7,25 iyi oranmýþ. Hangi bankaydý.
O zaman düzeltiyorum. Adamlar normal faiz vermiþler. Fazla deðil oran.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Printable View
Vakýfbank vermiþti %7'yi.
Eurobond mevduat spread'i, kambiyo vergileri, son zamanlardaki banka döviz alým satým spread'i 10 yýldýr süren financial repression'nýn parçalarý. Finansal okur yazarlýk financial repression'dan etkilenme ile ters orantýlý. Kurumlar vurdukça diðer delikten çýkan kafalar gibi olmalýyýz.
burgan ve odea.
yanlýþ hatýrlamýyorsam birkaç gün hoþgeldine %8 de vermiþti vakýf.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...12#post2649412
Benim 2021 için stratejim hisse, kripto, metallere belli allokasyonlarý yaptýktan sonra zirvelerde;
Bitcoin/etheryum ya da altcoinlerden stable coinlere(usdc, busd, bunlara %6 civarý faiz almak mümkün o açýdan eurobond alternatifi olarak bile bakýlabilir, þimdiki fiyatlardan büyük ihtimalle kriptoya girmezdim),
Türk hisselerinden TL mevduata,
TL'den fiziki altýna, geçmek þeklinde, ki kýsmen yaptým hepsinde.
Tabi diplerde de tersini yapmaya çalýþarak. Fiziki altýn hariç, onu satmayacaðým. Ne zaman varlýk vergisi ve karþý taraf riski ortadan kalkar o zaman düþünürüm.
Yurtdýþý etf olarak yapay zeka(wtai), toplu emtia(wcoa, {sentetiktir}), video oyunlarý(espo) almak istiyorum ama çok gittiler, fýrsat verirler mi emin deðilim.
Bir de portföyümde tarým etf'i yok bulabilirsem alacaðým.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Varlýk vergisinin uygulamasý çok tehlikeli, daha doðrusu bizim ülke için çok tehlikeli, bir daha kimse kuruþunu bankaya koymadýðý gibi usd, euro ve altýn olarak fizikiye geçerler ve yýllarca bu güven geri gelmez.
2001 krizinin en büyük sebeplerinden birisi de nereden buldun yasasýný çýkarma giriþimidir deniyor. 50 ila 60 milyar dolar para yurtdýþýna çýktý deniyor. Abartýlý bir rakam ama milyarlarca dolarýn çýkýþ yaptýðýný düþünebiliriz. Daha sonra yasa uygulamaya koyulmadý.
Nerden buldun diye sorulacak kaynaðýný söyleyemezsen vergilendirme olacaktý. Bir nevi varlýk vergisi.
Herhalde ekonomi danýþmanlarý bu olayý biliyorlardýr ki varlýk vergisini çýkarmaya engel olacaklardýr.
Varlýk vergisi yerine emlak vergilerini 2 kat almak, MTV yi 2 kat almak, tapu harçlarýný yüksek almak, kdv, ötv artýþý gibi "ACI REÇETE" kullanýlmasý daha mantýklý.
Deðerli konut vergisi de makul rakamlara çekildi, ilk baþta, konut deðeri 5 milyon TL yi geçerse 5 milyon TL de vergiye dahildi sonra bu 5 milyonu muaf tuttular. Mesela 2020 yýlý vergi deðeri 7 milyon TL olan bir konuta sahipseniz 6bin TL ek ödeme çýkacak. Ýlk haliyle 21 bin TL vergi çýkýyordu. Bu vergi 2021 yýlý þubat ayýnda ödenecek.
Zengin ödüyorsa orta halli vatandaþ bir kereliðine mahsus alýnacak vergiden çok þikayet etmez herhalde.
Mesela 2020 yýlý mtv gelirleri 17,4 milyar TL.
Damga vergisi 22,5 milyar TL
Harç vergisi 29,5 milyar Tl (16,6 milyar tl tapu harcý)
vs.
