Unuttuğumuz bir şey var. Eğer Dolar çökerse altın /gram tl de çöker. ?...
Printable View
Dolar ve tüm fiat paralar çökerse, dolar tl çökmez. bütün kağıt paralar çökerken dolar belki diğer kağıt paralara karşı değer kazanabilir.
dolar altına karşı çöker. bu sebeple altın alan her durumda enflasyona karşı korunmuş olacak. ama fiziki veya fiziki muadili olanlar sevinecek.
çünkü finansal sistemdeki borç miktarı 2 trilyon $ civarı. bonolar sapır sapır patlayınca merkez bankaları FED ECB BOJ COC BOE çılgınca fiat paralar basacaklar ve insanları dijital dolara euroya pounda yene geçin diye zorlayacaklar. ama insanlar da doğal olarak sınırlı fiziksel kıt varlıklara akın edecek.
bill gates boşuna bu kadar tarla ve tarım arsası almadı. abd de en büyük toptak ağası Maho Ağa artık aşıcı bill gates.
alabilen fiziki (veya fiziki karşığı kesin olan) altın gümüş platin alsın, alabilen tarım arsası ve tarla alsın. aşıcı bill ne yapıyorsa işi biliyor.
America s Biggest Owner Of Farmland Is Now Bill Gates (forbes.com)
işin suyunu çıkardı ********ler 434 ne gün içi 441 hop 434 kumardan dolayısıyla borsadan ne farkı kaldı son bir aydır ons olarak az biraz kafayı kaldırsa bir takım kişilerce dolara basılıyor sonrası zaten ons olarakta gerileme oluyor hop güm neyse ytd
fiziki altın gümüş platin ve arsa uzun vadeli garanti kazanç sağlayan bir yatırım aracıdır.
sanal alsat yapanlar altına gümüşe platine sakın bulaşmasınlar. işin içinde BIS COMEX LBMA BLACROCK JPMORGAN HSBC gibi sanal ortamı indirip kaldıran dalavereci üçkağıtçı sahtekar yatırım bankaları var. bunları sanalda yenemezsiniz. adamı susuz sabunsuz zikerler.
10 yıldır sanalda bunlara karşı kazanan görmedim.
ama fiziki altında da bekleyip kaybeden görmedim. fiziki altını alıp üstüne yatıp unutacaksın.
Fiyat değişmez ki,ben anlamadım fiziki alıp kazanan ama sanal alıp kaybeden bir senaryo nasıl olacak.Misal altının onsu 1840 dolar
fiziki aldın mı bunu dolar tl paritesi ile çarpıp alıyorsun,GLDTR aldı mı da buna yakın bir fiyat oluyor,gram altın hesabı açsan da fiyat aynı ,kuyumcudan çeyrek altın alıp eve koysan da fiyat aynı.Ha banka batar paranı ödemez o durum elbet tartışma dışı.Ama fiyat arttı mı aynı yüzde ile dediğim altın fiyatları da aynı oranda artar,düşerse aynı oranda düşer.Teslimat riski dışında ,güven hissi dışında kazanç kayıp en azından günümüze kadar aynı oldu.Ha banka iflasları falan mümkün mü bak ciddi ciddi o konuda huylanmaya başladım o başka.
Ha al sat yapma işi kastediliyorsa şu ara dönem o dönem değil,altın gümüş platin alıp unutacaksın 2025 de bakacaksın portföye ne olmuş diye.O zamana kadar ne fırtınalar kopacak ,neler neler olacak,en iyi yatırım 4000 yıldır değerini koruyan şeyler ,anladınız siz onu.
fiziki altında saklama koşulları zor bir bilezik için insanları boğazlayanlar var fiziki altın ne bileyim zor ama asıl mesele dolarda yahu kasımdan beri günlük kamyon kamyon satıyola ne dolar varmış yahu bizde ee birazda dışardan geliyo deyolar kamyon kamyon getirip satıyola ozaman her gün kamyon kamyon dolar satılıyor sahi bu TL nerede borsada olamaz bir iki kamyon satışla borsa taştı bile faizde o zaman diyeceksiniz ama bir aylık kamyonlarla satılanlar yeterde artar bile ytd
2 trilyon$ lık global türev ve bono pazarı domino gibi patlarsa, hava alma ihtimalin % kaç?
