Merhaba :hi: bu başlığa ilk yazım, bundan sonra sürekli takip edeceğim
Cautionary abi isgyo hakkında ne düşünüyorsun, orta uzun vade için ?
Uzun zamandır bu fiyatlarda kalmış ve aylık macd'de dipte cross var.
Printable View
Merhaba :hi: bu başlığa ilk yazım, bundan sonra sürekli takip edeceğim
Cautionary abi isgyo hakkında ne düşünüyorsun, orta uzun vade için ?
Uzun zamandır bu fiyatlarda kalmış ve aylık macd'de dipte cross var.
:) Teşekkür ederim abi, malum durumlarından dolayı bende takip etmiyordum ancak hareketlenmeye başladıkları için isgyo gözüme çarptı.
Başka hisseler ile geleceğim :plc:
Iyi aksamlar
Acaba hisseleri guncel piyasa degeri / defter degeri (fiyat/defter degeri) oranına gore siralayabilecegimiz bir site var mi
Belki ucuz hisselerin bulunmasina yardimci olur
Saygilar iyi tatiller
https://tr.tradingview.com/screener/
Buradan FK'ya göre sıralama oluyor Macd cross veren hisseleri dahi veriyor ancak pd/dd göremedim.
https://tr.investing.com/stock-scree...q_market_cap;1
Burada da varmı yok mu diye kontrol edebilirsiniz.
https://www.finnet.com.tr/f2000/fina...iz/fkpddd.aspx
Burada var ama abonelik istiyor.
Pd/dd çok fazla değişmiyor zaten kısa zaman diliminde, sürekli bunu listelemeye ihtiyacanız olacağını sanmıyorum, gerektiği zaman forumda matriks kullanan birini bulup listeyi atmasını rica etseniz sizi kıracağını sanmıyorum. Eğer tradingview ve inversting hisse listeleyecilerinden daha önce haberiniz yoktu ise detaylı incelemenizi öneririm size. Özellikle tradingview çok başarılı
İyi tatiller :)
İyi akşamlar,
https://www.isyatirim.com.tr/tr-tr/a...r.aspx?#page-5
Bu sitedeki "Finansal Oranlar (Gerçekleşen)" sekmesinden PD/DD oranına göre hisseleri sıralayabilirsiniz. Ama görebildiğim kadarıyla en güncel değerleri değil, son bilanço döneminin oranlarını baz almakta.
çok teşekkür ederim anladığım kadarıyla investing teki görüntülüyeci son fiyat üzerinden iş yatırımdaki ise en son bilanço üzerinden sıralıyor... iyi tatiller dilerim ... saygılar :)
Yakam beyaz ama aldığım maaş asgarinin bir tık üstü. Şu anda aylık hisse alabileceğim miktar 200 TL. Yaş 35. Amacım 50 yaşında emekli olabilmek. En azından yıllık 12 asgari ücret kadar temettü alabilmek.
Önümde 15 sene var. Aylık 200 Tl ile bu amaca ulaşabilirmiyim bilmiyorum. İlk alımımı yaptım. Asels, petkm ve soda. İlk olarak portföyü büyütmek gerektiği için prim yapabilecek hisselere yöneldiğimi sanıyorum. Belli bir büyüklüğe ulaşınca düzenli temettü hisselerine yöneleceğim.
Maaş şartlarım bu şekilde devam ettiği sürece alımlarımı her yıl enflasyon oranında revize edeceğim. Daha fazlası imkansız malesef.
Sizlere sormak istediğim şu; Bu şartlar altında amacıma ulaşabilirmiyim yoksa hayalmi görüyorum?
Teşekkürler. Saygılar, sevgiler.
Merhaba,
Kolay gelsin ve başarılar dilerim. Aylık 200 lira yatiriminiza yıllık 10% temettü alsanız ve temettüleri de yatırıma yonlendirirseniz, 15 yıl sonunda yaklaşık aylık 600lira elde edebilirsiniz. Aylık 2200 akar için yıllık 17% temettü elde edebiliyor olmanız lazım.
Bu hesapta hisse temettüleri üzerindeki reel CAGR dahil değil. Bunun pozitif olmasını sağlayacak hisseler bulabilmeniz umuduyla başarılar dilerim.
