Konunun başligini size hatirlatarak soruyorum:
Şu zamanda ev almak mantikli bir yatirimmidir ?
GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Bir tiyo vereyim, yatırım tavsiyesi olmasın ama. :)
sıfır eski bitmiş elde kalan daireler fiyatlar faizler düşünce bir miktar arttı.
zor durumda olan müteahhitler nefes almak için, eldeki inşaatları daireleri bitirmek için belli bir fiyattan satıyorlar.
hem kendilerini hemde prestijlerini kurtarmak için.
aynı daireyi, şimdi ki malzeme fiyatları ile imalat etmeye çalıştıklarında, yapamayacaklar..
bu da, yeni başlayacak inşaatlarda fiyat farkı olarak yansıyacaktır.:yes:
Kira carpanı uygun olmak koşuluyla şuan ev almak kadar güzel bir dönem olamaz. 15 senelik TL borclanma imkanı. TL her sene deli gibi değer kaybediyor, TL borclanmak gibisi yk.
Kira carpanlarına fiyatların yaklaşmasını bekliyorum, 3-4 ay sonra normale döner fiyatlar.
Ne kadar komik
Insanlar ellerindeki dairelerin fiyati artinca para kazanmis olduklarini zannediyorlar
Aldigi evin fiyati %20 artiyor ama dolar %21 artiyorsa ve bunu 10 sene boyunca yapiyorsa ne kadar buyuk zarar icinde oldugunun farkinda degil
Evin vergisi aidati kiraya veremedigin aylar tadilat apartmandaki ortak masraflar DASK
2010 yilindan beri ev alip dolar cinsinden zarar etmeyen insan ben gormedim.
Kardeş, hayatta finansal olarak ne tür başarılar elde ettin. Yani, evi, arsayı, toptan emlağı geçtim. Mesela, hangi yatırımları yaptın, ne kadar reel getiri elde ettin...mesela, hisse portföyün var, yıllık %50, %100 mü kazanıyorsun?
O kadar çok yazıyorsun ki başlıkta, artık gına geldi...tamam yatırımlık olarak ev alınmaz, hatta salaklık olur...zaten, oturmak için ev alacak para da yok...anladık.
Bu arada ist te, deprem riski nedeniyle sürekli dask yaparım,,,ancak bu yıl primlerde %40 artış olmuş, herkeste durum böyle mi? Üstelik eski olduğum için indirimim de var...eskiden çerez parası diyordum, ama bu artış oranı sinirlendirdi beni.
Siz dediğiniz için baktım 12 okka lüks karışık veya 18 kilo okka normal karışık çerez alabiliyoruz .
Demek ki çerez çok tüketiyorsunuz [emoji85][emoji85][emoji85]
İşin şakası bir yana %50 den fazla artış var bende
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Hemen her kararım için fayda-maliyet analizi yaparım...meslek hastalığı sayılır...rakam küçük yada büyük olsun, bu analizi mutlaka yaparım.
İstanbul gibi riski yüksek bölgede konut sahibi olup dask yapmayan pek çok arkadaşıma vesile olmuşumdur...hesap basit...önümüzdeki 20 yolda İstanbul’da yıkıcı bir deprem olma ihtimali %30...senin evinin bu depremde oturulmayacak duruma gelene ihtimali %33 diyelim...toplamda %10 luk bir ihtimale karşı, yıllık 200-300 TL verip sigorta yapmak çok mantıklı geliyor bana...20 yılda, 5-6 bin TL ödeyip, 200-250 bin tl ilk poliçe alıyorsun...250 bini %10 la çarparsan, efektif olarak 5 bin verip, 25 binlik bir hak alıyorsun.
Bu arada bilmeyenler olabilir...deprem riskine göre ilden ile dask primleri değişiyor...ayrıca evin semtinin, ne kadar lüks olduğunun pek önemi yok, metrekare üzerinden prim belirleniyor...hak ediş de, bu metrekare üzerinden oluyor...yani 500 bin ya da 1 milyonluk ev için 300 TL yıllık prim ödüyorsun...ama hak ediş, iki yer için de 250 bin civarı oluyor...sonuçta dask ile, bina yapım sigortası yapmış oluyorsun, arsa payın yerinde duruyor deprem olsa da, onun dask ile ilişkisi yok.
Sn.ressam ben sizin mesajdaki formüle göre kendi arsa payimi hesapladim.
Doğru mu yapmışım acaba.
Tapudaki bilgilerime göre
Toplam arsa: 1678 metrekare
Arsa payi: 1/6 yazıyor.
(1678/6)x1=279.666 metrekare çıkıyor.
Dairem 105+25 metrekare (25 metrekaresi zeminde sahsima ait kapalı garaj.
