Nereyi okuyodun.?
yazdýk "3 gün istanbuldayým, iþlerim var yokum" diye.??
demek okumayýp, okuyo numarasýna yatýyodun. Otur 2.
:rtfm:
Printable View
Yaw ben "urun" diye baðýrdým da, kimse skiine takmýyor. Bidaha ki sefere "maaþ verecem olm size emde 3 katmer" dicem. Yemezse, "size karý alacam emde 15lik 72 dene" dicem... iþte iþid ne diyorda o kadar öküzü kaðnýya koþabiliyorsa, aynen taktii kapacam.
Bu konularda ilim sahibi direk fetö ile istiþare edecemde adam kafadan sakat. Bense mükemmelim.
Halledicem. :wu:
Eveeet, maallenin bebelerini azarladýktan sonra gelelim BIST e.
Naapmýþ ben yokken.
Simetrik üçgen duruyormu.?
Sýkýþmýþ ama duruyor. Mükemmel deðil ama idare edicez. damat bu kadar becerebiliyor.
USD naapmýþ, bakýyoruz 5.40 ýnda altýna inmiþ.
Demekki, simetrik üçgen yukarý kýracak. Zaten baþtan beri yukarý beklediðimi belirtmiþ ve eklemiþtim, ama kýrýnca yukarý yada aþaðý doðru ralli beklemeyin. Ülkemizin Ekonomik durumu müsait deðil.
Þimdi herkes yukarý krýcak diye pozisyon alýrsa nooolur. Büyükler rahatsýz olur ve aþaðýda bikaç silkeleme daha yapabilirler. pozlar bozulursa yukarý dönebilirler, yoksa bu kötü durumda size yada bana niye para kazandýrsýnlar.?
Neyse biraz abartý analiz yapýyorum.
Þööle geri yaslanýnca. Bence büyükler, 90bin ve altýnda az biraz alýyorlardýr. 100 bine yaklaþýncada alddýklarýný veriyorlardýr. Arada ki hareketleri onlar yapmýyordur.
Neyse bunun önemi yok. Arada kaç çizgi aþaðý, kaç çizgi nereden yukarý önemli deðil çünki kýsa vadeci deðilim. Önemli olan hangi trendin içinde olduðumuz yada içine gireceðimiz.
Dediðimim gibi yukarý.
Tekrar dediðim gibi, büyükler bu iþi sevabýna yapmýyor. Kar etmeyeceklerini düþünürlerse, size kazandýrmak için yukarý yada aþaðý gitmezler.
Ana trendi belirler.
Zamanlamayýda, (tutar hacim olarak) çoðunluðun aldýðý pozisyon uygun hale gelince baþlatýrlar.
Çoðunluk kendilerine ters iþlem yapmalý. Tabi her zaman istisnalar mevcut ve hergün yeni hesaplar yapýlýr.
Burasý BIST yani kumarhane.
Kumarbazlarýn geliþtirdikleri yeteneklere göre, kasa her zaman yeni önlemler alýr. Kasa, kendi kurallarýný koyarak hep kazanýr. Kazanýyorsanýz, oda kasa nýn koyduðu kurallar içindedir.
USD ye gelirsem, çok yavaþ indiði için, iþ kurbaa haþlamaya döndü.
USD de short oynayanlar lütfen kusuruma bakmasýn. Yaþlýlýðýma verin, dalga geçtiðimi düþünmeyin. 87 den beri ekonomi takibi, 88 den beri bilgisayar, 90 dan beridirde borsa takibim var. (Gerçekte bu yýl çokluðunun fazla deðeri yok. Öyle olsaydý, borsaya papaðan koyar 60 sene sonra banka yatýrým bölümüne müdür yapardýk. Aslolan süper olmak. Oda bi tek bende var. :p )
Bir olay yavaþ gerçekleþiyorsa, o olayýn içindekiler durumu fark etmez.
Mesela;
1- hava her gün daha fazla kirleniyor. Ama her sabah uyandýðýnýzda, ilave kirliliðin içinde uyandýðýnýz için fark edemezsiniz. taki organlardan biri imdat diyene kadar.
