Sn Meddlesome sorunuzun cevabı.
Syg.
Printable View
İşyatırım daki takas dökümlerine göre yabancı payı 30 haziran : 5.05, 1 Temmuz:11.04, 26 kasım:7.14, 27kasım:13.90 ve dün 12.65. Yani yabancılar temmuzda aldıklarını 26 kasıma kadar satmışlar, 27 kasımda aldıklarını da satmaya devam ediyorlar...
Ama diğer taraftan da yine işyatırıma göre 2021 de 5.00tl, 2020 de 7.17 tl temettü verecek. Böyle bir hisse 40 tl ye satılır mı?
Temettü kısıtlaması gelmeyecek herhalde. 30 eylül 2020 tarihini uzatma kararı 18 eylülde gelmişti. Son gün yarın. Eğer aksi bir karar gelmez ise 7 TL brüt temettü dağıtsa ve 40 TL den karşılasak hisse fiyatı 33 TL ye düşecek. Piyasa değerimiz 33*190 mil = 6,27 milyar piyasa değerine düşeriz. Yıl sonu bilançosu en kötü 1100 gelse temettü sonrası F/K 6270/1100= 5,7 oluyor. 7,5 F/K ortalaması olsa %32 lik bir potansiyel taşıyor. Bist F/k ortalamasına göre bizim F/k çok komik kalsa da ihtiyatlı hesapladım. Diğer şirket f/k ları 15 üstü iken en kötü 11-12 f/k olsak yani ne eksiğimiz var..
Yatırım tavsiyesi değildir..
**Düzeltme: %32 lik bir potansiyel temettü sonrası girişler için geçerli. Temettü öncesi 40 TL den alan bir yatırımcı için temettü - stopaj vergisi + F/k hesabına göre %23,6 lık bir potansiyel hesapladım.
(Takas bilgilendirmesi için teşekkür ederim sn. Kors. Saygılar benden.)
kar satışları
https://hizliresim.com/pw0bEN
Twitter'da paylaşılmış. VESBE yatırımcı ilişkilerine sorulan sorular ve alınan cevaplar var.
https://twitter.com/fekonomig/status...12338724360193
https://twitter.com/fekonomig/status...360193/photo/1
41 den aldım büyük hata miydi hergun düşüyor
Başta ToKKan olmak üzere bu başlığa emeği geçen tüm herkese teşekkürler.
Yeni yılda tüm hissedaşlara da hayrlı kazançlar ve sağlık sıhhat içerisinde güzel günler ve bol temettülü bir yıl :whistling: diliyorum.
Vesbenin hareketini kısıtlayan önemli unsurlardan birisi olan temettü belirsizliği de umarım kısa sürede açıklığa kavuşur, tekkeyi bekleyen de çorbayı içer inşallah.
hayır. iki senedir burdayım. benden eskilerde çok var. onlar daha iyi bilir. her gün derinlikli ekrandan izlerim. bir-iki liralık bazen bir kaç liralık yükseliş ve ardından günlerce bıktırıcı satışlar. . benzer hareketler. satışlar bitince tekrar yukarı tekrar aynı hareketler.
bu işi yapan kişi ya da grup kesinlikle olumlu beklentileri kullanmaz. 9 aylık bilançoda tarihinin en yüksek karlılığını yakaladı.
satışlarla fiyatı 6 lira aşağı getirdi. son satışlarda satmayı gerektiren bir neden varmıydı. tersine ingiltere haberi ile hisseye büyük bir talep geldi. tavan oldu. bunu fırsat bilip porföyündeki fazla malı dağıtıyor. başka bir şey yok. yüksek para kazandıklarını zannetmiyorum. hacım iyice azalınca satışlar biter ve tekrar yukarı hareketlerini sürdürür. ben bu durumu kabullendim. çünkü hisse uzun vadede her seferinde yukarı giderek kazandırıyor..
Herkesin izlenimi farklı demek ki. Portföyü dagıtmak istese tavan oldugu icin bekleyen alıcılara verebilirdi.
Tavan olduğu günkü kadar yine alıcı ve hacim olsa yine yukarılara sürer. Benim izlenimim alıcı geldikçe düşükten vermemek için yükseltiyor, hacim yokken de kendi kendine top çevirip düşürüyor ki sattıklarını yerine koysun.
SNE-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
değişik aracı kurumlara dağıldıkları için yine de yapılan işlemlerin tam olarak anlaşılması mümkün olmaz. burada kesin olarak bildiğimiz ise hisseyi yukarı çekerken bir miktar mal almaktadır ve maliyeti giderek yükselmektedir. bu durumda fiyatı tekrar yukarı çekip satış yapmak zorundadır..
Değerli yorumlarınız için teşekkürler sn tokkan.
Temettü yasağı da bugün sona eriyor. Bakalım uzatılacak mı. Eğer uzatılmazsa tahtacının işi zorlaşacak.