bugün ABD de bazı yatırım bankaları terste kalınca GME AMC NOK gibi penny stockları müşterileri adına onlara haber vermeden rastgele satmaya başladılar. hatta sonra $AG gibi gumus hisselerini kapattilar. hatta sonra $PLSV gibi ETF leri kapattilar.
sana bir uzmanlık sorusu. hesabında ETF in var veya Madenci hissen var veya sanal altının var.
çalıştığın banka veya aracı kurum canı isterse sana haber vermeden izinsiz bunları satabilir mi?
bu sorunun cevabı çok önemli ne dediğimi anlaman için. imzaladığın sözleşmeleri iyi okuman lazım. yarın bankacına sor ve bankadan yazılı bir onay iste. eğer yazılı olarak hiçbir durumda ama hiçbir durumda sana haber vermeden işlem yapmama taahüdünü yazılı imzalı veriyorlarsa sanal altın etf hisse kesinlikle risksizdir. o zaman sorun yok. ama yazılı onay veremeyiz derlerse iyi düşünmek lazım.
Valla şimdi baktım fonun yönetmeliğine,cidden tatsız noktalar var.Aslında doğruya doğru haklısın,bir şekilde fizikiye geçmek lazım da benim yatırım yaptığım miktardaki altını,gümüşü nerde saklayacağım,zaten platini piyasadan bulma imkanım da sıfır.Ama sanırım ben de fizikiye geçme konusunu ciddi ciddi düşüneceğim,uyarın için sağol,GMSTR ve GLDTR için çok olumlu düşüncelerim vardı ama fon izahnamesinde tatsız noktalar var,canım sıkılmadı desem yalan olur.
Sn sadecegrafik sen fiziki altını nasıl saklıyorsun,banka kasası mı,ev mi,soygundan falan korkmuyormusun.
Sayın hkm , bu durum kişiye göre değişiyor . Yastık altında tuttuğum fiziki altınları bankada kiralık kasada tutmak istedim .. Yapmış olduğum araştırmadan sonra kiralık kasanın güvencesi yok maalesef ! Sigortalatsan bile sigorta bir kısmını veriyor.
Kuveyt Türk ' ü düşündüm . Açmış olduğun altın hesabındaki altınları fiziki olarak talep edebiliyorsun . Büyük bir ekonomik buhran çıktı diyelim . Banka iflas etti , battı . Bakalım altınların karşılığını fiziki ya da nakit para olarak verebilecek mi ?
Valla doğru,aynı şeyleri ben de düşündüm.Fiziki altını bulundurmak çok büyük risk,ama sn sadecegrafiğin dediği de doğru ben gldtr ve gmstr nin izahnamesinde bazı kısımları baya sıkıntılı gördüm,düşünelim bakalım bir yol bulabilecekmiyiz.
Borsalar çökene kadar vaktimiz var,önce borsalar çöker,sonra banka iflasları ve daha tatsız işler olur.Çöküş başlayana kadar vaktimiz var,dün şüphelendim de galiba yanlış alarm,daha çöküşe de vakit var.
Sayın hkm , Ersoydelta diye bir yorumcu vardı . Çok bilgiliydi . Sayın Sadecegrafik ile yazmış olduğukları yorumlar , düşünceleri birbirine çok benziyor. Ersoydelta , 30 milyon TL parasının olduğunu , bu parayı bir hafta içinde bankadan çektiğini ve bu para ile almış olduğu altınları evin kolonlarına sakladığını yazmıştı. Hani bazen aklıma gelmiyor da değil . Ersoydelta = Sadecegrafik mi ? Yani kullanıcı adını mı değiştirdi acaba . Özellikle dikkatimi çekti.
