Alis ve satis rakami o gunku TCMB kuru ile TL ye cevrilecek.
Vadesinde nominal olarak geri donecek.
Syg,
Printable View
örnek : misal evimde 100 000 bin dolarým vardý 2020 ekim ayýnda bankaya eurobonda yatýrdým .%5 kuponlu yatýrdým ... o tarihte dolar kuru 5 lira idi .31 aralýkta dolar kuru oldu 8 lira .ve 2020 ekim -2020 aralýk yani vergilendirme döneminde hiç kupon getirisi elde etmedim.
vergi ödenir mi ?
Bireysel yatırımcılar için 2021 Mart Ayı döneminde, eğer varsa ve beyan sınırını da aştıysa 2020 senesi içindeki faiz gelirleri beyan edilerek vergisi hesaplanıyor. Bu tahvilleri eğer satmadıysanız, yeniden değerleme gibi bir vergisi yok.
2021 senesi içinde; alınan tüm kupon ödemeleri TL' na çevrilerek toplanıp bu seneki sınır olan 53.000 TL' yi aşıyorsa 2022 Mart ayında beyan edilecek.
Tahvilleri vadesinden önce satma durumunda ise TL cinsinden "kar" varsa istisnasız vergiye tabi olacak, takip eden sene, mart ayında hesaplanıp, ödenir. Enflasyon kaynaklı indirim yani kabaca eğer alış-satış dönemi arasında %10 üzerinde TÜFE farkı varsa, TL cinsinden alış maliyetine eklenir. Yanlışım varsa düzeltilsin.
Kýymet satýlmadýysa vergi çýkmaz. Ama elden çýkarýlýrsa (8TL*eurobondun o günkü dolar fiyatý ) - (5TL*eurobondun alýndýðý tarihteki $ fiyatý) kadar kazancýn eurobond tipine göre vergisi ödenmek durumunda.
Alým satýmda kazancýnda kupon faizindeki gibi 53.000TL'lik istina da yok. 1TL dahi kar olsa beyan edilip vergisi ödenmeli.
Bu eurobondun $ bazlý alýþ ve satýþ fiyatlarýna baðlý.
Örneðin 4 ay önce 102$ temiz fiyattan aldý kur 8TL idi, þimdi 110$'dan sattý kur 7.5TL.
(110*7.5)-(102*8)-= 825-816= 9TL kar çýkar (102.000$'lýk iþlemde 9000TL kar çýkar ve baþka gelir yoksa %15 oranýnda, baþka gelirler varsa da gelir seviyesine göre %15-%40 arasý skalada vergisi ödenir)
ÜFE enflasyonu hayli yüksek.
2006 yýlý sonrasý itfa edilen eurobondlar için yi-üfe deðerinin %10’u aþmasý durumunda maliyet endekslemesi yapabiliyorduk.
2006 yýlýndan önce çýkarýlmýþ eurobondlarda %10 þartý aranmaz. %1 artýþ dahi endekslenebilir.
Endekslenmiþ maliyet=(satýþ tarihinden 1 ay önceki endeks/alýþ tarihinden 1 ay önceki endeks)*maliyet bedeli.
Kasým 2020'de eurobondu aldýk. Mart 2021'de sattýk.
Birer ay önceki endekslere bakýyoruz:
Ekim 2020'de yi-üfe endeksi 538,56, þubat 2021'de 596,19. Artýþ %10'dan fazla.
Þu durumda endeksleme yapabiliriz.
Kasým ayý içinde 100 birim fiyattan kur 8TL iken eurobond aldýk, mart 2021 de 110 birim fiyattan kur 7,5 tl iken sattýk.
alýþ maliyetini bulmak için endeksi uygulayalým: ( 100*8)*(596,19/538,56)=885,6 TL
satýþ (110*7.5)= 825 TL
885,6-825=60,6 tl zarar.
Þu durumda dolar bazlý kardasýnýz ancak vergilendirmede TL bazlý bakacaðýmýz için vergiye tabi gelir çýkmamakta.
