsınız sanırım.
bes raporundada 5 yıllık fonların ortalama 24% getirdiğini söylemişsiniz. burada sizin mevduatta olduğu gibi hem 5 yıl önce toplu para yatırılmıyor, ay ay sıralı ödeme yapılıyor, hemde geçmişe gittikçe yatırılan prim çok çok düşüyor. BES te primlerin her yıl artırıldığını varsaymamız gerekiyor. bence BES vadeli fon sizinkinden çok daha fazla kâr etmiştir. artı avantajlarınıda unutmamak lâzım...
güzel bir BES analiz sitesi.
http://www.besanaliz.com/FonProfilleri/FonGrafik/AMY
AMY fonu için örnek grafik.
İlk duyduğumda, Fon değişikliklerinde sadece kendi kurumuna ait fonlardan değil de TEFAS'taki tüm fonlar arasından seçim yapılabilmesiyle alakalı bir gelişme olarak görmüştüm bu mevzuyu şahsen...Sanki onun alt yapısının ilk hazırlıkları gibisine...Geçen gün de yazdığım gibi sisteme ilk girenler olarak oldukça şanssızız abi...Çok yakında kurum değişiklikleri de dahil hemen her şeyi internet üzerinden yapabilecek BES yatırımcısı...İşte o zaman gerçek rekabet ve kalite ortaya çıkmış olacak...
http://666kb.com/i/dx8o2tzai8n1dizq4.png
Alsam, olsa, satsam vır vır zır zır…Çocuk işleri...Bir bitmediniz arkadaş...
Faiz grafiği ahanda yukarıda son 5 sene nereden % 15 mevduat getirisi alıyormuş bu şapşal acaba ?...İşler güçleri sallamak...Milyon kere dedik, bu başlıkta yazarken dikkat edin, sandığınızdan çok daha ileri düzeyli yatırımcılar var burada diye...Her şeyi copy paste yapıp başlığı kirletmeyin kardeşim...
Satmasaydım, şimdi satsaydım, onu satıp dolar alsaydım, altın fonlarımı erken satmayıp geçen hafta satıp hisse fon alsaydım, onu satıp mevduata koysaydım, sonra bozup hisse alsaydım felan...Hiç bir rasyonelliği olmayan, laf olsun torba dolsun paylaşımları...Resmen kene gibi yapıştılar başlığa...Bi bitmediniz yaw...
Forum yönetiminin sağladığı yazma özgürlüğü ancak ve ancak bu kadar sabote edilebilir...Olacak iş değil...
Yau mesela fonun 100bin TL. On sene once faize koysaydim vs. 100 bin Tl yi on senede biriktirdin, aylik ne odemissin ne getirmis ona bakalim. Zaten 30 yasinda girsen 56 yasina kadar 26 sene odeyeceksin, uzun vadeli diyoruz yok oyle yapsaydim boyle olurdu. Kimse en tepeden satip en asagidan alamaz.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Valla böyle giderse yazmayacağım artık...Hiç uğraşamam...BES'te değilsen bu başlıkta ne işin var, yok BES'teysen ve memnun değilsen yap müracaatını çık git...
Anlaşılmaz bir tutum bunlarınki...Yüz kere yazdık, utanmıyorlar da...
Altın fonuna girdik birkaç gün önce, o da dolarla birlikte düştü. Böyle şansın....
İnşallah bu 3 yıl olayı doğru değildir....dogruysa resmen zorunlu olacak demektir....
Sayin drheart XAUUSD deki artisa ya da azalisa odaklanmanizi tavsiye ederim. Altin fonunda iseniz, ons altinin fiyatinin artisi size dolar artisi olarak yansiyacak. Dolar bazinda yilda %3-4 kazanc bence cok ideal. Fonunuzu dolar bazinda takip edin arada. Daha saglikli olur bence.
Sene 2004'ün ortaları...Eski adıyla CMUK yeni adıyla Ceza Muhakemesi Kanunu'nun fizibilite çalışmaları var...Adalet Bakanlığından müsteşar (ya da yardımcısı-geçmiş gün unuttum) başkanlığında bir ekip bölge bölge gezip kanun tasarısına son halini vermeye çalışıyorlar...Kastamonu Öğretmen Evinde toplandık...Yargıdan arkadaşlar (savcı, hakim, baro temsilcisi vs), polis ve jandarmadan da en üst düzeyden başlamak üzere hatırı sayılır bir kalabalık, ki tüm karakol amirlerini & komutanlarını toplamışız o derece...Alıntı:
ana argumanları "halk bu sistemin ne kadar SÜPER olduğunu anlamıyor..onun için uzun süre dursun ki anlasın" tarzı oldukça absürt bir arguman.. .hakikaten bunu resmen söylüyor adamlar.. kibirli..nobran.. vicdansız.