Saygılarımla
Teşekkür ederim. Basit şekilde hesaplayınca bende bu sonuca vardım. Sadece yatırdığım para ve aldığım temettülerle emeklilik hayalime kavuşamıyorum. Tek çıkar yol her yıl aldığım temettü kadar da fiyat artışı olması. Yani hisse fiyatından %10, temettüden %10 almam gerekiyor.
İşim çok zor görünüyor. Nasip diyip biriktirmeye devam edelim o zaman. Emekli olamazsak birikim yapmış oluruz. Tekrar teşekkür ederim. Saygılar.
tefe 0.076
tufe 0.118 0.103
usd 0 0.162
xau 0.165 0.168
2002-2010. 2011-2019
ADANA 0.133. 0.16
AKCNS 0.427 0.164
AKSA 0.066. 0.324
ALKIM. 0.046 0.276
ARCLK. 0.036 0.063
AYGAZ. 0.253 0.133
BRISA 0.061 0.132
CIMSA 0.16. -0.037
EREGL 0.017 0.302
FROTO 0.18. 0.12
HEKTAS 0.004. 0.137
KORDSA. 0.094 0.25
PETUN 0.155 0.02
PETKM. 0 0.1435
PNSUT 0.36. -0.103
SISE. 0.145 0.272
SASA 0 0.008
SODA -0.02. 0.38
TAVHL 0.266
TOASO 0.177 0.15
TRKCM 0.054 0.158
TUPRAS. 0.182 0.198
UNYEC 0.079 -0.136
Bu liste benim ilgilendiğim hisselerin 2 ayrı on yıllık penceredeki hesapladigim temettü CAGR değerleridir. Referans olarak da dolar , altın ve enflasyonu üste koydum. Geleceğe dönük hesaplamada kullanmak istersem kabaca altın için olan değeri çıkarıp kullanıyorum.
CAGR geçmişe dönük bir göstergedir, ama hayal kurmaya ve hedef koymaya da yardımcı olur. Hatta hisselere aşık olmamak gerektiğinin de göstergesi olabilir.
Saygılarımla
Keşke bulsam ve budur diyebilsem; paylasabilsem.
Buradaki duayenleri takip edebilmek şimdilik elimizden gelen.
Herkese bu topikteki paylaşımları için teşekkürler, çok yararlı.
Ben finansal özgürlük ihtiyacını 5 yıl önce yoneticilerim değişince anladım, ve gerekli altyapıyı oluşturup tasarruf, birikim ve yatırım üçgeninde takılmaya başladım.
Süreklilik ve sürdürülebilirlik önemli.
Işin başında en önemli yatırımın kendinize yaptığınız yatırım olduğunu unutmamak lazım.
Saygılarımla
Sevgili umtbra,
Sana yazıyor gözüksem de, durumun bu başlığı açmam da en büyük motivasyonum olan, genç beyaz yakanın içinde bulunduğu açmaza katkı amacına uygun olduğu için, lafı biraz uzatacağım. Biliyorum ki sessiz çoğunluğun durumu senin duruma çok benziyor,
Önce genç beyaz yaka için durum tespiti yapalım. 2000 li yıllar ülkemizde vasatların zirveye çıktığı bir dönem oldu. Dil bilmenin pek de önemli olmadığı, iyi bir lise, hatta iyi bir üniversite bitirmenin çok da önemli sayılmadığı bir dönem. Kötülerin vasatlar gibi değerlendirildiği, daha da kötüsü iyilerin de vasatlaşmaya yönlendirildiği bir dönem. Ortalama bir başarı, ortalama bir maaş, ortalama çalışkanlık. Bunu en güzel, devlet memuru sınavlarında görüyoruz. Çok iyi bir okul bitirmiş, mesela mühendislik okumuş, ama polis, ama asker olma peşinde. Polis, asker baştacımız. Ama yıllarca okumuş, farklı bir eğitim almış...Devlet, aile, genç onca emek harcamış, onca para dökülmüş...Yani, ne okuduğun, hangi derece ile mezun olduğun önemini kaybetmiş...Mesele kamuya kapak atmak olmuş...Vasatlığın zirve yaptığı dönem. İyilere sadece yurt dışı kalmış neredeyse.
Peki biz de vasat mı olalım? Tabii ki hayır. Bu bir dönem, bu dönem de gelip geçer...Dönem gelecek, vasatlar ve kötüler büyük şok yaşayacak. İyiler yine öne çıkacak. Er ya da geç..Bu nedenle birilerine yaranmak, birilerinin torpiline mazhar olmak yerine; iyi olmak, hatta en iyi olmak için çalışmaya devam etmek lazım..İyiler, belki geç olur ama, eninde sonunda kazanır.
