AGHOL'ün FD/FAVÖK 2.18 gibi çıkıyor. Bu doğru mu yoksa konsolidasyona tabi fakat azınlık payları olan ortaklıklar nedeniyle mi böyle çıkıyor? Bilen var mı acaba?
Printable View
AGHOL'ün FD/FAVÖK 2.18 gibi çıkıyor. Bu doğru mu yoksa konsolidasyona tabi fakat azınlık payları olan ortaklıklar nedeniyle mi böyle çıkıyor? Bilen var mı acaba?
Vergi cezaları ve benzeri cezalar 'Kanunen Gider Kabul Edilmeyen Ödeme' niteliğindedir. Vergiye tabi Kar martahından düşürülemez gider kayıt edilemez. Yıl sonu beyannamesinde beyan edilir. Özvarlıkları düşürür.
Yasal süresi içinde uzlaşma talep edileceltir. Bir bölümü indirime tabi olacaktır.
vuk bilanço da gider ile ufrs gider farklı şeyler vergiye göre bu gider kamu tarafından kesilen ceza ödemeleri kkeg yazılır
ufrs de gelen cezanın davayı kaybetme oranına göre karşılık ayrılır
örnek 500 milyon ödeme yaptın bunu karşılıklara atarsın
davayı kazanma şansın %80 ise %20 oranında karşılık ayırırsın
yani gider yazıp yazılmaması yönetimin hukuk biriminin davanın seyrinin nasıl gelişeceğini tahminlemesine göre değişir
bence %10-20 oranında max karşılık ayırır buda takribi 40-80 milyon gider arttırır
VUK göre Migros'un yapacağı işlemdir. Migrostaki gerçekleşecek işleme göre UFRS ile AGHOL e yansıma olacaktır. KKEG ler Nazım Hesaplardır. Ödenmemiş tüm cezalar karşılık ayrılarak KKEG lere yazılır. Ödeme kesinleşip, gerçekleştiğinde. Ödenmeyen kısım ters kayıtla Nazım Hesaplardan karşılıklı kapatılır. Muhasebe kayıtlarında tahmini işlemler yapılmaz.
AGHOL bakımından büyütülecek bir durum görünmüyor. Migros olarak davadan önce uzlaşmayı denemek önemli bir indirim kazandırır. Dava açılırsa neticesine saygılı olunması zorunlu olacaktır.
araştırmadan yazıyorsun neyapayım , şu huyun bi değişmedi gitti
cezada uzlaşma %25 kadar ve uzlaşırsan dava konusu yapamıyorsun
zaten kabahatler kanununa göre süresinde ödersen bu %25 alıyorsun bide dava açıyorsun yani mantıklı değil bu sebeplede hepsi dava açacak ve kap dava açacaklarını beyan ettiler her şirketin hukuk grubu var :)
ayrıca ufrs bilemdiğin çok çok belli
karşılık ayırma dediğim gibi kendi insiyatifinde parayı ödersin ama karşılığı dava durumuna göre ayırırsın
bu firmalar finansallarını ufrs göre hazılıyor kar zarar değerleme hepsi ufrs göre
vergide kkeg yazarsın ama ufrs zorunluluk yok dava kazanma durumuna göre gider yazarsın karı düşürürsün
Sn Tarık,
%25 e kadar uzlaşma diye bir oran resmi olarak varmı hiç raslamadım, olduğuna da tanık olmadım. Adı üstünde, bir makamla uzlaşmaya varıyorsun. Komisyon yetkileri TL ile sınırlandırılmış. Komisyonlara makamlarına göre yetki verilmiş. Büyük Mükelleflerde Defterdarlık Uzlaşma Komisyonları 2 milyon TL ye kadar yetkili. En üst komisyonlarda bu oran 3 milyon TL ye çıkıyor. Uzlaşma için baş vuran mükellefe haksız ve dava kazanamayacak durumda dahi olsa uzlaşma isteginden dolayı en az %25 indirim yapılıyor bu ayrı konu..
Uzlaşma komisyonları ellerinden geldiği kadar yardım ediyor. Bunları zamanında yaşadım. Eskiden cezanın 2/3 üne kadar indirim yetkileri vardı, değiştiğini zannetmiyorum. Uzun süredir konunun içinde değilim.
Ya uzlaşmaya baş vuracaksın yada dava açacaksın bu doğru. %100 haklı olduğuna inanıyorsan yada uzlaşmaktan istediğini alamayacağına inanıyorsan dava açarsın. Komisyon iyi niyetle yaklaşana ellerinden gelen indirimi yapıyor.
Şirket hukuk kurulları dediğin anlaşmalı hukuk müşaviri şirketler. Her şeyi dava konusu yaparlar. Onların işi bu.
%80 kazanma şansın varsa, %20 karşılık ayırmak gibi şeyler doğru uygulama değil, nazım hesap olması nedeni ile bir cezasıda yok. Kayıtlar üzerinden bakıldığında şirkete ne kadar ceza gelmiş, ne kadar indirim almışsın gözükmez. Sadece yaptığını sen bilirsin. Muhasebe tekniğine ters. UFRS tutturmuş gidiyursun.
Mesleğin muhasebe, anlıyorsan anlarsın. Bu konu benim için kapanmıştır.