teşekkürler iyi geceler
Printable View
teşekkürler iyi geceler
Erhan Bey,
Ben de kendimi uzun vadeli temettü yatırımcısı diye tanımlıyorum ve yukarıda yazdıklarının tamamına katılıyorum. UVY demek al-üstüne yat-unut demek değil. Böyle diyenin olduğunu da sanmıyorum. UVY başlıklarının ilk yazılarını hatırlarsan kural 'al ve izle' dir zaten.
Al-unut yapanlar hepimizden fazla kazanabilir ama tersi de olabilir. Aselsan alıp unutanı görürken ceas, kepez, asya vs alanları görmezden gelemeyiz.
Bilançoyu da izleyeceğiz, ülkenin ve dünyanın gidişatını da, genel ekonomik gelişmeleri de.. izlemek ve incelemek bu işin ilk kuralı.
Saygılar...
bir suru yazdı yazmıştım yanlıslıkla sılındı gerı alamadım bütün emek bosa gitti.
kısaca anlatayım.
borfının bu kez piyasa carpanları menusunudekı resmı yorumlayacagız diyelimki satış ve karlılık bölümünü beğendik. karları artıyor diye.
şimdi ise ucuzmu pahalı yorumu ıcın piyasa carpanları bölümüne gireceğiz.
bu kez mavi sutunlar şirketin piyasa değerini yani şirket değerini temsil etmekte.
farklı bır ornekle gıtmek ıstedım bu kez afyon cımentoya bakıyoruz yanlıs satış ve karlılıga değilde piyasa carpanları bolumunu analız edıyoruz.
dolaşımdaki lot sayısı ile hisse fiyatını carptıgınızda halka acık kısmın piyasa değerini elde edersınız. bunu %100 e tamamladıgınızda ise şirketin tumunun piyasa değerini yani piyasanın bıctıgı degerı görmüş olursunuz.
Piyasa değerini anlamak bılmek cok cok önemlidir.
Bir şirketin piyasa değeri nasıl artar sizce ??
karlar artarsa veya artacaksa dogal olarak şirkete biçilen değerde artar düşecekse şirketin değeride düşer.
İşte piyasa değeri bu demek. ayrıca şirkettin hisse fiyatını temsil etmektedir.
aşağıdakı grafikte gördüğünüz mavi sutun şirketin %100 ü için hesaplnana piyasa değerini göstermektedir.
şimdi geçtik grafiğe
06,2010 dan 03,2013 e kadar karlardakı düşüş eğilimini görmektesiniz.
aynı sekılde mavı sutun olan şirketin değeri (hisse fiyat) düşüş göstermiş.
2012 döneminde biraz düüzeliyor gibi olmus ancak yine düşmüş karlar.
peki turuncu bolgede bir terslik seziyormusunuz ???????
12,2013 de karların bulundugu noktanın hızasına bakın. birde piyasa değerine bakın.
şimdi gidin 06,2010 dakı karların oldugu sevıyeye ve piyasa degerine yani şirkete biçilen degere bakın.
karlar yeni rekoru görmüş fakat piyasa degeri sürünüyor.
Aman allahım bir sonrakı çeyrek karlar yeni bir rekor daha kırmış piyasa değeri hala sürünüyor hiçbir tepki vermiyor. devamında yeni rekor devamında yeni bir rekor daha 09.2014 e geldik karlar rekorun rekorunda fakat piyasa değeri yukarıya bır gıdım bile gidememiş.
Bunun sebebi şirketin karlarının devamlılıgına ınanamamak olabilir. birilerinin altttan caktırmadan topluyor olabilir. şirkete karsı bir ilgisizlik var olarak acıklanabilir.
yanı sırket eldee ettiği karlara göre yeni rekorlarda iken piyasa değeri adete yerin dibine girmiş.
Bu şirketin bu kadar ucuz fiyatlanması neredeyse imkansız karlar ile piyasa değeri arasındakı ucurumu görmemek imkansız. yani şirketin oldukça ucuz kalmış oldugunu bu sekılde cok baasit ve mantıksal bir yaklasımla bile anlayabiliriz.