Aþaðýda vergi gelirleri kalem kalem mevcut:
https://www.sbb.gov.tr/wp-content/up...-2020-D....pdf
hocam vakit ayýrýp cevapladýðýn için teþekkürler her zamanki gibi.. dikkate alacaðým.
ancak zirve nere dip nere onu bilebilsek keþke.. :)
bu arada usd coin bir süredir benim de ilgim alanýma girdi ama güvenilirliði konusunda bir miktar daha araþtýrmaya ihtiyacým var þahsen.
saygýlar.
Kimse bilmiyor ki, kafanýza yatan zirve ve dip seviye tahminlerine göre kademeli alýp satmak en mantýklý çözüm gibi geliyor bana.
USDC : Otomatik gitmezse 7:51'de https://youtu.be/KOlx81kkE_I?t=471
baþlýðýn konusu dýþýnda oluyor ama arada bir olsun caným, baþka baþlýklarda konu nerelere gidiyor arada bir diyerek..
usd coin'lerden elde edilen gelirlerin tabi olduðu bir vergi mevzuatý var mýdýr acaba?
Þu anda yok ama olmasý gerektiði gibi kambiyo olarak kabul edilirse, sadece faizinin vergisi(faizi aldýðýnýz kurum btctürk gibi Türkiyedeki tam mükellef kurum olursa sadece stopaj da olabilir) olur bu da büyük ihtimalle eurobond faizi gibi vergilendirilir, yok biz bu iþin dibine darý ekelim derlerse deðer artýþ kazancý vergisi olarak kabul edilir, o da eurobond alým-satým kazancý gibi vergilendirilir.
Bence stable coin'ler ile bir deðere baðlý olmayan coinler ayrý deðerlendirilmeli. Birinci grup kambiyo vergisine tabi iken, ikinci grup deðer artýþ kazancýna tabi olmalý(bu gruptan elde ettiðiniz staking gelirleri de menkul sermaye iradý olarak {faiz} deðerlendirilmeli).
Kripto paralardan ripple:
https://www.bloomberght.com/ripple-a...abilir-2271313
ABD'nin SPK'sý olan SEC, kripto para ripple için yasal bir giriþim yapýyor, 2 günde 0,6 dolardan 0,25 dolara geriliyor, þu an 0,27 dolar.
Ripple kirpto paralar sýralamasýnda 3. ila 4. sýradaydý. Daha önce 3,5 dolar civarýnda fiyatlara çýkmýþ idi.
Bir gün bitcoin için de bir giriþim olabilir ya da diðerleri için. Tüm kripto paralarýn toplam market büyüklüðü 1,01 trilyon dolar.
Rippel ile Bitcoin birbirinden çok farklý ABD keþke Bitcoin i hedef alsa da görelim bakalým piyasalar ne olacak kripto paralarýn çýkýþ sebebi zaten herhangi bir otoritenin kontrolünde olmamasý. Bence hiçbir ülke Bitcoin' i þuan karþýsýna alamaz. MI 8 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
HAZÝNE, 5 VE 10 YILLIK ÝKÝ EUROBOND ÝHRACINA ÇIKIYOR - BLOOMBERG HT
Hazine ve Maliye Bakanlýðý, 2021 yýlý dýþ finansman programý çerçevesinde Dolar cinsinden 2026 ve 2031 vadeli çift dilim bir tahvil ihracý gerçekleþtirmek üzere bugün Citi, Goldman Sachs ve JP Morgan’a yetki verdi.
- 5 yýl sabit, yýlda 2 kez kupon ödemeli, 26 Ocak 2026 vade 5.25%
- 10 yýl sabit, yýlda 2 kez kupon ödemeli, 26 Haziran 2031 vade 6.25%
Yellen aðzýndaki baklayý çýkartmýþ:
https://i.hizliresim.com/71ZTwF.png
Sen malý satmasanda vergisini vereceksin diyor. Olursa þov olur.
Fiziki altýnýn üstünde rafineri isminin yanýna Yellen'i de eklerler.
