-
Bugün gelen haber kanaatimce çok önemli bir haber ve hiç bir tepki vermemesi ilginç bir durum, bunların en önemli hikayesi çimento ve liman yatırımıydı. Artık bu da kalmayacak, eğer gerçek değerinde rakamları yansıtırlarsa bence 90 milyondan az para girişi olmaz, ama dedim ya bu satışın hisseyi etkilememesi garip bir durum,
-
1 Attachment(s)
Ek 14756 ..................
-
altın kağıt kesekağıdı oldu.. bunlarla baaşedilmezzz. niye habere tepki verdi ama az. sonrada satış baskısı kurdu son ana kadar. niye toplamak içinmi? yukarı trendin işi bittimi genelde düşüşe oynama oluyor. bana kalırsa malesef düşüşe oynamaya girdi ve bunun kurallarını bozamaz. bozarsa ky ile istediği gibi oynayamaz.
eğer düşüşe oynuyorsa dediğim gibi- ki zaten o kadar işlem hacmi ile düşüşe oynamıyorsa yarın tavana yakın yapması gerekir- kısa marjlı ürkütmeden bittim ayağı yapıp ani düşüşler yapıp toplar sonrada topladığını yukarıdan nerden denk gelirse verir. tabi alacak kekide her zaman bulur. ama gediğin nerdeyse hepsini vermesi umutlu bir durummu ? sanmam. çünkü dün tam tersi idi. mal onda idiyse niye versinki "düşükten"
dediğim gibi yarın da ekside kapatıursa hatta baya düşükteen kapatırsa bana göre kağıdın işi bitmiş demektir. dediğim gibi haberde sönmezz le paralel hareket etmedi. bu olumsuza yorulurmu kesin bir şey söyleyemem ama bilirseniz. bu tip kardeş kağıt hareketlerinde hareketsiz olan da bir numara yoksa inadına dahada düşer.
yarını bekleyelim görelim. görelim görmesinede baya göreceğimizi gördük. iki günde %20 yi uçurduk.. YTD.
-
GEDİK çıkana kadar yazmayacağım dedim ama bu önemli bir haber. Zaten GEDİK de çoğunu çıktı. (Ama hala daha elinde hatırı sayılır miktar var)
Bu satış haberi çok çok önemli. Çimento fabrikası ilk kurulduğunda, bunu büyütüp bir satsalar diye hayaller kurardık. Çünkü SANÇİM'i çok güzel bir rakama satmışlardı. Düşünsenize, normalde bir çimento fabrikası 10 senede kendi fiyatını çıkarır, siz 3-4 senede kendi fiyatına satacaksınız. Bu durum Holding için büyük bir gelir. Oradan gelen gelirle de başka yeni yatırımlar yapacaklardır. Hep bu şekilde geliştirip satabilirlerse süper olur.
NOT: Ben kağıtta iken en büyük korkum, şirket paylarının ortaklardan birisine ya da holdinge ederinden az bir miktara satılmasıydı. Rezil kepaze bir durum olurdu bu ama böyle şeyler borsada olmuyor değildi ve hatta benzeri SONMEnin SNPAM hisselerini 1,3x gibi fiyata satması şeklinde de olmuştu. Hortumlama oluyor bu. Böyle bir şeyin çimentoda olmamış olması sevindirici. Haber başlığını görünce önce "eyvaah" dedim, kağıdı şişirip malı ele verdiler, ama içeriğine bakınca, başkasına satılması KY için daha iyi, çünkü gerçek ederine yakın bir fiyata satılacaktır diye umut ediyorum.
Kağıt satışa neden tepki vermedi. Belki de aslında kağıt tepkisini 3 aydır veriyordur, biz farketmemişizdir. Doğrusu bir satış olabileceğini öngörebilsem ben portfolyomün bir kısmı ile hissede kalırdım. Bu satış şu zamanda benim ASLA farkedebileceğim bir durum değildi. Çünkü benim düşünceme göre daha 2. bir fırın kuracaklardı (buna emin derecesinde inanıyorum), dolayısı ile satış gecikecekti. Aslında ben satışı -aradan zaman geçince- unutmuş, konsolide bilançoya odaklanmıştım.