Piyasa bunun gıbı fırsatları sıze tabakta sunmaz boyle fırsatlar 40 yılda bır denk gelır normalde bu kadar uzun sure karlara tepkısız kalmazlar. AMa farkettiklerinde ise ucururlar.
https://i.hizliresim.com/5G4kVM.png
aşağıdakı grafikte 495 kk piyasa değeri biçildiği noktayı görebilirsiniz 09,2014 te ise piyasa değeri 180 kk cıvarında idi yani % 300 u sadece 3 ayda yapmış.
devamında ne oldugunuda görebilirsiniz bedelsiz saçmalıgının absurt fıyatlamasınıda görebilirsiniz.
sizce bu yılda görünüm nasıl ben tehlike sezinliyorum. eğer bu karlılıkta düşüş devam ederse piyasa değerinin düşmemesi için hiçbir sebep yok. EFK burnunu yukarı kaldırması güzel bır ısık olsada önemli olan bunun devamınında gelmesı eğer gelmezde aşağı yonelırse piyasa değerinin nereye inebileceğini artık az cok tahmın edebılıyorsunuzdur.
https://i.hizliresim.com/ByE01L.png
https://i.hizliresim.com/V3A62Z.png
https://www.youtube.com/watch?v=smaA9_xvTYg
bir arkadasımız özelden soru sormuş hissesiyle ilgili.
arkadaşlar ben analiz yapıvereyım diye değilde siz analizi yapmayı öğrenın diye anlatıyorum bunları.
FORMDAKI borsa mudavimleri size ancak balık verirler.
Benim amacım ise balık tutmayı öğrenmenız yonunda.
bazı arakdaşlarda afyon ve banvt örnek amaclı yazdım göstermek için bunları alınacak hisse zannetmışler.
Arkadaşlar ben bu yukselen hısselerı geçmişe gidip nasıl analiz ederek yükseldiğini göstermek için paylastım.
YOKSA ne AFYON NEDE BANVT DEVRİ BİTTİ benim gözümde.
özelden soru soran bir arkadaşımıza da sorunun cevabı yerine aşağıdaki resmi attım belki bir fikri olusur diye.
https://i.hizliresim.com/1G46jN.png
Erhan Bey merhaba,
öncelikle foruma kattığınız bu anlamlı ve değeri çok büyük paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
bunlarla ilgili size sormak istediğim birkaç husus var (ben genelde teknik analiz bakarım ama ekonomi mezunu olarak verdiğiniz temel veri ve rasyolar çok ilgimi çekti)
1)verdiğiniz banvt ve afyon örneklerinde esas faaliyet karı (efk) ve yıllık net kar (ynk) net bir şekilde yükselmişl ve yükselişine devam etmiş.dediğiniz gibi piyasa değeri (pd) de yatayta iken alınmalıymış.
--misal tatgd de, ynk 2013/6 da yükselmiş ve fakat sonrasında 2014/6 ya kadar yatay/hafif aşağı meyilli grafikte görebildiğim.efk ise nispeten daha yatayda beklemiş.
şimdi bizim alım kriterimiz nedir?ynk nın yükselişi mi efk yükselişi mi?veya her ikisinin de mi yükselişi?
2)diyelim ki bir şekilde beğendik kar yükselişlerini ve hisseyi aldık.tatgd olsun hatta;malum grafiği de mevcut.2014/9 da ynk inanılmaz bir pik yapmış,ve burdan aldık diyelim,yada bir önceki dönemlerde almıştık...2015/9 da bu sefer de aşağı bir dönüş var ynk da..şimdi biz bu noktada pozisyonu kapamalı mıyız?yoksa pozu kapamak için eşik değerimizi aldığımız noktadaki ynk değeri mi alıyoruz,yani 2014/6 daki yaklaşık 650 mio ???
umarım meramımı anlatmayı başarabilmişimdir.
saygılar,sevgiler
belki sorumu daha net anlatabilmek açısından örnek vermem gerekir;
örneğin teknik analizde basit bir al sat sistemi olan hareketli ortalamalarda;
5 günlük ve 10 günlük 2 hareketli ortalamada:5 günlük 10 günlüğü yukarı keserse al,aşağı keserse de sat şeklinde basitce kurallar tanımlanabilir.nettir,ne zaman alıcaz,ne zaman satıcaz...
sizin anlattığınız sistemde al kısmını anlamaya çalışıyorum;birkaç koşullu,fakat sat koşullarımız neler?bunu anlamak için soruyorum
saygılar,sevgiler