% Fiziki altın olarak yastık altında diğer yarısı ise BES altın fonlarında tutuyorum . Sağlıcakla kalınız.
Valla allah razı olsun o ersoy deltaya ,altına ilk uyanmamı o sağlamıştı,ilk altın alımlarım 85 liralardan olmuştu onun sayesinde.Ersoy deltanın yazım tarzı ile sn sadecegrafiğin tarzı bence benzemiyor,üstelik ersoy delta nın öngörülerinin çıktığı altın gümüşün coştuğu zamanlardayız,neden çıkıp gururla başarısını kutlamasın ki.Baya yaşı vardı,ben maalesef daha tatsız şeyler düşünüyorum ersoy delta hakkında.
Ben ersoy deltanın yazdıklarını döne döne okurdum,baya bilgi verirdi,çok bilgili bir adamdı,adama bir ton laf ettiler,sanki bedava bilgi veren bin kişi var forumda.Aylarca tek analiz yapamıyan adamlar vay sen şu tahmininde çuvalladın diye adama saldırırdı.Yahu her şeyi bilen adam olabilir mi,elbet bazen yanılacak.
Haklısın . Benim ki sadece bir tahmindi . Yanıltabilirim de . Sayın Sadecegrafik de gerçekten bilgili ve kültürlü bir insan . Yazılarını da keyifle okurum .
Kısacası ortalık gerçekten karışık . İnsanlar birikimlerini nasıl muhafaza etme konusunda gerçekten çok kararsız. Sadece yastık altında 5 000 ton altın var . Yastık altındaki dövizleri saymıyorum bile ! Her ne kadar riskli olsa da yastık altında tutuyorum . Sağlıcakla kalınız .
Gram altınları 105 TL ' den itibaren ucuz pahalı demeden topluyorum . Bir kısmını oldukça iyi bir kâra satıp Allah' a şükür evin kredi borcunu kapattım . Bereketli kazançlar dilerim .
Siz de sağlıcakla kalın sayın abc1980.Benim bir dükkan vardı,yan dükkanın sahibi dükkanı sattı,parayı ne yapacaksın dedim,geçen yıl altın 360 civarıydı,dükkanı 480 e sattı aradaki farkı tamamlayıp 2 kilo altın alacağım,köydeki evde duvara gömeceğim dedi,yahu bana niye söyledin dedim şimdi bir şey olsa zan altında kalırım dedim.Yok yahu benim 3 oğlum var,hanım çocuklar,ev de köy evi ,kalabalığız ,yabancı gelemez dedi,zaten köy muhtarı da benim dedi :))))))))))))
Gumus te kucuk Amerikan yatirimcilari salladilar ama henuz ust bant yikilmadi. Asagi bantta alimlar denenebilir. Alt alim bolgemi 25 e gekiyorum. 25-21 arasindan ben bu fiziki Gumusu kademeli alirim. Degil mi keci? Neeeeeet.
https://i.ibb.co/3k2Yq5c/x0000000000001.png
Hepsini saklamana gerek yok. %25 ini saklaman yeterli. Risk olursa en kotusu olursa hayatta kalmana yetecek kadar olsun yeter.
Risk olmazsa da isine bakarsin.
Bu arada Turkiye dunyanin en guvenli ulkesi! Isteyen aksini dusunsun benim Turkiye ye guvenim tam. Butun param ve varligim Turkiye de.
Dunya batsa en son biz batariz.
Geriye Turkiye Cin ve belki sadece Rusya ayakta kalacak. Diger tum ulus devletler parcalanacak, kucuk devletciklere bolunecek.
Amerika'daki Gamestop olayı bence bir mihenk taşı olacak.
Dün aracı firmalar, beyaz saray ve wall street balinalarının baskısı ile Gamestop ve benzeri hisseleri alıma kapattı ve hatta bazı aracı kurumlar sahiplerine sormadan bu hisseleri "çok riskli" diye sattı.
