Zaen onlar, NEF gibiler problemi cozmus, baktilar keriz kalmadi, simdi Insaat'tan gelen balli kazanci, aidatlardan almaya calisiyorlar.
Printable View
Gerçekten çok iyi bir yorum olmuş gelir kısmı muallak olduğu için şuan ilerisi için çok büyük riskler teşkil etmekte insanlar iktisatta ki gibi diğer pariteler ceteris paribus giii davranıyor sabıt değil işte adam odeyemeyecegi krediyi çekiyor düşünce şu benim ödediğim kredi 5 yıl sonra nede olsa kuş kadar olur bir kere orası çok ama çok muallak gelir artışı çok sinirli iki diğer faktörleri sabit sayıyorlar ama geçim çok zorlaştı 2 sene önce 50 lira olan elektrik faturam şimdi 100 den aşağı inmiyor keza dogalgaz faturaları da öyle sebze meyve bakliyat et fiyatları ise ortada şimdi bile rahat gecinemeyen aileler ileride rahat edebileceğini düşünüp ev alma kararı veriyorlar kime ve neye güvenerek ama ilerisi belirsiz bir yatırımcı belirsizliği sevmememeli benim düşüncem budur
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
O konuyla ilgili bir açıklama daha gelmişti, ev sahibi de ilan verebilecek diye. Oradaki amaç yetkisiz emlakçıların ilan vermesini engellemek.
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/b...mi-278485h.htm
SM-G975F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
[QUOTE=horhoti;4522380]Halep orda ise sam Burda :))) şahsi kanaatimdir ben ev almayı yatırım olarak görmüyorum ev bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyaç kiralanarak ta giderilebilir....
Sayın horhoti; Aylık geliriniz 5000.TL üzeri ise bunun 1000- 1200 TL sini kira olarak veriyorsanız, söylediklerinize katılırım..Yok eğer,2500 TL civarında,yaani asgari ücretle çalışıyor ve 1000 TL kira ödüyorsaniz,bu durumda en iyi yol borçla da olsa,kendi evini almaktır....Aksi durumda, sizin ödediğiniz kira paraları ile ,ev sahibiniz 15-20 sonunda yeni bir ev sahibi olmuş olur....Haa o nasıl olur, oluyor derseniz,onuda şöyle anlatırım...
Kardeşim 20 yıl önce evlendi ve kiraya çıktı..halen kirada.. Ödediği kiraların toplamı ortalama 250 bin TL..cebinde para var mı.?yok..Evi var mı .? yok... Sonuç =Ev sahibi:.2.
Kiracı:0
[QUOTE=Kar_Adam;4522534] Bazı ayrintilari iyi hesaplamak lazim.
Borclada olsa kendi evini almak icin kredi dışında borc verecek adam bulmak lazim.Faizsiz olacak ve uzun vadede odenecek hemde hayat devam edecek. Kim verir bukadar parayi. Anne baba yada kardeş.
Siz kardeşinize verebilirmisiniz bu kadar parayi ?Verebilecek olsaniz heralde sizden alip ev alirdi!
Bulan varmidir ? Mutlaka vardir da koskoca turkiyede kac kisidir?
Kredi ile alınabilirmi ? Alinir, alinir da ömrünun 5 te birini ucuz peynir yerine ucuz zeytinmi alsam diye dusunerek gecirir.
Kardeşiniz rahat yaşamayi seçmiş. Herşeyin bir bedeli var malesef.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
[QUOTE=bzaferb;4522572]Benim bir ev alacak, ya da kardeşime verecek (250-300 bin TL) param olsa,gider o evi kendim yaparım..2019 yılında,Eski komşum inşaatçı ve emlakçı birisi vardı,haalen durur....Arsa hariç,tek daireli,net 80 mk, ortalama 6.katli normal bir binayı , anahtar teslimi 500-550 bine yapar ,bitiririm diyordu..ve 3 farklı yerde devam eden inşaatı vardı...Bu zamanda faizsiz ne kaldı ki.??Kim kime karşılıksız veriyor.?.
Normal ücretle çalışan bir kişinin banka kredisi almadan para biriktirip ev alabilmesi zaten imkansız..