Neyse...Taslak zaten elimizde vardı yani toplantıya hazırlıklı gittik...Özellikle gözaltına alma şekli ve süresiyle ilgili sahada görevli arkadaşların neredeyse tamamının çekinceleri olduğu ortaya çıktı...Dinlediler ve "1-2 sene bu haliyle uygulayalım sonra sıkıntı olursa gerekli değişiklikleri yaparız" deyip gittiler...O maddeler de olduğu gibi geçti meclisten, halâ da aynı duruyor ve bugün basında sürekli gördüğümüz göz altına alıp serbest bırakma ile ilgili rezaletlerin arkasında da kanunun bu maddeleri var...
Devlet böyledir abi...Zaten bizim asıl sıkıntımız da bu...Ha, bu aksaklıklar eskiden de böyleydi sadece AKP'nin günahını da almamak lazım...Rahmetli Levent Kırca'nın neredeyse bütün ömrü bu mücadeleyle geçti...Yıllarca içerisinde kaldık ama biz de beceremedik bu bürokratik ve oligarşik yapıyı yok etmeyi maalesef...Umudumuz yeni nesilde artık...
Emekli olmadan önce, özellikle teşkilata yeni giren arkadaşların "OYAK'a yapılan bu kesintiyi kabul etmiyorum, ben bu parayı daha iyi değerlendiririm" serzenişlerine benzetiyorum yaşanan bu son gelişmeleri...Esasen bugünkü anlamda BES ilan edildiği günlerde sayın Mehmet Şimşek (öncesinde genel kurula da katılmıştı) "OYAK benzeri bir sistem kurmayı düşünüyoruz" gibisine açıklamalar yapmıştı...Bugün BES olarak finansal sisteme giren para, çok muhtemelen bir süre sonra SGK'nın da işlevini görecek...Öyle bir kuruma gerek kalmayacak yani...Bunlar benim şahsi fikrim onu da söyleyim...
Yukarıdaki genç arkadaşlar örneğini bu nedenle verdim abi...Devlet dediğimiz üst akıl bu tür planlamalarda değişik alternatifleri de masada tutarak etki-tepki-aksiyon üçlüsüyle en uygun hareket tarzını bulmaya çalışır...Bazen işin içine de edebilir tıpkı KEY mevzusunda olduğu gibi...En kötü ihtimalde bile, benim gibi belki bu parayı almak için tırmalarsınız ama her hâlükârda hiç kimsenin parası devlette kalmaz...Sonuçta kanunla verilmiş bir güvence var ortada...
*
Bu BES'in bir süre sonra SGK laşması konusundaki görüş ve önerilerimi BİMER'e yazdıydım bir ara...Herkes topu birbirine attıydı, 50 yere havale edilmiş en sonunda Hazine Müsteşarlığı cevap vermişti...Bizdeki bürokrasi böyle işte...
Ara ara tekrar gönderiyorum abi bunları copy paste yapıp; illaki aklı başında birileri çıkar da belki sorar sen ne demek istiyon abi gibisine...:)
http://666kb.com/i/dxcaupmgo3rbb4qjg.png
Ortalamalar AL vermiş oldu bugün itibariyle...Son aldığımız Katkı Fon'lar gayet güzel bir getiri sağlamış oldu hem de maliyeti düşürmüştük böylece...Bereket versin...Vakıf Emeklilik Katkı Fonu (VEI) total portföyümde 2 gün önce artıya geçmişti zaten...Dün 10 yıllıklar % 18 seviyesini aşağı kırdı, kısa vadeli mi olacak bakmak lazım...Ancak, gösterge faizin psikolojik eşik olarak % 25 in altını görmesi lazım ...İşte o zaman ivmelenir bu hareket...
http://666kb.com/i/dxcbd0jac5e3ceau4.png
HALKB Cafe başlığında endeksle ilgili teknik analizlerime buradan bakabilir arkadaşlar...Buralardan Hisse Fon yapıpta kârın bir kısmını realize etmek isteyenler için endeks bazında 102 bin civarı gayet uygun bir seviye...Mesela ben de % 100 VEH vardı, bunun yarısını buralardan satıp bir süre Likit Fon'da kalmayı planlıyorum...Biraz daha orta vadede ise eski zirve seviyeleri olan 120 bin civarı beklentim devam etmekte...
