bu zor günlerde bile +1 olan piyasa da petun -2 ise durum bu kdar basit mi bilemedim ufak ufak pişmanlık başladı bende
Printable View
bu zor günlerde bile +1 olan piyasa da petun -2 ise durum bu kdar basit mi bilemedim ufak ufak pişmanlık başladı bende
Mayıs da % 30 olan payını azaltmaya başlayan...
Yabancı Ocak 2009 payına geldi...
............
Saygılar,
Yaşar Holding ikinci çeyrek sonuçları ile alakalı düşüncelerim...
https://suphecikimse.blogspot.com/20...r-uzerine.html
YTD
evet Pınar Et'in çok alışık olmadığı bir durum bu düşüş. Genelde endeks düşüşlerinde görece daha sağlam duran bir kağıttır. Sığınılacak liman gibidir ama bir durumu da açıkca beyan edelim.
1- Düşüş son 3 ayda %40 değil. 3 ay önce yani 15 Haziran civarı bu kağıt 7.30 civarı idi. Seçimden hemen sonra biraz hareketlenip 8 liraları gördü ve sonrasında düşüşe devam etti. 8 lirayı bile baz alacak olsak düşüş %25 civarı kalıyor.
2- Hadi daha eskiye gidelim. Son 6 ayda ne kadar düştü diye bakalım. Mart ayında 9.5 TL civarı idi ve 50 kuruş kadar temettüyü düşersek 9 lirayı baz almamız lazım. Buna göre bile düşüş %40 değil , %33 civarı kalır.
Kaldı ki son 6 ayda endeks bile %30'a yakın düştü. Yani son 6 ayda %30-40 arası düşen o kadar çok kağıt var ki , hatta bundan daha fazla düşen çok sağlam kağıtlar var. Demek ki PETUN'un yaşadığı bu %33'lük düşüş bile aslında öyle piyasadan çok kopuk bir davranış değil.
Ama insanları şaşırtan nedir ? İnsanlar şuna şaşırıyor. Pınar grubu çok sağlam kağıttır. Borcu yoktur , düzenli kar eder , düzenli temettü öder , riski olmayan çok sağlam evladiyelik bir kağıttır. Endeks düşüşlerine ve çıkışlarına çok abartı tepki vermez s, az gider ama istikrarlı gider.
Piyasada algı bu olunca , 3-5 ay içinde PINAR hisselerinin bu kadar değer kaybetmesi insanları şaşırttı ve ne oluyor bizim bilmediğimiz birşey mi var da böyle sağlam bir kağıdı insanlar patır patır satıyor. Ve evet bugün gibi endeksin artıda olduğu bir günde bile neden satıyor. Biz birşeyi görmüyor muyuz da bu satanlar görüyor imajı olsu insanlarda. Bu tedirginlik o yüzden.
Citi satıyor olabilir. Yabancının bakış açısı biraz daha farklı olabilir. Muhtemelen Citi o malı en az 7-8 senedir elinde tutuyordur ve aldığı temettülerle belki de maliyeti sıfırdır. Bilemiyorum tahmin bu. PETUN'u 2010 senesinden beri elinde tutan adamların maliyeti 70 kuruş. Bunu fiyat grafiğinden görebilirsiniz.
Tabii ki USD kuru değişikliği ve enflasyondan bağımsız olarak konuşuyorum bunu.
Bu 50 MEUR'luk kefalet de ayrıca bir bahane olunca yabancı çıkmak istemiş olabilir. Ama ben her bulduğum yerden aldım ve almaya devam edeceğim. Bu fiyatlara bir daha bu şirketi vermezler.
YTD
yıllık tepe nokta dan bakmak gerekmez mi düşüşü( 10.95)
sizin hesaba saygı duyarım
Yani siz referans olarak son 3 ayı verdiniz diye ben son 3 ayı yada 6 ayı aldım. Yoksa tabii ki en tepeden bakarsanız %40'dan fazlaya gider. Ama bu tip durumlarda en tepeye değil yıllık ortalamaya bakmak daha mantıklıdır.
