para piyasası fonu en mantıklısı bence
Faizler sabit kalır...:p
Sabit kaldi...
Çok yanlış... Arttırması gerekiyordu. Piyasa bunu satın almıştı
Borsadaki banka hisseleri artıp dolar düşmüştü yani faiz artması gerekiyordu. Piyasa alttan alta bunu bekledi bence...
Enflasyon üzerinde bir faiz verecekmiş .
gerekirse ilave sıkılaştırma ifadesi çıkarılmış.
Dolar 8.02den 8.15 ye cikti sirf bu ifade olmadığı için...
Kısmen de olsa
Cüzzi de olsa
Faizler düşmeliydi
%19-20 faizler, ekonominin belini büker
Ekonomilerin en büyük düşmanı, yüksek faiz dir.
Yüksek faiz, üretimi yatırımı değil
Sıcak parayı, finansı körükler
Genel İktisat teorisi böyle anlatıyor..
Ayrıca, bu yüksek faizlerde
İş yapan, ülkemize yatırım yapan iş insanlarımıza da helal olsun..
Takdir etmemiz lazım.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Alıntılamayın, naçizane fikrim..
Her ay otomobil ve Konut fiyatlarına %10 zam yapan galerici ve emlakçılar az biraz kalmış TL tasarruf sahibinin birikimine verilen aylık %1,5 faizi yüksek buluyor. Hadi ordan...
Marketteki yağ fiyatlarına artık ben yetişemiyorum...
Ispanak az yemiş arkadaş biraz daha yemeli
Tam aynısını yazacaktım, hadi ordan kısmı dahil...
Şöyle olacaktı:
Ev, araba, bilimum ithal ürün ve hatta temel gıda fiyatlarını son bir yılda %50-60 artarken keyifleri yerinde olanlar yıllık %20, aylık %1,5 faizi yüksek buluyor. Hadi ordan!!!
Ama maalesef aptal yerine konulan tasarruf sahibi... Hem bu %50 fiyatları artan konut, otomotiv sektörünü birikimlerinden oluşturulan kredilerle finanse ediyor, hem de günah keçisi ilan ediliyor... Üstelik birikimlerinin reel değeri de eriyip dururken...
Karar metni beğenilmedi piyasa tarafından dolar 8.15 e degdi .
merkez faizi sabit tuttu
dolar bi anda ateşlendi gene
piyasalar yüksek faiz mi istiyordu? bu faizi beğenmedi mi ,çözemedim
lakin bu döviz kurlarında
son bilançolara göre
Net te (Döviz Varlıklar- Döviz Yükümlülükler)
döviz borcu/DÖVİZ açığı çok olan bazı şirketler
thy : - eksi 80 milyar TL
pegasus: - eksi 5.7 milyar TL
sasa: - eksi 4.9 milyar TL
fordoto: - eksi 4.9 milyar TL
petkim: - eksi 1.4 milyar TL
Odas : - eksi 1.49 milyar TL
Eregl : - eksi 1.3 milyar TL
Arçelik: - eksi 569 milyon TL
Hektas: - eksi 104 milyon TL
yatırım tavsiyesi içermez
kağıt üstünde de olsa gerekirse sıkılaşma yapılacaktır ifadesine bile tahammülleri kalmamış zaten malum çevreler fiyat istikrarını enflasyonu boşverin bize ucuz kredi lazım diye serzenişte bulunuyordu haftalardır yakında yine başlar konut kredi faizleri düştü reklamları dağ başı manzaralı net 30 metrekare rezidans uygun kredi koşullarıyla 1500k
Dervişin fikri neyse zikride odur.Değişiceğini beklemek ahmaklık.ilk fırsatta faiz indirimi yapar bunlar.ilk fırsat=enf düştü düştü.
ne demişti enflasyon dustu işte sende dusursene fiyatlarını :)
mahfi eğilmez hemen yazmıstı o dusen fiyat artış hızı :)
Adamların derdi bedava para... Diyor ki mevduat sahibine sen yeme içme biriktir sıfır faizle ver bana, ben çakayım evi arabayı onu bunu %40-50 artmış fiyatlarla, sonra senden aldığımı sana geri veririm, belki üç beş de sana atarım...
Bu ülkede ticaretin büyük bir bölümü özsermaye ile değil onun bunun parası ile dönüyor...
Ben buna elin .... gerdeğe girmek diyorum...
Faize karşı isen benim birikimimden elde ettiğin krediye de karşı olacaksın... Kredi falan kullanmayacaksın... Ortaklık sistemi kuracaksın...
Arkadaslar burada daha önce de yazdım mayıs ayın da da faizi yukseltmeyecek sadece stopajı sıfirlayacak haziran 17 sine kadar zaman kazanacak eger yine yukseltmezse dolar 10 TL olunca anlayacaklar çünkü bunların zihniyeti bu .
Bize gelince dovizini bankadan çekip yastık altına koyarsan herkesin kafasına dank eder konuşarak yazarak bu millet anlamaz. Yaşayarak anlar.
Kesinlikle bir yatırım tavsiyesi değildir.
Ramazan geldi geleneksel zam furyası fiyatlara yansıdı.3 Mayıs'ta açıklanacak enflasyona göre 6 mayista indirim yapamazlar. Haziran temmuz Ağustosta Üfe Tüfe yi artiracak en erken Eylül de olur diyorum ben.
