Bakır ve nikel de hareket var evet , ben china kaynaklı olduğunu düşünmüştüm , bunları içeren tge var benim bildigim
Printable View
Serbest fon olarak mevcut..
ama onun yeri burasi :cool:
https://www.hisse.net/topluluk/showthread.php?t=50332
DAS PAL GPL ONS OJB FBI gibi fonlardaki çözülmeye bakarsak Dolar bozdurup TL ye geçen çok fazla gibi görünüyor.
Son 3 aydır Dolar şöyle olacak böyle olacak diyen HÜSTAD lara fena kol gibi geçirmiş oldular.
Kolbastı Dolarcılara gelsin.
Bu fonları alıp tutanların Enflasyona göre çok büyük zararları var son 3 aydır. Sosyal medyadaki Hüstadlara fena girdi, onları takip edip fırsatları kaçıranlara fena girdi.
Çoğunluk ne yapıyorsa orada alarmda olun. Muhtemelen tam tersi olur.
23 Nisan 2024.
https://pbs.twimg.com/media/GL1lmojXYAAWUbw.png
https://www.dolubatarya.com/haber/te...risine-geciyor
Tesla arabadaki bakır kullanimini azaltmak için 48 volta geçmiş, bunu da diğer araba şirketleriyle paylaşmış. Bakır üretimi konusunda bir sorun olduğunun göstergesi olabilir.
Tl ilen dolar serbest fon alanlar eksi yazıyordur evet. Dolar ile das gibi fonları alanlar, dolar satma düşüncesi olmayanlar, dolar mevduat eşleniğine göre kazandığı için umrunda değildir.
Gelirin Dolarla Giderin Dolarla ile haklısın. Doların artıyor. Giderin de Dolar ile harcıyorsan %5 nakit getirisi ABD enflasyonuna denk geliyor. ABD enflasyonunun asgarisi kadar getiri almış oldun.
Yoksa yatırım açısından son 3 aydır korkunç zarar var. En az -%15 reel getiri de zarar var. Giderin TL ise bu yorumum.
Neticede buradan çıkarılması gereken ders bu, küçük yatırımcıya her zaman HÜSTADlar köklüyorlar. Hüstadlara dikkat edin. Yanlış zamanda yanlış ürün öneriyorlar.
Benim ölçüm şu; PAL fonunda portföy büyüklüğünde 1 milyar$ yani 30 Milyar TL altına inilirse o zaman Doların zamanı gelmiştir. Çünkü artık küçük yatırımcı fazla kalmamıştır.
Küçük yatırımcıya Hüstadlar yanlış zamanda yanlış öneriler veriyorlar.
Gelir gider olarak düşünülürse. Düzenli gelirim tl ve dolar. Dolar yurtdışı tatil ve olur da ülke değiştirirsem ya da farklı yatırımım olursa düşüncesiyle sepetimde. Birikim ve yatırımım tl, dolar ve altın. Sizin bakış açınıza göre bırakın sadece enflasyonu, tl faizinin yükselmesiyle bakarsak şubat - mart başından beri hisse yoğun fonların çoğu, değişken fonların hepsi, hatta sepet fonları da müthiş zararda. Hele altın sabit kalmış olucak neredeyse, aylatın faiz maliyetini hesaplayınca.... Ev ve arsa fiyatlarının artışı, araba fiyatları, çopu malın fiyatı şu an faizin altında kalıyor. Peki ya rüzgar terse dönerse, gece üstümüzdeki battaniye açılır de bir tarafımız tutarsa nolucak? Ben 40ı geçtim artık tamamen tl gibi ihtimalim olmayacak, en azından kafam netleşene kadar. Doların son bir aydaki düşüşü yüzde kaç olmuş, bakmak lazım, son 3 ayda ne kadar düşmüş, son 6 ayda ne kadar düşmüş... Tabi herkesin aklı kendine yetecek kadar, benimki de biraz kıt o yüzden kendi kendime takılıyorum ben yatırım olarak. Herkesin kafası nasıl rahatsa öyle yapıcak yatırımını. Ha nolur 4 martı baz alıyorum bazı hisse yoğunlar için, kafama eserse parça parça bir süreliğine onlara giriş yapabilirim... Malum yeni alınacak para piyasası fonlarında artık stopaj var
Tcd hsa gibi yüzde 51 üzerinde hisse senedi tutan değişken fonları 1 sene tutanlar satışta stopaj ödemiyorlar. Bunlar gibi değişken fonlar var mı bildiğiniz?