Bu girişi şunun için yaptım. ümitsizliğe kapılmak yok, çalışmaya, iyi olmaya, hatta en iyi olmaya çalışmaya devam edeceğiz...hayat uzun. Ve hiç bir zaman pes etmek yok.
Peki, yaptığımız işi iyi, en iyi yapmaya çalıştık, sonra ne yapacağız.
1-) Yaptığımız işten daha fazla gelir elde etmeye çalışacağız. Eğer mevcut pozisyonda bu mümkün olmuyorsa, başka pozisyona, ya da başka şirkete geçmeye çalışacağız. Önce dezenli gelirimizi, maaş vs arttırmaya çalışmalıyız.
2-) Tasarruf zaten ilk kurallardan. Bir ara bir formül yazmıştım, harcama hakkı kuralı..Yani x tl kazanıyorsan, şu kadar tasarruf etmelisin...kalan miktarı da harcayabilirsin..daha fazla harcama hakkın yok..buna göre yaşayacaksın.
3-) Tasarrufları, sağlıklı yatırımlarla büyütüp..nihai hedef olan erken yaşta emeklilik kararını verebilecek pozisyona geleceğiz. Hep söylüyorum, bu illa 45 de emekli olacaksın demek değil. 45 e geldiğinde, kalma ya da erken emekli olam kararını verebilecek finansal güce sahip olacaksın demek..son karar senin olacak...yöneticinin ya da çalıştığın şirketin değil.
İlk günden, tasarruf miktarım az. Ya da yıllık enflasyon üzeri en az enflasyon+%10 kazanç ile ben 60 dan önce erken emekli olamam...diyip...saçma sapan riskli yatırım tercihleri yapmamak çok önemli...pek çok arkadaşın, uzun vade, sağlam yatırım amacıyla yola çıktığını, bir süre sonra kumar hisselerinde, kumar oynar vaziyete geldiğini görüyoruz.
Bakın kendimden örnek vereyim..erken emekli olup, finansal piyasalardan gelir elde etme hedefi koyduğumda...kendimin ve ailemin yaşam standartlarını korumak için ayda x tl kazanmak zorundayım dedim...kendime bu hedefi koydum...ilk yıl, yani geçen yıl, aylık ortalama 3x kazandım...bu yıl bu rakam 6x oldu...x nerede, 6x nerede...hedefim artık 3x, 6x değil...uçmak kaçmak yok...ama yola minimum hedeflerle çıkıp, kendini ve şartları gördükçe bu hedefi başarılı oldukça yukarı revize etmek en doğrusu.
Yani, sen önce yola koyul, doğruları yap, sabırlı ol...2-3 yıl zorla, yılma, devam et...başarı inşallah gelecektir...ama kendini her ay, hatta her hafta check et...sürekli neleri yanlış yaptım, neleri daha iyi yapabilirdim diye sorgula.
Tekrar tekrar okudum, mesajı gayet net aldım. Umarım uzun vade diye başlayıp kısa sürede vazgeçenlerden olmam.
Babadan kalacak hiç bir varlık olmadığı ve 60 yaşında emekli olup bugünün parasıyla 1300 tl ile yaşayamayacağım için en doğru yolun hisse biriktirmek olduğu aşikar.
Bir de oğlum var ellerinizden öper 11 yaşına girecek. Ben çok çektim, çekiyorum ve çekeceğim. İnşallah oğluma güzel bir gelecek bırakabilirim.
Herşey için teşekkür ederim. Saygılarımla.
Sağlık, aile huzuru...Helal kazanç, kimsenin hakkını yememek. Bunlar en önemli konu. Şunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Kuma kağıtlarında 1 koyup, 10 kazanmak...böyle bir şansım olsaydı da, istemezdim...Bir şey 1 e 10 kazandırıyorsa, mesela 1 senede..burada haksız bir kazanç var demektir. birilerinin hakkını yiyorsundur.
Ben bir işçi ve çiftçi ailede büyüdüm...maddi olarak imkansızlıklarımız fazlaydı...ama gözü tok yetiştik..belki köy çocuğu olduğumuzdan...çocuklarımıza, ya da ailemizin tümüne, maddi şeylere aşırı değer vermemeyi öğretmeliyiz...marka tutkunu olmamak..mütevazi yaşamak..ve paylaşmak..bu değerleri verebilmek çok önemli.
