Fon icinde gerekli olan kismi nakde ayirip sak diye gununde oder
Fona giris cikislarda da bu yapiliyor ya zaten...
Printable View
Merhaba, hisse satıp, t+2 yi beklemeden hemen tefas fon satın alımı yapmak mümkün mü acaba? Yoksa t+2 bekleyip hisse satışı hesabımıza geçtikten sonra mı tefas fonu alınabiliyor? Bilgisi olan var mı?
t+2'de paran yatar o da saat 15.00'da yattığı için ancak t+3 sabahı alım emri girebilirsin, t+4'te paran işlem görmeye başlar, ilk kazancını t+5'te görüntülersin. fon içeriğinde eurobond veya döviz varsa bunlara birer gün daha ekle. fonlar al-satlık değil uzun vadeli yatırım olarak görülsün diye kasten zorlaştırdıklarını düşünüyorum.
yerli-yabancı borsadakiler güzel kar yazdık bugün: ) sanki dipten dönüş havası oluşmaya başladı. yıl sonu rallisi ve şirket bilançoları muhabbetine..putin de nükleer konuda her diktatör gibi resti görünce korkaklığını belli ettiğine göre..geriye tek kalan enflasyon muhabbeti ama borsalar bunu takmayabilir. emtia için birşey diyemem.
Tefas Amerikan borsalarına pasif yatırım yapılan fonlar vs Midas ile Amerikan borsası endeks fonu satın almak. Hangisi daha avantajlı acaba? Bu konuda fon yatırımı ile amerkan borsalarına yatırıma başlayacak küçük yatırımcılar için ne gibi önerileriniz olur? Tefas fon yönetim ücretleri %3 gibi yüksek rakamlara ulaşabiliyor hem de pasif yatırım yapan fonlar için bile. Bu konuda Amerikan borsalarına endeks yatırımı için Midas daha mı avantajlı olur? Bilgisi ve deneyimi olan Hocamlarımızdan bir ky olarak yorum ve yönlendirme alabilirsek çok seviniriz. Saygılarımla..
Abd hisselerinde devamlilik olacakmi , biraz giris yaptim bakalim
1-Doğrudan yabancı hisse alım işinde al-sat karı ve temettü ödemeleri için vergi beyannamesi verme zorunlulğu var, hesabı da çok karışık ve zor.
2-Aldığınız hisseler nerede saklanacak.Bizdeki gibi devlete ait bir Merkezi Kayıt kuruşu varmı?
Aldığınız hisselerin size ait olduğu o ülkeye ait resmi bir kayıt kuruluşunca belgelenmeli.
3 gün sonra hisseler yok olursa bizim aracı kurum sorumluluk alacakmı?
3-ABD'deki alıma aracılık eden kurum al-satta en iyi fiyat garantisi veriyormu? Yoksa makası geniş tutup oradanda mı kazanıyor?
Bunlar iyice incelenmesi gereken konular.
Bizim fonlara yatırım yapınca bu tür işlerle uğraşmıyorsunuz..
Tabi tercih meselesi.
Sevgili Challenger93, şahsi görüşüm yerli hisseler hakkında ne kadar fikir sahibiyiz ve ne derecede takip edebiliyoruz ki Amerikan Borsasındaki hisseler hakkında fikir sahibi olalım ki diye düşündüğümden Midas'tan neden hisse alım satımı yapayım ki diye düşündüm. Bir süre bilindik birkaç şirketin hissesine yatırım yapmaya çalıştım ancak bunun kumar oynamaktan bir farkı olmadığını farkettim. Bu nedenle Midas'tan direkt hisse işlemi yapmaktansa Yabancı fon alımını tercih ettim açıkcası. Örneğin Ak Portföy'ün Yabancı Fonlarına bakarsanız, onların bile Yabancı hisselerde orantısal bir dağılım yerine eşit ağırlıklı bir dağılım tercih ettiğini göreceksiniz. Ben Yabancı Borsa konusunda kendimi cahil hissettiğim için, bireysel hisse yatırımı yerine performansına güvendiğim fon üzerinden yatırım yapmayı yeğlerim. Kişisel görüştür, sizleri bağlamaz.
