Sadece dolar TL ile olmaz bu iş!
Ev
Araba
Ev kirası
Araç kirası
Lahmacun
Sağlık
…….. uzar gider
Bir zahmet onların da fiyat değişimlerini koysaydınız daha anlamlı olurdu!
Printable View
ev fiyatlarınınkini koyamaz
çünkü; ekran yetmez, tavandan çıkar grafik
Gümüşhane'de yaşıyordum... normal üstü bir evin fiyatı 320.000 tl idi
bir öğretmenin emekli ikramiyesi ise 300.00 tl civarında idi
1 ev alabiliyordu
şimdi evler oldu... minimum 3 milyon tl
ikramiye 1,2-1,3 milyon civarındadır
kalan 1,7 milyon tl'yi denkleştir denkleştirebilirsen
büyükşehirlerde evler daha pahalıdır, 4 milyon tl'nin üzerindedir... onuda hesaba katmak lazım
hocam bizde enflasyon yüksek, bunu bilmeyen mi var ?? genel anlayış şöyle- kur yükseliyor çünkü enflasyon var.. burdaki ilişki- önce enflasyon olur sonra kur yükselir şeklinde değil, bunun tam tersi.. önce kur yükselir bi şekilde, ithal fiyatlarındaki yükseliş anında yansır fiyatlara, enflasyon yükselmiş olur.. önce kur, sonra enflasyon
mesela 2018 kur 4 liralardan 7 liraya yükseldi, sonra 6 TL civarına oturdu, ilk anda benzinden iğneye ipliğe herşeyin fiyatı yükseldi, enflasyon 2 ay içinde %25 üstüne çıktı, sonra aşağı çekildi, 2019 sonu bu tek seferlik kur etkisi ortadan kalkınca tekrar %10 olmuştu..
sonra covid başladı, bazı malların ithalatı mümkün olamamaya başladı, tedarik sağlanamadı ve mecburen fiyatlar yükseldi, enflasyon %20 dolayına gelmişti.. 2021 sonu faiz indirim sinyaliyle beraber kur 9-10 TL yukarı kırdı 18 TL'ye kadar yükseldi ve kurdaki bu artış covid-tedarik sorunu+ ukrayna savaşıyla (petorl/gaz/emttia fiyatlarının 2-3 katına çıkması) beraber fiyatları patlattı.. iktidar seçimi kazanmak için düşük faizli kredi genişlemesi yaparak ateşin üzerine benzin döktü, tüfe %86'ya kadar yükseldi.. covid-tedarik sorunu ve küresel emtia rallisi ve seçim öncesi siyasi belirsizliğe rağmen, kkm ile kur stabilize edilebildiği için tüfe 2023.mayıs itibariyle tekrar %38 seviyesine kadar gerilemişti..
esas olan kur-enflasyon ilişkisini doğru anlamak.. önce kur yükselir, ve bu yüzden enflasyon yükselir
bu faizle çözülmüyor, 20 aylık şimşek dönemi bunu apaçık kanıtladı, bunu tartışmaya gerek yok.. yeni moda bütçeyi kısalım, kamu yatırımları durdurulsun (altyapı yatırımları, savunma projeleri iptal edilsin) maaşları daha da düşürelim, memurları işten atalım, böylece talebi tamamen öldürelim, millet açlıktan gebersin- işte o vakit satıcılar daha fazla zam yapamaz.. insani vicdani yönünü geçtim, bunun ne kadar boş bi fikir olduğu ortada.. satıcının kar marjı %10'dan %110'a yükseldiyse, eskiden 100 tane satarak kazandığı parayı şimdi 10 tane satışla bile kazanabiliyor, satıcı çift okey boşa dönüyor, onun elini tutan hiç bi şey yok
tek çözüm- fiyatlama gücü olan satıcının elini kolunu tutmak, devletin fiyat denetimi yapması, durduk yere zam yapan kebapçıya berbere coca-cola'ya bisküvitçiye -du bakalım, bu zammı yapamazsın' demesi.. kamu otoritesinin hem bütün satış fiyatlarını izleme hem tedarikçilerin maliyetlerini izlemesi çok kolay.. narh koyacak devlet, bence başka bir yolu yok..
öyle olmaz, böyle olur' diyen, başka bi fikri olan varsa duymak isterim
Öyle bir niyet var mı? :whistling:
Marketler arasında çok fiyat farkları oluyor. Birisinde bir mal ucuz diğerinde pahalı, o malın ucuz olduğu markette diğer ürün pahalı ama önceki markette de ucuz. Vatandaşın kafası karışıyor. Bu mal önce girdiği markette daha ucuzdu keşke ordan alsaydım diyor ama geri dönüp de önceki markete gidemiyor. Hem vakit hem yorunluk vs. sebeblerle. Pahalı olduğunu bile bile alıyor.
Bir de fiyat karşılaştırmasını zorlaştırmak için paketlerin gramajlarını küsuratlı yapıyorlar. Paketlere de standart getirsinler. 50 gram, 100 gram. 250 gram, 500 gram ve 1 kg. gibi kafadan hesaplaması ve karşılaştırması kolay olan gramajlar zorunlu hale getirilsin. Büyük küçük bütün ticarethanelere internet sitesi zorunlu hale getirilsin. Ticarethaneler sattıkları ürün ve hizmetleri açık olarak iğneden ipliğe sitelerinde açık ve basit bir halde liste olarak beyan etsin. Vatandaş nerede kendine uygun mal bulursa oraya gitsin. Market market gezip de şurada şu ucuz burada bu ucuz diye boğuşmasın, bir o markete bir öbür markete, tekrar geri dönüp önceki markete dolaşmasın, fiyatları evinde öğrenip, alışveriş rotasını ve planını ona göre oluştursun.
Sitelerde yayınlanan bütün fiyatlar diğer taraftan ticaret bakanlığının bilgisayar sistemlerine yüklensin. Fiyat hareketlerini yapay zeka ile hazine bakanlığı takip etsin. Falanca sokaktaki berber, lokanta durup dururken anormal fiyat artışları yapınca yapay zeka ile tespit edilip esnafa, tüccara "alo. fiyatı niye artırdın? girdilerin mi yükseldi? nedir, bir izah et" denilsin. Zincir marketlerdeki birbirleri ile anlaşarak ürün fiyatı belirlemeleri yapay zeka ile tespit edilsin....
https://i.hizliresim.com/r2pglr1.png
bi arkadaş özelden yazmış "geçen nisan ayında bi kaç veledi zinanın dolduruşuna geldim, elimdeki ppf'leri bozdurup 88 TL'den sayas aldım, zararım %70, ne yapayım? diye sormuş.. üzüldüm tabii, sayas borsanın en çok düşenler listesinde, parası pul olmuş ama yine de uyardım- bunlar ne kadar ahlaksız aşağılık sherefless de olsa bu tabiri kullanmamasını rica ettim, validesinin ne günahı var ?
tabii moderatörlerin de daha dikkatli olması lazım, hissenin kendi topiği yerine gelip viop topiğinde mal pazarlamaya çalıştılar -fişek gibi gidecek diye günlerce goygoy yaptılar, vadelisi olan bir hisse olsa tamam diyeceğim, pazarladıkları xleş bi kağıt.. moderasyonun buna izin vermemesi gerekirdi
Batıda aile çökmüş...
https://www.statista.com/statistics/...rried%20couple.
....
Fransa gibi diğer batılı ülkelerde de oldukça yüksek oranlar var....
https://worldpopulationreview.com/co...ths-by-country