Bir de inanç olarak...ben şuna inanıyorum..ne yaparsan yap, maddi olarak bir kazanç nasip olmayacaksa olmaz...sen ne kadar hak etsen de, ne kadar çalışsan da..bir yerden sonra olmuyor diye üzülmenin anlamı yok..tevekkül buna deniyor zaten..tabii ki çalışmalı, en iyisini yapmak için uğraşmalı...ama hedefe ulaşamadın diye de kahrolmak yok.
Şunu telkin ediyorum kendime...kimileri maddi kazançlarıyla sınav oıluyor..kazandıkça karakter değişiyor mu, paylaşıyor mu, ihtiyaç sahiplerini görüyor mu? yoksa şımarıyor mu, ben kazandım, ben yaptım..benim hakkım..hatta daha iyisini, daha güzelini hak ediyorum mu diyorsun...amiyane tabirle, para kazandıkça .ötün başın oynuyor mu? bu çok önemli.
kimisi de yoksunlukla sınav oluyor..ne yapsa da olmuyor..yok diye hayata küsüyor muyuz, olmuyor diye kendimize ve çevremizdekilere hayatı zindan mı ediyoruz.
hepimiz, bize sunulan sahnede en iyisini yapmaya çalışmalıyız...kimsine zengin kız, kimisine fakir oğlan rolü düşüyor...bize düşen rolü beğenmemezlik etmeden, en iyi performansı sergilemek.
Sn.cautionary bu bilgiler çok değerli ,hayranlıkla okudum , teşekkür ederim.
Arkadaşlar bir nevi damdan düştük...yazdıklarım ve de önerdiklerin bire bir yaşadıklarım...kendi nefsimde yaşamadıklarımı burada önermiyorum kesinlikle....erken emeklilik diyip,gemileri yakmadan maaşlı çalışmaya devam etsem olmazdı
Sadece şu eleştiri gelebilir. Bunu da kabul ederim..bundan 15 sene önce beyaz yaka için şartlar çok daha iyiydi..çok iyi şartlarda çalıştık.. çok iyi birikimler yapabildik.. uygun fiyata ev aldık, araba aldık, bes yaptık.. şu an şartlar çok daha zor.
Bu arada benim de caytilnary gibi bir mentorum olsa 40 yaşında değil, 35 de etken emekli olabilirdim:)
Abi ben mühendislik öğrencisiyim, beni en çok bunaltan yere değinmişsin. Torpilsiz staj dahi bulması çok zor ...
Ben senin dediğin gibi iyi olmak için çok çalışacağım ve kimsenin ağzına bakmayacağım. Umarım senin dediğin gibi bu dönem geçer ve iyiler kazanır.
İyi ki burayı takip etmeye başlamışım, senden öğrenecek çok şey var :party:
Saygılar :)
Sayın umbtra,
Bu başlığın sahipleri var ve belki de konuşmak ve fikir vermek bana düşmez ama size söylemek istediğim naçizane bir şeyler var.
Ayda 200 TL'yi küçümsemeyin, bu işte niyet önemlidir. İyi bir yatırım yaparsanız, ileride mutlaka karşılığını alırsınız.
Ancak size tavsiyem, kendinizi sadece hisselerle sınırlamayın. Mutlaka yatırımınızda sepet yapın ve ne alırsanız alın ama mutlaka ucuzken alın. Sizce şu anda borsa ucuz mu? Ucuz diyorsanız alın.
Örneğin, benim sepetteki hisselerden biri %100 prim yaptı, ismini vermeyeyim sanırım 4-5 ay önce 2.20 TL'den almıştım. 4.40 olunca yarısını sattım ve maliyetimi çıkarmış oldum. Bence şu anda borsa yatırımımı arttıracağım bir mecra değil. Size ucuz geliyorsa tabii ki yatırımınızı yapın ama tek yatırım yapılacak yer borsa değil bunu da unutmayın.
Merhaba,
Genel kurul öncesi borsa üzerinden hisse sahipliği bilgisi şirket sahipleri ile paylaşılıyor mu? Yoksa bununla ilgili bir kısıt var mıdır?
Teşekkürler.
