Bütün yatırım araçlarında olduğu gibi bunda da en önemli olan zamanlama. Ayrıca o yatırım grubunun içinden de hangisini seçtiğimiz önemli.
Ev ama nerede, Emtia ama hangisi, Hisse ama hangi sektör.
Printable View
bu hesabı yaparken kredi olarak çektiğiniz nakiti ekleyerek bence hesap hatası yapmışsınız.sonuçta siz 90 bin tl paranız yoktu verdiğiniz peşinatı dolara çevirip her ay ödediğiniz krediye karşılık gelenle doları toplamanız ayrıca elde ettiğiniz kiraları düşerseniz güzel kar etmiş gözükürsünüz. bu dediğim şekilde hesaplayıp tekrar yazarsanız hep beraber aydınlanırız
Sn Mavi1610mavi,
Bakış açısına göre değişmekle beraber;
12 yıl önceki 110.000 doların (2010 yılında) şu anki reel değeri ABD enflasyonundan arındırırsak 139.000 dolar eder. (Sanki 170.000 TL yi peşin ödemişsiniz gibi bakarsak)
Yani kabaca, ABD enflasyonu kadar her sene dolar faizi alsaydınız/alacak enstrümana yatırsaydınız, 139.000 dolarınız olacaktı, ve bu reel değer olacaktı, aslında hiç artmamış olacaktı.
Şu an ev 1,5 milyon TL ise 15,85 kurdan 44.000 dolar zararınız olur.
Ama sizin 2010 yılında 110.000 dolarınız yoktu, peşin ödediğiniz 80.000 TL ki o da 2010 yılında, 1,50 den 53,333 dolar bugünkü reel değeri 67.300 dolar yapar. Buna, kira-aylık taksit farkları düşülecek veya eklenecek, muhtemelen ilk başlarda kira<1250, bir yerde kira=1250, sonra kira>1250, en son iki yıl, sadece kira net getirisi kadar TL ile o günkü kurdan dolar almış gibi hesaplanacak. Yani 67.300 doların üzerine çıkacak gibi.
Excel de yıl yıl tablo yaparsanız, aylık ortalama kira diye, o da hesaplanır.
-----------------------------------------------------------------
TL bazlı hesaplarsanız, 2010 yılından bu yana 80.000 TL nin bileşik faiz getirisine bakılacak önce,
Tabi faiz oranları değişken, yıl-yıl, banka-banka, vade-vade, sadece enflasyon kadar faiz alsaydınız, 170 bin TL için misal 900.000 TL civarı yapardı, 90 lı yıllarda eskiden üzerindeydi malum, ama 2010 dan sonrası reel faiz düşüktü, bazı yıllar hatta eksi, misal 2011-17-18-20 nin bir kısmı galiba, 21 ve 22 hep eksi reel faiz. Tabi yine bankadan bankaya değişirdi. Ödediğiniz aylık taksitler ile kira getirisi arasındaki fark negatifse düşülecek, pozitifse eklenecek.
2010 yılındaki 80.000 TL üzerinden gitmek daha zor, tek tek aylık faiz net oranları, kira getirisi-1250 ler üzerinden toplaya toplaya, bileşik faiz uygulaya uygulaya gelmek lazım, bunun için de çok ayrıntılı veri lazım kısaca. O yüzden 170 bini peşin vermiş gibi yaklaştım kabaca belli olsun diye.
Sizin özelinizde, benim görebildiği manzara bu, muhtemelen hem dolar hem de TL bazında karda olmalısınız, veya dolar bazlı kafa kafaya olabilir, kira getirisi çok değiştirir, diğer tüm yaklaşımlar hariç tutularak, sadece dolar ve faiz hesabından..
Ege ye konut akini
https://www.cnnturk.com/ekonomi/egeye-konut-akini
Uzun olmasın diye kısaca yazmaya çalıştım. Aslında excelde detaylı olarak hesapladım. 2010 dan 2020ye kadar ödediğim taksitler dolar bazında 60bin ediyor. Her ay dolar kuruna göre tek tek hesapladım. Ayrıca 2010 da kira yaklaşık 650tl idi. Onada her yıl enflasyon kadar zam yaparak hesapladım. Hatta 2022 için %40 zam yapıp kirayı 3500tl olarak hesapladım. Toplam kiraya ödediğim para 230bin tl çıktı 2022 dahil. Yani evi aldım içine oturmaya başladım eve toplam 110bin dolar ödedim. 230bin tl kiradan yırttım.
