Originally Posted by
fuzzy_logic
Hiç arap ülkesinde yaşadınız mı? hiç müslüman ülkelerle ticaret-taahhüt-alışverişiniz oldu mu?
Filmler ve kitaplarda okuduğunuz dışında Arap ve müslüman ülkeler hakkında bilginiz nedir?
Ben Suudi Arabistan 4 yıl, Dubai 2 yıl, Erbil-Kerkük 1,5 yıl, Libya 6 yıl Kaddafi öncesi ve sonrası da, Fas, Senegal ve Ginede çalıştım.
Benim bildiğim-çalıştığım-tanıdığım her müslüman
sizin halifelik heves ve hayalinize güler geçer. Ha İngiliz sömürgeciliği ha sizin Osmanlı halifeleriniz.
Mekke şerifine sandıklarca altın (Osmanlının en kötü zamanında bile) göndermekle bile bir tek arabı kendi yanına çekememiş.
Sina'da Filistin'de Arap çöllerinde yüzbinlerce türk askerinin ve yerleşiğinin kanına doymamışlar.
Ha, Suudi Kalkınma bakanının kardeşinin firmasında çalışırken
Bakan bir Cuma günü (tek başına gezerdi ne koruma-ne şoför) beni şantiyemden alıp bitmek üzere olan bir townhouse(bitişik villa ingiliz usülü) siteye götürdü.
Arabadan inip binalara bakınca "Ekselansları, bu giydirme cephe doğramaların ankraj plakaları mantolamanın üstüne çıkmış, Mermer kaplamalar sıvanın altında kalmış. Mantolama filesi uygun kalınlık ve göz aralığında değil, straforlar sayıılyor. File direkt strafor üstüne yapıştırılmış. Dış kapı kasaları mantolama altında gömük kalmış. Merkezler yamuk yumuk" dediğimde
bakan bana "Seni buraya zaten bunun için getirmiştim. sen ben sormadan zaten bütün hataları söyledin. Ben sizin gibi türk mühendislerle çalışmak istiyorum. Batılı firmaların hakedişleri geliyor imzalamam için. 500 dolar vermediği hintli pakistanlı mühendis için 15.000 euro-dolar maaş, fazla mesai, ev kirası, çocuk parası yazıyor Batılılar. Küfrederek imzalıyorum. Benim atalarım "Türkler insanların en şereflisidir" derdi. Ben bütün işlerimizi türkler yapsın istiyorum" dedi. Bu bakan bir hafta önce o zamanki Fransiz Başkanı Hollande ile 40 milyar dolarlık ticaret anlaşması imzalamıştı.
Şimdi Korona başlamadan önce bile Suudiler Türk firmalarına iş vermiyordu. Sizce neden? Baytur'un 600 işçisi aç sersefil mahsur kaldı orada.
Tavuk ve yumurta Türkiyeden almayı kestiler. Bizde bile fiyatları düştü, enflasyonu bile düşürdü.
Mesele Suriye, Libya, Müslüman Kardeşler taraftarlığı değil.
Mesele hilafet de değil.
Ben 30dan fazla ülkede inşaat yaptım. Hep arapların işini yapmak isterim. Onların parası bereketli olur. İşi daima iyi biter ve yeni işler sıraya dizilir.
Kabaca 30-35 milyar dolarlık taahhüt-inşaat işinden de olduk bu kıtlık-zorlıkta.
Arabın elini hele bir tutalım.
Gerisi zaten gelir.