Bu %46.15 lik ÜFE bu %24.52'lik TÜFE'ye illa ki geçişecek. Çok kuvvetli bir resesyon ile sadece geçişkenlik zamanı uzar.
Printable View
Bu %46.15 lik ÜFE bu %24.52'lik TÜFE'ye illa ki geçişecek. Çok kuvvetli bir resesyon ile sadece geçişkenlik zamanı uzar.
bu enflasyon ile yakın zamanda faizler %50-60 bandına gelecektir
Enflasyon yükseldikçe dövizciler karlı çıkacak. Mevduatta reel faiz yok hep geri kalıyor.
çok direndik ama görünen o ki bize faiz vermeyecekler sürekli reel faizi negatife tutacak.
625 bağımsızlık değilmiş
uygun bir noktada diğer kanada geçmenin vakti gelmiştir
Vakıfbank ve Halkbank geçen hafta nitelikli yatırımcıya yaptığı tahvil satışı ile paraya doyması bizim diğer bankalar için fırsat oldu bu yüzden faizleri gevşettiler .ama bu enflasyon verisi hayal den uyanmalarına yardımcı olacak
Enflasyonun en kötüsü önümüzdeki aylarda görülecek (%28-30 tahmini)
Bugün yada yarın ilk faiz artışını kim yapacak bakalım. Bu pilav çok su götüreceğe benziyor.
Bankalar oradan bi 5 puan artış rica ediyim
Sıkıntılı durum şu ki 300-350 baz puanlık bir faiz artışı olmaz ise bu reel faizin baskılanması nedeniyle dövize de baskı yapabilir.
Bu döngüyü kırabilmesi için mutlaka faiz artışı yapılmalı.
25 Ekim tarihi çok önem kazandı. Çekirdek enflasyon dahi politika faizini geçmiş durumda.
Evet yine Plak başa döndü merkez yaptığı 625 baz puan artışla bizleri şaşırtmıştı şimdi nedeni belli oldu. Buda şunu gösteriyor ben geriden gelmeye devam edeceğim. Döviz ve Altın'a geçmenin zamanı geldi gibi gözüküyor.
Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Sadece bir öngörüdür.
İşşizlik fonu
Dün HCBC ye gittim MT'si ile görüştüm. 29 oranının hafta sonuna kadar geçerli olduğu diye bir şey yok ama ne kadar süreceği de belli değil dedi. EFT meselesini sordum. 200- 300 lra gibi bir ücretten bahsetti ama geldiğiniz gün görüşürüz dedi. Orada bir arkadaş ile tanıştım. Dediği şuydu; Modern hesap açtırırsanız 2000tl boşta kalıyormuş. Yatırılan paraya da 15 -16 gibi faiz işletiliyormuş. O zaman ücretsiz EFT yapılabiliniyormuş. HSBC oran konusunda agresif bir banka değildi. Sanırım hedeflediği yere geldiğinde oranları tekrar düşürebilir. Yani yüksekten bağlayanlar temdit de düşük oranlar ile karşılaşabilir. Çıkış sorunlu olur mu bilmiyorum. MT bana memorex in dediği gibi dcd gibi işlemlerden bahsetti. Ben hiç yapmadığımı ama bu volatil ortamda tehlikeli olduğunu söyledim. Durum bu.
Bu akşamki tcmb fonlama verisi önem kazanacak. Eğer üst bant fonlamasına geçerse 25 Ekim'de faiz artışı yönünde atım atacak olabilir. Saat 18.00'de fonlama verilerini paylaşacağım.
Enflasyon ve ekonominin durumunu yansıtan bir şarkı;
Sonucu bu olacak..
https://www.youtube.com/watch?v=9cxF4FtjDbU
Şimdi YEP e göre enflasyon beklentisi şaştı .eğer merkez gene artı reel faiz yapmazsa piyasa da alışılmaya başlanan dolartl 6 lı rakamlar 7-8 arası için alışılmaya başlat
Dolar 6 ya sağlam kazığı çaktı böylece.Rahibi yollasanda inmez artık altına.Soru şu şimdik Merkez bankası 24 ü en az 30 yapabilecekmi.Yoksa TL cilerin parası enflasyonda deger kaybetmeye devam edecek
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben yeni bir faiz artışı beklemiyorum 25 Ekim'de. Muhtemelen Aralık'a kadar gecelik fonlamayla götürmeye çalışırlar. Yüksek faiz artışı şu an bankacılık sektörü için fatiha okumak olur. Verdikleri kredilerin çoğu şu anki mevduat faiz oranlarının yarısı ile verilmiş. Kuru 6.30 altında tutabilirlerse ve volatilitesini de düşük tutarlarsa (ki bunlar sadece dış siyasetle mümkün, ekonomik önlemlerle değil) ciddi bir faiz artışı için sebep yok. Yüksek enflasyon beklenen bir durumdu. Ağustos'taki ekonomik patlamanın etkisi bugün resmi olarak açıklandı sadece (ki gerçek enflasyondan düşük olduğu kesin bu rakamların). Muhtemelen 30 Kasım'da stopaj indirimini 3 ay daha uzatma kararı alabilirler sadece. Doların bu verilerle fırlaması için bir sebep yok. Yatırım tavsiyesi değildir.