Yukarýdaki hesaplamalar internetten bulduðum bilgilerle derlenmiþtir, hatalar olabilir. Beyanname verirken bir mali müþavire danýþmanýz yerinde olur.
Teþekkürler yorumunuz için ama biraz kafam karýþtý.
Mesela 2018 yýlýnda 10 bin nominal aldýk, 2019 yýlýnda ayný eurobonddan 10.000 nominal daha aldýk. Toplam 20.000 oldu.
Bu yýl 5.000 nominal satacaðým bu eurobonddan . Hangisinden sattýðýmý kim nasýl bileblir ki, yada nasýl hesaplanabilir? Hatta daha da karýþtýrýrsak 2018 yýlýndaki iþlemde kar , 2019 yýlýndaki iþlemden zarar çýkýyorsa :)
Acaba ortalamaya mý bakýlýr, banka uygulamasýnda da farklý tarihlerde aldýklarýmý toplam nominal olarak gösteriyor. Mutlaka birileri benzer iþlem yapmýþtýr, bence ilginç bir durum.
bugün 2038 in kupon günü.
Sn Epicurist ve Dudu gibi üstadlar için detay bir sorun oluþtu :)
Diðer arkadaþlardan da bilen varsa elbette more than welcome..
Forumda daha önce alým-satýmdan çýkan vergiyi, primli satýn aldýðýmýz ayný (veya farklý) bir bono nun 1000 nominal farkýný, itfa tarihine kadar alýnacak kupon sayýsýna bölüp mahsuplayabiliyorduk diye okumuþtum..
Bu anlamda bir örnek vereyim;
630 kod'lu $1350 maliyetle 8 adet (8000) aldýk diyelim.
2020 Ocak baþýnda satýn alýnan kýymetin itfaya kadar 20 kupon ödemesi var.
(2020 Ocak kupon demesinden önce alýndý)
Bu durumda hesabýmýz;
1. ($1350-$1000)= $350
2. ($350*8)= $2800
3. ($2800/20 kupon ödemesi)= $140 mý mahsup edebiliyoruz yoksa yýlda iki kupon ödemesi olduðu için (2800/10=$280) mý mahsup edebiliyoruz?
Son olarak; bu mahsup edebileceðimiz miktarýn kurunu hangi tarihin kuru üzerinden yapacaðýz ?
Her zaman söylüyorum, ben üstat deðil meraklýyým. Bildiklerimin çoðunu burada konuþtuklarýmýzý araþtýrarak öðrendim.
Kupon baþýna düþen prim þeklinde düþünmek gerekir. Sizin örnekte bir vergi döneminde 2 kupon alýnmýþsa toplam 280 dolar düþülür.
Dolar mý TL'mi konusu ilginç bir konu. Bence 2 kuponlu bir dönemde ((faiz - prim) * kur1) + ((faiz - prim) * kur2) = matrah þeklinde olmalý. Aksi takdirde itfasýna 10 yýl kalan bir eurobondda alýþ tarihindeki kurdan hesaplanacak olursa her geçen yýl daha büyük bir kayýp olur.
Mehmet Bingöl'de son yazýsýnda bahsettiðiniz konuya deðinmiþ ve benimle ayný görüþte(5. madde, 2. paragraf):
"Eurobond YP cinsi menkul kýymet olduðundan konuya YP (dolar veya euro) olarak bakmak gerekir. 257 seri nolu G.V.K. genel tebliðindeki örneklerde ödeme tarihindeki TL tutardan hareket edilmiþ, ama bu örnekler TL bazlý hazine bonosu üzerinden verilmiþ. Ancak Eurobondlar YP menkul kýymet olduðundan hakkaniyet açýsýndan YP olarak ödenmiþ prim tutarýnýn da YP olarak gelecek faiz kuponlarýna paylaþtýrýlmasý uygun olur."
