Kiralar dünyaya göre pahalı değil hatta ucuz buna karşın insanların gelirleri çok düşük.Çözüm ne yazık ki zor olan cari açık vermeyecek şekilde yüksek katma değerli ürünler üretip ihraç etmek.
Printable View
Kiralar dünyaya göre pahalı değil hatta ucuz buna karşın insanların gelirleri çok düşük.Çözüm ne yazık ki zor olan cari açık vermeyecek şekilde yüksek katma değerli ürünler üretip ihraç etmek.
Yok kira artış kontrolü, yok ev satış fiyatına zam yapanı tespit…deli saçması işler. Yeri gelince her şey alabildiğine serbest, yeri gelince fiyat kontrolü…bir ara soğancılar modaydı, depo basıyorlardı durmadan…şimdi soğan tarlada, batan çiftçiyi kurtaran yok.
Artık bu tribüne oynanan şov amaçlı adımları milletin yememesi lazım…ama nerde, en az %50 yiyor bu numaraları, yiyen oldukça aynı göstermelik adımlar devam eder.
Maliyetler yüksek, faizler olması gerekenden düşük. Enf %100 civarı, bu şartlarda ne bekliyor insanlar, ne olması umuluyor anlamıyorum. Saçma sapan bir ülkeyiz, yönetim de aynı, millet de aynı…daha fazla da derim de, neyse çizgiyi aşmayayım.
Bir çok şey konut fiyatlarından daha çok arttı. Ama konutta rakamlar yüksek olduğu için dikkat çekiyor. Peynir, et , süt, yumurta v.s. hepsi en az konut kadar yükseldi.
Kira artışlarıyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başkanlığında bugün saat 19.00'da bir toplantı yapılacak. Toplantıya Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Adalet Bakanlığından üst düzeyde temsilcilere katılacak.
Kira artış sınırlamasının tüm ülkeyi kapsamayacağı, bölgesel olacağı, İstanbul başta olmak üzere büyük şehirler ve bu şehirlerin bazı bölgeleri için söz konusu olacağı söyleniyor.
Ha tamam birileri istanbulun göbeğinde yeni evler yapıp ucuza kiraya versin özet olarak.
İyiymiş.. Öyle bir enayi varsa ben de evleri satıp kiraya çıkayım.
Sayın Ressam. Satıp karı cebimize koymadıysak niye değer artışına vergi ödeyelim?
Değer bugün artar, yarın düşer. Evlerin değeri yıllarca düşerken kimse bize "vah yazık" demedi.
Diğer yatırım araçlarını insanların "alıp sattığını" varsaymışsınız. O şekilde vergi verdiklerini yazmışsınız.
Evi de 5 yıl dolmadan satan vergi ödüyor zaten.
Kiradan ev sahibinin gelir beklentisi olmamasını beklemek ise mantıksız.
Ekonomide sahip olunan birçok şey farkında olmadan kiralanmaktadır.
Cafede içtiğiniz kahvenin parası bile aslında o mekanın kirasıdır.
Varlığı "fayda" sağlayan her şey kiralanabilir. Mesela ben yan yana iki daireyi birleştirip büyük büyük rahat rahat oturmak yerine birini kiraya verirsem, o evin bana sağlayacağı faydayı para ile takas etmiş olurum.
Elde ettiğim kira da öyle sandığınız gibi havadan gelen haksız bir para değildir. Vazgeçtiğim şeylerin karşılığıdır. Son kuruşuna kadar helaldir. Rakamı da ben belirlerim, beğenmeyen tutmaz.
Benim 30 yıllık emeğim kimsenin temel hakkı değildir.
Kiraları beğenmeyen de istanbuldan gitmelidir.
Şöyle açıklayayım.
Bundan 5 yıl önce "istanbul beton oldu" diyenler şimdi "devlet barınma sorunumuzu çözsün" diyor.
Ev sayısı sabitken ve herkes istanbula hücum ederken barınma sorunu nasıl çözülebilir?
Daha fazla mı betonlaşalım?
Birileri gitmeli. Başka çaresi yok.
Kimin gideceği kura ile belirlenemeyeceğine göre, "para" ile belirlenmek zorunda.