Geçeceğini düşünüyorum.
Enflasyonun şakası olmaz.
%6.2! geldi. Hala anlamıyorlar ise, bizi %40'lara %50'lere götürecekler.
10tl dolar kuru mu seçilecek %40-50'li faizler mi?
Her ikisi de uçağı karaya çaktırmaktan başka birşey değil.
Verilere bende bakacağım saat 6 gibi burada sayenizde, teşekkürler.
Beklentinin 2 katı gelen bir enflasyon var.
25 Ekimde pas geçme lüksü yok diye düşünüyorum. Yine de diyeyim mantık aramamak lazım.
Stopaj artık çok önemli birşey değil. Bir ayda 620 baz puan enflasyonun arttığı yerde %2-3 fark yaratan stopaj için uzun vade bağlamak, ben de düşünüyordum ne yazık ki.
Devletin stopaj geliri gitti, benzinden ÖTV geliri gitti, gidiyor da gidiyor maaliyetler arttı işler hep sarpa sarıyor.
Araç satışları yok, oradan da ÖTV gelirleri gitti.
Ekimde faiz artışı gelmez ise %24 enflasyonda %25-26-27 düzeyinde mevduat neden bağlansın.
Dolar %6 faiz getirirken.
Arttırılmalı. Arttırılır mı? Bana göre Ekim ayı enflasyonu da yüksek gelir. Kasım ve aralık bir nebze düşük.
O sebeple arttırırlar.
Merkez faizi zamanında artırmış olsa dolar 7 ki rakamlar görürmüydü .görmezdi .o yüzden reel faiz vermesse yabancı gelmez yerli dolarizasyon olur bu net
Enflasyonun 6.30 çıkması beklenen bir şey değildi en karamsar ekonomistlerde bile böyle bir tahmin yoktu steve hanke dışında ! Bu yüzden bence hem stopaj indirimi 1 yıl daha uzatılmalı hemde 500 baz daha faiz artışı yapılmalı kokteyl şeklinde yoksa domates daha da kızaracak
Ben merkez bankasinin döviz rezervindeki haftalık azalmayı takip ediyorum.Kisisel fikrim piyasayı fonluyarak dolari 6 sinirinin altina cekmeye calisiyorlar ama her gün eriyor rezervler.Dışardan sıcak para gelmezse sıkıntı büyük
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Merkez bankası sarmalı biraz da resesyon ile kırmaya çalıştı. Resesyona güvendi. Ama şu anda görüyoruz ki resesyon altında enflasyon yani slumpflasyon oluştu. .Dövizin ucunu kaçırdığı için gerek tcmb gerek se halk çok büyük bir bedel ödüyor. Zira dövizdeki artış iç piyasadaki üretim yeterli olmadığı için resesyon ortamında dahi slumpflasyon yaratabilecek bir güce erişebiliyor.
paraları sakın uzun bağlamayın. MB bu ayki toplantısı ayrı önem kazandı
Bu gidişle muz cumhuriyeti parasında kalanlar 2 seneye havucu alacak gibi görünüyor. Muz cumhuriyeti baskısı varken fırsat bu fırsat denilip kazançlı kararlar alınabilir.
2.ci piyasada , TÜFE ye endekli tahviller prim patlaması yaptı !
Kısa vadeliler (2019-2020) tüfe+1
Uzunlar, tüfe+3,5 tan işlem görüyor...
Resmi açıklanan enflasyon rakamıyla bile TL mevduat sahibi reelde eksi faiz almaya yine devam ediyor. "Eksi reel faiz" TL mudilerinin maalesef kaderi oldu...
Gayri resmi enflasyon rakamlarını hesaba katmadık bile... Misal süt-peynir-tereyağ gibi temel ihtiyaç malzemelerine sürekli zam geliyor. Bu gibi temel gıda maddelerinin neredeyse iki katına çıktığını artık 'a haber' bile kabul ediyor...
ünlü menkul 26.25% min. 50K.
günlük oran
Dolardan daha hızlı yükselen gıda var adı domates. geçen yıl bu zamanlar 3-4 TL civarında aldığım markette dün 11 TL ye çıktığını gördüm gözlerime inanamadım.
İthal olmayan gıdamız bu haldeyken açıklanan enflasyon rakamına şaşıranlara asıl ben şaşırıyorum...