Daireler toplam 2 katli.Arsa payinin böyle yüksek çıkması toplam arsa payının daire sayısına göre büyük olmasındanmi kaynaklaniyor.
Yoksa bir yerde hata mı yaptım.
Sn.guneysu hisseli böyle bir arsam var.Arsayi satılığa çıkardık.
Alıcı arsanın konumuna baktırmış.
Arsanın önünde trafo var.
Arsa konut yapmaya musait, ama alıcı altına dükkan yapmak istiyormuş..Dolayisiyla trafo engel oluyor diye vaz geçti.
Şimdi soru 1.
Elk.idaresi bu trafoyu oraya koyarken bizden yer talep etmedi, trafonun durduğu yer kamuyami ait bize mi bilmiyorum.
2. Bize aitse elk.idaresi isgal ettiği alanın bedelini bize ödemek zorunda değil mi.
Fikir değil "% 100 tutacak mucize yatıtım tavsiyesi" istiyorsun.
Net olarak şu an alınır şu an satılır diyebilen adam (ve her dediği gerçekten doğru çıkan) kısa sürede milyon dolarlık servet yapar.
Öyle bir müneccim piyasada yok, kusura bakma.
Varsa da niye sana söylesin ki?
Senin üfürdüklerin doğru olsaydı şu an kirada değil havuzlu villada olurdun.
Çok bilmeyi bırakıp, herkesin fikrinden bir şeyler kapmanı tavsiye ederim güzel kardeşim.
Bu başlikta ne yazmami bekliyosun ?
Konut kredi faizlerinin rekor seviyede düşürüldügü ve konutlarin buna dayanarak haksiz zamlandigi ortamda yazmiycamda ne zaman yazicam ? ( onceden sizin kadar yazmiyordum burda. )
Baslik ne diyor baslik. Anlamlandirabiliyomusun?
Engelleme veya okumama ozgurlugunuz var demi.
Ne bicim soru bu ?
Sadece finansal basarilar elde edenler mi yazacak bu sayfalarda.
Bu sagliksiz duzende, finansal basari elde edenlerin cogunlugu parayi nasil goturdugu malum.
Adam aracin plakasini caput beziyle bagliyordu 18 sene once, simdi 8 Milyar dolari var.
Uyelere saygisizlik etmeyin.
15 gün önce 365.000 liraya satılan sitemdeki daire....
an itibari ile 415.000 lira olmuş....
Hadi ya...bu zamanda, bu fiyatlardan yatırımlık ev almak salaklıktır diyerek, çok bilmişlik yapanlar iltifat mı ediyor?
Biraz mütevazi olun diye yazıyorum, madem çok biliyorsun, bol bol akıl veriyorsun...yatırımcı olarak geçmiş performansın ne diye soruyorum...burada saygısızlık filan yok...ağlayacaksanız, oynamayalım.
Hocam size katılıyorum.... Ev almam diyor sürekli. Ev almıcaksın da birkimleri nerde değerlendirceksin onun cevabı yok. Alternatif yatırım düşüncelerini söylemiyor da...
Şunu dese anlarım, burası yobaz memleket, gidişat çok kötü. TL varlıklara girmem ben derse anlarım (ev, borsa vs)
Yatirimda ne basarimmi var !!!
20 yildir devlette ögretmenim.Eşim calismiyor.1 oglum var. Ana babadan cebime giren tek kuruş yok(anne ev hanimi baba memur)
Abd nin iowa-chicago-newyork hatti dahil ust tarafini niagara şelalelerine kadar olan kismi ve lasvegasi gezdim( toplam 6 ay)
Saint petersburg ve avrupada 5 ulkeyi gezdim.(toplam 2 ay)
Oğlum Abd dogumlu , kucuk 1 ev parasi ona harcadim.
Istersem şuan 1mn TL ye kadar bir evi nakit alabilirim.
Sence bunlari tek ogretmen maaşiyla ve **** konuta***** yatirim yaparak yapabilirmiydim !...
Bana göre buyuk başari, sana göre tirt. Niye cunku evim yok :)))
Not: Istersen Arşivden Logo sayfalarini bul ve logonun 1.90 dan 30 liraya kadar ciktigi 3 4 yillik bolumu oku. Orda ayni nick le yazilarim duruyor.
Ben ev alinmayacagini söyluyorum. cunku dunyada genel gecer kabul görmuş fiyatlarin cok uzerinde şişmiş fiyatlar var.
550bin istenen evde 1600 liraya oturuyorum şuan. Ne gerek var bu evi almaya şimdi.
Parayla ne yapilacagini soylemek yatirim tavsiyesidir ve bu, hem forum kurallari hemde kanunen bu platformda yasak.
Tabi sizler alişmissiniz kanunsuz koyde kafaniza gore takilmaya, kanunlara uyanlar size ters geliyor...