Bu durum daha çok su kaldırır. Aracı kurumlar ve sistem sorgulanmaya başladı. Bir tane açıkcı fonu kurtarmak için, sistemi sorgulanır hale getirdiler. "Küçükler asla kazamaz; es kaza kazandığında, oyun masası yıkılır" düşüncesi yayılmaya başladı.
Bu güvensizlik yüzünden insanlar fiziksel altın ve gümüşe kayıp, sistemden çıkmaya başlayabilir.
Ben hep derim, "en büyük yazar, Tanrı'dır ve ironiyi çok sever". Gamestop , harbiden oyunun sonu da olabilir mi! Her halukarda bu iş daha çok su kaldıracak.
Ve evet, ben de hepsini olmasa da, bir miktar altın veya gümüşü fiziksel tutmaktdan yanayım. Çünkü Gamestop olayı bu ürünlerde de olursa, en azından elimde bir miktar varlığım olur.
Sağlıkla kalın.
Altın ve gümüşteki açığa satış(short) olayı ve son Gamestop olayıyla ilgili güzel bilgiler var.
Mike Maloney anlatıyor:
https://www.youtube.com/watch?v=q8On6ktkwpY
Ayrıca Hunt Brothers olayıyla ilgili farklı bir bakış açısı: https://www.youtube.com/watch?v=uG4sjFnX6YQ
ABD de demokrasi var zanneden ahmaklarin uyanmasi tetiklendi. ABD dunyanin en fasist ve koleci ulkesiydi.
Kirilma asamalari soyle oldu:
1) Sosyal medya sirketleri Twitter Instagram Facebook Youtube kafalarina gore Trump ve ekibinin butun hesaplarini haber vermeden mahkeme karari olmadan kafalarina gore kapattilar
2) Evangelistlerin kullandigi Parler.com uygulamasi Apple ve Google tarafindan Store dan haber vermeden kaldirildi.
3) Amazon AWS bulut sirketi parler.com un bulut sunuculari aniden habersiz komple kafasina gore kapatti.
3) Robinhood ve diger araci kurumlar GME AMC NOK AG SLV PSLV alim satimlari kapattilar.
4) WSB sosyal medya hesabi Reddit te gumusu 1000$ yapacagiz kampanyasi baslatti.
https://i.hizliresim.com/hwNq7o.png borsa tekerrürden ibarettir, sanki 2020 düşüşü öncesinde gibiyiz
Dunyada fiziki Gumus bulunamiyor duruma gelmek uzere. Bence ABD ve Ingiltere de yakinda sanal gumus hesaplarini ve ETF lerini komple isleme kapatirlar.
Alabildiginiz kadar fiziki kulce gumus biriktirmenizde fayda var. Ben bugun kapalicarsi da iken tasiyabilecegim kadar fiziki kulce gumus aldim stokladim. Haftaya carsi karisacak.
Reddit yatirimcilari tum dunyada fiziki gumuse saldirmis. Saldirmaya da devam edecekler.
NO SILVER LIQUIDITY IN LONDON: This “Could Destabilize All Gold & Silver Contracts†As Reddit Silver Short Squeeze Continues
https://kingworldnews.com/no-silver-...ver-contracts/
Altına yarayan gümüşe, gümüşe yarayan altına yarar.
Ben gariban kucuk bir yatirimciyim. Dogru yanlis ne yapiyorsam ne uyguluyorsam bizzati onu yaziyorum. Burada kollektif bilinc olusturarak bilgilenmek amaciyla yaziyorum. Benden farkli dusunen arkadaslara da saygim sonsuz, ama dediklerimi analiz yapmadan dogru yanlis demeden sipsak komplo diyerek reddeden arkadaslara saygim yok. cunku Allah kutsal kitabinda yuzlerce kez AKLETMEZ MISINIZ? diye bize surekli soruyor. Benim dedigimin aksini ispatlayana her zaman saygiliyim. Bilmedigim konu varsa ogreniyorum/ Namaz Zekat Oruc 5-10 kere gecerken, Aklin verimli ve etkin kullanilmasinin 150 den fazla gecmesi manidardir.
