Sp500 haberlerini özellikle takip ettiğiniztavsiye edebileceginiz siteler varmi dır?
SM-G991B cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Sp500 haberlerini özellikle takip ettiğiniztavsiye edebileceginiz siteler varmi dır?
SM-G991B cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
zerohedge.com
investing.com
finance.yahoo.com
Genelde hepsi aynı haberleri veriyor zaten merkez medya gibi. Zerohedge biraz daha butik ve taraflı haber yapıyor.
benim favorilerim :) kismetse onumuzdeki gunlerde 10k$-10k$ seklinde ikisinden de alip 2036 eurobond gibi unutacagim :)
https://tr.investing.com/equities/aurora-cannabis
https://tr.investing.com/equities/tilray-inc
Merhaba yurt içi bir kurumda yurt dışı hisse senedi hesabım var, 5 yılda 3 bin dolarım 12 bin dolar oldu. şimdi satıp beyanname vermek istiyorum. 5 yıl önceki 3 bin dolar*3,73= 11.190 TL , üfe ye göre bugünkü değeri 66.707 TLve şimdiki 12 bin dolar*18,10= 217.200 TL karşılığı arasındaki 150.493 TL fark benim karım görünüyor. Ama o 5 yıl içinde ben kızımı özel okula gönderdim , internette sağlık ve okul masraflarını düşebilirsiniz diyor. her yıl harcadığım okul masrafını üfe değerine göre hesaplayıp düşmem gerekiyor diye düşünüyorum, bu durumda vergi matrahı falan kalmıyor, doğru mu düşünüyorum, eğitim ve sağlık harcamaları düşülebiliyor mu? düşülüyorsa üfeye göre hesaplayıp gerçek değeri bulmakla doğru mu yapıyorum, bu şekilde uzun iki tarih arası beyanname veren dostumuz var ise beni aydınlatırsa sevinirim
Ak Yatırımdan Yurt dışı hisse fonu almak bu vergi olayı nedeni ile daha cazip görünüyor sanki, sadece %10 stopaj ve komisyon var. 5 yıl fonda beklesen kendi açtığın hesaptaki tutarın gelir vergisine oranla daha az bir kesinti olur gibi düşünüyorum.
Öncelikle düşülen giderler matrahın belli bir oranını aşamıyor. Devamında vergide bir önceki dönemin zararını bile yeni dönemde düşemediğinize göre geçmiş yılların giderini muhtemelen düşemezsiniz.
Yinede araştırın derim
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Alis ve satis dolar kurlari tcmb doviz alis kurundan TL ye cevrilecek.
Alis maliyetine enflasyon endekslemesi uygulanarak satis gunune kadar getirilecek.
Bu sekilde matrah cikacak.
Gecmis yil zararlari ayni yil icindeki karlardan mahsup edilir.
Fifo yontemi ile maliyetler belirlenir.
Matrah cikinca bu sene icindeki egitim ve saglik giderleri matrahin %10 i ile sinirli dusulur.
Vakif unilerinin ucreti dusulemez.
Ozel saglik sig primi ayri olarak dusulur. Siniri saniyorum matrahin %10 u ama emin degilim arastirmak gerekir.
Varsa bagis ve yardimlar da belli bir sinir ile dusulur.
Kalana guncel vergi tarifesi uygulanir.
Mart ve temmuz aylarinda iki esit taksitte odenir.
Kolay gelsin.
Syg,
Sonunda ben de bir IBKR li oldum.
Minik bir dolar miktari ile sistemi deniyorum.
Simdilik her sey gusel gidiyor.
Vergi isi cikmasin diye miktarlari dusuk tutup sistemi deneme amacli kullaniyorum.
Ileride ne yaparim belli olmaz.
Syg,
Dudu abi,
Güzel anlatmışsın, tşk.
Birde rakamsal örnek vererek açıklasan da elimizin altında bulunsa. Çok hora geçer.
2023 te yabancı borsalarda yeni bir çıkış trendi başlamasını bekliyorum. Ona göre poz alacağım.
Bist deki TL temettüleri devalüasyon ile eriyor, yolumuza bakacağız artık...
Tşk.
Stopajın mahsuplaşma olayı zor görünüyor, belki abd gezisi ile çözülebilir. Onu da tecrübe eden bir arkadaş yazar, bilgilendirir bizi belki.
Sayısal bir örnek çok hora geçer sayın Dudu, hap misali:-)
Döviz cinsi temettü daha çok ilgimi çekiyor, döviz cinsi getiriye geçme vakti geldi de geçiyor bile. TL devalüasyonu elimizdeki süpürüp götürüyor.
Var mı öyle bir etf acaba?
%3 ortalama bir temettu verimi alsak, daha yuksek de olabilir ama o zaman fiyat artisi olmayabiliyor veya temettu duzenli olarak her yil artirilamiyor cunku yatirima ve buyumeye pek kaynak kalmyor, 500K dolarlik bir portfoyun kabaca 15K dolar temettu getirisi olur bunun %30 u orada stopaja gitse eder 4.5K.
Bunu burada mahsup etmek icin yapmamiz gereken masraf nedir?
Abd vizesi?
Ucak bileti?
Otel ucreti?
Orada yapilacak harcamalar?
Toplam kac para gider?
Kac dolar temettuden sonra bu ise deger diyebiliriz?
Fikirlerinizi beklerim.
