Yataş'a ait bazı markalar;
www.hibboux.com/
www.selenadunyasi.com/
www.yatasprojects.com/
Printable View
Yataş'a ait bazı markalar;
www.hibboux.com/
www.selenadunyasi.com/
www.yatasprojects.com/
bazı arkadaşlar 2017-1Ç ile 2016-4Ç (yani sadece ekim-kasım-aralık 2016) sonuçlarını karşılaştırmamı "garip" karşılamışlar. "garip" karşılamayı, neden öyle karşılaştırdı acaba diye merak ettiler şeklinde te'vil ederek cevaplamak isterim. evet 2017-1Ç ile 2016-1Ç karşılaştırması herkesin, gözümüzün önünde iken yaptığı bir kıyaslama. ama ben bunu "yetersiz" buluyorum. bu şekilde kıyaslamanın "yeterince fikir verici olmadığını" düşünüyorum. daha fazla bilgi verici kıyaslamanın, en yakın zaman dilmi ile yapılan kıyaslama olduğunu düşünüyorum. ama analistler ne yapıyor? bak geçen sen bu zaman satışları-karı vs şu imiş. şimdi bu rakamlara çıkmış. ee? bak %50 artmış geçen seneye göre şeklinde yorumları bizim gözlerimizin önündeyken yapıyorlar. eğer öyle olsaydı şimdi yataşın sabahtan sert yukarı açılışla şu an (misal) 12 civarında bir fiyatta olması gerekirdi. bakıyorum fiyat 12 mi? tam tersine, hisse fiyatı geri geliyor. o zaman insanları kafası karışıyor. nasıl karışıyor? şöyle: "hani herşey geçen seneye göre %50 artmıştı ve hani bu da hisse fiyatını yükseltecekti; ne yükselmesi... hisse fiyatı geriliyor" şeklinde sorular uçuşuyor kafalarda. analistlerin buna da cevabı var: "beklenti gerçekleşti işte..."
yukardaki hikaye bana "garip" geliyor. daha doğru kıyaslamalar "bence" şöyle olmalı: dünden bugüne ne değişti? veya geçen aydan bu aya ne değişti? veya geçen çeyrekten bu çeyreğe ne değişti? veya geçen yıldan bu yıla ne değişti? vs... bu şekilde kıyaslarsam, yaptığım kıyaslama daha "dinamik" bir kıyaslama olur. oysa 2017-1Ç ile 2016-1Ç kıyaslaması "statik" bir kıyaslama olur. aradaki 3 çeyrek yani 9 aylık dilim nerede? benim şahsi kanaatim odur ki, "dinamik" kıyaslama, daha fazla fikir verici özelliğe sahiptir. bir de sadece son 2 zaman dilimi değilde, peşpeşe yani ardışık zaman dilimlerini (en azından 5-6 dlimi) birlikte kıyasalamak "dinamik"liği daha da artırır.
tabidir ki, bu benim kişisel düşüncem. isteyen istediği gibi kıyaslama yapar. bu onun görüşüdür deriz.
Sayın çok400 sizden farklı dusunmemin cevabı çeyrekteki satış hasilatinda da gözüküyor ilk ceyrekler her zaman en düşük çeyrek bu nedenle kıyaslaması doğru bulmuyorum.gecen çeyrek ile aynı satış oranınin biraz üzerinde sizin verdiğiniz tabloda da ceyrekler aynı şekilde.vergi indirimi satışlara katkısı olmuştur muhakkak ama sadece 1 ay etkisi olmuştur.Eger 2.ceyrek de 160 milyon civarı gelirse o zaman 2016 son çeyrek ile kıyaslar ve hisse ile vedalasirim
Lenovo P1a41 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Genelde borsada hisse kar açıkladığında düşüş olur en geç bir hafta içinde bu yarın da olabilir beklenen yükselişi yapar bazıları düşükten topladıktan sonra hisse çıkışını gerçekleştirecektir. Yataştan en kısa sürede 11 üstünü bekliyorum. Ytd.
LG-D855 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Satislardaki sezonsallik/mevsimsellik nedeniyle bir onceki ceyrek ile degil gecen senenin ayni donemi ile karsilastirmak daha dogru bir analiz olur. Yatak/mobilya isinde ilk ceyrek her zaman daha dusuk sezondur, dugun sezonun daha yuksek oldugu 2. ve 3. ceyrekte satislar daha yuksek olur.
Yatas YK Baskani, TV'lerde cironun ciddi buyudugunu rakamlar vererek cok onceden aciklamisti ve Yatas'in ilk ceyrekte acikladigi satis buyumesi fiyatlanmisti. Beklentiler alinir, gerceklesenler satilir.
Sn.Cok400, f/k grafiği için teşekkürler. Bilanço öncesi f/k oranına %20 lik çıkış yaparsa erişiyor sanırım.
Sayın cok400 ün analizi gayet yerinde. Bir önceki çeyrekle kıyaslamak her zaman daha doğrudur. Ancak çeyrekler arasında mevsimsellik varsa o zaman bu kıyaslama yanlış olur.
Yataş da 4. çeyrek ile 1. çeyreği kıyaslamak mevsimsellik açısından sıkıntı yaratmaz çünkü her iki çeyrek te aynı paralelde gider. Eğer 2. veya 3. çeyrekle kıyaslama olsa idi o zaman yanlış olurdu.
Mevsimsellik etkisi olmayan şirketlerde ise he zaman bir önceki çeyrekle kıyaslama yapılması lazım.