Anladım, o zaman şirket sahipleri lot lot kimde ne kadar hisse olduğunu bilemez eğer genel kurula gidip beyan edilmediği sürece.
D6502 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://play.google.com/store/apps/d...omeless.filmix
Üniversitede yaptığım ödevden 5 puan fazla alabilmek için, yazdığım uygulamanın 100 download sayısına ulaşması gerekiyor.
Bu linkten indirerek bana yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkürler :)
Cautionary abi başlığa uygun değilse paylaşımım, bana yazarsan postu silerim
Teşekkürler abi sağolasın :)
İndiren herkese teşekkürler
@Cautionary abi zoren hakkında soru sormak istiyorum,bizim peruklu vestel ve vesbede yaptığı gibi kağıdı haberler ile beraber 10.00'lara yürütür mü dersin ?
Babam yıllardır zorenden çok çekti. Aylıkta macd cross verdi ve son zamanlarda oldukça hareketli. Tahtada twitterdan kahramanharun var
Zamanında klimasanı konuşuyordu güzel hedefler vermişti ama o çıktıktan sonra hisse uzun bir süre adam olmadı.Bu beni biraz düşündürüyor
Elektirikli arabalar için yapılacak olan şarj istasyonlarında büyük rol oynayacağını düşünüyorum. Yerli otoda zorlu grubunun imzası var. Geçenlerde bakan elektrik faturalarında artık yenilenebilir enerji faturası olacağını da söyledi. Zorlu enerjinin yenilenebilir enerjide büyük bir portföyü var. Yıllardır sürünüyor kağıt yaptığı bedelliler ile yatırımcısını perişan etmiş. Zamanı geldi diye düşünüyorum sen ne dersin zoren için?
Babam uzun vade tutuyor. Ben 1.63'ten aldım trade etme amaçlı.Öncesinde 1.15 al 1.25 ver 1.30 al 1.38 ver yapmıştım.
Doğal gaz santrallerinin satışı konusu var.Satış gerçekleşirse, yüksek borcu olduğu için pozitif etkisi olur mu ?
Vestele geçmiş yıllarda vermiş olduğu bir miktar para var 2020'de geri dönecek sanırım, para geri dönünce bir etkisi olur mu ?
Bir de 2020 sonuna kadar kayıtlı sermaye tavanını 2.000.000 tl'den 3.000.000 tl'ye çıkaracak. Buradan gelecek bir %50 bedelli verme ihtimali korkutuyor beni
Sn. Cautionary
Ben harcama hakkı ile ilgili bilgiyi hatırlayamadım. Tekrar paylaşabilir misiniz?
Tasarruf olayı benim için ciddi bir problem. Ay sonu ekstreler gelince şok oluyorum. Bu ay az harcadık diye düşünürken hep aksi oluyor 😃 Hep mantıklı bir harcama çıkıyor Evet tatile gitmistik evet doktor ilac masrafları vardi bu ay, arabanın bakımı vardı doğru, kasko zamanı geldi 😃
Seninle klimasan da paydaştık...benim tarzım bu tip, temel analiz açısından, dipten kalkış yapan hisseler...zararda olan, hatta kronik zararda olan hisselerle hiç ilgilenmiyorum..illa ki bu hisseler ederinin altında işlem gördüğü oluyordur...fiyat açısından, potansiyel getiri açısından alıma uygun hale geliyordur...ama ben tercih etmiyorum...biliyorum ki bu hisseler daha çok spekülatif para girişleriyle hareket ediyorlar...belki 3 yol yerinde sayıyor, hatta düşüyor...sonra bir ayda %50-100 primler yapıyor.
Açıkçası, tercih etmediğin gibi, uzun vade yatırımcıların hiç birine bu hisseleri önermem...bu başlıkta bşr arkadaş iyi de zararda hatta batık şirketler bile %100 yaptı demişti...cevabım net...düzgün bşr trend dahilinde, düzgün bşr bilanço ile bir yılda kazandığım %20 yi, batık bir şirkette kazandığım %100 e tercih ederim.
Açıkçası, her yatırım bir nevi kumar özelliği taşır..yatırımcı hareket tarzıyla bu işi ya tam kumar gibi yapar, ya da sağlam yatırım gibi.
Babanın yatırımına gelince...yeni girecek olana girme, yeni girmiş ve karda olana uygun yerlerden çok diyebilirim...ama yıllar önce alınmış ve enflasyon etkisiyle ciddi reel zararda olana diyecek bir şeyim olamaz...zaten bilgili olduğum, tecrübe ettiğim bir durum da değil.