Tabi siz böyle yazınca nerde hata yaptığımı anladım. Aldığım kiralarıda dolara çevirip hesaplama yapmak gerek. Evi satın alıp kiraya verdiğini düşünerekte hesaplama yapmalı. Taksitlerden kirayı düşüp oradan dolara çevirmek gerek. O şekilde hesaplama yapınca zaten taksidin 7. senesinde aldığım kira ödediğim taksitleri geçiyor. Yani 7. yıla kadar toplam 14bin dolar daha ödüyorum. Ama ondan sonra artıya geçiyorsun kiralardan ekstra 9bin dolar kazanıyorsun. Yani ev bana dolar bazında 64bine mal olurken şuanki fiyatı 100bin dolar desek 9bin dolarda kira geliri 109bin dolar ediyor. 64bin doları eurobonda yatırsam 12 yılda 120bin dolar eder. Evet böyle bakınca başa baş oldu. Gayrimenkul hesabı yaparken kendin duracak gibi değil kiraya verip ordan gelen gelire göre hesap yapmak daha doğru olur. Sanırım ben burayı atladım.
Benim evim Beylikdüzünde. Haziranda 1 yıl dolacak. Ev sahibi evi satma peşinde. Hergün Arap müşterileri ve emlakçısı tarafından rahatsız ediliyoruz. Üstelik 3750 kira verdiğim evi üst katta biri 16000 kiraya ilana vermiş. %400 nasıl artış olabilir aklım almıyor almıyor almıyor
https://twitter.com/ilyada7/status/1528322513490653184
----------------------
I see blood on streets
2010 lu yıllardı sanırım ABD de mortgage krizi patladığında 2.5 milyon dolar olan evler 250 bin dolara düşmüştü de sibel can bile aldı diye basın manşet yapmıştı, yine 2000 li yıllar marmara depremi 200 bin olan evler 25-30 bin liraya düşmüştü onun için her balonu patlatacak bir iğne illaki çıkar onun için ev alma ihtiyacı olmayan için bence ev bir yatırım amacı değildir. Zaten 5 yıl içinde alım satımın vergisi yüksek birde 5 yıla kim öle kim kala ne iğneler sokarlarda çuvaldız daha iyi dersin 😉🤣😉🤣
hocam emlakta şişkinlik yok denemez ama verdiğiniz örnekler gerçekçilikten son derece uzak.
ABD mortgage krizi ile bizim durumumuzun en ufak bir alakası yok.
orada insanlar köpeklerini kefil gösterip kredi alıyor, üstüne evimin değeri artı diye gidip bankadan ek kredi falan istiyorlardı.
oluşturulan karmakarışık finansal kağıtlara girmiyorum bile, dünyanın sayılı finansal ve ekonomik dehalarının dahi birçoğu bu finansal araçların içeriğini anlayamıyordu.
İstanbul depremi sonrası dediğiniz seviyede düşüş sınırlı bir bölgede oldu (genelde Avcılar) Allah korusun bugün olsa ayakta kalan binaların fiyatı dolar cinsinden birkaç katına çıkar.
senin benim gibi pis Türkler alamaz ama alacak bir Arap, Rus, İngiliz bulunur.
Seni bilemem ama ben şerefli Türk'üm ve şerefli bir insan yeri geldi mi gerçekleri söyler filistinde'de para tatlı gelmiş ve şereflerini kaybetmişlerdir. Para kazanmak için insanlara hep tatlı şeyleri söylemek bana göre ********liktir.🤔
Suudi Arabistan, Coronavirüs vakaları nedeniyle vatandaşlarına aralarında Türkiye nin de bulunduğu 16 ülkeye seyahat yasağı getirdi. (Saudi Gazette)
geçenlerde kapılarına gitmemizin teşekkürü bu sanırım...
gerçi bu habere üzlmedim bilakis sevindim...
inşallah bu kararları daimi olur...
