Kaldıraç denen şey sana tanınan max. Limit..yani hesapta 10.000 tl varsa 100.000 tl lik pozisyon alabilirsin (bist 30)..ama bu senin elinde, istersen 10.000 tl ye 10.000 tl lik pozisyonda alabilirsin.
Forex te de 100 kaldıraç imkanı var, ama istersen paran kadar pozisyon alabilirsin..işi kumara çevirmemek için pozisyon büyüklüğünü iyi ayarlamak lazım.
Açılışından bu yana vob da işlem yaparım, batmak vs bana uzak kavramlar..öyle bir risk de yaşamadım, hayatım risk yönetimi ile geçti zaten.
Mesela bir dayanak varlıkta volatilite çok arttığında orada pozisyonun varsa kapatıyorum...ama maalesef bizdeki bazı kumarbaz ruhlu arkadaşlar döviz çok çıktı buradan düşer diye 5 tl üzerinden short yaptılar, 7 tl ye giderken de hesaplar patladı...normalde borsayı anlarım da paranın bir günde %15 değer kaybetmesi 50 senede 1 olur( serbest kur rejiminden bahsediyorum).
Ha, yeri gelmişken...böyle düşünüyorum diye hesapları eksiye geçen arkadaşlar haksız demiyorum..yasal tüm haklarını kullansınlar, hata etmiş, risklerini yönetememişler, bana geçmiş olsun, ders olsun son yaşananlar demek düşer.