Kap haberi
Şirketimiz Yönetim Kurulu kararı çerçevesinde; kapasite artırımına yönelik yeni yatırımlarımızda kullanılmak amacıyla, hakim ortağımız olan Vestel Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (MOSB) bulunan 122.550,94 m² yüzölçümüne sahip arsa 4562 sayılı Kanun'un 15'inci maddesi hükmü çerçevesinde MOSB Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bedel üzerinden, söz konusu arsanın 3.000 m²'lik bölümü üzerinde yer alan bina ise pazarlık usulü ile belirlenen değer üzerinden KDV hariç toplam 131.810.638,3 TL karşılığında nakden ve peşinen satın alınmıştır.
2019 basında ya da 2018 sonundamiydi neydi o zamanki para ile 3 milyar tl yatırım yapacağını açıkladı heralde döviz kuru ile heralde 700-800 milyon dolar ediyor bu yatırımların son 2 yıllık faaliyetraporuna göre kurutma fabrikası ve 500 bin adet buzdolabı kapasite artışı faaliyete geçti eksik hatırladıklarım olabilir.
SM-A205F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
speği böyle bozarlar..
Arsayı aldı, şimdi sıra geldi yatırıma.
Yatırım için gerekli olan para için hazır bedelli furyası varken pamuk eller cebe deyip bedelli yaparsa nasıl olur?
sence de yapar mı?
detay lara bakalım..
ödenmiş sermayesi:190 milyon
halka açıklık :10.10
bir lira bedelli sermaye arttırımı yapsa 190 milyon lira kasasına girer.
bu paranın yüzde 10.10 nu halka açık kısım yani küçük ortaklar öder.
ortak ünvanı
vestel elektronik
ortaklık sermayesi- 170. 815.578 milyon.............. yüzde 89.90
diğer 19.184.422 milyon yüzde 10.10
bir lira bedelli sermaye arttırımı yapsa 170 milyon lirasını vestel elektronik(çoğunluk zorlu holding sermayedarları)
iki lira bedellisermaye arttırımı yapsa 170x2= 340 milyon lira ödemek durumundadır.
vestel beyaz eşyanın temettüsüne ihtiyacı olan vestel elektronik bu parayı öder mi ya da ödeyebilir mi?
Sn. Tokkan cevabınız için önce teşekkürler.
Şirketler genelde yatırım ihtiyaçları için gerekli finansmanı borçlanarak giderir.
Ancak bahsettiğiniz durum için konuşmak gerekirse, bedelli yapılmasa dahi yatırım için gerekli finansmanı vesbe kendisi karsılasa yada borç alsa bile geri ödeme yapacağı için bu sefer de vestele temettü ödemesi yapamaz.
Yani aslında yatırım için finansmanı vesbe veya vestel in karşılaması aynı gibi duruyor düşündüğümüzde eğer gözden kaçırdığım bir nokta yok ise. Şirketler elbette yatırım yapmaya mecburdur ve yapması gerekmektedir çağı yakalamak için, alınan arsanın da bu amaçla kullanılacağından süphem yok. Ancak yapılan alımın son işlem gününde olması bana sanki cep ten cebe hissi uyandırmadı değil.
Bu arsa alımı temettü miktarını 70 kuruş kadar etkileyecek, inşallah Vestele kaynak aktarmak için değil de kapasite artırımında kullanılmak üzere alınmıştır
şöyle bir durum var;
şirket yatırım teşviklerinden ( devlet yardımı) yararlanarak yatırımlarını gerçekleştiriyor.. detaylarına inmeden kısaca bakkal hesabı geçelim.
2020-9 gelir tablosuna bakalım.
vergi öncesi kar 703.948.000
ödenecek vergi -.5.000.000
net dönem karı 709.000.000
burada yatırım teşviği aldığı için kurumlar vergisi ödemiyor. kurumlar vergisi oranı %22
eğer teşvik almayıp vergi ödeseydi.
703.948.000 milyon liranın yüzde 22 si 155 milyon lira gibi büyük bir para yapar.(sadece 9 aylık vergi avantajı)
böyle bir durumda net dönem karı 703-155= 548.000.000 milyon lira olacaktı.. şirket yıllara yayılan vergi teşviği ile
yatırımlarını gerçekleştirmektedir. sonuçta büyük bir avantaj..
muhtemelen yeni yatırımda yıllara yayılan vergi teşviği ile gerçekleştirilecektir..
gelir tablosu
https://hizliresim.com/egNxIs
not: aynı dönem arçeliğin gelir tablosuna bakarsanız 409 milyon lira kurumlar vergisi ödediği görülür( net dönem karını azaltan çok büyük para)
En azından alınan arsa değeri özkaynaklara ekleneceğinden, para çıkışı temettüyü etkilese de piyasa değerleri açısından reel bir kayıp söz konusu olmaması lazım,
Arsanın değeri burada önemli, onu da piyasa değerinin üstünde yapmamışlardır sanırım,
Özkaynaklara alış fiyatı üzerinden mi giriyro bu tip durumlarda, değerleme raporu çıkartmıyorlar mı gyo lar gibi?
Sn. Kalender
Alımın son işlem gününde yapılması demiştim aslında kastettiğim tam da buydu ince ayrıntıyı yakalamışsınız.