2- Her ay daha çok kimyasal, GDO lu gýda alýrsýnýz. Ama fark edemezsiniz geldiðiniz saðlýksýz durumun. Azalan maaþýnýza göre sürekli ayarlama yapmýþsýnýzdýr. Temizlik, tarým kimyasallarý ve gýda katkýlarý sebebi ile, çocuklarýnýz hastalýða daha açýk doðarlar. Ama çocuk yeni duruma doðduðu için, gerçeði bilmez. Sürekli hastalýklý durumunu normal sanýr, doðanýn gerçeði sanýr. Siz söylersiniz "benim annem, ben þöyle saðlýklýydýk, her gün yarým bardak tereyaðý yer, bir bardak zeytinyaðý içer..." ... çocuk anlamaz... senin gerçeðinle çocuðunki farklýdýr.
3- Sen telefonsuz, TV siz dünyada, gaz lambasý, odun sobasý ile doðmuþsundur. Cep teller 1 gün çalýþmasa sorun etmezsin. Ama cep tel elinde dünyaya gelen yeni yetme bebe, 1 gün telefonlar kesilse, mars da gözlerini açtýðýný düþünür. Yeni bir dünya keþfetmiþ gibi heyecenlanýr.
Her neyse... konuyuda unuttum.
Ha!
USD çok yavaþ düþüyor, kurbaa haþlamaya benzedi.
Yavaþ geliþen olaylarda, olayýn içindeki kiþi durumu fark edemez.
mesela benim annemle babam ilk okul öðretmeniydiler, büyük þehirde zengin hayatý yaþarlardý - mýþ. Pek göremedim. Yüzde oncu özal ailesi ile her þey deðiþti, bana biþey kalmadý.
Þimdi ana baba ilk okul öðretmeni olsun, sadece maaþ alsýnlar, býrak zengin hayatýný, büyük þehirde orta sýnýf hayat yaþayamazlar. Ýyi bir ev satýn al, yinede bolca para artýr, çocuklarýn hepsi üniversiteye filan... Yap þimdi 2 ilkokul öðretmeni maaþý ile.
Ankara dikmende ev alacaksýn, 400 bin. Alana kadar 2bin kira vereceksin ve 6 çocuðun okul masraflarý filan...
Ama þimdiki genç ilk okul öðretmenleri ek gelirleri yoksa, durumlarýna þükrediyorlar. Bilmiyorlar eskiyi... 20 yýl sonra çok daha kötü olacak o zamanki ilk okul öðretmenleri, þimdiki durum, o zamana göre süper olacak.
Buna kurbaa haþlama deniyor.
Fransýzlar canlý kurbaa yemeði yapacaklarý zaman. Hemen kaynar tencereye canlu kurbaalarý atmazlar. caný yanan kurbaa tencereden atlar. Çok zor laþýr yemek iþi. Ama kurbaayý ýlýk tencereye koy, altýný kýsýk ateþe getir. Su ýsýndýkça içindeki kurbaalar mayýþýr, gevþerler. Canlarý yanmaya baþyadýðýnda artýk iþ iþten geçmiþtir, bitkin haldedirler ve tencereden çýkamazlar. Haþlanýr ölürler.
Her neyse...
Bu arada borsa dýþý kýsa bi konuya deyineyim.
Ýstanbulda 2 gündüz, oradaki iþlerimi halleden avukatla beraberdim. Kendisi uzun yýllardýr siyasetin içinde. Bazý partilerde tepeye yakýn kiþilerle bi partide en tepe kiþiyle görüþebiliyor.
Benim bilgim, dolaylý verileri analiz ederek gerçeðe ulaþma çabasý. Bu þekilde yalancýlarýn ve yönlendirme bilgilerin uþaðý olmazsýnýz. Kimse sizi kandýramaz.
Avukatýn bilgisi ise üst seviyelerden aldýðý bilgiler.
Siyasi açýdan benim gözlemlerin sonucu ürettiðim tezlerimi doðruladý. Ýnanýlmazdý.
Siyaset ve içindekilerin, aynen benim yazdýðým gibi, gerçek hayatta baþarýya ulaþmamýþ, beþ para etmez, kestirmeden, ün, kariyer ve paraya ulaþmaya çalýþan tipler olduðu, avukat da onaylandý. "O zaman avukat ne" demeyin, onun durumu çok baþka, girmeyeyim detaya.