Yukarıdaki sorunun cevabını burada buldum.
https://twitter.com/FonDetay/status/...TUB6Lz33w&s=19
ZP6 göçmüş. Türev falan mı yapıyor?
Dolar fonlarından PAL ONS OJB DAS çıkış son sürat devam ediyor.
Kur düşüşü?
Bu fonlara TL bazında bakmayın. Bunları alanların çok büyük çoğunluğu USD ile alıyor.
USD ile alınmış olan bu fonlarda da göçme söz konusu değil, tam tersi Usd mevduat faizlerinden daha iyi getirileri var.
Çıkışlarında bunları TL ile alanlar olduğunu sanıyorum.
Yeni kurulan IAE var; Fon’un yatırım stratejisi; portföyünün sürekli olarak en az %51’ini BIST’te işlem gören
ortaklık paylarından oluşturarak TL bazında yüksek getiri sağlamaktır.
https://www.kap.org.tr/tr/fon-bilgil...f-degisken-fon
Ben de tl olarak düşüş fazla mı oldu, onu kastettiniz sandım
Euro olarak aldığım fonların bir kısmını satmaya karar verdim, hem getirileri çok az hem de dolar ve euro yerinde sayıyor, yaz boyunca döviz girişi de olunca çıkacakları yok gibi görünüyor, bir süre ppf veya mevduata yatırmak daha iyi herhalde, geçen ay aklıma geldi ama yapmadım bir aylık kaybım çok fazla oldu.
Dövizi bankadan çekip döviz bürosunda bozdurup tekrar yatırmak mı daha doğru, yoksa bankadan nkolay hesabına gönderip nkolay fx den bozdurmak mı? deneyen var mı acaba masraf olarak ne tutar? boşta 12 euro vardı onunla denedim 545 tl. görünüyor ama miktara göre mi alıyorlar onu anlamadım, bunun dışında karşı tarafta ayrıca masraf kesiyor mu acaba.
Bir de uption dan gönderme işlemi varmış ama onun için önce nakit olarak vakıfbank hesabına yatırmak gerekiyormuş galiba.
Ben bu alanda, SUB, OKD, AED ve TGA'yı gayet iyi görüyorum; özellikle SUB çok atak bir fon.
BHF de yeni bir seçenek ama pek bi numarasını göremedim.
Yerli değişken fonların çoğu, bu yönde evrilmeye başladı: Ya çok garantici, faizin biiiiir tık üstü getiren uyuşuk fonlar ya da borsadaki artışlardan en az hisse fonmuş gibi yararlanmayı amaçlayanlar. Çoğu değişken fon %51'in üzerine çıkarıyor hisselerin payını. En son OKD yeni düzenleme yapmıştı mesela.
Bu kadar yeni fon şirketinin ve fonların kurulduğu bir dönemde Tacirler Menkul Kıymetlerin hiç yeni fon açmaması ilginç bir nokta olarak gözüme çarptı. Sektörün duayeni olarak kabul ediliyorlar ama 5 6 yıldır yeni tek bir fon bile açmadılar. Dört tane fonla dönüp duruyorlar.
Tefas fonlarında en çok işlem gören ilk 5, stopaj öncesinde kıvıl kıvıl ya serbest fon kaynardı ya PPF, ama şimdi normaline dönmüş gibi.
Sabah, küçücük miktarlarda 5 tane hisse yoğun fona girdim tekrar. Eski altın günlerin olma ihtimali pek görünmese de, bir bakıcaz duruma. Ekmek parası çıkacak mı yoksa ekmek parasından mı olucaz artık 😏
Arkadaşlar Serbest Para Piyasası Fonu stopaj oranı %7,5 mu yoksa %10 mu? Net bilen arkadaşlardan lütfen cevap.
Konu öyle değil.
ZP6 fonu USD bazında da göçmüş sabah. Günlük -%0.5 Dolar bazında zarar yazmışlar ZP6 fonunda, saat 11 de hatalarını farkedip düzeltmişler USD olarak. Fon Dolar bazında artı yazmış düzeltmeden sonra.
Başka bazı fonlarda da benzer hesaplama hataları neredeyse her hafta oluyor. İlginç bir şekilde bu konu "kanayan bir yara" TEFAS fonları genelinde.
Tv de bankalardaki döviz miktarı dth miktarlari aciklanirdi ayda bir , bu ara hiç gormedim , düşüş.varmi
X'te şöyle bir paylaşıma denk geldim:
"Neden yatırım fonlarından uzak durmalısınız?