Hocam fon alım satım işlemlerinin herhangi bir maliyeti yok BES yatırımcısına...Elde tuttuğun Fon'un kendine ait günlük kesintisi var...Mesela an itibariyle bende VEH (Vakıf Emeklilik Hisse Fon) var ve günlük yüzbinde 5,7 bu oran...Bütün BES şirketlerinin internet sitelerinde bu oranlar var ve zaman zaman güncelliyorlar bu rakamları...Gayet tabiki oldukça küçük rakamlar ama "sıkar yağını çıkarırım" diyenler de olabilir...Şahsen ben bu tip sorunlu bir adamım, 2017 Nisan ayında Vakıf Emeklilik'e geçtiğimde de aynıydı bu rakam ve piyasa geneliyle de uyumlu...Ama bu kriter kurum değiştirme opsiyonu için en son baktığım veri...En önemlisi benzer fonlara göre nasıl bir getiri sağladığı hiç kuşkusuz...
Bu yıl fon yönetimi genelinde en başarılı kurum hiç tereddütsüz TEB idi...Altın fon özelinde ise ICBCT...Değerlendirmelerim devam ediyor, 2019 Nisan ayında duruma göre değişiklik yapabilirim kurum bazında...Bence bu 2 yıllık süre oldukça makul bir süre...Totalde 5 kurum değişikliği yapma hakkım var 10 yılda ve bu BES adına da iyi bir şey...Her yıl olsa yeni atanan fon yöneticilerine şans vermeme gibi bir durum olurdu...İyi yani...
Bes masrafsız kaynak Arıyan şirketleri fonlamadir....hisse ise hisse ,altınsa altın vs. alın biriktirin...boşuna komisyon ödemeyin.....%25 destek hikaye.
Sn.Miriel , ben burda bazı insanların bes e yönlendirebilmek için kasıtlı olarak besi övmiş olabilceklerini düşünüyorum. olmayabilirde...Tabi bunu bilemeyiz.Ama ısrarla BES i savunmak mantıklı değil...Foruma yeni giren yada besi bilmeyen insanları uyramak lazım.... Zaten 3-5 seneye herşey ortaya çıkacak..Şu anda doların ve altının son yıllardaki yükselişi BES getirisi sanan kişiler var..Halbuki alakası yok....Dışarıdan bir portföy yapılarak bu kazançlardan daha fazlasını alabilirsiniz.. Yüzde 2-3 arası toplam meblağ üzerinden alınan komisyonlar yıllarca kalındığı hesaplanırsa çok büyük rakamlar...en buna dikkat çekiyorum...Tabiki BES düzeltmeler yapılırsa kötü olmayabilir..Ama şu andaki şartlar malesef bu..Kabul etsenizde etmesenizde...Neymiş efendim zorunlu tasarruf için gerekliymiş...yav arkadaş altın alacaksan ve hesapta dayanamayıp satıyorsan al koy bir banka kasasına.....senede %2- 3 arası toplam meblağ üzerinden komisyon ödemek neyin nesi?
Hadi diyelimki BES çok faydalı ve ben yanılıyorum...vakıf emeklilik vs..isim zikretmek neyin nesi? anlamı var mı?
neyse yinede madem ka..... yemek istiyorsunuz...size kolay gelsin....yazmayacağım artık.
Aslında sizin gibi farklı görüşleri dinlemek. Çok faydalı " herkes aynı yöne çekse, dünya batar" . Ben BES katılımcısı olmama rağmen. Her görüşten yazı okumak daha fazla katkı sağlamaktadır. Olayları hicbir şekilde manipüle edildiği de yoktur. Zaten bu forumların amacı farklı görüşleri ortaya koymaktadır. Katılımlarını zi bekler farklı görüşleri okumak isteriz. Zaten herkes kendi kararını almaktadır. Yatırımlarını değerlendirmektedir...
Sn Human,
Kimsenin kazık yemek istediği yok. Bu konuda fikrinizin herkes kendi hisse ve altın biriktirse daha iyi olacağı olduğunu da çok kez yazdınız ve biz de okuduk, aksi görüşler de yazıldı. Farklı bir açıdan katkı verecekseniz buyurun tabiki, fakat aynı şeylerin tekrar tekrar yazılması gereksiz efor ve zaman kaybı ve üstelik boşu boşuna gerginlik değil mi?