Aklınıza başka bir çözüm geliyorsa dinlemeye hazırım.
Ama insan sayısı artıp ev sayısı sabitken, kiraları sınırlamak bir çözüm değildir.
Daha çok kaosu büyütür.
Mevcut kiracılar yerletine iyice yapışır. Semt değiştirmek zorunda kalanlar artık "parasıyla bile" ev bulamaz o vakitten sonra.
Yani sorun öyle çözülmez, anca şekil değiştirir.
Birkaç saat önce üçüncü satışımızı da yaptık çok şükür.
İstanbulun göbeğinde 1200 lira gibi beleş bir rakama alışan kiracı, 2500 gibi gayet makul bir rakama bile mırın kırın ediyordu.
Şimdi evin yeni sahibi 6-7 bin isteyince ayılır, yaptığı saIaklığın farkına varır.
Bu günden itibaren bizi ilgilendirmiyor, taa anas1n1n memleketine kadar yolu var. :)
Ev sahiplerinizi üzmeyin.
Siz onların geçimini düşünün ki onlar da sizin geçiminizi düşünsün. Karşılıklı iyi niyet önemli.
Bu kısmı yeni fark ettim.Alıntı:
Hani '' Aç insan fırın yıkar '' diye bir söz vardır. İnsanlar barınacak yer bulamazken...
Hocam bu üç taneden ilk sattığımız evi 380 bin liraya sattık.
(Evsizlikten şikayet edenler "2 milyondan aşağı ev yok" diyor)
Bizimki eski binaydı ama kiradan kurtulmak isteyen için gayet iyiydi.
Güney cephe, balkonlu, kombili, 4 katlı binanın 3. katı, manzaralı, metroya yürüyerek 10 dakikadan az mesafede.
Benim 30 yılımın geçtiği gecekondudan daha güzeldi.
Ama kiraya verirken de, satarken de kimseye beğendiremiyorduk.
"Ay bunun tuvaleti alaturka, ay bunun çocuk odası yok, mutfağı küçük, kılı yok, tüyü yok.."
Haspalar üç kuruş verecek, saray bekliyor.
Ben daha kötü yerde yaşadım ama hiç gocunmadım.
Benim onlardan neyim eksikti?
Aç insan yok abicim.
Aç varsa da bu bağıranlar değil.
Hayat bana bunu öğretti.
Serbest piyasa ekonomisinde yaşayıp bizim istediğimiz kadar serbestsiniz diyorlar resmen. Liberal ekonomiyi savunanlar bile kızıl komunist oldu.fiyat artışı yapanlara ceza tavan fiyat uyguşlanması vs yapmakla bu iş düzelmez. Çözüm belli üretim maliyetini düşürmek. Sen ev sahiplerini sıkarsan adam evi satar gider ispanyadan alır portekizden alır.
Cok tehlikelisin başkan.
Burada konut pump yapıp gerçek hayatta dump yapıyorsun küt küt satıyorsun:)
Korkulur valla.
Sakıncası yoksa niçin pozisyon değiştirdiniz ve yeni adres neresi?
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Allah bereket versin nede olsa müslüman ülkeyiz. Hak ve haram karışmadığı sürece her kazanç helaldir. Kuran ne diyor " Dünya süratle dönerken onlar rüzgarından etkilenmesinler diye dağları özel bir sistemle yerleştirdik. Halamı mucize ister inanmazlar." Bu arada dünya kendi çevresinde yaklaşık 1666 km/s ,güneş çevresinde 107150 km/s süratle dönüyor.
🤔😉
Serbest piyasa demek isteyen istediğini yapar demek değil,
Bu ülkenin bir düzeni var, bu bozulmamalı, devlet düzeni sağlamak için her tedbiri alabilir
Zamanında varlık vergisi çıkarılmış, ödeyen ödemiş, ödeyemeyen kaçmış gitmiş !!!
Öncelikle yapılması gereken Hükümet fazladan ev almayı cazip halden derhal çıkarmalı, 2. veya 3. evden sonra yüksek vergiler ile ev sahipleri ezilmeli, kira vergisi ve ev alım satım vergileri çok sıkı takip edilmeli
İnsanların tasarruf için biriktirdiği parayı 3 üncü 4 üncü ev için betona değil, ülkenin yatırımına kaydırması için düzenlemeler yapılmalı, kısacası 3-4-5 inci ev alan ev aldığına pişman olmalı bunun çözümü budur.