Bir ara "pandemiden dolayı istanbul boşalacak, herkes evinden-köyünden-yazlığından-şezlongundan çalışacak, merkezde kimse oturmayacak, ev sahiplerine oh olacak" rüzgarı esiyordu.
Bir ara da ev stoğu fazlası vardı, yepyeni evlerin kiraları bir türlü artamıyordu.
Bu tür düşüşler veya düşüş beklentileri ne kadar normalse, yükselişler de o kadar normaldir. Şaşırmamak gerek.
konut fiyatları çok arttı katılıyorum hatta usd bazlı zirvelerine yakın olduğunu düşünüyorum.
fakat arkadaş mesela daha 2 yıl önce 5tlye aldığımız 1litre sütler 15tl oldu(daha da artacakmış 20tl civarı olacakmış diye duydum). evler bundan fazla mı arttı ortalamada?
barınma temel ihtiyaç, peki yemek içme bunlar keyfi ihtiyaçlar mı?
hükümet yine konuyu kendi sorumluluğundan atmak için fırsatcı ev sahipleri, uyanık emlakçılar, sarı site yüzünden gibi bahanelerle suyu bulandırıyor.
kiralara tavan fiyat, ilan fiyatını yükseltene ceza v.b. gibi bomboş ama insanların dikkatini başka yöne çekmek için kurnazca yapılan taktikler.
önceki yıllarda da ikinci el otomobil fiyatları konusu çok populerdi, sosyal medyada fiyatları galericiler yükseltiyor diye kafa ütüleniyordu, hatta almazsanız düşecekti.
ama kimse otomobilde %80 ötv + %18 kdvyi. dört yılda 4 katına artan döviz kurlarını görmüyordu.
Bence noral değil üretimde örnek deodorant fiyatı bir sene önce 12 tl idi şimdi 40 tl % 233 artıyor,dolar %50 arttı işçi maaşı %40 mazot %220 arttı mazot arttı diye zam yapmak milleti salak yerine koymaktır. Bir kamyon eskiden 6000 tl ye 30000 adet ile gidiyordu ise şimdi 16000 tl ye 30000 adet ile gidiyor yani gönderdiğin mal aynı makul fiyat artışı en fazla %100 olsun bu artışı normal kabullenmek koyun olmaktır bana göre kullanma bak bakalım nasıl iniyor. birde ilaçta oynanan oyun var tabi ilacı bir sene önceye göre %135 zamlı alıyorsun fakat adam insan sağlığını hiçe sayıp etken maddede maliyet azaltma yoluna gidiyor bununda denetimi yok sonunda ölüm oldumu mukadderat derler kimse kontrol etmiyor nasılsa (örnek 12 yıldır lansor kullanırım son aldığım etki etmiyor bağışıklık sisteminiz artık tepki vermiyor deniyor eczacı tarafından ne hikmetsede bu zamana geldi bendeki değişiklik) :)
3 harfli zincir marketlede 2020 mart ayında 1lt süt 3,65TL. Kur 6,15TL. 1 lt süt 0,61usd.
Şu anda aynı süt 1-2 gün önce zamlandı 8,95TL idi 10,90TL oldu. 8,95'e göre 0,56usd zamlı fiyata göre 0,68usd.
Süt satış fiyatları 0,6 usd ortalamasında gidiyor. Oynak kur sebebi ile kimi zaman yukarıda kim zaman aşağıda kalıyor, ortalaması son 2 yıldır 0,6usd.
Konut fiyatlarına dolar bazlı bakarsak sadece son 1 yılda %65 dahi artan yerler var.
İlgilendiğim Ankara ve İstanbul'daki orta üstü gelir seviyesine hitap eden bölgelerde konut fiyatları 2013 yılı zirve rakamlarını ABD enflasyonu hesaba katıldığında dahi geçti.
2013 yılı kişi başı milli gelir 12580usd, günümüze ABD enflasyonu ile uyarlarsak 15.420 usd eder.
2021 yılı kişi başı milli gelir 9580usd.
15.420 usd kişi başı gelir nere, 9580usd nere. Konut fiyatları ise 16-17bin dolarlık kişi başı milli gelirden işlem görüyor.
Bu anomaliyi ne yaratıyor? Negatif faiz ve haliyle bunu sağlayan çok aşırı para basımı.