Bunun icin bu zamanda ev alinmaz işte. Hem yobaz cok ulkede hemde sizin gibi kanun kural bilmezler.
arsa payı: sağdan da baksan soldan da baksan durum değişmiyor.. arsa payı oldukça düşük.. ayrıca bitişik nizam mevzusu elbette önemli.. kadıköy örneği verilmiş ama unutmamak lazım ki orası ayrı bir anomali.. neticede bahcesi olmayan bitişik nizam dairelerde arsa payı gerçekten düşük.. 10-20 m2 gibi rakamlar neden şaşırtıcı geliyor bazılarına anlam vermek mümkün değil..
bu konuyu sanırım en çok dile getiren benim.. hangi bağlamda dile getirdik peki? şu konuda: ev fiytlarının yuksek olmasının nedenlerinden birisi Turkiye de emsallerin sürekli artıyor oluşu.. 5 katlı apartman 10 katlı oluyor bir sonraki yenilemede..ve evler alınırken düşünce "evi al nasılsa yenilerken bedavaya yenilersin zira emsaller artıyor".. bu düşünce bir saadet zinciri.. ve sürdürülemez.. eski "güzel" günlerin gelecekte de devam edeceği ve ev yatırımının sürekli kazandıracağı varsayımı işte bu saadet zincirine dayanıyor..
ve arsa payı bu noktada ön plana çıkıyor.. emsaller sürekli arttırılırken arsa payının çok fazla önemi yok (görece olarak), ancak emsaller dondurulursa arsa payı bir sonraki yenilemede önemli bir faktör halini alıyor.. ve herhangi bir enstrümanın şimdiki değeri gelecek nakit akışlarının bir fonksiyonu olduğuna göre gelecekteki bir nakit akışının durması (emsalin artmaması ve bu nedenle evini bedavaya yenileyememek) tüm oyunu değiştirir..
unutmayın.. şu anki davranış kalıpları bu nakit akışının sürekli geleceği varsayımına dayanıyordu önemli oranda.. ama artık geçerli değil.. 10 katlı apartmanın 20 katlı olmayacak gelecekte..
Bak güzel kardeşim.
Senin ev almaya zerre kadar niyetin yok.
Şu anda veya gelecekte, şu fiyattan veya bu fiyattan, senin ev almaya niyetin yok.
Çok ölü fiyattan veren bir enayi bulursan tabi ki alırsın. Onu ben de alırım, herkes alır.
Ama normalde ev almak, yıllar boyunca ev kredisi ödemek, kendi oturduğun konuta sahip olmak gibi bir düşünceye çok uzak olduğun tüm şu alıntı yaptığım yazılarından belli.
Derdin ne?
Almayaccağın bir malın başlığına gelip "taraf" olmaktaki amacın ne?
100 m2 lik dairen olsun..
"kendi paranla yenilerken yine 100 m2 payın var" durumu açıklamıyor.. biz başka bir şeyden bahsediyoruz.. kendi parasıyla yeniliyorsa zaten sıkıntı yok.. ve benim yazılarımı bilenler zaten benim emsallerin asla arttırılmaması gerektiğini düşündüğümü hatırlayacaklardır..
problem başka yerde.. ev fiyatları bir saadet zinciri olurken gelecekte yenilemede elinden hiç para çıkmadan (veya çok az para çıkarak) evi yenileyeceğini düşünmek önemli bir yer tutuyor.. o zaman amortismani eskime gibi faktörleri hiç düşünmene gerek yok.. bas parayı al.. ekonomikmiş değilmiş önemli değil.. nasılsa hiç eskimiyor.. değerini hep koruyor..
ama biliyoruz ki bu sürdürülebilir ve gerçekçi değil.. işte arsa payı o zaman önemli hale geliyor.. evinin gerçek içsel değeri, yani arsa olarak değeri, arsadan aldığı pay kadardır..şu anda bir ev alırken bu faktörü dikkate almak o nedenle önemli..
Krala çiplak demek icin illa kralla yatmak gerekmiyor demi..
Konu başlıgina göre benim yazilarimin hicbiri sorunlu degil...
Bu başlik bunun icin var.
Ben sebepleriyle birlikte mantiksiz diycem.
Sen de sebepleriyle mantikli diyeceksin.
Bu sayfanin amaci bu. Fikirler karşilasacak.
Peki sizi rahatsiz eden ne ?
Düşüncelere katlanmayi eninde sonunda ogreneceksiniz insallah.
Tebrikler, bir hayat tarzı tercih etmişsin, ona göre de yaşamışsın...birikimlerini de iyi yönetmişsin.
Peki emlak fiyatlarının yükselmesi sana niye bu kadar koyuyor...hisseyi alıp, 2 katına çıktığında...yok bu bu kadar etmez, enayi misin diyor musun senden almak isteyene.