Bu kiþileri abd alýp kullanýyor. Hepside abd nin uþaðý. Bizzat gözleri ile görmüþ, geliþmelere þahit olmuþ.
ne yazdýysam, hepsi özde doðru. Hiç yanýlmamýþým. Sadece dolaylý verileri kullanmýþtým.
Dediðim gibi. Lafa bakarsanýz, kolay kanar, sürünün parçasý olursunuz.
Kurbaa haþlama yazýsýnda USD yönü örneði yazarken hata yapmýþým. üç gün nerdeyse hiç uyuma, 2 gün istanbulun avrupa yakasýný yaðmur ve soðuk altýnda, bir o yana, bir bu yana arþýnla. Hýrsýz karþý yönetici-avukatla rekabete gir.
Bugün hiç yazmasam iyiydi.
Kimbilir yukarda daha ne hatalar yapmýþýmdýr. :oleyo:
Abi öldürcen sen beni ama "GÜLMEKTEN"[emoji28]
SM-C7000 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yemiþin zýlgýtý hadi bakem ,[emoji28]
Mükemmel olmasan burda iþim ne ,[emoji6]
Adam kafadan sakat tespitinde ,[emoji457] Tam 12
Hayatýnda gördüðüm en güzel sohbet ve yorumlar hepinize teþekkürler....
SM-A710F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Ege Cansen hocamý eleþtiren yazým iþe yaramýþ gibi görünüyor.
Dünki yazýsýný okudum, ilk defa çözüm olarak "çalýþanlarýn maaþýný artýrmamak lazým." dememiþ. Benim de önerdiðim gibi, kötü firmayý kurtarma, býrak batsýn, yerine iyisi gelsin. Kötüyü kurtarýrsan, ömür boyu tüm kötüleri sýrtýnda taþýrsýn. Sen çalýþýrsýn onlar yer.
Hali ile dovizde düþmeyecek ama bu sayede, ithal edilen ürünlerin bir kýsmý mecburen içeride üretilecek. Ýlk gelen fabrikalarýda tek tek yazmýþtým. Biride bizim oyak renonun açtýðý, pistonlu motorlar için enjektör fabrikasý. Bursada bu yýl açýldý. 50 yýl geçti, motorun ana parçalarýndan birini Bursa da kurmaya lütuf etti. 10 sene içinde avrupada pistonlu motor kalmayacak, hepsi elektrikli motor üretecek. Bizimkiler fransa nýn eski teknolojisini þimdi Türkiyeye taþýdýlar.
Kötüde olsa, ithalden iyidir. Aslolan elektrikli motor fabrikasý kurmalarýdýr. Onuda 50 yýl sonra kurarlar herhalde. Bunlarý kurtarmayacaksýn tersin kýracaksýn kafalarýný.
Netçede Ege hocam, kurtarma, döviz yüksek kalýr sýkýntý çekeriz ama ithalat düþer ihracat artar demiþ.
Ege Hocam, ölmeye yakýn hidayete erdi. Hiç yoktan iyidir.
Bide 5 yýl fakir mahallesinde asgari ücretle yaþamaya kalkarsa þaþýrmam.
Öyle bi niyetin varsa ben göstereyim fakir mahallesini Ege hocam. Þimdi sen gider zengin semti Ataköy sahile karavan kurar, fakir hayatý yaþýyorum dersin.
Varsa niyetin, bi meyil at yeter. Üþenmem hallederim. Yanlýz sizin haným sizi boþar, ondan eminim. Kadýnlar bu tür fakir iþlere gelmez.
Gelenide adam yerine koymaz.
[QUOTE=human01;2858349]Yok yaw sen cepten de yazarsýn ..duramazsin diyordum.
.[emoji16]
Valla bugün yazdýklarýmý kaale almayýn. Çok hata olabilir. Þimdiden 2 hata çýktý bile. :28: :thumbdown:
3 günlük, yaðmur ve soðuk hava altýnda uykusuz geçen Ýstanbul maceramdan sonra, 2 gün uyudum ve sanýrým kendime geldim.
Artýk dünyanýzý karartmaya devam edebilirim. :p
Ben yokkene, BIST de senaryoyu yeniden yazmayý gerektirecek, çok önemli gibi görünen bi olay olmuþ sanki.
trump, fetullahý abd den kovalayacak gibi.?