Şimdi %70 enflasyon açıklayıp %15 ile konut kredisi verilirse, kredili konut satışları fiyat oluşumunu sağlar. Yüksek fiyatları sağlar. %70 enflasyon ortamında mevduata %17 faiz verilirse peşin paralı alıcılar bu fiyatlara sürüklenme durumunda kalır. Şu durumda, konut fiyatlarının artışı resmi olarak destekleniyor. Sanırım dövizden daha çok kazandıran bir yatırım enstrümanı yaratmak amaçlanıyor.
Konu dışı olarak, Lübnan'da default nasıl gerçekleşmiş okunabilir, yapılan finansal mühendislikler okunabilir, konut fiyatlarının dolar bazlı aşırı artışının nedenleri de yazılmış (şu an bizimle bir benzerliği yok) özellikle 3. paragraf dikkatli okunmalı, başka kaynaklarda öyle raporlar var ki araştırıp bulmanızı tavsiye ederim:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lebanese_liquidity_crisis
Sadece geçen seneyle kıyaslamakla olmuyor o işler. 600 dolar kira aldığım daire bir ara 126 dolara kadar düştü, şimdi zam ile zar zor 170 dolar yapabildik.
Pandemide tüfe kadar bile zam yapamadık, ondan öncesinde de konut fazlası olduğu için yıllarca artışlar enflasyonun gerisinde kaldı. Şimdi son bir yılda kiralar birazcık toparlanma eğiliminde diye "yıllarca beleşe alışan" kiracılar çığırtkanlık yapıyor.
Kimse kusura bakmasın, siz koyun değilseniz biz hiç değiliz.
İstanbulda kiraları pahalı bulan varsa kendine haritadan yer beğensin.
İstanbulda evi olmayan kişi istanbullu değildir zaten.
Aslında alıntıladığınız mesajı dikkatli okusaydınız bunları tekrar yazmama gerek kalmazdı. Konutun enflasyonun gerisinde kalması bir yıllık mesele değil ki toparlanmayı bir yıllık enflasyonla kıyaslayasınız.
Konut yıllardır enflasyonun gerisindeydi. Onca yıldır ev sahiplerinin yediği sopanın acısı hemen çıkar mı? Daha durun bakalım..
Aslında İstanbul'dan Egeye göç Pandemide başlamadı.
2013 gezi olaylarından itibaren İstanbul demografik yapı olarak hızla bozulmaya başladı.
Mesela ben doğma-büyüme Beyoğlu İstanbullu olmama ve İstanbul aşığı olmama rağmen Kuşadasıı'na giderek anti laikleşen İstanbul yüzünden kaçtım.
Kız çocuğum var. Sosyal medyada sıgınmacıları insanlar yeni yeni farketti ama ben 5 yıl önce fark etmeye başlamıştım. İstiklal caddesi İstanbulun aynasıdır oradan İstanbuldaki demografik yapıdaki değişimi anlayabilirsiniz.
Sonuç olarak ailemi hızla İstabuldan uzaklaştırdım. Ve uzunca bir süredir Kuşadasında yaşıyoruz. Egede daha laik daha modern bir hayat var. Allah kimseyi İstanbulda yaşamak zorunda bırakmasın. Umarım herkes finansal özgürlüğüne kavuşur ve İstanbul keşmekeşinden uzaklaşır. Hayat kısa...
Benim istanbulda kazaskerde evim var sıkıntı yok fakat ben kiraya vermiyorum oraya geldiğimde kullanıyorum artış olayına gelince bu günkü fiyatlarla zaten önümüzdeki 5 yıl kimse evini satamaz 2003 2013 arasında olduğu gibi kentsel dönüşümle piyasa canlandı fakat yemedi piyasa asgari ücretli ev alamadığı sürece bir yere gidemez. Faizsiz birikim ev modelleri bile sistemi kaldıramıyor 1 milyonluk ev için ilk 2 sene 10 bin sonrada 15 bin ödeyerek ev sahibi olunuyor yani orta direk ve asgari ücretli sistem dışına itiliyor buda çökmeye mahkum yabancıya kucak açanlarda ATATÜRK'ün kapitalizme mücadelesi ile kurulan TÜRKİYE'yi Filistin gibi yapar Türkiye'de leş kargalarını temizlemek için evlerin kurulacak kiralama şirketleri vasıtasıyla kiraya verilmesi şart, kontratta kirayı düşük gösterip vergi kaçıran sahtekarlar bu ülkeden temizlenmeli. Önümüzdeki 10 yıl bu fiyatlar durur piyasada para kıtlığı başlar fiyatlar düşer kaçınılmaz sonuç bu geçmişteki emlak bolluğuda bankalara taksitleri ödeyemeyerek evine el konulan vatandaş sayısındaki çokluktu geçmişinden ders almayan başkasının kölesi olmaktan kurtulamaz...
