Originally Posted by
Desidero74
Buna Cengiz, Colin, Limak Kalyon, Rönesans ne derkine ben Altan Elması iki hafta önce dinledim hiç memnun deÄildi herhalde artık Cayman adalarında inÅaata devam eder Suryapı ile.
Ben de Åahsen çok korktum hemen evi yok pahasına satacam dedim evde önce oÄluma sordum alırmısın diye alıyım dedi, birikmiÅ biraz parası varmıŠüstüne taksit yapacam.
Bir de
Yeni çözüm üretilmiÅ iÅte detaylar
Bakanlıklara ve CumhurbaÅkanlıÄına sunulan modelle 3 yılda 500 bin kiralık konut üretilebileceÄi belirtiliyor. Zirvede, yeni modelle ilgili bilgi veren GYODER BaÅkanı Mehmet Kalyoncu, Türkiyede ruhsat sayılarının son 3-4 yılda yüzde 30 azaldıÄını, kendilerinin de, bu noktada üretimin önündeki engelleri bertaraf etmek için harekete geçtiÄini söyledi.
Pandemi koÅulları nedeniyle bu konudaki reflekslerinin yavaÅladıÄını dile getiren Kalyoncu, bu yılın ocak ayında EriÅilebilir Konut Komitesi kurduklarını söyledi. Kalyoncu, içinde ekonomist, finans uzmanı, mimar, kamu yerel yöneticileri, yapı malzemecisi ve emlakçıların yer aldıÄı kümelenme ile arsanın üretimde yüzde 50 olan payını sıfırlamayı planladıklarını anlattı. Halihazırda sektörün tıkanmıŠdurumda olduÄunu belirten Kalyoncu, Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir model yok. Biz geliÅtirdiÄimiz modelle geliÅtirme sürecinde arsa payını sıfıra indiriyoruz. Böylece maliyeti yarıya indiriyoruz. Böylece fonlama ve mortgage tarafındaki kaynak maliyetini yarıya indiriyoruz. EÄer gerekirse Merkez Bankasının fonlama maliyetini yarıya indiriyoruz dedi. Bunun ancak devletin arsaların bu amaçla kullanmasıyla mümkün olacaÄını vurgulayan Kalyoncu, bu konudaki önerilerini mart ayında Bakan Murat Kurum ve Nureddin Nebatiye, bir ay önce de CumhurbaÅkanı Yardımcısına sunduklarını, bu hafta cuma günü de CumhurbaÅkanlıÄı Finans Ofisiyle görüÅmelerinin olacaÄını bildirdi.
3+1 DAİRENİN KİRASI 4 BİN TL OLACAK
Modelde kiralık konut üretiminin planladıÄını kaydeden Kalyoncu, Sektörümüzün kapasitesinin Åu anda yüzde 60ı atıl durumda. Böylece özel sektörde kamuyla birlikte konut üretebilir. Model gerçekleÅirse ilk 3 yılda 500 bin kiralık sosyal konut üretilebilir. Burada bir kira sınırı olacak. Kentlere göre bir tavan sınırı olacak ve bunun üzerine çıkılamayacak. Kiralama fiyatları da karı koca çalıÅana göre planladık. ÃrneÄin 3+1 bir dairenin kirası 4 bin TL olacak ve 3 ila 4 yıl gibi uzun sürelerle konutlar kiralanacak dedi.
KENDİNİ 15 YILDA AMORTİ EDECEK
Bu modelde konutların kira geliriyle kendini 15 yıl gibi sürelerle amorti edebileceÄini kaydeden Kalyoncu Åöyle konuÅtu: Devlet arsalarını ekonomiye kazandırmıŠoluyor, sektördeki atıl kapasiteyi kullanmıŠoluyoruz, Åu anda ihtiyaç olan eriÅilebilir konut problemini çözmüŠoluyoruz ve aslında devletin de bu süreler bittiÄinde elinde yönetebileceÄi bir konut stoku oluÅuyor.