Hemen interneti kurcalayýp iþin ciddiyetini öðrenmeye çalýþayým. Önce VOB tarafýna bi bakayým, ordakiler iyi yakalýyor haberleri, beleþe konalým.
:wu:
Maç seyretmem ama milli maç olduundan dün gece arada zap yapýp bi kaç salise seyrettim. Yýlda bi kaç milyon avro alan 20 lik gençlerin, paranýn hakkýný vermemelerine sinir olduumdan, bi dahada bakmadým. Yenilmiþler.
Gençken seyrederdim, tabi gençken hem beyin tam oturmuyor, hemde dünyada nelerin döndüðünü anlamýyorsun. Yanlýþ akýmlara kapýlýp, sürü halinde mööö diye diye ordan oraya koþup birilerine saldýrabiliyorsun. Sürü sahipleri tarafýndan kullanýlýyorsun.
40 yaþýný geçipte, geçim derdin azalmýþsa, birazda nefes alabilir hale gelmiþsen, kafayý kaldýrýp dünyaya bakýyorsun. O zaman sýðýr olduunu anlýyorsun.
Tabi insanlarýn %80 i, ölene kadar sýðýr olduklarýný anlamýyorlar. Sadece %20 si kadarý, oda yaþ kýrký, elliyi geçtikten sonra belki anlayabiliyorlar.
Ben sýðýr olduðumu anlayanlardaným. Tabi bu tür konular göreceli ve gri renktedir. Neyin doðru olduðunu tam bilemezsin. O sebeple bu konuda yazdýklarým sadece dertleþme babýnda ele alýnsa iyi olur, yoksa bozuþuruz.
VOB tarafta pek bi bilgi yoktu, bi kaç örümcek kafalýnýn yazýsýný görünce sinirlerim bozuldu kaçtým.
Kerem Alkimin algoritma ve yapay zeka konusunda hisse borsalarý ile ilgili yazýsý ilgimi çekti. Yapay zeka konusunda derinlemesine bilgim var. 3 tane kitap var bende yapay zeka algoritmalarý ile ilgili. Son 1 yýlda aldým. Geçmiþtende tecrübem var. Kitaplarýn kapaðýný açmadým daha ancak, kerem alkim, yapay zekalara fazla deðer yüklemiþ gibi geldi. O kadar deðil.
Yinede kitaplarý okursam görüþüm deðiþebilir. :he:
Yapay zekalar, kendisini yazan kadar zekidir, daha fazla deðil.
Fark þurada. Bir insan, 1milyar cümle bilgi aklýnda tutabiliyorsa, yapay zekada bilgi tutma sýnýrý yok. Tek fark budur, ancak bu farkla insana çok büyük fark atar. Her þeyi deðiþtirir.
Þöyle düþünün.
Ýlk kaliteli yapay zeka ile tanýþmam IBM firmasýnýn Deep Blue sistemi(yazýlýmý) ile olmuþtu.
Dünyanýn en iyi satranç çýsýný, yanlýþ hatýrlamýyorsam, ya yenmiþ, yada berabere kalmýþtý. Tabi günler süren maçlar sonunda.?
Yapay Zekanýn Nasýl oynadýðýný o zaman anlamamýþtým, ama þimdi biliyorum.
Þöyle yapmýþlar.
Deep Blue hafýzasýna geçmiþ tüm maçlarý ve hamleleri yüklemiþler. Milyonlarca hamle, yüzbinlerce maç.
Deep Blue nasýl oynamýþ.?
Sýra her kendine geldiðinde, mevcut duruma uygun geçmiþ maçlarý taramýþ, bulunca o maçý kazanan oyuna uygun hamleyi seçip yapmýþ.???
Yani ortada sadece ezber var. Akýl yok.
Hafýza var, mantýk yok.
Sýnýrsýz hafýza.
Deep Blue nun hafýzasýnda yüzbinlerce maç ve milyonlarca hamle kayýtlý olmasa, daha az kayýtlý olsa, ustalarla tüm maçlarý kaybederdi. Hafýzda ne kadar çok maç ve hamle varsa, kazanma þansý o kadar artýyor.