Belarus"ta 500 m2 arsa içinde 120 m2 2+1 ev fiyatı 25000$ şehir merkezine uzaklık 5 km doktor maaşıda 400 $ şimdi 2 milyon verip 80 m2 beton içinde mi yoksa 25000$ verip kendi bahçende mi oturmak iyi 😉
Tekrar hesaplama yaptım ay ay. Bu sefer aylık kira gelirini taksitlerden düşerek hesapladım. Kiraları düştükten sonra eve ödediğim toplam rakam 65bin dolar gözüküyor. Borcun 7. yılında kira taksitleri geçiyor. O tarihten bu güne artıda oluyor ve 10bin dolar ekstradan kazanıyorum. Şuan evin değeri 110bin dolar civarı+10bin dolarda kira geliri desek toplam 120bin dolar ediyor. Ben eve net 65bin dolar harcadım. Evin şuan bana net getirisi 120bin dolar. Eğer eve harcadığım 65bin doları o tarihlerde eurobonda yatırsaydım şuan yine 120bin dolarım olacaktı. Ereğli alsaydım 250bin dolar froto alsaydım 350bin dolarım olacakmış. Tüpraş alsaydım 100bin dolarım thy alsaymışım 86bin dolarım olacakmış. Açıkcası şaşırdım diyebilirim. Ne zaman hesap yapsam hep gayrimenkul geride kalıyordu. Sanırım bu aralar fiyatlar zirvede olduğu için getirisi iyi gözüküyor. Kirayı hesaba katarken yanlış hesaplama yapıyormuşum. Düzelterek yapınca sonuçlar değişti. Tabi kiraları düzenli ve aksamadan aldığımı farzederek ve eve bu süre içerisinde hiçbir harcama tadilat yapmadığımı kabullenerek hesap yaptım. Önümüzdeki 5 yılın sonuçlarının gayrimenkul aleyhinde olacağını tahmin ediyorum ama yinede belli olmaz. Şuan gayrimenkul kendisine yatırım gözüyle bakmayan başta ben olmak üzere herkesi utandırıyor.
Onu bunu boş verin de üstatlar 0,89 krediyi vermeyecekler galiba. Hala bir haber yok. Bugün bankadaki arkadaş ile konuştum hiçbir yazı gelmedi bize diyor. Vazgeçtiler herhalde... :wu:
eve yatırdığınız parayla eurobond, froto, eregl alamazdınız emin olun.
o sürede 15 temmuz geçti, brunson krizi geçti, 2019 resesyon ve yüksek faiz ortamı geçti, 2020 mart ayı pandemi şoku geçti, öncesinde alsaydınız bile buralarda malı ucuza verip arkasından bakardınız.
dahası kredi ödeme zorunluluğu olmadığı için parayı çarcur ederdiniz muhtemelen.
kolay değil öyle şunu alsaydım deli kar ederdim demek, gidip aynı sürede düşen hisseleri de seçebilirdiniz mesela halkb alıp şu an kara kara ev fiyatlarına bakıyor olabilirdiniz.
mesela şu an evler reel olarak ve dolara karşı pahalı gözüküyor, hadi o evi satıp tamamıyla eregl, froto, tuprs eurobond alın hemen, yapabilir misiniz?
Diğer arkadaşa da onu dedim ya, olaya hep tek yıllık bakıyorsunuz.
"Bu yıl maaşa x zam oldu, hımm o zaman kiranın 2x zamlanması yanlış"
Öyle değil işte.