Yatýrým tavsiyesi deðildir.
Son dönemlerde hepsinin getirileri ilk fiyatlamaya göre daralýyor. Daha öncede böyle olmuþtu ancak ilk çalkantýda bunlarýn fiyatlarý deðer yitirmiþti...Turkiye Is Bankasi AS 7.75 kuponla (XS2106022754) ihraç ettiði hala yatýrýmcýsýna aldýðý faizinin altýna düþüp sermaye kazancý kazandýrmadý... Sanýrým bizdeki halka arzlar gibi bir furya orada da var :)
Tahvil faiz spreadi vs CDS
https://www.mediafire.com/convkey/9d...b9ep84fv6g.jpg
Hazine ve Maliye Bakanlýðý
https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2021/0...n-Duyurusu.pdf
-ABD Dolarý cinsinden 2026 ve 2031 vadeli çift dilim bir tahvil e ihraç miktarý toplam 3,5 milyar ABD Dolarý olarak gerçekleþmiþtir
-Ocak 2026 vadeli tahvilin kupon oraný %4,75, getiri oraný %4,90 olarak; Haziran 2031 vadeli tahvilin kupon oraný %5,875, getiri oraný ise %5,95 olarak gerçekleþmiþtir
- Tahvil dilimlerine toplamda 300’den fazla yatýrýmcý, 15 milyar ABD Dolarýnýn üzerinde talep göstermiþtir. Tahvilin %35’i Ýngiltere, %33’ü ABD, %16’sý diðer Avrupa ülkeleri, %10’u Türkiye ve %6’sý diðer ülkelerdeki
yatýrýmcýlara satýlmýþtýr.
-Toplam yatýrýmcý talebi, uluslararasý sermaye piyasalarýnda þu ana kadar gerçekleþtirdiðimiz ihraçlara gelen en yüksek yatýrýmcý talebidir
-Bu tahvil ihracýyla 2021 yýlýnda uluslararasý sermaye piyasalarýndan toplam 3,5 milyar ABD Dolarý tutarýnda finansman saðlanmýþtýr
Arkadaslar selam, HSBC de yatirim danismaninin gazabina ugradim. Elimde US900123CR91 kodlu 23 vadeli %7,25 kupon odemeli Eurobond vardi. Kupon odemesini yapti daha sonra adam bana bunu satalim uzun vade 2041 olanina gecelim dedi. Gerekcesi ise uzun vadelilerin daha az riskli oldugu yonundeydi. Atiyorum isler kotu giderse 23 vadeli 41 vadeliden daha fazla duser dedi. Bunun uzerine US900123BJ84 kodlu eurobondu bana 14 Ocakta 97,86 kirli maliyetle aldirdi. 18 inde hesaba yansiyinca birde ne goreyim %4 param erimis. zaten %3 6 ayda alacakken %4 u 1 gunde vermisiz. Ustelik eski ciktigim 23 vadeli olan ayni zaman diliminde %1 bile dusmemis. E hani uzun vade daha az etkilenirdi dedigimde eee kem kum... geici vs... diyor. birde bana 14 Ocakta 97,86 dan aldirdigi US900123BJ84kodlu eurbondun hangi siteye girersem gireyim 14 Ocak fiyatinin max 96,5 oldugunu goruyorum. Hicbir yerde 97,86 degeri yok. Bu banka bu degeri nereden buluyor? ki sitelerinde gunluk fiyat grafigi vs de yok. yurtdisi siteler var grafik veren her sitede fiyat farkli ayni gunler icin. Kafam allak bullak oldu. Ustelik daha da duserse 41 vadeyi beklemeyecegim icin zararina satma durumum olacak. 23 vadeli kagitta en azindan karimi alir 2 sene sonra ana parami alir isime bakarim diyordum. burada bu uzman denen kisinin atladigi konu nedir. ne onerirsiniz ne yapmaliyim? gercekten uzun vadeli kagitlar daha mi az riskli veya volatil? fiyatlari takip edebilecegimiz adam gibi bir site var mi? tesekkurler
vade uzarsa risk artar, bu en temel iliskilerden bir tanesidir...