Tefas yatırım fonları kanınızı nasıl emiyor buyrun göstereyim: Karşılaştırma için Sp500 endeks fonu (#voo) ve ortalama bir tefas fonunu karşılaştırdım.
Voo'nun yıllık işletim ücreti %0.03 , tefas'da hisse yoğun fonlar %2.5 civarında.
Sp500 endeks etf'i olan VOO 30 yılın sonunda aylık 1000$ yatırımınızı 1.35 milyon $ yaparken Tefas fonu 869 Bin $ yapıyor.
Ki borsamızdaki yabancı borsalara yatırım yapan fonların sp500 ortalam getirisini yakalayamadıklarını daha önce anlatmıştım.
İki fona da aynı parayı yatırıp birinden yaklaşık yarım milyon dolar daha az kazanıyorsunuz, ne ala.
Tefas'da elbette sp500'ün yıllık ortalama getirisini aşan fonlarımız mevcut ancak öteki tarafta da aynı imkanı düşük yönetim ücretiyle sunan etf'ler var.
Yönetim ücretleri:
VOO - %0.03
VUG - %0.04
QQQ - %0.20
VGT - %0.10
IWF - %0.19
Bir portföy şirketi banka hesabıma okkalı bir rakam ateşleyene kadar fonlara çamur atmaya devam edeceğim. 1 milyar ₺ fon büyüklüğüne sahip küçük-orta boyutta bir fon yılda 25 milyon ₺ yönetim şirketine para kazandırıyor. Kar etsin etmesin günlük olarak parasını alıyor yönetici
Yüzde 3 kabul edilebilir değil yıllık diyorlar ama her gün o oranda alıyorlar yani dolar bazlı yüzde 3 sayılır dolar bir günde o kadar artmadigina göre
Gün sonu kapanış fiyatında %3/365 oranında kesinti yapıyorlar diye biliyorum. Kar etse de etmese de alıyor. Bazı nitelikli yatırımcı fonlarında performans primi de alıyorlar"
PPZ fonun günlük getirisi nedir acaba bilen var mı arkadaşlar?
Arkadas ppf teminat gosterip hisse almis, alttaki gibi bir link var ama hem ppf nemalanmis 5 gun hem hisse almis, ekstradan gunluk faiz kazanirken yatirim hesabindan kredi faizi islenmis midir?
https://www.vakifbank.com.tr/bankami...C3%A7mektedir.
10 aydır sabırla tuttuğum ve sadece yüzde 20 getirebilen lanet olası BUY fonu için bıkkınlık geldiğinden satış talimatı verdim. yerine YAS ve TI3 alacağım... bu kadar aptal bir fon ben hayatımda görmedim... büyük pişmanlık... bu fondan önümüzdeki dönemde de bir cacik olmayacağına artık iyice emin oldum... beklemenin anlamı yok...
yabancı fonlar için çok doğru bir önerme.YAY,AFT,OJT gibi fonların katma değeri yok.Zaten Amerika piyasası için pasif endeks fonları seçmenin en doğru yol olduğunu söyleyen kişiler mevcut.Altın ve eurobondda da benzer durumlar var.BIST te fark yaratan fonlar var o da bizim piyasamızın etkin olmamasıyla alakalı deniyor.Bilemiyorum şimdilik değişken ve hisse fonlarda devam ediyorum, o duruma gelince bakarız.
Stopajsız ppf'leri olanlar dikkat etsin.
Aynı ppf'den stopajlı da almaya devam ettiklerinde,
İhtiyaç için sattıkları tüm ppf'ler en eskiden başlayıp satılacak, yani stopajsız ppf'lerinden gidecek.
O yüzden stopajsız eski ppf'leri ve yeni alacakları stopajlı ppf'leri ayrı tutmanın yolunu bulsunlar ya da başka ppf alsınlar.
İhtiyaç için satacakları ppf'leri ayrı hesapta tutulan ya da başka cins olan stopajlıdan satsınlar,
Stopajsızların satımı en sona kalsın.
İkisini tek hesapta karıştıranlara ise geçmiş olsun.
Bu çoğu kurumda var diye biliyorum, kurumun kendi ppf yada kısa vadeli ba fonları varsa onlarla hisse alınabiliyor.
Ödemeyi de t+2 de yaptığınız için fonu o zaman bozup ödüyorsunuz(benim kurum bunu otomatik yapıyor, gerektiği kadar fonu satıp - bakiyeyi kapatıyor)
Geçen sürede faiz ödemesi olmuyor