Evet, öyle.....
Printable View
Muhalefet adam gibi bir tek adayda birleşemediği sürece reis kıtır kıtır keser bunları ..
İlk olmazsa 2. turda kesin..
Muhalefet kendi ayağına sıkıyor yine..
Valla ben akşenere vereceğim.2.turda akşenerle RTE yarışacak gibi geliyor.Ama hakçası RTE kazanmalı.Çünkü 15 yıllık hesap ödenecek.Sofrayı kuran kaldırsın di mi hakçası o :)))))))))))))Bu ekonominin iyisi ile kötüsü ile yaratıcısı bu iktidar.Dünya krizi olursa ekonomi yönetiminde bu ekonomiyi yaratanlar olmalı.
Onu bunu bilmem de yüksek ihtimalle 2019 da bir seçim daha yaparız biz... Gidici olduklarını anladılar kriz beklentisi zaten had safhada. Gider ayak millete kıyak yapıyorlar ki kriz gelenin elinde patlasın ve biz gidince bakın ne oldu diye propaganda yapabilsinler.
Benim gönlümde yatan aslanlardan biri şu; reis başkan seçilsin. Gözleri açık gidecek yoksa. Ama muhalefetin de anayasayi referandumsuz değiştirecek çoğunluğu olsun....
Sonra adam gibi bi parlementer sistem getirip cb liği de eskisinden daha sembolik hale getirsinler... [emoji23]🤣[emoji23]🤣
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Muhalefetin ilk turdan önce tek adayda birleşmesi üst akıl, şer ittifakı, biz ve onlar gibi söylemlere çokça malzeme olur ve alıcısı da bulunur.
Muhalefet ilk turs en sağdan en sola mümkün olduğunca çok adayın girmesine çalışmalı.
Ittifakı hic dile getirmese bile 2. turda doğal ittifak olur zaten.
SM-A710F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hadi elinde olan dolarını sakladı.
Altını olan gömdü.
İyi de dolar sabitlenirse ne olur? Bunu biri açıklayabilir mi?
Ben daha önce dalgalı kur rejimine geçişi acı bir şekilde yaşamıştım.
Ama dövize çapa atılırsa ne olacağını bilemiyorum.
Yoksa tersi yaşanacak ve biz zenginleşecek miyiz?
Çapaya ne olacak? Bankalar bu çapa ile ne yapacak?
Açıklayabilecek olan var mı?
En ufak bilgi kârdır.
Saygılar...
Sabit kur olayına geçmesi için Merkez bankasında yuklu mıktarda döviz olması lazım. Olmadıgı secenegi üzerinden hareket eder isek bankadaki dolarını cekmeye gittigin zaman normal piyasada 6 olması gerekirken 4 den bozarak sana verecek . buyuk ihtimal dövizi asla bankadan dolara olarak cekemiyeceksin. Bir nevi merkez bankası dolarına çökecek. Merkez bankası para basacak sana tl verecek.
Korkmayın böyle birşey yapıldığında enflasyonun bir ay içerisinde %500leri geçeceğini şu an ülkeyi yönetenler bile kestirebilir. Dolar karaborsada bir haftada net 10tl olur. Tcmb elinde dolar kalmaz, ordan 4'e al karaborsada 10 liraya okut.
Aşağı yukarı 400 milyar dolarlık yıllık dış ticaret hacmi olan bir ülke ekonomik verileri kötüyken böyle bir adım attığında kendini ipe çektiğini bilir. İşin kısacası venezüela falan yanımızda sönük kalır. Enerjiden gıdaya her alanda dışa bağımlıyız kimsenin o hareketi yapmaya maçası yemez. Ha yapılırsa ilk günden para düşünmeden kaçın zira maksimum 4.günün sabahı iç savaş çıkar.
Döviz'i sabitlesen en son 2011-2012 gibi sabitleyebilirdin, yine bir bedeli olurdu ama o zamanlar belki uyum sağlanırdı.