Dediğim gibi piyasada %40 düşen bir sürü kağıt varken , Garanti , İş C gibi kağıtlar bundan daha fazla düşmüşken , insanların PINAR'daki bu düşüşe şaşırmaları ve tabiri caiz ise panik olmaları kesinlikle yukarıda bahsettiğim algıdır.
Yani bu kağıt çok sağlam kağıt , tüm göstergeler bu yönde ama neden bu kadar düşüyor ? Bizim bilmediğimizi , görmediğimizi gören birileri mi var ? Bize mi kitlediler kağıdı korkusu bu ?
Halbuki ortada gözle görülür 2 konu var ,
1- Endeks zaten genel olarak düşüyor
2- Yaşar Holdingin durumu , kefaletden dolayı bunu da etkiliyor. Kur da aşırı artınca acaba bu borcu PETUN mu ödemek zorunda kalacak.
Ben her ikisine de katılmıyorum.
Endeks er geç yoluna girecek. Belki 3-4 ay sürecek ama ben 87-88.000 endeksin altını olası görmüyorum eğer çok acayip extra bir durum olmazsa savaşa girmek gibi.
Bu tahvil borcunun da elbet ödeneceğini düşünüyorum. Nasıl ödenebilir bahsettim bunu 1-2 gönderi öncesinde.
Ya yeni borç bulacak , ya mevcut borcun vadesini uzatacak kreditörlerle anlaşıp , yada iştirak ve varlık satışı yapacak. Mesela DYO'nun İzmir Bornova'da eski fabrika arazisi hikayesi vardı bir ara. 10 sene önce gündeme gelmişti. 130-140 dönüm arazi idi. Satmak istiyorlardı . O zamanlar 150 MUSD yapıyordu. Şu anda belki de daha fazla yapar. Sonra o satış olmadı diye biliyorum. Eğer hala daha duruyorsa o arsa , sadece onu satsa bile bu borç ödenir.
Dediğim gibi koskoca Yaşar Holding 250 MEUR borç yüzünden batmaz. 2017 senesinde yapılan bir araştırmaya göre bikle Pınar markasının değeri 200 milyon USD civarı idi.
Bugün türkiyede kime 3 tane süt markası say deseniz , kesin Pınar'ı sayar.
O yüzden benim hiç korkum yok. İnşaallah Yaşar Holding Pınar markasını kullandığı 3 şirketi de satışa çıkarır. O zaman görürüz bakalım bu 3 şirkete ne kadar teklif edecekler. Hele hele Katarlılar geçen açıkladı , Türkiye'de doğal gaz ve gıda sektörüne gireceğiz dediler. Bir de böyle bir fırsat çıkarsa o zaman ben Citi'yi görürüm 6-7 liraya sattığı PETUN'ları kaçtan almak zorunda kalacak .
YTD
Onu da yazmıştım 2-3 gün önce Ferit Bey .
Herkesin aklındaki soru bu olabilir demiştim. Kardeşim iyi güzel bu adamlar 250 MEUR borç aldılar da bu parayı ne yaptılar yediler mi ? Yani bir şirket neden borç alır , yatırım yapmak işini büyütmek için. Herkesin aklına bu gelebilir. Madem yatırım yaptı işini büyüttü , bu 250 MEUR'nun şirket aktiflerinde bir yerlerde olması gerekir diye düşünebilir insanlar dedim.
Ama maalesef durum öyle değil. Şirket bu parayı , Yaşarbank'tan kaynaklanan borcu kapatmak için TMSF'ye ödedi. Yani en azından büyük bölümünü. Ben 200 Milyon USD ödedi diye biliyorum. Çünkü TMSF'ye olan borcu yüzünden birçok yerde karşısına problem çıkıyordu. Dolayısıyla piyasadan borç alayım devlete olan borcu kapatayım ki en azından devletle olan işlerde önüme engel çıkmasın deyip bu borcu kapattılar.
Dolayısıyla o para ne yatırıma , ne varlık alımına , ne de nakit varlığa gitti. En az %80'i devlete gitti.
Benim bildiğim bu.