Mesela Ugur Sahin denen yabanci arkadasi saf Turk olarak nasil bize itelediler? Herkes yedi mi yedi? Hatta saftirik ahmak Mansur Yavas, bu adami utanmadan ulu onderimizi Ataturk ile ozdeslestirdi.
Bu aralar bilgisayarlari programlari BULUTA GECELIM diyen sirketlerimiz var. Bulut onlara gececek bence. Adamlar tak diye siliyor kapatiyor sistemleri kafasina gore. :)
Az once uyari geldi. Apple kendi dukkanindan Telegram programini kaldiracakmis. :) Buluta gecene geciriyorlarmis.
Muhtemelen onumuzdeki hafta veya sonraki hafta ABD borsalarini belki 1 ay kadar komple kapatabilirler.
GME AMC NOK ve bazi hisselerdeki hedge fund shortlarinin en az 50 milyar$ dan fazla oldugu tahmin ediliyor. Domino etkisi yaratacagi icin ve diger hedge fund lar iflas edecegi icin ABD de borsalarin ve internetin fisini uzun bir sure cekeceklerdir.
Iste bu sebeple her zaman fiziki altin gumus platin tek gercek sigortadir. Internetin fisini cekerlerse ceksinler. Zikime kadar diyorum. :) Bazilari diyor ki varligin fiziki olsa ne olur olmasa ne olur? Ergene avrat bosamak kolay gelirmis diyorum.
Mike Tyson der ki "Ilk yumrugu yiyene kadar herkesin bir plani vardir". Bence bu aralar Mike Tyson un nakavt videolarini mutlaka seyredin. Bakin bakalim yumrugu yiyen yerinden kalkabiliyor mu?
https://www.tradingview.com/symbols/NYSE-GME/
Gumus te teknik gorunum ve ihtimaller. Almayi dusunenler icin 25 ten itibaren alim mantikli gorunuyor, WSB tayfasi 27.4 ustunu kiramadi simdilik.
NOT: fiziki gumus kulce alanlar bu grafikleri ziklemesinler. onlar fiziki mallarini satmazlarsa, her halukarda ileride zengin olacaklar.
https://i.ibb.co/z2W9N61/x0000000000001.png
Realitede fiyat devamlı düşüyor bende sadecegrafik arkadaştan etkilenip 200 binlik altının üstüne 8 senelik biriktirdiğim hisseleri bozup 1 milyonluk daha altın aldım bakalım ne olacak
Bizim kulüp sakindir,öyle ani çıkış ani düşüş nadirdir.Ama daima para kazandırır,fırtınalı zamanlarda çayı çekirdeği alıp seyredersiniz piyasaları.
En kolay fikir edinme yolu 20 yıllık gram altın grafiği,açın bakın nereye yatırım yaptığınız konusunda en güzel fikri edinirsiniz.
8 sene hisse biriktirebildiysem bir sonraki küresel çöküşe kadar tutabilirim sanırım...her ayda 3000 kadar koyabilirim.. borsalar çökmedikten sonra düşmesinin çıkmasının bi önemi yok. Son 7 senede sadece 5 kat yükselmiş ülkemizin en ucuz ürünü gram altın bana göre..yüzde 17 faize razı olmaktansa param batacaksa altında batsın..
Para batması ve altın sanırım aynı cümlede asla yanyana gelmeyecek şeyler,sizinki gibi bir cümle istisna tabi.Altın yeterince sabırlı olanın kesinlikle hemen hemen her enstrumanı sonunda ya yeneceği ya da yakınsayacağı bir şey bence.Ha gamestop,rtlab,tkuru,yeşil yatırım holding vs istisna tabi.
Aslında tek kıstasım paranın satın alma gücünü koruması.. Bir konut kadar yada ülkemizdeki gerçek enflasyon kadar değer kazanması zaten olası değil. Ama en azından likit.. Son 10 senede ülkemizdeki gerçek enflasyon çoğu üründe yüzde 1500 lerde iken gram altın sadece 6 8 kat arası değer kazanmış oldukça ucuz ve likit bir yatırım aracı