Aslında portföydeki emlak-altın dengesini iyi kurmuştuk ailece.
Evler hak ettiği değeri halen bulmadı.
Şu anki toparlanmayı fırsat bilip sorunlu kiracılardan ve ufak tefek tadilat isteyen evlerden kurtuluyoruz.
İyi kiracılar ve depreme dayanıklı gıcır evler "asıl değerini bulacağı zamana kadar" kalacak.
Elde ettiğimiz nakitle de arazili köy evi veya trakyanın ilçelerinden-beldelerinden sıfır yazlık ev arasında gidip geliyoruz.
Banka ATM'si bile olmayan yerlere dünyanın parası istenirken, istanbulda evlere pahalı diyenleri samimi bulmuyorum.
İstanbulda "evler pahalı" diyenler, köydeki tarlasına milyon istiyor.
İki yüzlülük salgını var.
Ha bu arada satan ablam, ben değilim.
Ben bu ölü fiyatlardan ev satmam. :)
Araştırma şirketinin gerçekleştirdiği 'yatırım tercihlerini' inceleyen araştırmanın sonuçları, Türk halkının yüzde 42,9’luk oranla, bugün bir yatırım yapması halinde en çok altını tercih edeceğini ortaya koydu. Araştırma bulgularına göre katılımcıların diğer yatırım tercihleri; yüzde 27,9 gayrimenkul, yüzde 23,7 döviz, yüzde 3,1 banka faizi, yüzde, yüzde 1,9 kripto para ve yüzde 1,0 borsa oldu.
Anlatmak istediğim bu, insanların yatırım anlayışını değiştirmek gerekiyor, bunu yapmak ta devletin görevi, Öncelikle Dolar alarak akrep gibi kendimizi sokmaktan vazgeçmeliyiz.
Daha önce yazmıştım ama yine yazayım.
Biz olmazsak yeni ev yapılmaz.
Evler ucuzlarsa yeni ev yapılmaz.
Kiracının cebindeki üç kuruş ile yeni ev yapılmaz.
Yapılmaz arkadaş.
Önerdiğiniz modelde yine siz evsiz kalacaksınız, benim için hava hoş.
Bu şeye benziyor.
Otomobil 300bin lira
Vatandaşın cebinde 30 bin lira var.
Kimse 300 bine araba almazsa araba 30 bine düşer mi?
Düşmez.
Üretimi durdururlar, bisikletle gezersiniz.
Tabana kuvvet.
Birkaç üye de takmış kira seviyelerine.
Diyelim 5 kiracı var ama 3 ev var.
Açıkta kalan 2 kiracı diyor ki "ev bulamıyoruz devlet bişey yapsın", oturan 3 kiracı da diyor "kiralar ucuzlasın".
Öyle değil abi.. Öyle değil o işler..
Ev sayısı 5 kiracı sayısı 3 olsaydı kiralar düşerdi.
Ama şimdiki durumda 3 kişinin kirasını düşürseniz de 2 kişi köyüne dönmek zorunda.
Anlatamıyorum.. Tüy bitti dilimde.
Konutçular !!!
Köprüden önce son 1 yılınız :)
AKP gidecek, emlak fiyat ve kiralarındaki fahiş fiyatlar sona erecek.
Tabi sadece emlakta değil.
Otomobilde de, muzda da, armutta da :)
Diğer adı ile kapitalizm Atatürk'ün savaşıdır ve bu yüzden kapitalistler tarafından sevilmez. Atatürk ilkelerinden devletçilik ve halkçılık kapitalizmin antivirüsüdür. Devlet kontrolünde Kiralama şirketleri kurmak devletçiliğe sarlarak halkçılığı korumaktır. Mustafa Kemal Atatürk ne demiş "Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız, bu kafidir."