Benim semtimde rutubetten duvarları dökülen 1+1'e bir asgari ücret kadar kira ödenirdi. Şimdi asgari ücretliler tek maaşla hem yeni ev tutup hem geçinmek istiyor, olmayınca da isyan ediyor.
Yıllardır yapılamayan zamların sonucunu yaşıyoruz. Ev kiralarının biraz daha gidecek yolu var bence.
Çözüm basit cimerede yazdım araç kiralama gibi ev kiralama şirketleri kurulsun devlet tarafından kiralar kontrol altına alınsın 2 den fazla evi olana yüksek ÖTV kiralama şirketleri için vergi düzenlemesi yapılsı avrupada buna benzer örneklerin incelenerek uyarlanması konut olayının üretmeden para kazanma yolu olmasının önüne geçilecek düzenlemelerin yapılması kiralama şirketlerinin kentsel dönüşüm projelerine yönlendirilmesi .... 😉
Hap aynı terane..Ali gidiyor Veli geliyor…Argümanlar hep aynı. Belki de Veli de zaten Ali dir. Ne de olsa yıllarca saçma sapan argümanlarla atıp tutup sonra sıfırdan temiz sayfa açmak kolay. Açıkçası aynı hikayeleri dinlemekten bana gına geldi.
Anladığım kadarıyla yine neden ile sonuç arasındaki nedensellik ilişkisi kaybolmuş. Fahiş kira yerine kira dışındaki tüm mal ve hizmetlerin fiyatları arz yönlü politikalar ile düzenlenir ise kira hizmeti sunumu ile problem kalmaz. İlerleyen dönemlerde kira arzında da daralma yaşanır.
Fahiş kira artışlarına 'dur' diyecek çalışma başladı. Kira tutarları bölge bölge belirlenecek, üzerinde artış istenemeyecek. Hükümet spekülatörler ve stokçulardan sonra konut sektöründe de yeni adımlara hazırlanıyor. Fahiş kira artışları masaya yatırıldı ve ilgili bakanlıklarda aşırı kira artışına "dur" diyecek bir çalışma başladı.
https://www.sabah.com.tr/galeri/ekon...mi-gecemeyecek
Tutarsızlık var ev fiyatlarıyla kiralar arasında kiralar bu yaz tekrar yukarı sıçrar dedik demesine de, bu iş şuna benziyor;
Adam sabah akşam tatlı yiyor, kahvaltıda tatlı, gece yatmadan önce tatlı, doktora gidiyor kan şekeri fahiş oranda artmış, doktor insülin yazıyor kan şekerini düşürmek için, yaw insülin vuracağına sabah akşam tatlıyı kesse, azaltsa, perhiz yapsa, olmaz mı (!!!)
Yok olmaz, daha da tatlı, basın glükozu içine.
Negatif reel faiz tüm dengeleri bozdu, pansumanla düzelmez, adam senin maaşına tüm birikimine göz dikmiş durumda, eritecem onu, yarıya düşürecem, yok edecem, yoksa bu likiditeyle baş edemem diyor.
Ev fiyatı, araba fiyatı arttı, doğru, eskiden de bir ev vardı gene bir ev var, eskiden de bi araba vardı gene bi araba var, eskiden arabanın değeri 20 maaş toplamı kadardı, şimdi 60 maaş toplamı kadar.
Üstten pres yaptıkça, yatayda millet birbirine sarıyor, genişlemeden mütevellit. Dolar 16,03 hayırlı olsun
Herkes kendi zaviyesinden bakarak - haksız olduğunu bile bile haklı olduğuna inanmaya ve inandırmaya çalışıyor---
Tipik yurdum insanı......
Örneğin 2020 de 1 milyonluk bir dairesi olan insanın dairesi şu an 4 milyon olmuş. Kendi oturuyorsa da, kirada ise de her türlü tüm yatırım araçlarına göre kazançlı. Peki vergi verdi mi ? Elbette hayır. Satmadığı sürece vergi yok.
2020 de 1 milyon değerinde altın veya dövizi olan insan, bugüne kadar al-sat yaptıysa devleti vergi zengini yaptı. Sadece elinde veya bankada tuttuysa enflasyona ezildi. O parayla alabileceği tüm mal ve hizmetler 3- 4 kat arttığından alım gücü çok düştü.
