https://redington.com.tr/bizden-habe...tributoru-oldu BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BİLDİRECEK BİR ARKADAŞIMIZ YOK MU? BU AÇIKLAMA ARENA'YI İLGİLENDİRMİYOR MU?
Printable View
https://redington.com.tr/bizden-habe...tributoru-oldu BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BİLDİRECEK BİR ARKADAŞIMIZ YOK MU? BU AÇIKLAMA ARENA'YI İLGİLENDİRMİYOR MU?
Redington türkiye nin internet sayfasında arena dan hiç bahsedilmemiş olması çok ilginç. Bu şirket distribitörlük faaliyetlerini arena üzerinden yapmıyor mu? Broadcom software'nin distribitörü olmuş ve işin içinde arena neden yok? Neler oluyor anlayamıyorum.
Bizi dolaylı ilgilendiriyor.
GES yatırımı için vergi muafiyeti ve indirimi , bu yatırımların daha feasable olmasını sağlar ve herkes GES yatırımı yapmaya başlar. Bu da doğal olarak bu konuda tedarikçi olan Arena'nın satışlarını arttırır.
2022 yılı bir çok sektör için aslında büyümenin düşük olacağı bir sene olacak. Tüm ekonomistlerin ortak görüşü bu. Çünkü girdi maliyetleri , yani ham madde ve enerji maliyetleri çok yükselince , buna bir de faiz artışları eklenince ( dünya çapında demek istiyoruz , biz faizleri düşürüyoruz ama kredi faizleri hala daha bizde de yüksek , bunun yanında tüm dünya faizleri zaten yükseltiyor . Yakında FED ve AMB de başlayacak faiz yükseltmeye ) tüketimler doğal olarak düşecek. Çünkü insanların gelirleri aynı nispette büyümüyor ve insanlar temel ihtiyaçları dışında tüketim için daha az para ayırabiliyorlar.
Hal böyle olunca bu sene temel ihtiyaç dışında kalan sektörlerde büyüme yavaş olur. Bu da otomatik olarak cirolara ve karlara yansır. Bu örneği tüm dünya için verdim. Yurt içinde de buna benzer bir gelişme olabilir. Zaten tüm göstergeler ve öngörüler 2022 Türkiye büyüme tahminlerini düşük gösteriyor ( Türkiye için 2021 büyüme oranı %7-9 arasında değişirken 2022 ve 2023 tahminleri %3-4 arası ).
Bu durumda yatırımcıların daha seçici olması gerekecek borsa yatırımı yaparken. Ben bu konuda bizim doğru adreste olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü Arena'nın iştigal ettiği konular hep bu büyümenin çok da hız kesmeyeceği işler. Yenilenebilir enerji , iletişim teknolojileri , nesnelerin interneti , bulut sistemler , ödeme aracılık hizmetleri vesaire.
Hatta 2020 mart ayında pandemi başladığında , tüm borsalar çökerken 3 sektör bundan olumlu etkilenir denmişti. Gıda , sağlık ve teknoloji. Nitekim öyle de oldu. O dönem çok yazdık çizdik burada , teknolojinin devri bitmez , dijitalleşme yatırımları daha hızlanır dolayısıyla teknoloji bundan sonra hep büyür demiştik.
Şimdi buna bir de yenilenebilir enerji de eklendi. Tüm dünyada enerji maliyetleri yukarı çıkarken , enerji arzı tehlikede iken ve bu kadarda çevresel baskı varken , bundan sonra yenilenebilir enerji işi her sene %50-100 arasında büyüyerek gider. Ben aslında şirketin Arena enerji işlerinin nasıl gittiğine dair bir basın bülteni çıkartmasının yararlı olacağını düşünüyorum. Burada işe nereden başladık , şu anda neredeyiz , önümüzdeki yıllarda ne bekliyoruz bu konularda bir açıklama gelse çok iyi olur.
Ödeme aracılık işlerini zaten anlatmaya gerek yok , son 2-3 senenin popüler konusu. Muhtemelen 2022 sonrası daha da popüler olacak. Zaten Payneti de satışa çıkardılar , bakalım değerleme nerelerde olacak ama ben Paynet satışının eğer 50-70 milyon USD arasında bir rakamla gerçekleşmesi halinde , Arena hissesinin sadece bu satış nedeniyle 10 lira prim yapmasını bekliyorum.
Bir de bunların yanına Brightstarı koyunca , çoğu sektör ve şirketin 2022 ve 2023 yılında çok da büyüyemeyeceğini düşünürsek , Arenanın TL bazında 2022 yılında , 2021 yılına göre en az %100 büyüyecek olması , yatırımcılar tarafından tercih edilmesini sağlayacaktır.
