Dünya maalesef 70'lerin sonundan bu yana daha kötü bir noktaya evriliyor. Eskiden de kapitalizm ve sermayenin gücü dünyaya hükmediyordu ama bu sermaye "üretim sermayesi" idi. Yani üreten kazanıyor ve sermaye biriktirebiliyordu. 80'lerin başından sonra, özellikle küreselleşmenin hayatımıza girmesiyle, giderek "üretim sermayesi" yerini "finans sermayesi" almaya başladı.
Tüm dünyada gerçekleşen parasal faaliyetlerin çok azı gerçekten üretim ile ilişkilendirebileceğimiz bir sürecin ürünü. Sürekli paradan para kazanma hali söz konusu. Türev piyasalar, forex'ler derken bir de alt-coin'ler çıktı. Çarkı çevirebilmek için sürekli piyasalara para pompalanıyor - bahanesi bazen mortgage krizi oluyor bazen durgunluk bazen pandemi. Ve bu akıl almayacak miktarlarda paralar zaten dönüp dolaşıp zengin olanlara gitmeye devam ediyor maalesef. Yukarıda arkadaşların belirttiği gibi zengin olan daha da zenginleşip internette gördüğü NFT'lere milyon dolar saçabilirken bir milyara yakın insan açlık sınırında yaşıyor.
Bu dünya bu şekilde daha ne kadar dönecek ben kestiremiyorum. Allah sonumuzu hayır etsin. :(