Eğer siz 5.yil Ucuz zeytin peynir yemezseniz,Kira ödediğiniz ev sahibiniz,sizin cebinizden ömür boyu bal kaymak yer.!!. . Tercih Sizin..:-)))
Denize gireyim,fakat kıçım ıslanmasın diyorsanız, o nasıl oluyor ben bilemem...;-)))
[QUOTE=Kar_Adam;4522649]Şimdi şöyle acikliyim benim aylık gelirim vergi dilimine göre değişiyor aylık 5.500 TL ortalama yani bu rakam şuan elimde 400 bin nakitim var ve borcum da yok çok cüzi diyelim ben en aktif olarak 3 yıldır borsadan kazandım bu parayı benim için şöyle bir durum söz konusu tabi tamamen tercih meselesi arkadaşta belirtmiş zaten sagolsun 400 bin yüzde 1 ayda 4000 bin yapar neredeyse benim maaşım kadar bir tutar ben bu nakiti öldürüp de niye rahatımı Bozuyim ev alacam nakit ölecek hadi diyelim yarısı nakit gerisi kredi bu sefer ucubelere bu parayı kıyamıyorum açıkçası sonuçta hersey sende bitiyor tercih meselesi yani ev alacam diye rahatımı bozmanın anlamı yok ben bu durumu çocuklarımın eğitimine harcamak istiyorum bana babadan ev kalmadı ( kendisi inşaat mühendisi üstelik) olmasa da olur benim için ev köyde bir evim olsun sene de 2-3 ay gidiyim gerisi benim için önemli değil
DUB-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Büyük organizasyonlar ( oda, dernek, vakıf vb. ) yönetimlere baskı grubudur. Siz hiç - Emlak mağdurları derneği- veya konut edinme derneği duydunuz mu ? Ama her il, ilçe de emlakçılar odası var. tepede üst yönetimleri var. Milletvekilleri, bakanlar, müsteşarlar sizi tanımaz ama onlar zaman zaman yemekli toplantılar yaparlar.
Yani, organize olmazsan sesini duyuramazsın. Emlakçılar odasının baskısıyla ( odaya üye olmayan emlakçıları da istemezler ) satışta tek yetkili olmak durumuna getirilmek istendi. Baktılar ki medya da fazla tepki oluştu, sessizleştiler.
Sonuç ; Malın varsa ( ev, arsa, araba, beyaz eşya vs. ) istediğin platformda satış ilanı verebilirsin. Anayasal haktır.
Belediyeler kanununa göre dairene, aracına satılık ilanı astığında vergiye tabisin. haydi uygulasınlar bu ülkede..... Her kanunu zamanın ruhuna göre delecek başka işler vardır.
bak şimdi 1 ay evine peynir , tereyağı , zeytinyağı alma kaç para cebinde kalıyor... bir de bizim tencere yemeklerini yapmayacaksın... o da ayrı masraf.. yani Klasik Türk tipi tencere yemeğinde soğanını koy ununu koy salçasını koy zeytinyağını koy kavur sonra sebzeyi koy eti koy falan yaniii sulu yemek olayı masraflı... halbuki tencerenin altına koy suyu , içine haşlama aparatını koy , üstüne koy sebzeleri bırak buharda haşlansın... otur ye.... fasülye yemeği mi yapacan... klasik usulde yapma yani un yağ kavur soğan at falan filan türlü danslarla yorma tencereyi ... at geceden gazını söktürdüğün fasülyeleri tencereye az su koy üstüne bırak kendi kendine pişsin... otur ye... bazı alışkanlıkları değiştirirsen mutfak masrafın kısılır... mesela bazıları temizlik hastası... normal kalıp sabun ve bir parça bez ve sirke ile her yeri mis gibi yapmak varken , yok çamaşır suyu yok yağ sökücü yok yer silici yok amonyaklı cif falan .... eee topla bakalım ay sonunda kaç lira margarinledin temizlik malzemelerine en az 200 kertik... yeme kardeşim 1 ay beyaz peynir , yoğurt kaşıkla sabahları ...
[QUOTE=Kar_Adam;4522649]Hayat görüşü.
Ben en güzel (en az) 5 yılımi ucuz peynir zeytin yiyerek geciremem. Yaş ilerleyince zaten yiyemiyosun.
Yiycem ev alicam diyenede hayirli olsun. Yukarda 1 yazimda var. 35 yasina kadar 5 yil tüm maaşi bagli.anasi babasi ile yasyacak.
Onun tercihi. Ben asla yapmam.
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
USA de evini emlakçı satar kiralar fakat o emlakçının üstüne öyle bir sorumluluk yükler ki kanunlar... en ufak bir hatasında canına okur sistem... evin her şeyinden o emlakçı sorumludur bilmek zorundadır... bizde böyle bir emlakçılık sistemi mi var ya :) olabilir mi bu kurnaz kafa yapımızla...
Bu başlığı genelde konutla ilgilenenler takip eder. Konut almak hiç bir zaman fuzuli değildir. Dünyada mekan, ahirette iman diye boşa söylenmemiştir. Dünyanın binbir türlü hali vardır. oturacak bir mesken şarttır.