Sevgili MyFinans, katılıyorum. Takip ettiğim yerli ve yabancı ekonomistlerin ortak görüşü USA Borsalarında halen %15-%20 aralığında bir düşüş beklentileri olduğu yönünde. Doğrudur, yanlıştır bilemem ancak resesyon bilinen ve beklenen bir gerçek. Bu nedenle doğruluğu daha ağır basıyor. Sıkı bir tematik fon savunucusu olmama rağmen resesyon sebebiyle Emtia, Değerli Madenler ve tüm Yabancı Borsa fonlarından çıkış yaptım şahsen. Sadece Petrol ve Gıda fonlarında yatırımımı tutuyorum. Zamanında Yeşil Enerjide bir patlama olacağının sıkı savunucularından biri olmakla birlikte USA'in EU ülkelerini bu yönde yatırıma iterken kendilerinin halen katı yakıt üzerinden kar etme çabaları nedeniyle bu sektörde de kısa vadede bir kandırmaca olduğunu düşünerek bu sektöre de temkinli yaklaşıyorum. Tek düsturum Petrol, Gıda, Su. Onun haricinde Yabancı Borsalardan, özellikle de şu aralar EU Borsalarına yatırım yapan fonlardan uzak duruyorum. Yanlış değerlendiriyor veya hissi davranıyor olabilirim. Farklı görüş ve bakış açılarına da saygı duyar ve şahsen duymak isterim.
Katkı olması adına projeksiyonu başka tarafa çevireceğim. Buraların dip olduğuna dair hiçbir emare yahut yorum yok. Hatta sağlam Analistler bir yüzde 20 daha var diyor. Bunun nedeni Fed'in enflasyon sebebiyle şahin konuşmalarına ve en az 2 kere daha faiz artışına devam edeceğinin kesin olması. Üstelik 10 tane Fed başkanı karar öncesi ve sonrası çıkıp aynı şeyleri söyleyerek piyasaya boca ediyor.
İyi haber ya da beyaz kuğu ise 2023 Şubat itibariyle Fed'in artık faiz artırımlarına ara vereceği , Resesyon kaygısıyla daha ileri gitmeyeceği. Senaryo bazlı bakarsak 2020 pandemi ile piyasayı aşağı alanlar 2021 de yükseltti. 2022 malum pandeminden farkı yok. 2023 en azından daha iyi olacaktır pembe sözlere inanmak istiyoruz.
hocam ayı sezonunda tüm uzmanlar daha da dip gelecek der, boğa sezonunda hepsi yeni zirveler bekliyoruz der, istisnası onda birdir o da linç yer: ) aynı adamlar nasdaq 17k yaptığı günler bu likidite bolluğunda 20k olmaması için hiçbir sebep yok demiyormuydu? bankalar 2022 de yeni rekor beklentileri yayınlamıyormuydu? aç geçen seneki haberlerini oku videolarını izle. yerlisi yabancısı sözde uzman hepsi sürü psikolojisinde, investing yorumcularından farkları yok. belki böyle olması da gerekiyordur çünkü daha da yükselecek söylentisi olmasa fonlarımı 15k'da benden alan olmazdı, ya da daha düşecek söylentisi olmasa 10k'da bana fon satan olmazdı.
ali perşemde 10 senedir takip ettiğim gurumdu, guruydu bana göre! nasdaq dipten tam 2 kat gitmiş 20k yakın dedi şok etti beni yav türkiye gibi anormal ülkeler hariç borsa 2 katı geçermi? 3 kat kaç defa gitmiş dipten tarih boyunca akıl var mantık var. artık hiçbir uzmanı takip etmiyorum. burdan daha dip yapmaz diyemem ama 'uzmanlara' fazla güvenmeyin derim. bence tarih herşeydir bu konuda. ww2 başlayınca %40 düşen dow midewayde ilk zafer kazanılınca dipten dönmüş, 1944'te eski zirvesini geçmiş. dünya savaşı bile yıkamıyor amerikayı resesyon mu yıkacak: ) burdan kaybetme potansiyelin en fazla %20, kazanma potansiyelin en az %100. 5 kat için ben risk alırım. ha paramın yarısı bistte olmasına da güveniyorum tabi, çok düşerse bistten oraya kaydırma yapacağım.
aha bloomda faiz düşürülürse döviz fazla baskılanamaz, en fazla 3 ay içinde rezervler tükenir, hazine iflas eder, imf bile kurtaramaz demiyormuydu sözde 'uzmanlar' nooldu? 1,5 senedir eriyor da eriyor ne bitmez rezervmiş bu? ya..aşıyla insanlara çip yerleştiriyorlar, dünya düz tepsi diyen insanoğlu abi %99'u düpedüz aptal, kafayı yemiş. şu forumda cidden ciddi azınlığız az buçuk aklı başında olan. bence sadece kendi aklınızla hareket edin. yine de yeni fikirlere yorumlara açığım eleştirmek isteyen lütfen çekinmesin. her tartışma bana çok şey kattı bu forumda yıllardır. son 2 senedir yazıyorum ama takibe başlangıcım çok daha eski.