Son 5 yıldır, konut fiyatları özellikle İstanbul’da reel olarak azaldı, enflasyonun çok aktında arttı,,,enflasyon bazında bakarsak, ev fiyatları neredeyse yarı fiyatına indi (dolar hesabına hiç girmiyorum)... kredi, devlet teşviği vs, fiyatlar biraz canlarında, ciyaklamalar başladı..,yok fiyatlar neden arttı, düşünce de, enayiler ev aldılar, paraları eridi diyordunuz?
Sorun şurada..,kendinizi çok Zeki, milleti enayi sanmayın..,herkesin kendine göre bir hesabı var...ha paranız var, peşin verip ev alabilecek durumdaysanız niye bu ev düşmanlığı...hem gezeyim tozayım, hem borsada vs paramı katlayayım,,,hem de ev fiyatları yerinde saysın...öyle bir dünya yok maalesef.
Istanbuldaki ev fiyatları artmaya devam edecek. Cünkü konut fazlası eriyor. Yeni arzlar yolda mı? hayır çünkü bankalar mütehaitlere kredi acmıyor. Yeni inşaatlar dikilemiyor.
ayrıca..20-30 sene önce ev almakla şimdi almak aynı şeymiş gibi konuşuluyor..
20-30-40 sene once (bir önceki nesil evler) ferah bir şehirde yaşıyordun.. nufusu az, yeşili çok, yürüyebileceğin bir atmosfer..
şimdi..emsaller arttı sürekli.. imar verildi.. ve gelinen nokta bir sürü kümesten oluşan bir köy.. yeşili, parkı, deprem toplanma alanı filan olmayan bir kümes topluluğu.. sadece arsa payının düşmesiyle sonuçlanmadı yani son 20-30 yıllık dönem..
o nedenle.. hala evlerin eski mantaliteyle değerlendirmesi komedi..fiyatlar enflasyona göre artmamış, dolara göre değer kaybetmiş filan.. elbette kaybeder.. zira mal kötü.. alınan şeyler ev değil.. kümes.. ilk olarak bu gerçeği farketmek gerekiyor..
şu emsal artışları ile bagdat caddesinin aldığı rezil hal bile ibretliktir ve söylediklerimizin adeta tescilidir..
ayrıca.. fikirtepe denilen ucube yer var mesela.. kadıköyde.. sorarsan bunların hepsi bir ev.. ama aslında kümes..
Konu başlığı bu fiyattan ev almak mantıklı mı ise, mantıksız bulan da sebeplerini sıralayacak. Bu kadar basit. Senin finansal başarın neymiş vs bunlara ad hominem denir ve üzerine tartıştığımız bir konuyla alakası yoktur.
Ev alanlar, alacak olanlar istiyor ki verdikleri karar (çok zor bir karar kabul ediyorum) sürekli şakşaklansın ki böylece mantıklı karar verdiğini hissetsin.
Psikolojide bilişsel çelişki diye bir adı var bu tutumun...
Zaten yorumları inceleyin, türkçe kullanımında bile hissettirir kendini bu tutum.
Evler ‘çatır çatır’ satılır, ‘kapış kapış’ gider, krediyi alan satış ofisine ‘koşar’, şimdi alamayan bir daha sittin sene alamaz, kiracı köledir, ev sahipleri kiracının hayatı üzerinde hak sahibi bir ortaçağ lordudur.
Filan.
İyi incelerseniz wording’in bile bir histeriyi, piyasa sarhoşluğunu işaret ettiğini, irrasyonel bir karar mekanizmasını yansıttığını görürsünüz...
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
ev almak sadece beton almak değildir.. trafiği de alırsın.. ferahlığı da alırsın..çevrede aslında fiyatın içinde olmalıdır.. yeşili var mı? deprem toplanma alanı.. gibi..
ev aldığında sadece beton almak aklına geliyorsa..evet o zaman ev fiyatları geçmişe göre düştü, enflasyon altında, dolara karşı ezildi filan.. üzülmekte haklısın..
ama çocuğunla veya eşinle ailenle çıkıp hava alabileceğin bir atmosfer bir ortam arıyorsan o zaman ev fiyatları hala çok pahalıdır.. zira şu anki evler sadece kümes.. gezebileceğin yürüyebileceğin bir atmosferi açık alanı yok.. hepsi yok edildi..ve doğal olarak evler sadece kümes halini aldı.. dolar karşısında ezilmesi gayet yerinde.. zira aslında ev değil bunlar kümes..
Evet yavaş yavaş oturmak için bir ev almam gerektiğini düşündüğüm zamanlar yaklaşıyor. Artık bende bu başlıkta olumsuz yazılar ve tutarsız açıklamalar yaparak Türkiye emlak piyasasını on kuruş dusurebilirim belki.
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.