😉🤔
duyduğum duyuma göre boş duran evlerle ilgili ekstra vergi gibi şeyler var...
bazı projelerde adam gidip 10 tane daire alıp yıllarca boş tutuyor...
herhalde onlara ekstra vergi gibi haller var...
ben burda kiracı ev sahibi kavgasında ortadayım...
ne kiradayım ne kiracım var...
ev sahiplerinin kirayı fazla ister gibi gösterip tukakak ilan etmek yanlış...
herkes malı değerlenince kirasını yüksek ister...
adamın evi 2 milyon iken farzı misal 3,000 kira alırken değer 4-5 milyona çıkınca...
adam 6-7 bin kira istiyorsa neden yadırganıyor...
burda halkı ve ev sahibi karşı karşıya getiren sistemin kendisidir...
hükümet bugün toplanıyor...kiralarla ilgili önlem almak için...
arkadaş daha 1 ay olmadı sıfır faiz verip ev fiyatlarını alevlendiren siz değilmisiniz...
ev fiyatı artsın kira sabit kalsın olur mu?
temelde ev fiyatlarının artışını ortaya koyan nedenleri kaldırmadan sonuçla yani kiranın miktarıyla uğraşmak bişeyi çözmez...
burda temel sorun devletin emlak politikası...
şımarık çocuk gibi devamlı sıfır faizi sektöre pompalarsa istanbulda 10,000 lira kiranın altında ev kalmaz...
Alıntı yaptığınız üye önce bir ayet paylaşıp sonra da Atatürk'ten dem vurunca ben "çöp konteynerinin 15 temmuzla ne alakası var" diyen adamla aynı karmaşık duyguları yaşayıp tartışmayı bıraktım.
Ezanı dindiremeyeceksiniz, bayrağı indiremeyeceksiniz, tüfeden fazla zam da yapamayacaksınız. O kadar! :)
https://youtu.be/u6LJ5KwTEgw
Uçağa binmediysen, uzun gemi seyahati yapmadıysan bilimle uğraşmadıysan tarih okumadıysan anlatamam rüzgarın kudretini ama kuran derki " öldükten sonra dirileceklerine inanmazlar lakin dilersek onları parmak uçlarından yeniden diriltiriz. (Kriminal ve parmak izi 19 ncu YY da keşfediliyor) you got it
Çünkü dağlar çivi görevi görüyor, dağların deniz seviyesi altında da derinliklere doğru zirveleri vardır, görünürde 1000 metre yüksekliği olan bir dağın deniz seviyesi altındaki derinliği daha fazla olabiliyor, eğer bu dağlar olmasaydı çamaşır makinasında 1000 devirde döndüğü vakit çamaşırların tanburun iç yüzeyine yapışması gibi dünya döndüğü vakit herşey fırlayıp uçar giderdi. İnternette buna dair değerlendirmeler oldukça fazla. Şuradan başlayabilirsiniz:
http://www.islamquest.net/tr/archive/fa4549
Parti değişince bir şey değişecek sanıyorsanız buyrun.. :)
https://youtu.be/4nRQCiaSg-U
Çok değil 2-3 sene önce, kiracılığın çok karlı olduğu ile ilgili yazışmalar vardı. O gün kiracılığı öven kişiler bugün kiralara sınırlama hatta ev sahiplerine çeşitli yaptırımlar istiyor.
İlginç bit durum
Bu işin çözümü çok kolay.
1) Yabancılara ev satışı yasak.
2) Tek evi olana SIFIR emlak vergisi.
3) İkinci evden itibaren, her bir ev için, evin tapu değeri üzerinden, her yıl %10 emlak vergisi.
4) Tasarruf sahiplerine enflasyon kadar faiz geliri
Oldu da bitti maşallah. :)
Evimi satsam da, vergiden kurtulsam inşallah !!!
Mütahitler ev yapmazmış, yazlıkçılar duman olurmuş.
Eeeeee ?
Bahsettiğiniz vergi sistemiyle piyasada bir tek kiralık ev kalmaz.
-Çocuğunuzu evlendireceksiniz, ama ev alacak birikmiş paranız yok.
-Memurun başka bir şehre tayini çıktı, ama herkes oturduğu evin sahibi, kiralık ev yok.
-Öğrenci çocuğunuz başka şhirde okuyacak, ama 4 yıl için oradan ev satın alacak değilsiniz.
Sonuç?
Decathlonda çok güzel çadırlar var. Tavsiye ederim.
