Dolardaki şu volatilite biraz durulsun.Bakalım nerede sukunet bulacak.Orada takviye yapmayı düşünüyorum.
Printable View
Hanke Enstitü bizim enflasyonu yıllık 33 hesaplamıştı bir -iki ay önce. Bulursam kaynak koyayım.
https://www.cato.org/publications/co...flation-update
Bu gece saat 03'te olacakları takip edelim.Tartışmanın sonu ne olacak, sabah asya borsalarının tepkisiyle görürüz sonuçlarını.
Sn. Tradestop, katılım endeksteki bu yoğun değişimin olumlu/olumsuz bir etkisi olur mu MPS'e ? Yani alabileceği/alamayacağı anlamında , portföy içeriği anlamında ? Yoksa nötr müdür sizce ?
Mps'nin kendi danışma kurulu var, benim tespitim, katılım endekslerinde bulunmayan ama katılım prensiplerine uyan hisselere de yatırım yapabiliyor. Ayrıca 2 endekste; ziraat katılım endeksi(zpykat) ve katılım 50 endekslerinde farklı hisselerde bulunuyor. Mps yi etkileyeceğini sanmıyorum, geçmişte gördüğüm bu endekslerdeki 3 ayda bir periyodik değişimlerde, 1-2 haftada uyum sağlıyor. Hatta bence daha iyi oluyor, borçluluk oranı daha az olan yeni şirketler buluyorlar. Mps 50 civarı hisse taşıyor. Rbh daha fazla etkilenir, rbh katılım 30 endeksi dışına fazla çıkmıyor ve daha az hisse taşıyor.
Katılım endeksinden çıkartılan hisseleri, katılım fonları fondan hemen satış yapacak diye birşey yok, portföylerdekilerini belli bir müddet tutabiliyorlar, kriterleri tekrar sağlanana kadar yeni alım yapılamıyor diye biliyorum. İsterse de satabiliyorlar.
Ayrıca katılım endeksine önümüzdeki ay girecek hisselere bir göz attım, çoğu bu sene ve geçen seneki dönemlerde endekse sürekli girip çıkan hisselerden, ilk kez girmiyorlar.
Nnf; %+0.10
sua; %-0.083
ktm; %+0.21
opb; %-0.057
TDG aldık, usd arttıkça kazanalım diye, ama TDG kazandırmadı neden acaba ?
Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
6 aya kadar tl mevduatta %5'e, 6 ay-1 yıl arası %3'e, 1 yıldan uzun vadede %0 'a düşürülmüş stopaj. ( 2020 yıl sonuna kadar geçerli)
döviz al-sat'da uygulanan kambiyo vergisi de %1'den %0.2'ye düşmüş
PPF’lerin hiç cazibesi kalmadı, stopaj %10 devam ediyor
EIB VE SUA benzeri fonlarda cazip olmayabilir artık
%5 stopajlı en yüksek günlük faizi bulmak lazım
Mevduat cazip olursa biste mevduattan gelen para geri dönebilir
bakalım bisti nasıl etkileyecek
Ben herhangi bir vergi indiriminin hayal olduğunu düşünüyordum. Epey bir sürpriz oldu. Çünkü iyimser YEP bile bütçe açığını 4,9 olarak öngördü ki 7 tahmini bile var. .
Stopaj karari ppf'leri öldürdüğü gibi. BSMV karari da bir takım borçlanma araçları fonu ve byf'lerinde hacmini düşürecektir.
Negatif faiz ortamı ve enflasyon geçişkenligi sürdüğü surece stopaj muafiyeti TL cazibesi için yetersiz.
Yaz ortasındaki hükümetin vurdum duymaz tavri ile suanki tavrı arasında 180 derece oynama var. Bu bile durumun vehameti ile ilgili şüphelendiriyor.
Haberden sonra 6-7 kuruş gevşedi dolar ama yine etkisi çok sınırlı olacak anlaşılan. Hala reel faiz negatif. Yani ''paran çok erimeyecek, biraz daha az eriyecek'' tedbirleri. Neden bu işler gıdım gıdım , kademe kademe yapılır anlamak mümkün değil. Yavaş yavaş herkesin dediği noktaya gidiyorlar. TL sahibi , reel getiri elde etmedikçe dolarizasyon durmayacak maalesef. Faiz artışı büyümeyi etkiler, onu etkiler, bunu etkiler ama ok yaydan çıktı bir kere. Şok olması için piyasanın beklentisinin de çok üstünde faiz artırımı olmasından başka alternatif yok. Ekimin sonunu da piyasalar beklemez üzgünüm. İnsanların yıllarca biriktirdikleri tasarrufları oluk oluk eriyor. Para kolay kazanılmıyor. Müteahhit finanse etmekten sıkıldılar. Herkes kendini korumak zorunda. Dolara geçen adam da reel para kazanmadığını, kazandığının enflasyona gittiğini biliyor ve ama parasını enflasyona karşı korumak zorunda.