Yapay zeka sýfýrdan biþey üretmez, üretemez.
Ama sýfýrdan biþey üretmesi gereken haller ile karþýlaþmazmý.?
Karþýlaþýr. O zaman elindeki doðru gibi görünen davranýþ þekillerine bakar ve aralarýnda yazý tura atar, doðru hamleyi bulma þansý %50 dir.
Þaþýracaðýnýz bir bilgiyi vereyim. Ýnsanlarýn %80 ninin beynide ayný böyle çalýþýr.
Ýlk defa karþýlaþtýklarý bir olayda yazý tura atarlar ve inanamayacaksýnýz ama %100 oranýnda hatalý seçeneði seçerler.
Yapay zeka ile insanlarýn %80 i arasýndaki fark budur.
Ayný þeyi yaparlar. Karar vermeleri gerektiðinde, hem yapay zeka hemde insanlarýn %100 ü geçmiþ bilgiye bakar. Ayný olayý yaþamýþsa, ayný kararý alýr. Burada yapay zekanýn avantajý sýnýrsýz.
Ayný olaya ait örnek hafýzada yoksa, yapay zekada, insanlarýn %80 ide yazý tura atar. Ýnsanlar hatalý seçeneði seçer, yapay zekanýn %50 þansý vardýr.
Ýnsanlarýn %20 sinde ise düþünme yeteneði vardýr, ve yapay zekaya göre avantajlýdýr. %50 den daha fazla doðruyu bulma þansý vardýr. Peygamberler, deha lar hep bu %20 den çýkar.(bana göre tabi)
Yapay Zekayý borsaya uyarlarsak. Algoritmalarýn iþi o kadar kolay deðil. Çünki borsada oyun kurallý oynanmýyor. Endekse yön veren en büyük üç beþ büyük, kendi pozisyonlarýna göre karar veriyor. Küçük bir azýnlýk, büyük çoðunluðu soymaya çalýþýyor. Denetleyenler, büyüklerle ortaklýk kurduðundan, soygun iþlerini yapabiliyorlar.
Algoritmalar ancak kurallý ve kurallarýn tam uygulandýðý borsada iþe yarayabilir.
Tabi bu benim düþüncem, yanlýþta olabilir.
Algoritma, borsaya yön verenin elindeyse, kazandýrýr. Soyulan büyük kalabalýðýn elindeyse toplamda hep kaybettirir. Küçük baþarýlar yakalarsýn, ama bir seferde hepsini verirsin. O bir seferi, borsaya yön veren büyük para sahibinin algoritmasý yapar, veya yöneten kiþi karar verir, ve gözünün üstüne çakar.
Dediðim gibi bunlar tamamen dýþardan gözlemlerim ve hepsi %100 doðru olmayabilir. Ancak bu konularda, normal vatandaþa göre derinlemesine bilgi sahibiyim. Yapay Zekayý yazanlara göre ise daha az bilgi sahibiyim.
Yazýyorsam hata ihtimalim düþüktür. Hiç bilmediðim konuda yazmam.
"lan her konuda yazýyosun, her þeyi biliyomusun.?" diyen densizler mutlaka çýkar.
efsane kolay olunmuyo.! tekim.
100 metreyi 6 saniyede koþarým, ama koþmuyorum. Kendi seçimim, kimse karýþamaz.
Çok yüksek atlarým. Disk atarým. 4 çarpý 100 metreyi tek baþýma hallederim.
Neyse beni övmeyinde, trump ve fetö olayýný araþtýrayým. Çok önemli bir olay. Gerçekse, kýsa vadede ülke çok etkilenir, BIST dahil. Uzun vadede moka batacaz. Aslýnda içindeyizde, hala burnumuz dýþarda.
Allahým ne yorum tebrikler üstat sizi kutlar ve koca bir
MÖÖÖ
demekten kendimi alamadým tek tesellim 45 yaþýnda olmam saygýlar sevgiler selamlar
SM-A710F cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Karadenizde yine gaz bulduk. Haber þöyle.
"Batý Karadeniz’de zengin rezerve sahip doðalgaz yataklarý tespit edildi."
Ýþin ilginç yaný, Güneyimiz Irak Ýran petrol kaynýyor. Ýsrail KKTC mýsýr gaz ve petrol bulup duruyorlar, üretmeyede baþladýlar.
