Originally Posted by
JoNaThAn
Bu şirketin piyasa değeri, bana göre mevcut varlığına göre hesaplanamaz. Sürdürülebilirliğine ve o sürdürülebilirliğin kaç yıl daha devam edeceğine göre hesaplanabilir. Şu an eldeki rezervleri, kendi adıma yeterli bulmuyorum. 2-3 milyon ons arası bir toplam rezerv var ve şirket yıllık 350-400 bin ons arası üretim yapmalı. Bu rakamlar dahilinde, ortalama 6-8 yıllık bir sürdürülebilirlik süresi var. O halde ben size sorayım; yıllık 350-400 bin ons üretirse ve bu üretimin sürdürülebilirlik süresi 6-8 yılsa, lütfen söyler misiniz, size göre bu şirketin bir lotu kaç tl olmalı?
Buradaki hususun daha güvenilir hale gelmesi için şirketin 15-20 yıllık rezervini saptaması, elinin altında bulundurması gerektiğine inanıyorum. Böyle olmalı ki, hem üretim artsın, hem geleceğe umutla bakılabilsin, hem de tahtaya alıcı gelsin. Bu da ancak 6-8 milyon ons arası bir rezervle mümkün olur kanaatindeyim. Yani olay, bir lotun kaç tl olması gerektiği kısmından önce bu detayların netliğini içeriyor.
Mollakara ile ilgili daha yüksek rezervlerin söz konusu olabileceğini bilen, konuya vakıf bir arkadaş durumu netleştirebilirse iyi olurdu. Mesela, 1,5-2 milyon ons olma ihtimali nedir? Neden oradaki madenin değeri olarak 1,5 milyar dolardan bahsediliyor? Diğer arama sahalarında saptanması muhtemelen yüksek ons içeren rezervler, ihtimaller var mı? Şirketin çözülmesi gereken birçok meselesi var; sahiplik hususu, mahkemesi, temettüsü. Bunların yanında rezerv miktarı... Bu parametre, temel açıdan şirkete değer biçilebilmesi için son derece önemli.