Bence daha da ilginç soru þu; 2 kupon aldýktan sonra bu eurobondu sattýnýz diyelim, kuponlardan düþtüðünüz prim miktarýný alýþ fiyatýndan düþmeniz gerekecek, hangi kurdan düþeceksiniz, primi düþtüðünüz kupon günündeki kurdan mý, satýþ günündeki kurdan mý? Bence tutarlýlýk açýsýndan ikincisi olmalý.
Vergi sistemimizin en büyük problemlerinden biri devreye girmezse bu þekilde olmasý gerekir. Bahsettiðim problem vatandaþýn lehine olan her konuyu törpüleme geleneðidir. Bir örnek vereyim; yukarýda Sn Turnike örnek vermiþ endeksleme ile ilgili. Satýn alýndýðý aydan bir önceki ayýn endeks deðerini alým yapýldýðý aydan bir önceki ayýn endeks deðerine bölmüþ. Mantýklý olan da bu þekil, hatta gayrimenkul deðer artýþýnda da bu þekilde endeksleme yapýlýyor. Ancak menkul kýymetlerin deðer artýþ kazancýnda maliye bunu kabul etmiyor, sadece sattýðýn ayda bir önceki deðere gideceksin diyor, alýþta ayný uygulamanýn yapýlmasýna izin vermiyor. Yasada da bu þekilde yazýyor.
Bu durumda;
Gayrimenkul deðer artýþ kazancýnda, satýlan aydan önceki ayýn endeksi / alýnan aydan önceki ayýn endeksi, þeklinde hesap yapýlýrken
Menkul kýymet deðer artýþ kazancýnda, satýlan aydan önceki ayýn endeksi / alýnan ayýn endeksi, þeklinde hesap yapýlýyor.
Bu tip karmaþýk uygulamalar, ne mükellefler için ne de vergi memurlarý için faydalý. Ama Adam Smith'in "görünmez eli" bizim mevzuatýn içinde her zaman geziniyor.
:evil: çok güldüm Görünmez El' e sayın epicurist. Bir yandan da o el orjinal haliyle bizim mevzuatta olsa "let us" diyen yerli yatırımcıya köstek yerine destek olmalıydı diye de düşünüyorum. bu yerli, kafası karışık versiyonu olmalı :)
5 mart 2038 vadeli eurobond 7.25 kupon faizi .getiri 6.25 diyor ...alis 106.30 satiþ 107.20 diyor .alinir mi .20.000 dolarlik almayi dusunuyorum .simdi 20.000 dolarlik alýrsam 107 .20 den kac adet olur 6 ayda ne kadar faiz alirim acaba.tsk
Gerçek kiþilerin vergilendirme rejimi:
https://vergiport.com/blog/gercek-ki...erm=2021-03-05
yýlda;49 kdan az getirili dukkaným var
yýlda; 49 kdan dusuk euro bond alsam misal senede 6 bin dolar getirse?
beyan etmýyor muyum? toplamda dükkan+eurobond ikisi 49 u geçiyor olsabile?
ve ayda 2500 liralýk dairen varsa sadece, daireyimi veriyosun beyan olarak?
hocam son cumleni biraz açabilirmisin ben þöyle anlýyorum.. eurobond 50k getiri oldu dolar kur artýþýndan mesela bin lira aþtik diye 50 bin lýranýn vergisinimi alýyorlar?
https://markets.businessinsider.com/...6-us900123ay60
bu eurobonddan 90 bin dolarlýk alan dolar 9 olsada lira olana kadar vergiye girmez 2021 de 2022 senesi icinde diye düþünuyorum
bu hisseyi gerektiginde peyderpey satip vergi beyanýna takýlmamak icin nerden almalý satmalý? hangi banka?
Alýnýr mý konusu sizin bileceðiniz iþ, borsa gibi fiyatý deðiþen bir araç sonuçta.
Bende var bundan 2019 nisan-ekim arasý toplamýþtým ortalama 99,37'den. Sonuncuyu dün olmak üzere 3-4 kupon aldým þimdiye kadar.
Mesela ilk aldýðýmda 3 nisan 2019'da 97,06'da almýþým, o günkü kurdan 545,2 TL eder.