siz al-sat icin mi yatirim yapiyorsunuz yoksa faiz geliri için mi bilemedim fakat, al-sat için yapýyorsanýz iligli eurobond'un volatilitesine bakmanýz gerekirdi, herhangi bir geliþme karþýsýnda verdiði tepki ne boyutta...faiz gelir için alýyorsanýz ise, hem efektif kazancýnýza hem de vadesine odaklanmanýz gerekirdi...
benim yorumlarým bu þekilde olurdu...
Çalýþýp öderiz...
Hiç kafalarýný yormasýnlar...bol bol borçlansýnlar
●☆¤◇°¿#*"SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
aciklamaniz icin tesekkurler. bana denen tam tersi uzun vadede risk daha az olur dediler :(. Amacim USD uzerinden kupon alip ana parayi 2-3 yil icerisinde korumak zira ana paraya ihtiyacim 3-5 yil icerisinde ihtiyacim olabilir. En olmadi zarar bile olsa vade sonunu bekleyip ana parayi alip baska bonda gecmek. Ilginc olan su ki asagidaki grafikte turuncu renkli olan 23 vadeli ciktigim eurbond lacivert olan 41 vadeli aldigim eurobond. yani ayni gunde bile ters hareket etmisler. Buna anlam veremiyorum. Volatilite de grafikten anlasiliyor 41 vadeli cok volatil ve sert hareketler yapmis. benim girdigim seviye ise 97,80 seviyesi ki neredeyse senelik zirvesine yakin. sene icerisinde 76 larida gormus. 98 den aldigim bond 76 gorurse 2041 e kadar tutacak ne sabir ne omur var bende. o nedenle ilk firsatta satip daha erken vadeli olanlara gececegim ve yatirim danismaninin fikirlerini kendisine saklamasini onerecegim.
Ek 26708
Eurobondlara girip çýkarken iþin vergisel boyutunu iyi analiz etmeniz gerekli.
Zira alým-satým karý kur artýþý kazançlarýný da içeriyor ve hiçbir istisnaya tabi deðil.
Dolar bazýnda zarar etseniz dahi, ciddi bir gelir vergisi çýkabilir.
Ek olarak eðer ana paraya 3-5 yýl içinde ihtiyaç duyuyorsanýz uzun vadeli eurobondlar genel anlamda çok mantýklý deðil. Ancak 5 yýldan kýsa olanlarda da getiri ve alým satýmdaki zarar potansiyeli nedeniyle baþka riskler oluþabilir.
Temelde eurobond önemli derecede ihtiyaç duyulmayacak (olmasa da hayat kalitesinde düþüþ olmayacak miktar ile) çok daha fazla avantaj ve manevra alaný sunuyor.
Son olarak þuna da dikkat çekmek gerekli. Yatýrým danýþmaný siz eurobondu alýp sattýkça ciddi bir komisyon geliri elde ediyor. Elde tutma süreniz uzarsa bu iþten kendi kazancý ciddi ölçüde düþüyor (hatta 0). O nedenle yatýrým danýþmaýnýn tavsiyelerini bu baðlamda deðerlendirin.