Alım işlemi 1 gün sonraki iş gününde yapılsa idi evet bu seneki temettümüzü etkilemeyecekti biz de bu oranda lot sayımızı arttırabilecektik az veya çok benim göremediğim onların gördüğü birşeyler var demek ki.
İlerleyen yıllarda daha yüksek temettü vermesi için kapasite artışına gitmesi olumlu bence. Zaten geçen yıldan kalanlarla birlikte bu sene çok yüksek temettü beklentisi var. Bir çok şirket yatırım yapacak para bulamıyor. Ama vesbe de hem yüksek temettü veriyor hemde arsa bina alarak kapasite artışına gidiyor. Sektörde daha yüksek büyüme potansiyeli görüyorlar demekki. Saygılar. Ytd
WAS-LX1A cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
VESTEL'in bilançosunda bu arsa daha düşük değerdeydii, 80 milyon TL civarı.
Bu satıştan VESTEL kar yazacak ekstra.
Bizim finansallarımıza da satış değeri üzerinden girecektir.
Başka bir değerleme raporu bu sene olmaz belki seneye son çeyrek.
O da mecburi değildir.
Syg.
Yanlış hatırlamıyorsam buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinesi fabrikaları yeni, 2018 de devreye alındılar. Son faaliyet raporunda da kapasiteyi artırıcı bir yatırımdan bahsedilmiyordu. Şirketin kapasite kullanım oranları birkaç yıldır yaklaşık %80 civarında, inşallah işler daha iyi olur, satışlar artar da kapasite artırımına giderler.
Arsa Vestelin alacaklarına karşılık veya onun nakit ihtiyacı için vb. bir sebeple alınmış olursa da aslında uzun vade için bir problem görünmüyor, sonuçta fahiş bir fiyatla alınmış gibi durmuyor, ödenen miktar Vesbeyi sarsacak bir meblağ da değil, sadece kısa vadede dağıtacağı temettü bir miktar azalacak o kadar.
VESTEL yaklaşık %90 ortağı olduğu VESBE den temettü gelirinden yeterli meblağı covid nedeniyle alamadığından belliki yılın son gününde yapılan arsa satışı ile finansman sorununa katkı sağlanmış.Temettü kısıtlaması olmasaydı o para zaten VESTEL kasasına gidecekti.
konu çok önemli olduğu için açalım.bu soruya teknik analizin cevabı vardır.
eğer kısa hareketlerle bugünden yarına para kazanmak istersen hatadır. çünkü borsanın en iyi zamanlarında bile risk vardır. borsadaki fiyatlar yalnızca şirketlerin iyi veya kötü performansına göre iniş- çıkış yapmıyorlar. fiyatları kısa dönemde etkileyen çok sayıda faktör vardır. ekonomik ve siyasi istikrarın sağlanmadığı ülkelerde bu faktörler birden gelişir ve kısa zaman sonra da unutulurlar.fiyatların çalkantılı dönemlerinde aşağı yukarı hareketler hızlanır volatilite artar. volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde
doğal olarak yapılan tahminlerde hata payı yüksek olur. ortaya çıkan zarar ise fazla olur. günlük oyunculukta bilgiden çok şans
faktörü etkilidir.
ne yapmak gerekir?
kısa vadenin belirsizliğinden uzaklaşmak gerekir.
eğer yatırımcı değil( yatırımcının bakış açısı ile alınacak hisse senedi bir işletmeyi temsil eder.uzun vadede alınacak temettüler ve işletmenin gelişimi hesaplanır) de trade ederek para kazanmak istiyorsan uzun trendi yükseliş halinde olan hisselerde pozisyon alman gerekir. böyle hisselerde
alım satım yapmak daha verimlidir ve çoğunlukla kazandırır. trend bir kere başladı mı ısrarla devam eder. aniden duyulan bir haber
fiyatı bir süre için ters yöne çevirebilir. fiyatlar bu etkiden kurtulduklarında tekrar gitmekte oldukları yöne devam ederler.
vestel beyaz eşyanın uzun vadeli trendini tekrar analiz edelim. yanlış yerden alım yapılmış olsa bile uzun vadede fiyatı etkileyen faktör her seferinde ortaya çıkmış ve fiyatı yukarı taşıyarak kazandırmıştır..
https://hizliresim.com/gaAWSN
Güzel açıklama Sn Tokkan,
Borsa yatırımı ihtiyaç duyulmayan birikimlerle olmalı ki, olası ters durumlarda sınırsız bekleme kabiliyeti olsun..
Hatta yatırım için ayrılan kaynakların %30-40 ı nakit altın vb. durusa düşüşlerde hamle yapma imkanı verebilir.
Ful sermaye ile al sat yapmak çok riskli kısavade özellikle çok ters hareketler görebiliyoruz.
Sn clastobar,
Şirketin finansal faaliyet raporlarında dediğiniz bilgiye ulaşamadım.
Tam tersine 2019 yılında kapasite kullanımı %74 iken 2020 yılının raporlarında yüzde 71 olmuş. Üretim adet bazında ise yüzde 1 düşmüş. Alımın sadece 1 iş günü sonra yapılmasına verdiğiniz cevabın altını dolu göremedim.