Çok mu hoşuna gidiyor vatandaşın alım gücünün azalması? Oturmuş Almanya’da euro maaş alıp ahkam kesiyor ...
Bloomberg de aktif rasyo yavas yavas kaldırılacak gibi bir sey söyledi .aofm de 14u bulacak diyor .
en fazla 1 puan oynar banka faizleri diyolar
Aktif aylık bono teklif etti %10 stopajli bono oranı :13.90 (%5 stopajli mk:13.17)
Fiba 13,50 yapmış... ben yeni gördüm bu gün mü oldu yoksa daha öncemi olmuştu? teşekkürler
26 ekimde faizler bankalar tarafından arttırılacak onu bilıyoruz. Önemli olan ne kadar arttıracağı
En kötüyü düşünelim Kasım 5-6 sı gibi daha yüksek artacak GLP niye 14,75 oldu sanıyorsunuz
Türk Lirası gecelik referans faiz oranı (TLREF) 12.8358 (Önceki 12.597)
Yüzde 5 stopajlı kasım ortasında zorlama 14 falan bulabiliriz gibime geliyor..
Bu da eski hesap 15.64 e gelir ki fena değil yine de..:kahkah:
Benim tahminim 32 günlükler bürüt 14,75 i gene görür. milyoncular daha fazla 15 gibi
ekonomi dinamik temeller metoduna sahiptir.!!
Ekim kasım Aralık sürekli enflasyonda artış hızı devamlı sürecek.!!
Bütçe açıklarıda rekor üstüne rekor kıracak.!!
Cari açık olmadan ekonominin çarkları çalışmıyor.!!
Cds oranı 500 baz puanın üstünde.!!
Turizm gelirleride sufıra yakın.!!
Pandemi sürekli baş belası olmaya devam edecek.!!
Dış pazarlara mal satmak giddikçe zorlaşıyor.!!
Araplar bile ambargo uyguluyor.!!
ABD seçimleri.!!
Halkbank davası.!!
Son 12 ayda ödenecek dış döviz borcu 210 milyar $
Merkez bankası döviz rezervi eksi 60 milyar$
S400 konusu ve ABD ambargosu gibi yüzlerce risk varken.!!
En sağlam liman altın ve döviz.!!!
Gerisi hikaye.!!!!
MB kasım ayında 6,6 milyar aralık ayında 5 milyar toplam 11 milyar dolar ödeyecek gerisini siz düşünün
Ayrıca benim tahminim yıllık tüketici enflasyonu 11,5 u geçmez çünkü memura emekliye ve işçiye kimse para vermek istemiyor
TÜİK in başında da bir arkadaşımız var daha ne isteyelim ?
Bankaların 22 ekim günü TCMB'nin geç likidite imkanından 13,25 faiz ile kullandığı miktar 25.01 milyar TL.
Dünkü TCMB'nin net fonlama miktarı ise 221,8 milyar. Muhtemelen ihale yoluyla likidite vermeyerek fonlama maliyetini hızla çekmeye çalışacak. BIST repodan dün itibariyle 64,9 milyar %13,25 ile verildi. Yarın orada gerçekleşecek oran önemlidir.
Yoo Bloomberg yine bilemedi.Tum ekip ve baglananlar 175 ile 300 bp arasi faiz beklentisi verdiler.Birtek Şekerbank yatirim uzmani faiz yok dedi.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Biden seçilirse bir 500 -600 çakarlar artık kasim 19 da onuda düşünmüş olabilirler 200 yapsaydi etkisi 1 gun surerdi en fazla .. 28 gun de neler olur neler bu ülkede .
TRUMP un yeniden seçilmesi üzerine oyun planı kurmuşlar belli..
BIDEN gelirse masa devrilir..
GLP yi çekerek çaktırmadan faiz artışına izin verdi..Ortalama fonlama 12.75 olmuş..
13.25 idi eski GLP..
O yüzden artırmaz dedim di..
Ve bankalar son 1 haftada mevduat faizlerine dokunmadılar..O da bi işaret idi..
Mevduat faizler 14 leri bulabilir kasım gibi..
Hahahahahaha
Yılmaz Özdil'in meşhur bir anektodu var.
Türkiye'de herkes, doktor, mühendis olmak istiyor.
Okulu ıskalamış, ne kadar insan varsa (kendisini de ekliyor) gazeteci, ekonomist, falan filan oluyor.
Dolayısıyla medya ve ekonomi yerlerde sürünüyor.
Bizim ekonomistlerin, tahmini de böyle oluyor.
Ha bu arada, aynı kalınca, ne olduğunu da görmüş olduk :)
Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti %12.75 (Önceki %12.52)
10.69 - 24 Eylül
10.88 - 25 Eylül
10.99 - 28 Eylül
11.08 - 29 Eylül
11.12 - 30 Eylül
11.20 - 1 Ekim
11.32 - 2 Ekim
11.38 - 5 Ekim
11.45 - 6 Ekim
11.47 - 7 Ekim
11.56 - 8 Ekim
11.64 - 9 Ekim
11.93 - 12 Ekim
12.03 - 13 Ekim
12.12 - 14 Ekim
12.18 - 15 Ekim
12.26 - 16 Ekim
12.39 - 19 Ekim
12.47 - 20 Ekim
12.52 - 21 Ekim
12.75 - 22 Ekim
Öyle bir karar alıyorlar ki hem döviz artıyor hem de faiz bir insan bu kadar beceriksiz öngörüsüz olamaz diyorum ama hep yanılıyorum bugün glp kullanmış ama sorsan faiz artırmadık 200 baz yap artışı önüne bak doları 7.70 lere kadar çekebilirdi.
Millet yabancı kuruluşlarla dalga geçiyor bilemediler diye yahu adamlar dünyada kabul görmüş para politikasına göre yorum yapıyor nerden bilsin kapı pencere olayını geçen ay politika faizi artınca ortodoks politikaya geçilecek diye düşündüler bu şekildeki kararlarla kredibilteyi geri dönülemez noktaya çekiyorlar benim endişem bu
Teknokratik köklü reformlar yapılmadığı sürece döviz yükselmeye devam edecek.Piyasa faize aç.Bu açlıktan faydalanıp şok etkisi yaratacak bir faiz artışıyla zaman kazanabilir böylece bahsi geçen reformlar gerçekleşebilir.
Fakat bu hükümet ve yönetici ile ben reformların olabileceğini düşünmüyorum.Politikalar belirli bir dar alanda sıkışmış durumda.Kamu kurumları bu dar alanda hareket etmeye çalışıyor ki merkez bankasının ben maksimum 150 baz puan arttırabileceğini düşümüştüm.Nitekim bu karara bende dahil çoğu realist vatandaş şaşırmadı.Diğer vatandaşlar hala genel çerçevede duruma çok pragmatik bir bakış açısıyla bakmaya devam ediyor.Onları bununla suçlamıyorum bu yaratılışdan gelen bir karakter bütünü.
Borsamıza gelen yeni düzenlemeler ve piyasada bulunan bol para yeni fırsatları doğuracağını düşünüyorum.Herşeye rağmen bu iki taraftada dizginlenmesi zor bir rekabet var.
Conversație
uğur gürses
@ugurses
"Geç Likidite Penceresi" (GLP) bir para politikası aracı değildir. GLP faizinin yükseltilmesi de sıkılaştırma değildir.
GLP 'düdüklü tencerenin düdüğüdür'; bu aşamaya düşen bankanın alarm verdiği düşünülür; hiç bir merkez bankası da sıkılaştırma için bankalarını GLP'ye düşürmez.