Sadece bu meskenin yeri ve edinme zamanı önemlidir. Bütün mesele en iyi zamanda en iyi yerden konutu alarak ömrünün altın vuruşunu yapmaktır. Siz bakmayın '' konut gereksizdir '' diyenlere. bazen manipülasyon yaptıklarını unuturlar. Aslında uygun fiyata bulsalar sizden önce atlayacaklar dır.
Ben de 2 dairemi sattım. Dövize yatırdım ve tepeden tl. ye geçmeyi başardım. Şimdi uygun daire bakıyorum. Bu kredi işi çıkınca fahiş artışlar oldu. Ne yaptım; öteledim, şu an tekrar dövize geçeceğim ve bir kaç ay sonra olabilecek bir devalüasyonda tekrar kazanarak, konutun dibe vuruşunu takip edeceğim. Fırsatlar bitmez. Yatırım tavsiyesi olmayıp, kişisel düşüncelerimdir.
Biz de küçük Amerikayız , ama üç kağıt işlerinde. Geçen gün yazmıştım.
Takip ettiğim ve yakından bildiğim bir sitedeki daire ilanında Emlakçı daire yaşını 6 yazmış. Oysa tam 18 yaşında. Emlakçıyı arayarak , '' her katta kaç daire var, yapı kullanım belgesi var mı, daire tam kaç yaşında '' diye sormaya başladığımda çok terbiyesizce ,
- Yahu daireyi ben mi doğurdum ki yaşını bileceğim. demez mi. O anda kapattım telefonu. Daha ötesi yok.
[QUOTE=horhoti;4522662]Herkesin yaşamı, parayı kullanmasi, bakış açısı, tercihleri farklıdır..Keza sizinki de öyle.. Çoluk çocuk Göçebe gibi oradan oraya kiralarda yaşamak benim Arzu ettiğim, önerdiğim şey değil.. Zevk ve düşünce meselesi..Benim demek istediğim ,oturmak için müstakil, bahçeli veya orta katlarda 90 + mk balkonlu ,ferah bir eviniz olmalı...Yoksa, bin-ikibin TL kira almak için ,500-700 bin + TL verip de ev -daire/beton alınmaz. ...Bir önceki yazımda anlattığım emlakçı/inşaatçı arkadaşım,heray tıkır tıkır kira aldığı evini boşalttırdi ve o evi sattı, gitti Passat araba aldı.Ticaretini yapmak için...Her insan parayı yönetemez.. Rahmetli Osman amcam derdi ki; Parayı kazanmak kolaydır da, Tutması zordur...
Bir filipinler atasözü der ki; ,Mutlu olduğun yer,Senin evindir....;-))
ülke ne yazık ki kalitesizlikte çığır açtı.. krediler ucuz diye evlere saldıranlar değerinden fazla ödüyorlar.. ben hakikaten anlamıyorum bu zevksizliği.. istanbulda dolaşın evlerin berbat kümes gibi şeyler olduğunu göreceksiniz.. milletin kafasında ev alırken vereceği 500-600k+ miktarların muhteşem fırsat olduğunu düşünüyor..
ancak..ev aldığında eline ne geçiyor:
* sokaklarında yürünemeyen varoş görüntüler..
* tüm modern şehircilik prensiplerinin yok sayıldığı çevresel tasarruflar
* yeşil alanın olmaması, yok edilmesi
* aşırı kalabalık bir nüfus
* aşırı kalabalık bir yapılaşma
* arsadan payınıza düşen çok küçük bir alan
* sürekli arttırılan vergiler
* sürekli masraf
* modern şehircilik prensiplerine uyulmaması ve evin civarının sürekli değişim geçirme ihtimali (kaldırımların daraltılması, evin dibinde yeni yol geçirilmesi, yogun yapılaşma nedeniyle civarda yeni ev yapılırken sizin binanın zarar görmesi çökmesi vb)
normalde bu negatif faktörlerin çoğunun olmaması gerekir.. ama TR de var..
millet sanıyorki 500k verdiğinde bahçeli toplam taban alanı 150 m2 ve sadece size ait müstakil bir ev alacaksınız.. hayır.. hayır.. 10-20 katlı ve tüm taban alanı adeta betonlaştırılmış bir yerde arsadan payınıza düşen alan belki 10 m2 olacak.. evet evinizin içsel değeri bu 10 m2..ilerde modern şehircilik prensiplerine göre yeni yerleşşim yerleri yapıldığında sizin bu eski evlerinizin sadece içsel değeri önemli olacak..zira daha güzel yerler varken eski mantık yerleşim yerleri varoş karakteri ile ön plana çıkacak..herhalde kimsenin arzulayacağı bir şey olmaz bu..