Şimdi SANÇİM'in 200milyon dolara satıldığını farzedelim. Yaklaşık 800 milyon lira eder. Sönmez Çimento ile kapasiteleri hemen hemen aynı ama SÖNMEZ çimentonun serbest piyasa avantajı ile bir liman üstünlüğü var. Hadi en kötü ihtimal değeri 1 milyar lira olsun. Bunun yüzde 15'i 150 milyon lira eder. Bunu hisse sayısına, yaklaşık 80 milyona bölerseniz yaklaşık 2 lira gibi bir katkısı oluyor. Bu katkı, SONME için 150 milyon bölü 56milyon, yaklaşık 3 lira gibi bir katkı oluyor. Yani SONME bu işten daha avantajlı çıktı, çünkü zaten çimento borcunu ödeyeceğim diye hisselerini ucuza satmak zorunda kalıyordu, bu satış onun için de çok iyi oldu.
SNPAM'ın arsası 280 milyon, 80 milyona bölerseniz, oradan da yaklaşık 3,5 lira gelir. İplik'in ederinin 10 yıllık kar oldugunu düşünürsek, 120milyon da oradan, 80e bölerseniz, 1,5 lira eder. Hepsini toplarsanız, başka hiç bir beklenti olmazsa, piyasa değerini çok kabaca 2+3,5+1,5=7 lira olarak buluruz. Bu, gördüğünüz gibi çok kabaca bir hesaptır, ve zaten piyasanın algılaması çok daha fazla faktöre bağlı olduğundan, psikolojiler ve spekülatörler de işin içinde olabildiğinden bu değerden çok farklı bir değer olabilir, yatırım tavsiyesi değildir. Aslında bu, benim bir kaç yıl önce, hisse 1,2x iken yaptığım hesapla hemen hemen aynı. 5 kat ederini olduğunu düşündüğüm hisseye girmemezlik edemezdim; dolayısı ile 1,2x lerde iken her maaşımda biraz biraz almıştım.
Şimdi önümüzde 2 seçenek var, çimento satışından gelecek para ile temettü dağıtacaklarsa, o zaman hissenin uçması lazım. Satış olsa bile temettü ancak sonraki bilançoya yansıyacak, yani 2019 Aralık ayında ödeme yapılabilir. Ki bence zaten temettü yerine yeni yatırımlar yapacaklardır. Dolayısı ile bir arkadaşın dediği gibi 2-3 yıllık sürünceme devresine de girebilir.
Şirket açısından gerçekten çok önemli bir başarı ancak gelen kar, yatırımcıya seneler sonra ulaşabiliyor. Uçarsa, yatırımcısına helal olsun. Sürüncemeye alırlarsa, hakettiği değerden aşağılarda tutmaya çalışır, bezdirme moduna girerlerse de, ben sabırlıyımdır, gözlerim üzerlerinde olacaktır.
Ben hala SNPAM'ın SÖNME'den değerli olduğuna inanıyorum. Eğer SONME öne geçerse, bu ancak çimentonun tahmin ettiğim değerden çok yukarılarda olmasıyla mümkün olabilir. SONME'nin hiç bir faaliyetinin dolaylı da olsa kalmamış olmasına SPK ne der, o da ayrı bir durum.
Hesaplarımda, SNPAM ve SONME'nin çimento kalan borçları, satış fiyatına göre cüzi olacağından hesaba katmadım.
Yazdıklarım kendi düşüncelerim ve çıkarımlarım olup ASLA yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR. Düşündüklerimi sesli olarak dile getirdim sadece ve bundan önce -bu hissede ve başka hisselerde isabet ettiğim olduğu gibi- defalarca yanılmışlığım da vardır.
-
-
Gedik kğdn a.s. resmenhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...39d2cbf109.jpg
SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
-
Altları doldurdular yine salarlarhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...9961f5d815.jpg
-
Gedik bitirdi nerdeysehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...fd50ff19ad.jpg