Şimdi kim neden bağırıyor ? Efendim evin değeri olmuş şu kadar bu fiyatla kira mı olur ? Olur efendi olur.. Kiracının gelirine bakacaksınız. Evin değerine değil. Kira evin bakımına yeterse sevineceksin. Çünkü ; hiç bir ev yatırımı kira geliri için yapılmaz, yapılmamalı. Kiradan da ayrıca voleyi vurmak istersen o zaman sosyal adalet kökünden bozulur ve kimsenin mal - can güvenliği kalmaz. Hani '' Aç insan fırın yıkar '' diye bir söz vardır. İnsanlar barınacak yer bulamazken bazıları '' kirayı ödeyemeyen başka yerlere gitsin vb. '' söylemlerde bulunurken insanları sürgüne mi gönderecek ?
Devlet memuru olan ( sabit görevi olmayan ) insanlar tayin olduğunda tüm maaşı kiraya verse yine yetmiyor. Ne yani şimdi bu insanlar çadırda mı oturacak ? Devlet demir yumruğunu çıkardığında ezer geçer ama şu an yönetenler bu işi bilinçli olarak tırmandırdığından böyle bir şey beklemiyorum. İstenen kaos... Benim kirada ki evimin değeri 3- 4 kat artmışsa kiradan gelecek miktarı çok fazla düşünmem.
Kiracı da , oturduğu dairenin konum, bakım durumu vb. değerlerlendirmesini yaparak , konutun bakım ve korunmasını sağlayacak kadar miktarı vermeli. Gerekli özeni göstermeli. Tıpkı kendi aracına, çocuğuna gösterdiği özenle oturmalı konutta. Servet düşmanlığı kadar, empati yoksunluğu da tehlikelidir.
Memur * cokta s.kmde ** moduna almaya başladı hocam..
Düşünsene aldıgı 7000 civari maaşdan 2+1 eve 5000 kira verecek, ama o 5000 i alip ümügünu sıkan adama kamu hizmeti sağlayacak, çocuğuna egitim , karisina kizina kendisine sağlik hizmeti göturecek...
Bi yerde sacmalik var bu denklemde...
Bu durumda ne olacagini hepimiz acik secik biliyoruz heralde :))
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Merhabalar, Konu çocuklar olunca daha temkinli ve ileriye dönük hareket etmek gerekiyor. İstanbulda sadece emekli maaşıyla geçinen insanlar var, karadeniz veya doğu illeri olsun, mis gibi yeşillikler içinde memleketleri var ama hala istanbulda kalmaya devam ediyorlar. Yazın 1-2 ay gezmeye gdip sonra hop istanbul.
Emekli olmuşsun hala istanbul sevdası niye? işi gücü olanı anlıyorum mecburiyetleri var.
Sorsan kimse istanbulu beğenmiyor ama kimsede yerinden kımıldamıyor.
İşi gücü olmayan emekliler istanbuldan memleketine gitse, oradaki esnaf iş yapar, esnafla beraber bağlantılı diğer iş kolları da sebeplenir ve böylelikle yeni iş gücü ortaya çıkar.
Belki atladığım nokta vardır bilemiyorum.
Ek 28641
yıllık artışlar, kaynak : twitter
Tam 4 yıl önce 5500 e aldığım buz dolabı, aynı model 25 bin olmuşâ€¦öyle lüks, ya da yabancı marka değil. Şu an daha üst modelleri de vardır. Bu temel ihtiyaç değil mi?
Kurutmalı, yerli-milli bir çamaşır makinesi alacağım, o da 15 olmuş. Napalım dereye gidip orada mı yıkayalım çamaşırları.
Berbat bir ekonomi yönetimi yapılıyor, her türlü saçmalık yapılıyor. Süt fiyatları son bir yılda %100 den fazla artmışâ€¦sütten daha temel ihtiyaç var mı? Ha bir ekmek var, o da sübvanse edildiği için %100 artmamış.
Herkes can derdinde, kendi dalgasında. Konu berbat yönetim, çözüm isteyen iktidarı değiştirmek için oy verecek, hatta etrafını da uyaracak..başka çözüm yok. Sineklerle olmaz bu iş, bataklığı kurutacaksın.