syn viva
ben sosyalistim demedim.Ben devletin müdahalesini olumlu-olumsuz olsa da istemem.
ama realite de ekonomimiz her geçen gün sosyalist bir anlayısa evriliyor.
karne uygulamasına ne zaman geçeriz diye düsünüyorum ara ara
Printable View
syn viva
ben sosyalistim demedim.Ben devletin müdahalesini olumlu-olumsuz olsa da istemem.
ama realite de ekonomimiz her geçen gün sosyalist bir anlayısa evriliyor.
karne uygulamasına ne zaman geçeriz diye düsünüyorum ara ara
devletin piyasaya müdahelesi ile işlerin düzeldigine inanıyormusunuz gerçekten... mesela devletin marketlere müdahelesi sonucu düzelen bir şey varmi gerçekten.. yada bankalara müdahelesi sonucu ne gbi şeyler düzeldi...?ben gıda toptancısıyım..iş yerim birazda merkezde kaldı.. kaşima a101 geldi mesela ...ariel matik 9 kg 445 lira ..bende 370 lira.. bir başka yerde emin olun aynışey 290 liraya da vardir...ama tiryaki çay bende 125 lira orada 108 lira.. yine emin olun başka yerde 145 liraya da vardir.. bu maliyetlenme ve vade ile alaklalı ve eminim siz ticaretn içinde degilsiniz...brçok şeyde ben a101 e göre çok daha ucuzum..benden çok daha ucuzları vardır..ve a101 bana fayda sagladı...dükkanda perakendem arttı..bu rekabet ortamında a101 in kafasına göre fiyat arttırmasını engeller....bankalara devletin müdahelesi sonucu . para piyasasına devletin müdahelesi sonucu ..kkm gibi bir garabet dogmak zorunda kaldı...emin olun o bankalara müdahele sonucu yine ortaya çıkan garabet yüzünden vergi artışları yaşanıyor..yani bankada parası olanda olmayan da zarar görüyor...sırf kredi kartı faizlerini düşük tutmak için bu kadar ötv ve kdv ödüyoruz..benim bir tane bile dikili agacım yok..ama ileride işlerimi tammen fesh edince yaşlanmak istedigim yerde ev almak için hayalim var...burada bakıyorumda ev almış dükkan almış kişilere karşi bir tavır var sanki o kişiler monopol müş gibi ...yada 100 lerce evi olan kişiler varmiş gibi ..oyle 100 lerce evi olan kişiler sanırım tüm ülke çapında taş çatlasın 1000 kişi falandır...çoguluk 2-3 evi olan kişilerdir.. belki biraz 4-5 ev olabilir...ama bu kişiler yüzünden ev fiyatları artmıyor..hatta ev fiyatlarının bir yere gittigi yok... sadece sizin bizim hepimizin alım gücü düşüyor ...bakın 2010 yılında karşiyaka bostanlı da ..1977yapımı bir daire sattım bostanlının ilk apartmanlarından biri ..arka cephe 95 metrekare bir daire ..ve içi dökülüyordu..sdece satmak için içine makyaj denlecek uyduruk bir tadilat yapmıştım...babam hasbel kadar onu alabilmiş zamanında..145 bin e sattım...o zaman dolar kuru 1,36 idi 106600 dolara satmışım.. bugün yine gidin bostanlıya bugün 2,80 milyona çok daha iyi tadilatlı yine 40 yaşında apartman daireleri mevcut.. bir kısmı kentsel dönüşüme girdi yenilendi ...yenilenenler 7-8 milyon...yenilenenleri baz alırsak ..ev fiyatları uçtu diyebiliriz... ama elma ile elmayı kıysalamak lazım...buyurun o zaman sizde 2,8 milyona 40 yıllık ev alın ...kensel dönüşüme girsin ev ..sizinkide 7-8 milyon olsun...ama bu sefer de kentsel dönüşüm için istenen 2 milyonu bulmanız lazım..o 2 milyonu nasıl finanse edeceksiniz? evinizi kiraya vererek..bakın ekonminin en canlı alım gücünün en yuksek oldugu dönem 2010 dan bahsediyorum.. ve şimdi balon var denilen nokta da izmirin en çok talep gören yerinde bile gayrimenkul dolar bazında bir artışı yok...işim geregi annemi yanıma almıştım..annem boşaltınca ...1,5 seneligine kiraya vermiştim..700 liraya...800 istiyorduk tanıdık olunca 700 e vermiştik...o dönem asgari ücret 600 lira civarı idi . asgari ücretten gidersek 1,16 asgari ücretmiş evin kirası...yani günümüz şartlarında 13300 ..dolar bazında gidersek 514 dolar ...yani 13878 lira ..bugün sarı siteye girin.. dostanlıda 100-110 metre kare dairel kiraları 14 -15 bin lira civarı ...yani sözün özü aslında gayrimenkul piyasasında aslında degişen hiç birşey yok..sadece hayat pahalılıgından dolayı...gelirimizden bize bir şey kalmıyor...en büyük gider kira oldugu için o göze batıyor aslında..çünkü o zaman eve aldıgımız fairy bulaşık deterjanı 1 dolarken şimdi 1,5 dolar...o zaman eve aldıgımız toz deterjan 10 dolarken şimdi 15 dolar...o zaman aldımız üst segment cep telefonu 1000 dolarken şimdi 2000 dolar.. orta segment ikinci el genç bir arabayı 25 bin dolara alırken şimdi 40 bin dolara alıyoruz...ve bunu devletin vergi artışlarından dolayı alıyoruz..o yüzden bu yaşadıklarımızın sorumlusu gayrimenkule parsını yetırmış kişiler degil.. devletin saçma sapan ekonomi politikaları ..vay efendim devlet müdahele etsin bunu düzelsin diyorsanız ..isyanınızı sizi yönetenlere yapınız ..vicdansız ev sahibi söylemi artık sıkmaya başladı..yok marketler suçlu yok sogan patates depolayanlar suçlu..yok bankalar suçlu...devletin müdahil oldugu herşey saha kötüye gitti..et fiyatlarını düşürecegim dedi...ithal et girdi ..sonrası malum...uçtu..o yüzden devletin müdahil olmaması ve dogru bir rakabet ortamını yaratması yeterli...rekabet ortamı konusunda da diyeceklerim varda çok çook uzun zaten yeterince uzun yazdım...