hah bide hem ihbarcı hem
https://i.resimyukle.xyz/SOdfyO.gifhttps://i.resimyukle.xyz/SOdfyO.gifhttps://i.resimyukle.xyz/SOdfyO.gif
emeklimiz oldu
2.000 TTL için yakacak memleketi
makarn kömürcüler bunun yanında vicdanlı kalırdı
:kahkah::kahkah::kahkah:
Usd/try 4,0627 +0,0003 +0,01%
gau/try 171,403 -0,377 -0,22%
usd/zar 12,4672 -0,0002 -0,00%
eur/try 4,9072 +0,0006 +0,01%
eur/usd 1,2075 +0,0004 +0,03%
gbp/try 5,5922 +0,0010 +0,02%
Ülkenin %90 hammaddesi dolar ile alınırken siz doları sabitlerseniz tl nin değeri aynı gün yerle bir olur ve dolar zıplar. Bu da o ay bitmeden binlerce firmanın batmasına ve enflasyonun 10 katına çıkmasına sebp olur. Ben her ay 30 bin dolar ödememi yurt dışında ki firmaya şu an 120 bin tl olarak öderken bizimkiler doları sabitleyince al sana 100 bin lira mı diyicem yoksa o adam uluslararası piyasa kurundan hesaplayıp 300 bin tl olarak mı tahsil eder.. böyle birşeye kalkışırlarsa ekonomi çöker
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bakıyorum ekonomistler devamlı yatıştırma halindeler, aşağıdaki yazdıklarımın hepsini farklı farklı ekonomist -yorumcular söylemiştir:
*Borsa -%3,5 olduğu sıralarda efendim Mehmet Şimşek'le ilgili eskiden söz edilen istifa gelişmelerinin olduğu(seçime 2 ay kala buna hangi hükümet izin verir?),
*yok efendim düşüşün robot emirlerle olduğu, birbirini tetiklediği
* yok efendim profesyonel açığa satışçıların bu işi yaptığı,
*yok efendim tatil dolayısıyla piyasanın sığ olduğu bu yüzden hacimsiz düşüş olduğu(gün sonu xu100 de 6,2milyarTL işlem oldu ve zaten hep bu civarlarda gezinen bir işlem hacmi var ki önceki sert düşüşlerde bundan daha az işlem hacimlerine de rastladık, sonrasında biraz yukarı çıktı oradan geri düştü vs.)
*yok efendim ay sonu poz kapatmalar vs. (ya sabır, saçmalamanın daniskası artık)
Bunları söyleyen ekonomistlerin hepsi ağız birliği etmişcesine erken seçim açıklandığında aynen şunları söylemişlerdi:
"seçime 66 gün var, bu kısa sürede seçim ekonomisi yani bol bol harcama, teşvik, af, hibe vs. açıklamayacaklar, eskiden seçimler öncesi bunlar yapılır ve seçim sonrasına acı bir ekonomi reçetesi kalırdı. Şimdi acı reçete kalmayacağı için borsa arttı dolar düştü... vs."
Dünkü düşüş için hiç dile getirilmeyen ama en tutarlı yorum seçim ekonomisi sebebi ile olabilirdi, ama dile getiren çıkmadı. Bugün yarın derler artık.
Seçim ekonomisi bir nebze etkili Ama gerçekler şunlar:
Bankanın biri 4,35 milyar TL bedelli sermaye artırma yoluna gitti, ülker, doğuş vs. gibi büyük şirketler kredi yapılandırmasına gitti,
Türk bankalarından milyarlarca TL'ye denk gelen döviz cinsli kredi kullanan telekom kredi borcunu ödeyemiyor,
bankalardan birine yada birkaçına ABD tarafından külliyatlı ceza kesilmesi bekleniyor,
bankanın birinin bilançosu iyi geliyor ancak dip notlarda 3 ay'dan daha fazla ödeme yapılmamış kredi yani izlenen krediler konumunda 6 ayda %111 lik artış meydana geliyor, 18,3 milyar TL'ye ulaşıyor, yapılandırılan 4milyarTL ve batık 3,1 milyar TL'lik kredi de eklenirse, kullandırılan 222 milyar liralık kredilerin 25,5 milyar lirası riskli kredi durumunda.
inşaat şirketleri bir bir batıyor, 53 yıllık İnanlar inşaat sattığı milyonluk dairelerin parasını almış ama tapusunu sahiplerine vermemiş, sonra iflas ettim demiş. Bankalar tapusu devredilmeyen konutlara ipotek vs. gibi işlemlerle alacaklarına karşılık olarak tedbir koymuş, Milletin parası buhar olmuş. Parası alınıp tapu verilmemiş yüzbinlerce konutun bu risklere maruz kalabileceği iddia ediliyor.
Ortalama gayrimenkul fiyatlarında gerileme yaşanıyor. Satışlar düşüyor. Lokomotif sektör inşaatta işler sekteye uğruyor.
14 ayda %70 primlenen borsada karını cebine koymak isteyen yabancı 2 ayda yıllardır görmediğimiz 900 küsur milyon dolarlık hissesini sattı ve bunu ustaca yaparak borsa'da sadece yüzde 8,5 düşüşle başardı. Dün ve geçen hafta buna 200milyon dolar daha eklemiş gibi duruyorlar.
Nede olsa borsadan çıktıklarında dolar alıp bekleyişe geçmezlerse net yüzde 13-15 civarı faizi elde etmekteler. TCMB 13,5 faizi koymuş, doları çok ciddi baskılıyor. Kafaları rahat.
Dolar-borsa-faiz üçgeninde at koşturabiliyorlar. Kendi memleketlerinde olsa 3-4 milyar dolarla hiç bir şey yapamazlar. Ama burada piyasaların kralı durumundalar.
4,0880 +0,0256 +0,63%
sabit kur çıpası neredeyse imkansız. bunu deneyenlerin petrol ve doğalgazı var, senin neyin var? imalat ithalatla yapılıyor. çok yormayın kafayı. dolar çok yukselebilir diye bunu sabitlemeye kalkmak en büyük gerizekalılık olur. dolar normalde %30 artacaksa %150 artar. ne olur %2-3 daha fazi artışı yapılır, dolat düşer. durum bu kadar basit. 2018de %20 faizler konuşulabilir. ya da moratoryum ilan edilir.
bence faiz artışıyla rayına girecek olay.