risk almadan kazanç yok , kendimize göre risk algımız farklı tabi
hayır investingdeki tartışmalarda nasdaq 7k, dow 25k, sp 2800 bekleyenlere soruyorum o seviye gelmezse yukarı giderse napıcaksın 5-6 sene sonraki ayı piyasasını faizde mi bekliyceksin diye, dow 32'yi geçerse dalarım diyor, bu işin uzmanı geçinen youtuberler de bunu diyor! yahu ordan geri aşağı basmayacaklarını nerden biliyorsun? şu an bulunduğumuz seviyelerde düştükçe ekleme mümkün ama 3-4 bin yukarı gitmiş piyasada stopla çalışmak zorundasın o da çok stresli bir iştir yani. zararına satarsın geri yukarı dönüverir. (not:yazdıklarım yatırım tavsiyesi değil tabiki ben de çok akıllı olsam zaten zengin olurdum. fikir.)
Merhabalar,
Hisse piyasaları sadece yükseldiğinde değil, düştüğünde de -teoride- artabilecek fon var mıdır acaba? Yani icabında Viopta long short pozisyon yapabilen, veya hissede short pozisyon da açabilen demek istiyorum. Değişken fonlara baktım Tefasta, sanki sadece hisse alıp bekliyor, artarsa artıyor düşerse düşüyor gibi geld. Yanlış da yorumluyor olabilirim. Yani kısaca her yönde profesyonel fon yönetiminden bahsediyorum.
Kendi dağarcığımdaki fonlara göre yanıt vereyim; NNF, FYD, MAC gibi fonlarda viop pozisyon az ile yok arası. Dediğiniz gibi hisse sepeti yapıp, onların getiri-götürüsüne göre fiyatlanıyor.
Portföyümdeki TKF gibi hisse fonlar ya da TGA ve benzerleri (TCD, HSA, iyice düşük oranda hisse taşıyan RPD) gibi değişken fonlar ise, vioptan short pozisyon açarak, gerektiğinde hisse oranlarını düşürüp, volatilite & risk düşürebiliyorlar.
Tabi ki bunun sonucunda mesela dünkü gibi günlerde NNF, FYD %6 yaparken, TGA %3,5, TKF %1,5 getirdi. Ama düzeltme olduğunda da aynı şekilde %2-3 düşen piyasada zaman zaman artı yaptıkları bile oluyor.
tefasta benim tanıdığın tek şort fonu ekf'dir. dünya piyasaları yükselirken kaybetmez hatta faize yakın getirir. piyasalar düşerken bu uçar. nasdaq 19k yaktığında geçmeyi planladığım fondur gelecekte. ha longda da kazansın her şekilde kazansın diyorsan öyle birşey dünyada hiçbiryerde yok: ) boşuna arama. olsaydı o fonu yönetenler zaten yatırım şirketi kurup mesai yapma ihtiyacı duymazdı kendi çuvalla para kazanırdı. dünyadaki gidişatı tahmin edip o dönem yükselecek doğru fonları kendin seçmek zorundasın. ha çok kazanç olmasa da olur diyorsan ortalarda gitmeye çalışan rpd bak.
kira sertifikası dediğimiz nedir? siz bunların gerçekten franchising, araba veya emlak kirasından kazandığı parayı buraya yansıttığına inanıyormusunuz? tüm dünyada her türden kira fiyatları alev alev yanarken. hayır bir de zarar yazıyor bazen yani kira nasıl zarar yazar? kiracı evde onarım yaptım diye üstüne para mı alıyor?: )
aynen. bunlarla avunan zihniyet de biliyor aslında gerçeği, öbür tarafta sorarlarsa bana faiz yok dediler ben de aldım derim sınavı geçerim hesabı yapıyor: ) tanrıyı mı kandıracaksın adam. herneyse, içeriği belirsiz olduğuna göre ben de adını şort fonu koydum gitti, ben de ekönömistim varmı: ) abd böyle kapatırsa ekf yarın güzel getirir açın görün. önemli olan fonun içeriği değil bence, neye nasıl tepki verdiğini anlamak. kalkıp fonun yönetim giderini bile inceleyen, kap bilgilerini hatmeden insanlar..benim anlayışımın dışında yani.
Yurtdışı fonlarından takip ettikleriniz var mı? özellikle nasdaq teknoloji ağırlıklı fonlar düşünüyorum
Bunların stopajı nasıl oluyor? Hem dövize hem de dolar bazın kar olursa, ne şekidle olur?