Devletin piyasaya müdahalesi ile piyasayı bozduğu ihtimali var mıdır?
Belki de önceden müdahaleleri ile bozduğunun farkına varmıştır!
Şimdi işin içinden çıkmak için saçmalıyor olabilir mi ?
alın bir örnek
sanırım yanlıs anlasıldım.
Ben son onyıllarda kamunun ülke ekonomisini çevirme noktasında konut fiyat artısından uzun süre rahatsız olmadığını düsünüyorum.
konut fiyatları arttıkça daha çok kisi konut sektörüne girdi.Konut sektörü ekonominin motoru haline geldi.
dolayısıyla bu dev konut sektörünü ayakta kalabilmesi için her geçen gün daha fazla kisinin konut alması gerekiyordu. Daha çok kisinin ev alması için ise ev fiyatlarını her seyden çok artması gerekiyordu.
hülasa insaat ile kalkınmaya çalıstık. dev bir beton lobisi olustu ve ülke kaynaklarını kemirmeye basladı.
Bu noktada artık devlet fiyat artısından öyle yada bu sebepten rahatsız.Ev sahiplerine pek rahat ettirmeyecek.
devletle inatlasılmaz.tecrube ile sabit
sözlerimi hoca gibi bitiyorum
Bre adam, doğurduğuna inandın da, öldüğüne neden inanmıyorsun?
not: devlet bunu basaramaz diyenler olacaktır. Bende öyle düsünüyorum.Ama inanın sizin canınızı yakacak kadar uzun süre bunu sürdürebilir.
Ülkede nüfüsün %56sı kendi evinde oturuyor. Kendi evini kiraya verip başka yerde kirada oturan ciddi bir kitle mevcut. bu kitleye elindeki malın değerini düşürmek için çaba göstereceğinizi söylemek ne kadar olumlu karşılanır bilemedim.
https://www.sozcu.com.tr/2023/ekonom...artti-7677319/
Yani vicdansız olduğunuzu düşünmüyorum sonuçta hayatın kuralı biri birini yiyecek.
Oyle bakarsan tabi tarla almak da yanlış çok bakarsan mal almak yanlış mülkiyet hırsızlık da dersin.
Tarla şöyle savunmam var biz ailecek çiftçi yiz. Aptal gibi 3 kuruşa malını satamayan köylü olursa ne verirlerse fazlasını verip kendimizce destek oluyoruz geleni de karış karış eker biceriz. Ama niyet iyi de olsa durum bu şekilde tabi.
Bence ev alıp boş tutmak = tarla alıp boş tutmak; bunların değerlendirilmesi gerekir. Ama evine gelen adam çıkmıyor saygısızlık ediyor içinde kiracı varken evin değeri düşüyor vermek istemeyene haksız diyebilir miyiz? Önce hükumet açık söyleyelim karşılıksız para basmayı kesecek. Sonra piyasa yeribe oturur kimse de kira getirecek mis gibi dairesini boş tutmaz paraya inansa güvense.
Bugun ver evini 1000 euro ya kiraya yarın 2 senede 200 euro ya düşer %25 de zam yaparsın hadi geçmiş olsun. Haksız mı şimdi vermek istemeyen? Haksız vicdansız diyemem.
Ben ama yapmak istemem ne long ne short olayım başka işlerde uğraşayım isterim.
Rizede kira artış kavgası 1 ölü!
–Ev sahibi Mücahit K. kirasını arttırmak istediği için kiracısı ile artışın fahiş olduğu nedeniyle tartışma yaşadı. Yaşanan tartışmanın ardından kiracının yeğeni Halil İbrahim Ak (25) ve 2 arkadaşı ev sahibi Mücahit K. ile görüşmek için yanına geldi.
– Ak ile Mücahit K. arasındaki tartışma büyüyerek yerini kavgaya bıraktı. Bu esnada ev sahibi Mücahit K. belinden çıkardığı ekmek bıçağı ile Halil İbrahim Ak, Sedat S.S. (23) ve Miraç B.yi yaraladı.
Halil İbrahim Ak hastanede hayatını kaybetti.