Globalde yükselen enflasyon, düşük büyüme(nispi ölçülerde ama)..stagflasyon provası şimdilik..:cool:
Ehhh böyle bir ortamda faizlerde yükseliyorsa..ki bizim MB'sıda mecbur kaldı geçen hafta..
Diğer sorunları saymıyorum, genel havalardan bahsediyorum sadece..
Ehh böyle bir ortamda ''pain trade'' başlar zaten..Gecikmiş bir başlangıç ama iyi direniyorlar hani..:)
4,097 , EUR/USD=1.2031
Başkanım bu borsacılar nerede yazıyorlar yada yazabiliyorlar mı hala?..varayım bir hal hatır sorayım dedimde..:)
Hele güvercinciyi hiç görmüyorum bu sıra..:)
Oala borsada degil artik viop ta dolarda
US bonolar ve libor destek atmıyor şimdilik..zaten bende ayvayı yedik, mahvolacağız demiyorum ama dolar güçlenirse/güçlenecekse bunun adı globalde pek çok kesim için ''pain trade'' olur..çok kan akar..:(
Euro, Yen tarafı rahat(fonlama) ve uzun sürede rahat olacak gibi..FED'in bile QT işini ağırdan aldığı bir ortamda, yarının ne getireceği belli olmayabilir.. yoksa sevgili Human'ın dediği gibi acısı kat ve kat çıkar/çıkardı..:(
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 13 milyar 549 milyon dolara yükseldi.
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/i...-oldu-40822367
İthalat tutarları gene sonra verilir tabi...:)
Bir de:
Neden Türk İhracatçılar Meclisi var da Türk İthalatçılar Meclisi yok?
Merak ettim...:)
Neden acısı çıkardı; aşağıda resmi var;
https://i.hizliresim.com/5D5bzA.png
Nicelik bu ülkede daha itibarlı olduğuna göre, İhracattan daha büyük olan İthalatın daha büyük bir meclisi olması gerekmez mi?
Yoksa bu ülkede, ihracat bir şekilde ithalattan daha muteber bir konu mu kabul ediliyor?
Daha bir gün geçmeden koştura koştura İhracat rakamları müjdelenirken, neden ithalata öksüz çocuk muamelesi yapılmakta? :)
5-10 kasa eder herhaldes
Bencede dolar yapsınlar kredi kartına yatırmayacaklarsa
Pimco: Kurda soğuk savaş, dolarda yükseliş getirebilir
Dünyanın en büyük tanvil fonlarından biri olan Pimco, küresel merkez bankaları arasında
bir soğuk savaşın dolarda yükseliş getirebileceğini düşünüyor.
Kuruluşun küresel ekonomi danışmanı Joachim Fels, Trump yönetiminin korumacı politikalarının
şimdilerde Asya ve Avrupa para politikası yapıcılarından karşılık
tedbirleri görme ile yüz yüze olduğunu kaydetti.
Fels, Avrupa va Asya tarafından gelen para politikası yanıtını "soğuk" bir karşılık
olarak tanımlarken, yönteminin FED sıkılaştırma adımları atarken "daha güvercin"
bir tutum takınmak olduğunu belirtti.
Fels tarafından hazırlanan raporda, "ABD dışı merkez bankaları karşı adımlar atmaya
başladılar. Eğer devam ederse bu durum dolarda yılın kalan kısmında ralliyi
getirebilir" vurgusu yaptı.
Habere temel oluşturan kaynak:
https://www.bloomberg.com/news/artic...lar-risk-pimco
Dolayısıyla artık bir kenara bırakmalı şu “İhracatımız rekor kırıyor” diye avunmayı. Arada ithalata da bakmalı.
İşte son veriler... TÜİK dün açıkladı ve ithalat ihracattan daha hızlı artmaya devam ediyor. Kaldı ki ihracat ve ithalat aynı oranda artsa bile ithalat mutlak değer olarak daha büyük olduğu için makas açılıyor, dış ticaret açığı büyüyor.
Yılın ilk çeyreğinde 41.2 milyar dolar olan ihracat geçen yıla göre yaklaşık yüzde 9, 61.9 milyar dolar olan ithalat ise yaklaşık yüzde 23 artış gösterdi. Dış ticaret açığındaki artış ise tam yüzde 64 oldu.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/di...k-degil/413764
Bir çeyrekte 20,7 milyar dolar dış ticaret açığı...
Çarp dörtle...
80 milyar dolar eder...
Yazın turizm canlanır...
Hadi 20 milyarını o alsın götürsün...
Gene 60 milyara dolar kalır...
Birike birike gidiyor...
Can mı dayanır?
Dövizdeki son artışlar biraz daha törpüler mi bilmiyorum ama sırf bu açık meselesi bile doların artması için yeterli bir neden..hele birde bu açığın çoğunu portföy yatırımları ile karşıladığımıza göre..:(
Dışarısı kesilirse, bizde kesiliriz..:(