Arada tahminler, öngörüler filan yapıyoruz, ancak neye göre olduğunu belirtmezsek çok da altı dolmuyor. Öngörülerin bazıları sonra ters bir hareketle çöp olabildiği gibi, çöp olmayan öngörülerin de bazılarını kendimiz uygulamaktan kaçındığımız için kendimiz dahi faydasını göremiyoruz.
Hangi sisteme göre takip oluşturursak oluşturalım, bir iz süren sistem takibi şart. Bunun için daha önceden bir kaç alternatif vermiş ve bunlardan en sade ve görsel olarak kullanımı en kolay olanının Heikin Ashi mumları olduğunu da belirtmiştim. Falan hüstad şöyle dedi, filan hüstad şuradan döner dedi gibi sağa sola bakmaya da hacet yok.
Kendi basit ve takibi kolay sisteminizi kendiniz kurun ve kendi kendinizin üstadı olun. Heiken Ashi mumları ile grafiği açıp mevcut trend yukarı yönlü ise doji oluştuğunda satış için alarma geçip beklemek, mevcut trend aşağı yönlü ise doji oluştuğunda alım için alarma geçip beklemek ve sonraki barda oluşan mum yine doji değilse ve renk trendin tersini işaret ediyorsa ve işaretin gereğini yapmak ve bir önceki trendink aksine hareket etmek ve bu kararı bizzat sizin alması sağı solu dinlemekten sizi kurtaracaktır. (Heikin Ashi için alım satım kurallarını daha önceki yazılarda belirtmiştim.)
https://i.hizliresim.com/cmvrzo6.jpg
4 saatlik periyotta Cuma günü öğleden sonra trendin değiştiği mesajını bize net olarak vermiş aslında. Biz duymazlıktan geliyoruz, belki işimize gelmediği için, belki tembellikten, belki akıl tutulmasından.
Not: Tradingview'ın barlarının başlangıç saatlerinin olması gerekenden 1 saat önce başladığını farkettim. Seans 10'da açılıyorsa 9'da açılıyor gibi barlar oluşmuş. Bunu düzeltmenin yolunu bulabilirsem düzelteceğim. Bu barlara göre işlem yapmak insanı yanıltır. O sebeple Matriks'ten aynı grafiği koydum.