Syg,
Yukarida tarif ettigim etf temettu dagitmaz ama sattiginiz anda da alim satim kazanci vergisi dogar.
Vergilendirme yukaridaki gibi enflasyon endekslemesi ile olur.
Tek sart alim satim tarihleri arasindaki enf orani %10 dan fazla olmali..
Syg,
O zaman buradaki gelir vergisi ile temettulerin %60 i gider.
Temettuler gitsin dersek sorun yok da maca 2-0 geriden basliyoruz abdli bir yatirimciya gore.
Veya hic temettu vermeyen buyume odakli sirketler/temettu dagitmayan etfler sececegiz ama bir gun illa ki satinca yuklu vergi cikacak.
Kazancin 1/3 u gidecek.
Bazilariniz icin yurticinden yabanci menkul kiymetlere yatirim yapan yatirim fonlari almak daha uygun olacak sanirim.
Syg,
Kur farkının da gelirden sayıldığı kazancın neredeyse %30-40 ına devlet ortak oluyor. Dolar bazlı thyao gibi şirketleri diplerde alıp 2 sene beklemek daha karlı sanki, kaybetme riskinin de olduğu hisse senedi kazancına vergi ödemek çok anlamsız. Yerli borsa da vergi mi var ki? yabancı borsada işlem yapınca vergi oluyor. İlla birşeyler alacaksan al %10 stopajını geç, bırak yakamızı kazanıp ülkeye dolar sokalım:), Ben bu vergi işini çok sorun ettim ama eminim yurt dışında işlem yapanların çoğu vergi ödemiyordur.
Arkadaslar Midas , BISTE hisse alim-satimina baslamis , bankadaki portfoyu tasima mantikli olurmu ?
intel şirketi neredeyse 5 yıl önceki fiyatında, ve %4 temettü verimi var. sizce burdan bile mantıksız mı?
Intel'in onumuzdeki 5 yil(2022 dahil) 125-130 milyar$ yatirim yapmasi ongoruluyor. Ozellikle 2-3 yil boyunca cash yakacak sirket. Bu donemde tekrar sektorde guclu bir konuma gelmek istiyor. Gectigimiz yil CEO'yu degistirdiler. Eski CEO finansci idi. Yeni CEO'muz eski bir Intel muhendisi. Kendisini begeniyorum. Bu onumuzdkei 5 yillik plan yeni ceo nun plani.
Asagida INTEL'in onumuzdeki donemde finansallarina yonelik piyasa ongorusunu paylasiyorum. Eger bu ongoruler gerceklesirse, Intel su an bedavadan biraz daha pahali.
Takdir size ait.
https://eksiup.com/p/ag588384qcz2
Rio Tinto PLC :4983,50 gbp den biraz aldım
RIO güzel şirket grafiği çok volatil. Çarpılma ihtimali var gibi duruyor. Benim de toplam portföyde yeri var, 2% şu an ağırlığı. Maks 3-4% yaparım onu da.
Muadili eregl var elimde kol gibi onun ağırlığı 25% şu an. :oleyo:
RIO hakkında bir de etik olmayan davranışlarda bulunduğunu okumuştum bir yerde ama unuttum. Başı yasal belalara bulaşabilir. Dikkat etmek lazım.
ytd
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...98e99b3941.jpg
Rio tintonun yıllara göre ödediği temettü. Hisse fiyatı çok oynak ama temettü gayet güzel yükselmiş
çarpanları ve temettüsü eregliden 1 tık daha kötü ama biri bizim borsamızda, diğeri global borsalarda... Eregli yerine bunu tercih etmek daha mantıklı değil mi? en azından kur riski, enflasyon, kötü yönetim ihtimali gibi risklerden arındırmış oluyoruz? Galiba bu hususta öğrenecek çok şeyimiz var..
Merhaba sn. Bateman. Hisse dağılımını nasıl belirliyorsunuz. Mesela biri yüzde iki diğeri yüzde yirmi beş. Hepsi güzel şirketlerdir muhakkak ama dağılım oranları da çok önemli. Siz neye dikkat ediyorsunuz mesela?
Kafama göre :oleyo:
Genelde 5% civarında tutmaya çalışıyorum beğendiğim hisseleri ama eregl biraz istisna geçmişi yüzünden. O yüzden onu abarttım. 35%'e 40%'a kadar da yolu var.
RIO'ya henüz eregl kadar güvenemediğim için düşük tuttum. İleride artabilir.
Daha az güvendiğim hisseleri 1.5-2% civarında tutuyorum genelde.
Zaten toplam 20 civarında hissem var o yüzden yüzde ayarlaması kolay oluyor.
Bu iş herkes için değişiklik gösterir. Kimisi benim 6% ağırlık verdiğime hiç yer vermez portföyünde. Bunlarla uğraşmak istemeyenler index fonu alıp geçiyorlar her şey otomatik yapılıyor orada.
VUSA isimli fon gayet iyi S&P500'ü takip ediyor. Temettü verimi düşük ama stopaj vergisi olarak 5% daha avantajlı normal USA hisselerinden alınan temettülere göre.
UK için de VUKE güzel. FTSE100'ü takip ediyor. Temettü verimi de yüksek sayılır. 4% civarı. Onun stopajı yok.
ytd
İngiltere borsasındaki bizsel vergi avantajı neydi
bu arada avrüpa hisseleri iyi iskontalanmış.