Uyaniklarya.bedava paraya alistirdilar milleti.enayilik mevduatcida.
Ufe 31 olan yerde faiz nasil 19 .onu bi anlatsınlar bize.
enflasyon sadece yerliyi ilgilendirir. Yabancı için önemli olan dövizde girip, çıktığı seviyelerdir. Çift paralı bir ekonomi olduğumuza, dövizde yabancıda olduğuna göre oyunun kuralını her zaman yabancı belirler. Yabancıya bel bağlamak istemiyorsanız, cari fazla vermeniz lazım.
faizinizi alın.beş kuruş harcamayın.ne ev ne de araba alın.aynen kalsınlar öyle.
TOBB/HİSARCIKLIOĞLU: İŞLETMELERE YENİ KREDİ DESTEKLERİ SAĞLANMASINA ACİL İHTİYAÇ VAR
Daha biraz önce konuştuk başladı işte ! aynı şeyleri yıllardır fotokopi gibi tekrarlıyoruz
Cok yoruyorsunuz kendinizi cok...
Bu kadar yormayin, ya yeyin paranizi ya da dolar veya altin alin gecin isinize...
Syg,
Sn. sensitive,
Bu güzel analiz için teşekkürler. Ancak Linkte bulunan yerden 31.12.2020 Mali Tablolar ve Dipnotlara ulaşırsanız fordoto için aşağıdaki bilgiyi de görebilirsiniz. Özetle manşet bilgi bazen yatırımcıları yanıltabilir.
Şirket’in açık döviz pozisyonu, ağırlıklı olarak yatırımlarını fonlamak amacıyla almış olduğu Avro cinsinden uzun vadeli krediler kaynaklıdır. Şirket, yatırımlarını finanse ettiği bir kısım uzun vadeli Avro kredileri nedeniyle oluşacak kur riskine karşı, Ford Motor Company ile yapmış olduğu ihracat anlaşmaları ile korunmaktadır. Bu kapsamda olan kredilerin TL karşılığı 5.754.292 TL dir
Yüksek faizle aldıkları kredileri ödemiyorlar ki durmadan takla attırıyorlar. En başarılı olan da Murat Ülker, maşallah adam USD bazında servetini katladı pandemi sırasında. Dolayısıyla faizin yüksek olması günü geldiğinde ödemek yerine yapılandıranı çok bağlamıyor. Akıllı adamlar, sistemi çözmüşler. Ne yapacak bankalar, Ülker'i mi batıracak? Denizbank'ın Vefa hakkıyla devraldığı oteller, holding gayrimenkulleri var oğlu var. Velhasıl yüksek faiz; esnafı, memuru, işçiyi batırır da iş adamlarına hiçbir şey olmaz.
TL tasarruf sahibinin 10 senedir Türkiye'de yediği kazığı, başka yatırımlardan yiyen azdır. Ama bu iş biraz sörf yaparken dalgayı yakalamaya benziyor. Gerektiğinde yatırım araçları arasında doğru zamanda geçiş yapamayan maalesef kaybetmeye mahkum. Mevduat faiziyse illa TL'den almak şart değil. Evet dövizin faizi düşük ama trendde önemli. Saygılar
"Gerekmesi halinde ek sıkılaştırma yapılabilecektir"
Bir insan evladı bu basit cümleyi neden metinden çıkartır?
Benim artık faiz silahım yok demenin ilanı demek değil mi bu?
Köşe yazarından atanmış başkan olursa işte böyle para politikası olur.
Allah'tan bugün ABD 10 yıllıklar %6 düştü de dolar değer kaybetti.
Yoksa beceriksizler elinde paramız pul olacak.
Benim anladığım 31 Mayıs sonrası TL'de kalan kalmasın tren kalkıyor demeye getirdiler.
Haydi bakalım göreceğiz.
İzmir'de 250 gr pide 3lira .belediyenin yerlerinde 1.5lira ama pide ile alakasi yok kepekli undan tatsiz tutsuz bisey yenecek gibi degil .
Yok öyle yağma hasanin böreği. mevduatci ya haksizlik yapiliyor.faiz =enf+ risk pirimi olmali.ama bu formülde gercek enflasyon olmalimi olmalı.fiyat istikrari olmadan biz nasil TLde pozisyon acicaz.reel getiri olmaliki TL de kalalim.bu dedigimi ekonomi okuyan herkes bilir.
Bazen soruyorum kendi kendime... Madem tepedekiler insanların faizden para kazanmalarını istemiyor... Herkes çeksin parasını mevduatlardan; borsaya, emlağa, otoya, arsaya yatırsın. Bankalarda tek kuruş mevduat kalmasın.
Sonuçta istedikleri bu değil mi? Bankalardaki yatıl paranın ekonomiye kazandırılması. Ben kendimi bildim bileli tüm dünya hükümetlerinin derdi bu.
Peki o zaman bankalar verecek krediyi nereden bulacaklar?
not: ytd
Mevduatci parasinin satin alma degerini korumaya calisir.ileride ayni mali almak icin.fakat vergiler cok arttigi icin fiyatlar fuze .