Þu an satsam banka 104 dolardan alýyor, 14,5 dolar da kupon faizi aldým þimdiye kadar yani toplam 118,5 dolar olmuþ, bugünkü kurdan 891 TL eder. Halbuki 545 TL faizde dursa yaklaþýk 700 TL edecekti.
Buna göre kardayým, elbette dolar kurundaki yükselme burada etkili oldu, düþseydi zararda da olabilirdim.
Bir de dolar enflasyonu var hesaba katýlacak o da biraz azaltýr kazancý, diðer yandan kuponlar da boþ durmadý geri yatýrdým bileþik faiz hesaplamak lazým o da biraz artýrýr kazancý.
Asagidaki yaziyi "vergiport.com"dan aldim.
Son paragrafi anlayabilen var mý. Varsa Türkçesini yazabilir mi?
Kurum bünyesinde yapýlan stopaj nedir...
Mahsup etmek nedir....
"TEMETTÜ GELÝRÝ:
Tam mükellef kurumlardan elde edilen brüt kar payýnýn yarýsý (%50’si) gelir vergisinden müstesnadýr. 2020 yýlýnda elde edilen brüt kar payýnýn kalan yarýsý, 49.000,-TL’den fazla ise beyan konusu yapýlacaktýr. Beyan zorunluluðu için belirlenen haddin aþýlýp aþýlmadýðýnýn tespitinde, temettü gelirlerinin yarýsý ile birlikte (varsa) beyana tabi diðer menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarý toplamýnýn birlikte dikkate alýnacaðý tabidir.
Beyannamede elde edilen toplam brüt temettü gelirinin yarýsý beyan edilirken, temettü daðýtan kurum bünyesinde yapýlan stopajýn tamamý mahsup edilecektir. Mahsup edilecek stopaj tutarýnýn yarýsýnýn istisna edilen tutara isabet etmesinin önemi bulunmamaktadýr"
SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eskiden ne güzelmiþ...10 cuval buðday üretirsen 2 çuvalýný devlete veriyorsun olup bitiyormuþ...þimdi bu kanunlarla uðraþ dur iþin yoksa !!!!
dolar enflasyonu bence azaltmaz ..aksine bu eurobondlar dolar enflasyonuna karsi korumuyor mu ? 4-5 faiz orani var.(en düþüðū bile) esasen su an bankada yatan dolarlara negatif faiz var0.80 , 1 , 1.2 arasý oranlar var netleri daha dusuge geliyor...adam diyor evde tutuyorum e misalen evde tutulsa tutulsa 3 bin usd tut.zor zaman parasi diye .en nihayetinde insan neden birikim yapiyor.ihtiyat saiki ile.zor zamanda yahut geliri yetmedigi zaman takviye olsun...dolar tutan tl ciye laf atiyor. neymis eriyor.napsin adam 200 bin lirasi varken aylik aldigi 2.5- 3 bin lira derdine derman oluyor..200 yuzu dolara cevirse 30 bin dolar ..alacagi dolar faizi 30 dolar ne.isine yarayacak...neyse efendim bu eurobonddan gelen faizlerde baya cazip gibi...
120.000TL temettü hesabýnýza yatmýþtý, ama aslýnda brüt temettü 141.176 TL idi (120.000/0.85). Temettüyü daðýtan kurum 21.176 TL stopaj kesip adýnýza maliyeye ödedi.
Baþka hesaba katýlmasý gereken geliriniz yoksa temettü gelirinin yarýsý istisna olduðu için ve istisna kýsým beyan sýnýrý hesabýnda kullanýlmadýðý için brüt temettünün yarýsýný yani 70.588TL'yi(141.176/2) beyan sýnýrý ile kýyasladýnýz. 70.588 TL > 49K olduðuna göre beyanname vereceksiniz. Verginiz 14.529 TL çýkar. Ama sizin adýnýza stopaj ödenmiþti, sizin temettünüzden kesildiðine göre maliyeye ödeyeceðiniz vergiden mahsup edebilirsiniz.