Sanki gerçekleşmesi mümkünmüş gibi mantıksız "zihni sinir projeleri" ortaya koyuluyor.
Dünyadan habersiz garibanlar okusa, umutlanacak.
Diyelim ki ev sahiplerine vurdunuz sopayı, kira için kimse ev almadı, eldekileri de satışa koyunca ev fiyatları gerçekten düştü.
Kaça düşecek mesela?
300? 500?
Geliri müsait olduğu halde 10 bin lirayı biriktiremeyecek iradesiz insanlar var. İki kuruşu yan yana görünce hemen harcayan o kadar çok kişi var ki.
Ortada ev kiralama diye bir şey kalmayınca bu "para biriktiremeyen milyonlar" ev sahibi mi olacak sanıyorsunuz?
Önce lüks bir tatil yapıp, kredi kartından çektirip, sonra bütün yıl o tatilin parasını ödeyenler ev alacak karakterde mi?
Peki ya çocuk yapmayanlar ev alıp kime miras bırakacak?
Ya da bu ülkede bir gelecek düşünmeyip yurt dışı hayali kuranlar niye ev asın?
Kiralık evin olmadığı bir ortam, kaosun dibidir.
Sonunda muhtemelen devlet belediyeler mevcut arazilerine konut inşaa edip kendi kiraya verecek.
Normal vergi mükellefi oturduğu evin sahibi ya da birden fazla evi olan da vergileriyle bunu finanse edecek.
Mevcut durum piyasa şartlarında makul hem ev fiyatlarının bu hale gelmesi, hem de kiraların hatta hala ucuz bile belki ama oyun kurucu devlet bir şekilde bu kadar mağdur oya bir çözüm getirecek, her zaman olduğu gibi popülizm kazanacak.
Devlet daireleri de yeniden son hız lojman işine girer, bir ara çatır çatır satıyorlardı memurlar için de o çözüm başka türlü kurtarırı yok.
Siyaset bu kadar büyük halk yığınların barınma gibi bir ihtiyacına en kısa yoldan bir şekilde cevap verir.
En doğrusu ve olması gereken uzun vadeli ülkenin bütün nufusunun yeniden planlanığ bölgelere yüzölçümüne göre yeniden dağılacağı bir mega kalkınma planı yapmak.
Otomotiv sanayini atıyorum bursa uşak hattına taşıyacak devlet destek verecek vs. Başka bir sektöre karadenizde olağanca teşvik ve sıkışmış bölgelerde yeni yatırıma istihdama izin vermemek.
Tabi bu yol hem çok uzun ciddi planlama efor gerektiren ve sandıkta oy kaybettirecek ve geçiş sürüecinde de ciddi sıkıntılar yaşatacağı için kimse yanaşmaz bile.
Konut sorununun en büyük sac ayaklarından biri büyük şehirlerdeki plansız çılgın nufus yoğunluğu(yabancı göçü de bunun bir ayağı)
SM-T733 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mütevazi bir dairenin arsasız sırf inşaat maliyeti 500 vardır heralde.
Şu anda burada ev sahiplerine veriştiren insanlar, evlerin milyon olmasından şikayetçi.
Yukarda bahsettiğim gibi fiyatlar 500'e düşse şikayet etmeyi kesip ev alacaklar muhtemelen.
Peki 500 biriktiremeyen adam ne olacak?
Ne demiştik? Arsasız çıplak maliyet 500
Yani arsa bedava bile olsa, 500 verecek müşteriler biterse üretim durur.
100 Bin lirası olan adam yine sokakta.
Kirada değil sokakta!
Çünkü ev sahiplerini az önce sopaladığımız için ortalıkta kiralık ev kalmadı. 500'e düşüşün sebebi oydu zaten.
Ha ne diyorduk? Evet hadi ömrü boyunca sadece 100 bin veya 50 bin biriktirmiş adama satılık ev bulun.
Ya da karakterinden dolayı hiç birikim yapamayan adama ev bulunabilir mi?
Bunun sonu yok. Bir mantığı da yok.
Kıçı kırık elektrikli scooter bile, hatta telefon şarjı için powerbank bile kiralanmaya başlamış, ama birileri "herkesin evi olsun" kafasında.