CDS'i 550 olan ülkede kimse eksi faize boyun eğmez.
Bugun MAC fonunun gunu olacak herhalde.
Bankadaki fiyat doğruysa IPB sanırım yüzde 7 düşmüş bugün :) sadece camlara oynuyor heralde bunlar :)
Aslında en iyi çözüm Berat ve ekonomi yönetiminin acilen değiştirilmesi ama nedendir bilmem ama Erdoğan her konuda esnek olabilirken Berat konusunda değil!
Sanırım yıl sonuna kadar ufak ufak politika faiz ve fiili faiz arttırılarak kontrollü kriz opsiyonu seçildi şuan için. Elimizin zayıf olduğunu bilen spekülatörler dövizi arttırmaya devam ederler.
Umarım tekrar savaş açıp dövizle ilgili kısıtlamalar getirmezler. O durumda yarı arjantine döneriz diye düşünüyorum, eurobond ödemeleri vb hep tl ye döner.
Stopaj indirimi EIB ve SUA gibi fonları etkileyecek
Onlarında bir çare düşünmeleri gerekir
Yoksa mevduattan farkları kalmayacak
Son 5 işlem günü tcmb fonlama ağırlıklı ortalama.
Yeni politika faizini yine geçmiş. Yetmez demiş.
tarih oran (%)
23 eylül 10,65
24 eylül 10,69
25 eylül 10,88
28 eylül 10,99
29 eylül 11,08
Sn. Yuji'nin tablolarda yeni hesaplamalara göre iyi ppf'lerin MK'sı 10.5-11 arası.
Mevduata karşı rekabet gücünü ciddi yitirdiler stopaj dezavantajı ile. 3-4 gün ppf'lerle ilgili bir düzenleme olur mu bakacağım. Sonrasında fildeki meblağı günlük mevduata geçeceğim. Ama filin içinde ciddi vergi birikmiş, o da düşündürmüyor değil.
eib, idy gibi defansif değişkenlere ve diğer fonlarıma dokunmayacağım.
Bu soruya cevap verebilecek yok mu acaba, tdg neden usd artışına ayak uydurup yükselmedi
Redmi 5 Plus cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2013'e kadar adeta destan yazan bir ekonomi yönetimimiz vardı. iktidar değişmedi ama ekonomi yönetimi değişti. peki neden? 7 yıl sonra 12500 dolardan 8 bin altına doğru giden bir milli gelir, sürekli piyasalarla inatlaşmalar ve düştüğümüz vahim durum. babacan zamanında bol para dönemi vardı denilip geçildi ama Amerika da marttan beri dünyayı dolara boğdu. her yere dolar saçıldı ama bizim kasa kurudu. idda ediyorum bu gün dahi ekonomi yönetimi değişse ve piyasaya güven aşılansa dolar sırf bu değişikliğin etkisiyle 7 altına iner ama olmuyor, olamıyor. şu tabloya dışarıdan bakan, son yıllarda bu memlekette iktidar değişikliği olmuş ve yeni gelen önceki başarıyı bozmuş zanneder. ne kadar acı ve üzücü bir tabloyla karşı karşıyayız. iyi hatırlıyorum, 2013'te milli gelir 12500 dolara ulaşınca sürekli odaklandığımız o 2023 hedefinde ilk 10 ekonomi içine girebileceğimiz söyleniyordu. ekonomi, aynı hassasiyetle yönetilseydi gerçekten de dünyanın ilk on ekonomisinden biri de biz olurduk. ama olmadı, olamadı. çok yazık edildi hayallerimize, çocuklarımızın geleceğine. bu kadar olumsuzluğa rağmen a haber gibi yerlerde şu anki ekonomi yönetimi göklere çıkarılıyor. ah bir kere de vicdanlı bir gözlükle bakılıp taze kan değişimi yapılsa neler olacak neler de. Nasrettin hocanın fıkrasındaki gibi kendi bindiğimiz dalı kesmekle meşkuluz. dal kırılana kadar o baltayı inatla ve bütün gücümüzle vuruyoruz. Allah yyardımcımız olsun.
Fon alımında, özellikle alım için sectiğiniz bir gün varmı, pazartesi alırım cuma alırım gibi?
Mantıklı olması gerekmiyo, totemde olur[emoji3]
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
IPB parayı iddaa'ya basıyor galiba.
teşekkür ederim sn yuji.
aes de çok volatil şu sıra brent ve kurlardan dolayı. Bi gün %4 artı sonra %4 eksi :))
Fon topiği öldü mevduattaki stopaj indiriminden sonra, mevduat topiği yanıyor.