Ancak şirket piyasada yatırımcılar tarafından çok tanınmadığı için , bu yöneliş , 2022 ilk çeyrek bilançosunun açıklanması ile başlayacak ve devam edecektir. Arada destekleyeci başka iş haberleri de gelebilir. Zaten Paynet satışının yılın ilk yarısında olacağını düşünüyorum. Ama şirket yeterli fiyatlama olmadığını düşünürse belki vaz geçebilir de satıştan. Onu bilemem ama ben bu satışın olacağını hatta olmuş bile olabileceğini düşünüyorum.
Bu yüzden arkadaşlar rica ediyorum kısa dönem hisse hareketlerine çok takılmayın. Bunlar olur. Tahtada sürekli bir talep yok maalesef başka tahtalar gibi. Bazen fonlar alıyor tahta alıcılı görünüyor , bazen HSBC'den alan zat gibi birileri alıyor tahta alıcılı görünüyor , bazen Perea alıyor başkaları da katılınca tahta alıcılı gibi görünüyor , bazen şirketin geleceğini ön gören birileri geliyor 150-200 bin lot alıyor başkaları da katılıyor ve tahta alıcılı görünüyor.
Ama bunların hepsi münferit hareketler oluyor ve tahtaya 3-5 gün alıcı getiriyor sonra bunlardan hiçbiri gelmeyince tahta alıcısız görününce bu sefer başlıyor satıcılar aktive olmaya hisse düşecek diye.
O yüzden çıktığımız yerde kalamıyoruz. Bizi oralara çıkaran alıcıların alışı bitince , gerisi de gelmeyince , bu sefer satıcılar yine düşeceğiz diye korkup satmaya başlıyor ve gerçekten düşüyoruz.
Bu döngü ne zaman kırılacak ? Bu döngü şirket güzel bilançolar açıklamaya başlayınca kırılacak İnşaallah. O zaman daha çok analistin , fonun ve yatırımcının dikkatini çekeceğiz. O zaman da milyon lotluk işlem hacimleri olağan hale gelecek ve tahta sürekli talep görmeye başlayacak.
Ama bunlar biraz zaman işi. İlk bilanço haftaya gelecek inşaallah. Ne gelecek göreceğiz. Kar iyi gelmezse bir geri çekilme kaçınılmaz olur. Ama iyi gelirse , yani iyiden kastım 60 milyon liranın üstü , o zaman asıl yükseliş başlayacak yavaş yavaş.
Bunun içinde sabır lazım. Dünden bugüne tahta hareketlerine bakıp karalar bağlamayın. O zaman hem kendiniz dert ediyorsunuz bunu hem de başkalarını olumsuz etkiliyorsunuz. Bırakın herşey olacağına varır. Eğer sağlam , ucuz ve beklentili bir hissede olmadığınızı düşünüyorsanız zaten durmayın burada. Satın başka yere yatırım yapın. Ama bu hissenin sağlam , ucuz ve beklentili oladuğunu düşünüyorsanız biraz sabredin.
Ben öyle olduğunu düşünüyorum ve 2023 sonuna kadar Allah izin verirse buradayım. Yada şöyle söyleyeyim 18 ay içinde 50 liraları bekliyorum o civardan ancak satarım hisselerimi.
Allah hayırlısını eylesin
Redinghton , Link plus diye bir şirketi satın aldı ve adını Redinghton Türkiye yaptı. Kurumsal olarak Arena ile bir bağları yok. Patronlar aynı sadece.
O yüzden onların sayfasında arenadan bahsedilmemiş olması normal. Arenanın sahibi Redinghton Türkiye değil , Redinghton Turkey Holding SARL adında Lüksemburgda kurulu bir şirket.
İsim benzerliği var ama ikisi aynı şirket değil. Redinghton Türkiye şirketi eski Link plus şirketi. O da aynı sektörde genelde yazılım distribütörlükleri işi yapıyor. Ama neden bu 2 şirket birleşmez onu bilmiyorum.
Emirhan Bey Üstadım değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
Benim anlamadığım belkide isyan ettiğim durum tahtadaki bana anormal gelen hareketler.2 şubat tarihinde 16 liraları görmüşken ne değiştide tekrar 13 lere geri geldik
Endeks deseniz endeks o zamanda 2000 lerdeydi.
Bilişim endeksi deseniz 1200 lerdeydi.Gene yaklaşık aynı.
Hintli redington; redıngton turkey holdıngs s.a.r.l adında bir şirket kurmuş ve bu şirket bizim arenanın %49,4 nün sahibi. Arena nın yönetimi hakim ortak olarak bu şirket de yani hintlilerde. Buraya kadar herşey normal. Normal olmayan redington türkiye arena dan ayrı olarak birçok yazılım ürün ve hizmetinin türkiye distribitörlüğünü yapıyor. Yani arena üzerinden yapabileceği işleri farklı bir şirket üzerinden yapıyor. Acaba bu distribitörük faaliyetlerini neden arena üzerinden yapmıyor??? Bu faaliyetler daha karlı olduğu için olabilir mi?