Şu anda karar vermek isteyen birine yeni bir bilgi sunulmuyor bence.
bak kardeşim artık bu başlıkta yazmayacağım...ama madem istedin söyleyeyim...tekrar edeyim..BES sadece piyasadan maliyetsiz para toplama amacıyla kurulmuş olan bir sistemdir..fon yöneticilerin bir çoğunun kendi yatırımlarını bile yönetecek kapasitede bile olduğunu düşünmüyorum....Bes deki bir çok altın fonlarının ve usd bazlı fonların bile getirisi usd ve altın karşısında bile geride kalıyor....Birde bundan yıllık %2-3 arası bir komisyon kesiliyor...ve bunlar günlük fon fiyatı üzerinden yapılıyor...%25 devlet katkısı sadece devlet tahvillerine yatırılıyor ve onunda üst limiti var..Şu anda tahvillere 5-6 ay öncesi girenler zarar etti...nerdeyse tüm %25 lik katkıyı yedi.....dediğim bu....Bu sistemin götürüsü 3-5 yıl içinde tam olarak anlaşılacak....Şu andaki altın vs.. bes fonları iyi yönetildiği için değil bu enstrümanlar şu anda piyasalarda değer kazandığı için karlı gözüküyor...Hisse senedi ağırlıklı BES fonlarında ise seçilen iyi hisselerin yanında temel olarak çok da iyi olmayan hisselerde yer alabiliyor....Yani nerden bakarsan bak iyi görünmüyor.....Fiziki Altına yatırım yaptığında vergi ödemezsin ..alır yastık altında tutarsın..ama nedense bu fonlardan katkı payı,vergi vs...komisyonlar ödeniyor..tabi herkes seçiminde serbest....herkesin özgür iradesi var...Çalışanların büyük kısmı BES den çıktığı için zorunlu besi 3 yıla çıkarmaya çalışıyorlar....neyse lafı uzatmaya gerek yok...sordun son kez yazdım..cevap hakkı doğmazsa tekrar yazmayacağım..okumak isteyen okudu zaten.
“Bes deki bir çok altın fonlarının ve usd bazlı fonların bile getirisi usd ve altın karşısında bile geride kalıyor....Birde bundan yıllık %2-3 arası bir komisyon kesiliyor.” Demissin. Bu argumanini rakamla desteklersen sevinirim, aydinlanmis olurum.
Daha once ekside ayni seyleri soyleyen birine cavap yazmistim. Asagida bulabikirsiniz. Tarihleri update ederek ayni calismayi yapabilirsiniz. Daha iyi ya da daha kotu getirisi var derken, Lutyens goruslerimizi rakamla destekleyelim.
https://eksisozluk.com/entry/79767411
http://www.besanaliz.com/FonGetirileri/Getiri
al işte en babası % 68 getirmiş
hayret birşey yaaa....
sanki herkez bes sevmek zorunda...
yaaa iyi niyetli bir uygulama olsa sgk güçlendirilir.
işsizlik fonu güçlendirilir.
sen adını değiştir dur.
karşıt fikir yazana saldır.
mama çok tatlı değil mi?
başka bir fon da -%13 getiri yapmış.
yaa param varsa koyarım kenara ihtiyacım olunca kredi çekeceğime borçlanacağıma harcarım yaa.
insanlar yaşamasın köle olsun size..
hayret bişi yaaa..
:vk:
:seyt:
ben de yazmayacağım artık.
ne haliniz varsa görün.
zaten bu tepki koymaz tayfaya bes yetmez, bas lazım....
Anlamazlar kardeşim anlamazlar.....dolar son bir yılda %70 in üzerinde arttı.....Altın %58.......bunların altın fonları ve dış borçlanma araçalrınin çoğu %60 ı bile bulmadı..o yüzden boşver ...en kallavi dış borçlanma aracının olduğu bes bile %68 arttı...çoğunluğu %50 lerde ama anlamazlar..emekli olurken bile %5 kesinti var....ben yazmaktan vazgeçtim..zaten bu insanlarımız böyle olmasa ülkede bu durumda olmaz.....o nedenle vazgeçtim..Boşver yazma..
İki şey karşılaştırılırken birinde her şeyin mükemmel gittiği durum ile diğerinde en kötü durumu baz alarak karşılaştırma yapılmaz. İkisinde de olası durumlar ve bunların olasılıkları ortaya konulur ve herkes kendi aklı, risk tercihi ve bakış açısı gereğince karar verir. Kararı beğenilmeyen kişi de çeşitli şekillerde nitelendirilmez.
Saygılar.