Zoren özelinde, detayli bileğim yok...temel analiz açısından dipten dönüyor da olabilir...ama ben bilançoda somut gelişme görmeden uzaktan seyrederim.
harcamadan sonra kalan paradan tasarruf edilmez önce tasarruf edilir sonra harcanır :)
her zaman az veya çok bir tasarruf potansiyeli veya gelir potansiyeli vardır.
Örneğin arabanın bakımını yetkili serviste değil tanıdık bir yerde yaptırabilirsin.
kasko ve sigorta için sigortacı veya internetten teklif alabilirsin.
tatile gidince hunharca para harcamazsın alkol değil kola içersin.
benzin için kredi kartı kampanyalarını takip edip aylık 40-50 tl gibi tasarruflar yapabilirsin.
elbiseleri sezon sonu alırsın vs.. örneğin ben bu hafta sonu Sarar dan 50 tl ye gömlek aldım üç sezon öncesinin malıymış yeni
sezonun fiyatı belki bunun 3 katı.
para harcamak için olduğu kadar tasarruf içinde fırsat var...
Şöyle bşr konudan bahsetmiştim...harcama fonksiyonunu H=a+K (x-a)olarak düşünün...a minimum harcama tutarı, yoksulluk seviyesi olarak düşünün...ailedeki kişi sayısına göre olabilecek minimum tutar...3000 diyelim..,gelir de 5000 olsun...x=5000, x-a da 2000 olur...K da kalan bu harcamanın ne kadarının harcanabikeceği...gelir arttıkça bu çarpan düşmeli...her bin tl için %10 azaldığını düşünün...4000 alan İçin %90 (0,9)...5000 için %80 (0,8) gibi.
Bir örnekle açıklayalım. çocuklu, 4 kişilik bşr ailenin evine 10 bin tl girsin...kira dahil minimum, yoksulluk sınırında harcamalarının 5000 tl olduğunu düşünelim.h=5000+0,5*5000=7500 tl....yani bu aile en az ayda 2500 tl biriktirebilmeli...buna göre yaşamalı...çocuğunu özel okula vermemeli...her hafta dışarıda yemek yememeli...yani önce 2500 tl yi kenara ayırmalı, kalan miktarı harcamalara dağıtmalı..mesela kiraya 2000 tl vermemeli, 1500 ü geçmemeli.
Sadece benzin değil, gıda, giyim vs puan kampanyaları var...ayrıca Carrefour gibi büyük marketlerin kendi kampanyaları da var...iki çocuklu bşr ailenin aylık gıda, yakıt, giyim harcamalarının 3000 tl olduğunu düşünürsek, aylık ortalama 150 tl puan kazanıp, temel harcamalardan %5 tasarruf mümkün.
Garanti bonus paracard ve world kredi kartım var...bu ay yol sonu kampanyaları sayesinde 250 tl civarı bir puan kazancım oldu.
sn cautionary
SODA aş ile ilgili bilanço dipnotlarını okurken bir şey gözüme çarptı ve okumayı da bıraktım... şirket bir sürü tahvil almış ve faiz oranları iyi de denilebilir ama 2013 te ( %4,5 oranı idi yanlış hatırlamıyorsam 50 milyon dolar) ve 2019 da % 6,95 ten 46 milyon dolar şişecamın ihraç ettiği tahvillerden fon kullanmış...
kendi paranızı % 5 e verip neden % 7 den fon kullanılır anlayamadım... tabii düz mantık benimkisi. ama bu durumun açıklanabileceği bir yol varsa öğrenmek isterim...
İtfa tarihleri farklı olabilir...piyasa şartlarına göre bu borçlanmalar ya da boştaki parayla tahvil alımı vs yapılıyor...en nihayetinde, şirket yönetimine güvenmiyorsan hisseye girmemen gerekir...iş grubu, şirket hisseleri arasında para aktarma manasına gelebilecek bu tür bir usulsüzlük yapmaz bence...sonuçta denetçiler ve genel kurullarda büyük hissedarlar var...hesabı sorulur..zaten iş grubu hükümetin sıkı denetimi altında, bu tür bir olay olsa kıyamet koparılır...fazla evham yapmamak Lazım bu gruplar hakkında ( Koç, Sabancı, Oyak, iş)