bu saydığım negatif faktörler şu manaya geliyor:
sadece oturmak için kümes gibi yerlerin 30-40 yıllık parasını peşin veriyorsunuz ve kendinizi zevksizliğe mahkum ediyorsunuz..
hayat standartlarınızdan fedakarlık ediyorsunuz.. daha iyi fırsatları elinizin tersiyle itip toplumdaki genel trende balıklama atlıyoprsunuz..
ama inanın bu zevksizlik böyle sürmez.. ama siz peşin ödediğiniz ve normalde içsel değeri sıfıra yakın bir yer ile ortada kalırsınız.. sürekli emsallerin arttırılarak bedavadan rant yaratıldığı (ev sahiplerine avantaj yaratan) dönemler geride kalmak üzere..
son paragrafı açarsak:
eskiden 2 katlı evde dairesi olan 30 sene sonra onu bedavaya yeniledi..zira emsaller arttırıldı.. ve buradan "ev al bedavaya yenilersin sonra" efsanesi doğdu..
ama son 10 yıldaki çılgın süreç orada büyümeyi artık imkansız kıldı..yani bugün 15 katlı yerden daire alan birisi içsel değeri sıfıra yakın bir yerden ev almış durumda.. eski mantıkla ev almanın ne kadar mükemmel bir şey olduğu "emsallerin sürekli arttırılarak yenilemenin bedavaya gelmesi" prensibine dayanıyordu..
ama artık 15 katlı bina 30 katlı olmayacak bir sonraki yenilemede.. bu demektir ki arsadan aldığı pay en önemli parametre.. ve çoktan sıfıra yakınsamak üzere istanbulda..
Uzun vade kredi kullanmak ekonomiye zarar verebiliyor.
Kredi çeken adamı harcanabilir geliri düştüğü için diğer sektörlere ayırdığı tüketim geliri düşüyor.
Avantajı çoğu insanımızda borçsuz birşey olmaz mantığı olduğu için yani adam kredi olmadan kenara 4000tl ayırma bilincinde olmadığı için
200K 60ay 4000tl odemeli kredi çekerek 44bintl kredi faiziyle o birikimi yapmayı da satın alıyor.
İnsanoğlu ortama rahat adapte olan bir varlık olduğu için 5yıl sonrada hayat standartını yükseltmeden sürdürmek için bir daha kredi çekiyor vs.
20 yılda Baya bedavaya oturuyordur şanslı kardeşiniz
Bizim 18 yıllık kiracımız ev almak için çıktığında yerine gelem kiracı %50zamla başlamıştı. Yerine gelende 11 yıldır oturuyor heralde 1X ödeyerek bsşlsdıysa şuan 1.8X falan ödüyordur.
11 yılda %80 artış bedavaya oturuluyor.
2009 en düşük memur maaşı 1215 şuan 3900 diye biliyorum
O yüzden kiracı açısından iyi ev sahibi ev almaktan karlı olabiliyor.
YTD
[QUOTE=Kar_Adam;4522534]
3 ay evvel pandemiden önce Kadiköy de 650 bin tl satılan 8 kattaki daire bugun 800 bin tl cıkmış degişen kredi ucuzlamış mış yahu herkes durgunluktan kan aglıyor alım gücü azalmadımı ...
Mütahit abilerimiz biraz daha kazansın bence...:(
[QUOTE=oguzvortex19;4522843]20 yılda Baya bedavaya oturuyordur şanslı kardeşiniz
Bizim 18 yıllık kiracımız ev almak için çıktığında yerine gelem kiracı %50zamla başlamıştı. Yerine gelende 11 yıldır oturuyor heralde 1X ödeyerek bsşlsdıysa şuan 1.8X falan ödüyordur.
11 yılda %80 artış bedavaya oturuluyor.
2009 en düşük memur maaşı 1215 şuan 3900 diye biliyorum
O yüzden kiracı açısından iyi ev sahibi ev almaktan karlı olabiliyor.
YTD
Adam ,20 yıldır aldığı maaşın enaz üçte birini kira olarak Ödemiş.. Kısa ca,Ortalama bir ev parasını çöpe atmış.... Bunun neresi şans..??.
Ev almak için borç yapıp,kira yerine borç taksidi ödemiş olsa idi,belki buna şans diyebilirdik..