14.529 - 21.176 = - 6.647 TL alacaklý çýktýnýz iade talep edebilir ya da gelecek yýllardaki çýkacak vergilere mahsup edilmesini isteyebilirsiniz.
Çok tesekkurler Sn. Epicurist.
Harika anlatmýþsýnýz.
Keþke kanunlar da böyle açýk ve örnekli olsa.
Para kazanmak bir dert vergisini vermek 5 defa daha dert.
En iyisi altin alip bahçeye gömmek...köpekler bulmazsa rahat ederiz !!!
errou bond almaya karar verdik US900123BB58 %7.25oran veriyor 80 bin dolarlýk alabiliyorum vergiye girmýyor, bu sene 53bin zaten girmýyor seneye 58 bin olsa limitör. dolarda 10 tl olsa gene girmiyor. hesabýma göre ki 10 lira olurmu bilmam en az 3 sene girmem vergiye diye düþündüm.
hangi bankadan almalý? fark eder mi? saklama garantisi fiyat makas orani alým satim kolaylýgý vs açýsýndan
bir sorumda dolar þüan 8.5dan 7.5 a geldiginde eurobond alirsam yarýn satacak olsak 10 lirada vergisi çok çok yuksek çýkacak? dolar artýþ zirvesindeyken eurobond almak dahamý mantýklý hani birden 9 olsa o gun almak mi?
mesela kupon ödemesine 10 15 gun kalmiþ eurobond alýyoruz kirli fiyatiyla 10 gun içind ekuponu öduyor kendý paramýz vergiye giriyor? bence 5-6 ayý olan eurobondlarý almak mantýklý
Nakden Ýade
Nakden iade taleplerinin Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý internet vergi dairesi üzerinden elektronik ortamda yapýlmasý gerekir.
Tevkif yoluyla kesilen vergilere iliþkin nakden iade edilecek tutarýn 10.000 TL’yi geçmemesi halinde iade talebi, belge ve bilgiler dilekçeye eklenmesi koþuluyla inceleme raporu ve teminat aranmaksýzýn yerine getirilir.
Nakden yapýlacak iade taleplerinin 10.000 TL’yi aþmasý halinde, 10.000 TL’yi aþan tutarýn 100.000 TL’ye kadar olan kýsmý mükellefle süresinde tam tasdik sözleþmesi düzenlemiþ YMM tarafýndan düzenlenecek tam tasdik raporu uyarýnca veya vergi inceleme raporuna göre iade edilir. Teminat gösterilmesi halinde inceleme sonucu beklenmeksizin iade yapýlýr. Mükellefe iadesi gereken tutarýn yeminli mali müþavir tasdik raporuna göre iade edilen tutardan daha az olduðunun veya iade edilmesi gereken bir tutar bulunmadýðýnýn belirlenmesi halinde ortaya çýkan vergi ziyaý, gecikme faizi ve buna baðlý cezalardan mükellef ile birlikte yeminli mali müþavir de müþtereken ve müteselsilen sorumlu olacaktýr.
Ýade talebinin 100.000 TL’yi aþan kýsmýnýn iadesi her halükarda vergi inceleme raporu sonucuna göre yerine getirilir.
Bu uygulama gecen sene gelmis..
Kardesim 12K iadenin sadece 10K sini almaya razi oldu beyannameyi mali musavir araciligi ile vermedigi icin.
Bu sene gidip mali musavire opulecek mecburen cikacak iadenin tamamini rahatca nakten talep edebilip alabilmek icin.
Iade cikmasini bekleyenlere onemle duyurulur.
Syg,
Geçen sene aldýðým temettülerde; vergi muafiyeti olan þirket temettüsü (%0 stpj), %15 stpj'a tabi þirket temettüsünü aþtýðýndan dolayý bana vergi çýkýyor.
Aslýnda memnunum..
Hem , geçen sene temettü stpjý kesilmemiþti (1 yýl o parayý kullandým), hem de ; az bile olsa birþeyler vermek lazým!
Stpj iade prosedürü ile uðraþmamak cabasý.