inanilmaz yerinde ve tam tespit bilgiler. cok tesekkur ediyorum. Zira bana 97,80 den verdikleri kuponun o gunku degeri borsa frankfurt sitesinde 95,3 dolar. yani 2,5 dolarlik bir fark soz konusu 100 bin dolarlik nominal bir alimda zaten aldiginiz an 2500 dolar ekside basliyorsunuz. Bu nedenle banka gun gun fiyat girafigi vermiyor sizin bu makasi farketmemeniz acisindan. Online bankacoilikta gunluk fiyat bile belli degil toplam portfoy degeri yaziyor. neden gunluk fiyat yok dedigimizde ise kem kum. Yani o kisi u anda bana bu operasyonu yaptirarak 2500 USD kar yazdi subesine veya araci kuruma. Bana 1 ay icinde yukselecek karla cikar baskasina gireriz diyor bugunde yani belki maliyete cikaracak ama baska aldirip tekrar 2 dolar birim maliyet farki ile bana golu atacak. uzun sure tutmadan al sat yapmak isteyenler bunu lutfen goz onunde bulundurun. zira eurobond neden cok dustu dedigim ortamda asil golu 2500 dolarlik araci kurum masrafi ile vermisim haberim yok. bond foyati 1 dolarin altinda dusmus zira yani toplasan 1000 dolardan az zarar var eurobond kaynakli. Ama aracilik ucreti farkini katinca sanki eurobond dustu gibi algilaniyor. Caakralarimi actiginiz icin cok tesekkur ederim :) inanilmaz bir bilgi paylasimi yeri burasi. tesekkurler.
peki yasal olarak benim bu hareketten vazgecme olanagim yok mu? yani bir mali aldin 14 gun icinde iade gibi zira ben bu ise cok sinir oldum ki bana size ozel fiyat aldik ayaklarina yatti adam :( gelde kizma. borsa frankfurt sitesindeki fiyatlari son 5 gun HSBC fiyatlari ile karsilastirdim. fark hep 12 kurus. yani 14 Ocak aldigim gun en fazla 95,5 olmali fiyat ama aldigim foyat 97,8... yazik....
vergi konusuna gelince de ben yurtdisinda yasiyorum. Yasdigim ulkenin vergi mukellefiyim bu nedenle sanirim yurtdisinda yasayanlardan vergi alinmiyor. Buradaki vergo beyannamesinde belitmem gerekiyor. Yanlisim varsa duzeltirseniz sevinirim tesekkurler.
Þunu da ekleyeyim, size 97.80'den sattýysa alýrken de borsa fiyatýnýn altýnda alýyor. Yani 95.3'ten almýyor. Belki 94.3'ten alýyor. O nedenle aradaki fark bazý bankalarda duruma ve müþteriyi ikna kabiliyetine göre 100kUSd için 2500USD'nin de üzerine çýkabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekli. Ziraat bankasýnýn sitesinden örnek olarak kaçtan alýp kaçtan sattýðýna bakabilirsiniz.
Eðer 1 takvim yýlý içinde Türkiye'de 185 günden fazla kaldýysanýz ne olursa olsun tam mükellef kabul ediliyorsunuz. O nedenle pasaport giriþ ve çýkýþlarýnýzý iyi kontrol edin.
Ayrýca Türkiye'ye sýk seyahat edenler için sorun çýkmamasý için maliyeye dar mükellefiyet baþvurusu da yapýlabiliyor.
Ancak Türkiye'ye çok sýk gelmiyor ve muvazanalý bir zaman süresince ikamet etmiyorsanýz dar mükellef baþvurusuna gerek olmayabilir. Ama bunu da soruþturun.
Ek olarak Türkiye artýk elde ettiðiniz gelirleri yabancý ülkeler ile paylaþmak zorunda olduðu bir anlaþmaya imza attý. O nedenle Türkiye'de elde ettiðiniz gelirler yabancý ülke maliyesine bildirileceði için bulunduðunuz ülkede gelir beyanýnda bulunmayý unutmamanýz gerekli.
Eurobondlar sýk alým satýma uygun deðil, sizin banka komisyonu epeyce yüksek tutmuþ ama her aracý kurumda makas var hem bu hem de vergi nedeniyle hisse/dolar/altýn/viop kontratý gibi alým satým mantýklý olmuyor.
Risk derken baþýna birþey gelir mi diye endiþeleniyorsanýz hepsi hazine garantili yani uzun vade kýsa vade bu bakýmdan farketmez, hangisi az veya çok düþer diye bakýyorsanýz orada da vadenin etkisini anlayamýyorum, hepsi vade sonunda 100 dolar olacak ona göre þu anki fiyatý neyse piyasa þartlarýna göre ufak ufak dalgalanýr, hiçbirzaman bir hisse senedi gibi düþemez dediðim gibi 100 dolar olacak eninde sonunda.
