Merhaba,
Dolar analizi yapmış Ahmet Hoca.
Selamlar.
Printable View
Merhaba,
Dolar analizi yapmış Ahmet Hoca.
Selamlar.
Merkez bankası cuma günü itibariiyle tüm günlük repoları kapattı. %24 faizli ve haftalık olan repo fonlamasına döndü.
Yani piyasaya nispi olarak düşük faizden para veriyor.
Ancak alışılagelmişin dışında bir durum gerçekleşti. Likidite açığı keskin düştü. Ve bu düşüş garip bir şekilde tek ya da sınırlı bir kaynaktan dolayı gerçekleşti.
Bu kanaat bende nasıl mı oluştu. Mekez Cuma günü piyasaya 72 milyar TL verdi %24 ile. Ancak piyasa hiç beklenmedik bir biçimde 10 milyar TL'sini geri kustu.
Teknik tabiri ile buna sterilizasyon yolu ile kotasyon deniyor. Yani içerdeki bir borç alıcısı merkez bankası fonlamasına rağmen 10 milyar TL gibi devasa bir parayı merkeze sterilizasyon kanalından iade etti.
Bu biraz teknik bir detay ama bu kaynağın da ben kamu kaynaklı olmasını muhtemel görüyorum.
Bu da aslında şu demek olabilir. Tcmb üst bant fonlamasını erken kapattığının farkına vardı. Seçim ile ilgili gelişmelerin bu denli uzayacağını tahmin edemedi. Kapattıktan sonra da hemen açsa ciddi kredibilite kaybına uğrayacağı için bu sterilizasyonu kamu/kamu bankaları kaynaklı olarak gerçekleştirdi.
15 Nisan Pazartesi 13:02 HAZİNE: MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE DENGESİ MART'TA 24,5 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
15 Nisan Pazartesi 13:02 HAZİNE: FAİZ DIŞI DENGESİ MART'TA 13,1 MİLYAR TL AÇIK VERDİ
Hazine: Merkezi yönetim bütçesi 2019 yılı Ocak-Mart döneminde 36 milyar 160 milyon TL açık vermiştir
Hazine ve Maliye Bakanlığı: Merkezi Yönetim bütçe dengesi Mart'ta 24,5 milyar TL açık verdi