Kişi,;Padişah dedesinden miras kalmadığına ve 45 Yaşından sonra da , çalışarak 300-400 Bin TL biriktiremeyecegine göre , Ölene kadar sürünmeye devam..;-))
[QUOTE=Kar_Adam;4522988]Kirada kaldığı dönem boyunca yüzde 10 - 20 maaşla altın/dolar/hisse (ne olursa) birikim yaptıysa hiç sıkıntı olmaz....
Birikim yapmayıp yediyse evet, sıkıntı var... Savurgan tipleri baz alarak fırsat maliyeti hesap edecek değiliz. Malum hisse.net deyiz, bu sitedeki herkes birikim felsefesine sahip insanlar.
Ekşisözlüktek bazı cevaplar da böyle, nerde kredi çekip gelecek 10 yılın 5 yılı maaşı bankaya bırakacak adam varsa ağzında tek laf: kiracı sürünüyor yanıyor bitiyor. Yok hocam öyle bir şey :)
Nerede emlakçı ya da hayatının 15 yılını krediye bağlamış adam varsa ağız birliği etmiş: yok ‘çatır çatır’ (bu çatır da her ne demekse) ev satılıyormuş da, yok kiracı sürünüyormuş da... geç yav...
matematik ortada.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Enaz 3te birini veryorsa
6K kazansa 2K kira veriyor
20fkdan Evin değeri 480K olsun ödemeli %20 civarı pesinatı var 380K kredi çekecek. 30 yaşında olsun 40yıllık kredi çekecek
380K 0.99 faizle kredi çekti 480ay vade 3795tl aylık ödeyecek. Total maliyet 1.8milyon tl Yine kirası kadar ödeyemiyor.
Heray 2000tl kredi ödemesi için 60 yıl+ kredi çekmesi ee bu kezde kira artıyor vs. Sağlıklı değil
Elma elma karşılaştırması yapmak için Enflasyon oranında artışlı kredi çekmesi lazım
Mesela 380K kredi 2000tl başlangıclı kredi için kaç yıl vade sunuyorlar?
Şişirin bakalım emlak fiyatlarını 1-2 aya ıkınci dalga pandemi geliyor bu fiyatlarla kime satacaksınız bakalım o evleri...
500 bin TL kredi çekilebilen bir evin fiyatının, 180 aylık ödeme durumunda %1,20 lerden %0,74'e inen faiz oranında 200 bin TL artması demek, başa baş geliyorsunuz demektir.
Yani 550 bin TL lik bir evi satıcı 750 bin TL yaparsa alıcıya maliyeti değişmemiş olur.
Faizlerin düşeceğini öğrenir öğrenmez malum siteden favorilerime 15 kadar daire eklemiştim. Bunlardan 5 tanesi ya satıştan çekildi ya da satıldı. Geri kalan 1 tanesi fiyat indirdi ki rayiçlerin bayağı üstünde fiyat koymuştu. Diğerleri en az artıran %20 olmak üzere %40'a kadar fiyat artırdı.
Kazançlar artmadan fiyatların artması gelip geçicidir. "Ucuz" para ile yapılan bir doping. Evini barkını satıp borçlarını kapayacak olanlar için bir cansuyu.
Bunun dışında korona 2. dalga gelirse fiyatlar tekrar eskiye hatta daha düşük fiyatlara doğru geriler ki son gelen korona istatistikleri 2. dalgayı destekler nitelikte.
Mb tekrar faiz dusururse kredi faizleri duser mi
SM-A505F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
haftasonu ızgara yemeğe giderken yanlışlıkla bir yola girdim anadolu yakasında sık orman sonra karşıma mayavera sitesi geldi. Ya arkadaş onu oraya kim izin verdi nasıl verdiler yok böyle bişey yerine aşık oldum. Acarkent falan halt etmiş ordaki evlere göre.
Merhaba hayırlı kazançlar hayırlı haftalarımız olsun.
MAYAVERA evlerinde aidatların 2500 TL civarında olduğunu biliyorum.Evlerde sanırım 2.500.000 TL den başlıyor.
Arkada ormanın içinde başka bir site daha var galiba:
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...26257686/detay
Bu aralar kafam cok karisik ilani.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...44ca25a069.jpg
Ankarada lojmanları satiliga çıkardılar bugün ilk ihale günü idi. Millet manyak 290 dan satisa çıkan bi daireye 419 verdiler. Dairenin ederi 310-320 üstü etmez ama hangi akla hizmet 100.000 fazla verdiler. Bir baska daire 365 e bir baskası 375 e gitti. 419 a alan salagın aynı katındaki 3 dairenin 3 ude 290 a gitti. Üstelik 2 sinin cephesi bundan iyiydi.