Yatýrým danýþmanýný sallayýn, kendi iþinizi kendiniz görün. Ben hayatta iþime karýþtýrmam kimseyi iþlemlerimi kendim online þubeden yaparým.
Arkadaslar eurobond ile yp devlet tahvili arasinda yasal prosedur ve koruma olarak ne tur bir fark vardir?
Bondlarda makas araligi %3 leri bulurken tahvillerde %0.5 civarinda o yuzdrn kisa vadeli daha mantikli gibi geldi
SM-N910C cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Koruma olarak bir fark olduðunu sanmýyorum ama yine de "payment rank" diye nitelendirilen özelliðine bakýn. Tercih yapmak zorunda kalýnýrsa sahiplikten ve gelecekteki borçlanma imkanlarýndan dolayý eurobond ödemelerine öncelik verilebilir mi, bence evet. Bu yatýrým tercihimi etkileyecek bir faktör olabilir mi, hayýr çünkü böyle bir þey olmasý çok düþük ihtimal.
Asýl farký vergilendirilmesi, yabancý para devlet tahvili sabit(stopaj) oranda vergilendirilirken, eurobond deðiþken oranlarda vergilendirilir, bu sebeple alýrken vergi sonrasý geliri hesaplamak uygun olur.
Sýk yapýlan yanlýþ, mesela, %20 vergi dilimine girince %20 vergi ödediðini zannetmektir, marjinal vergilendirme ve vergiden düþebilecek giderler dikkate alýnýrsa efektif vergi(gerçekte ödeyeceðiniz vergi) %14-17 arasý olabilir.
Eurobond: Anglosakson kanunlarýna tabi bir iflas masasýna baðlý. Temerrüt durumunda yabancý fonlarla pazarlýk edilerek anlaþma yapýlmaya çalýþýlýr.
YP DÝBS: Devletin keyfine baðlý tamamen.
Arjantin'in son 20 yýlýný biraz okursanýz; bunlarýn biri Hanya'yý, biri Konya'yý... :)
Bu en son iki ayrý eurobond ihracýndaki (2026 ve 2031 vadeli) eurobondlarý bankalardan ne zaman alabileceðiz ? Ve de hangi kodla iþlem görecekler arkadaþlar?
Kupon tarihine 2 hafta kalmýþ eurobond’u kupondan önce veya sonra satmak farkeder mi ?
Yani kuponu alýp satmak mi daha mantýklý yoksa bu fiyatin icinde zaten birikmiþ faiz var mi ?
Vergisel boyut hariç fark etmemesi gerekir. Zira tüm alým satýmlar o günkü kirli fiyattan (son kupon ödemesinden bugüne kadar geçen gün sayýsýnda iþlenmiþ faiz oranýnýn temiz fiyata eklenmesi ile) yapýlýyor.
Ancak iþin vergisel boyutu fark edebilir. Zira birisinde kupon faizi elde edip daha düþük bir kirli fiyattan satacaksýnýz ve yüksek kupon faizi geliri ve düþük alým satým geliri beyan edeceksiniz.
Diðerinde ise nispi olarak daha düþük (veya 0) kupon faizi geliri beyan edip daha yüksek bir alým satým karý beyan edilecek.
Vergisel olarak bu ikisi duruma göre çok ciddi farklýlýklar oluþturabilir. Konunun vergisel detayýný bu baþlýktaki sayýsýz detaylý açýklamadan araþtýrabilirisiniz.
kupon faizi yýllýk lýmiti gecmedigi ve vade sonu beklendigi durumda herhangi bir beyanname vermeye gerek yok demi ? erken satýp cýkma durumu 2006 once itfa edilenlerde istisna olarak beyannameye tabi degilmi ? teþk