Kuzey batýda Romanya Bulgaristan denizden doðalgaz gaz çýkarýyor.
Doðumuz Azerbaycan petrol ve doðal gaz çýkarýyor.
Suriye ve Türkiyeye ise kýran girmiþ.
Türkiyenin yahudilerce sömürüldüðünü ve engellendiðini artýk biliyoruz. Deðilmi.?
Ev fiyatýna yahudi arabalarý satýlýyor, tüm dev þirketlerin açýk ve gizli yahudilerin elinde. Bilmiyorsan, 80 yýldýr yahudi lerin elinde olan medyamýzýn þartlandýrmasý sebebi iledir. Yada tüm dünyada müslümanlarý yöneten tarikatlarý satýn alan CIA yüzündendir. Senin tarikatýn, seni yahudi istekleri doðrultusunda þartlandýrmýþtýr.
Neyseki ben varým. Tamam, sakin olun, halledicem.:yes: :one: :wu:
"Lan sen daha 1 yýlda BIST den enflasyon oranýnda para kazanamadýn." diyen zibidiler çýkacaktýr.
Her neyse, evet maalesef bu zibidilerden kurtulamýyorum. Biz konuya devam edelim.
Vazgeçtim ya.!!! zaten yazmýþtým... sömürgeyiz daa ne yazayým... anlat anlat bitmiyor. Her yer ip ucu dolu. Uç da deðil halat hatta boru... Millet göremiyor, daaa napiim...
anlatmýyorum.:rtfm:
Aslýnda vardýr mutlaka gazda petrolde. Ama ciddi bi araþtýrma yok.
Sýrf seçim kazanmak için uyduruk biþeyler yap... Bu þekilde sadece para israf edersin...
her neyse... daha önemli haber var.
Bizim galaksinin dibinde baþka galaksi keþfedilmiþ... her an bizim galaksiye girebilir... kapý pencere kilitlemeden çýkmayýn... Aman dikkat.!
Yazi yazmak dunyanin en zor islerinden biri, goruslerinizi akici bir dille yaziyorsunuz, tebrikler. Suan forumda tek okudugum baslik sizinki, dolarda yukselis, emlak fiyatlarinda yukselis, dusus ve viop basliklarini okumayi bir muddet biraktim.Alýntý:
Gençken seyrederdim, tabi gençken hem beyin tam oturmuyor, hemde dünyada nelerin döndüðünü anlamýyorsun. Yanlýþ akýmlara kapýlýp, sürü halinde mööö diye diye ordan oraya koþup birilerine saldýrabiliyorsun. Sürü sahipleri tarafýndan kullanýlýyorsun.
40 yaþýný geçipte, geçim derdin azalmýþsa, birazda nefes alabilir hale gelmiþsen, kafayý kaldýrýp dünyaya bakýyorsun. O zaman sýðýr olduunu anlýyorsun.
Tabi insanlarýn %80 i, ölene kadar sýðýr olduklarýný anlamýyorlar. Sadece %20 si kadarý, oda yaþ kýrký, elliyi geçtikten sonra belki anlayabiliyorlar.
Yazinizin yukaridaki bolumunu alintiladim. Fazlalik yapip, caninizi siktiysam kusuruma bakmayin. Bana gelismekte olan ulkelerin nicin gelismis ulke olamayacaklarinin asil sebebi buymus gibi geldi. Gelismis bati ulkeleri, kendi ulkelerindeki monarsi ve aristokrasiyi muhafaza ederken, gelismekte olan ulkelere esitlik, ozgurluk, demokrasiyi ihrac etmeye devam ediyorlar, yetmedigi noktada da silahli kuvvetleriyle bizzatihi goturuyorlar.
Asagida yargida bir omur gecirmis bir hakimin yazisi var. Sadece Turkiyede degil, tum gelismekte olan ulkelerde tum alanlarda gecerli bir yazi. Tabii sizin tabirinizle bana gore...Gecmisten gunumuze hicbirseyin degismedigini, gelecekte bir iktidar degisikligi oldugunda (forumda bu konuda derin bir umutsuz olmasina ragmen mutlaka olacaktir) yine hicbirseyin degismeyecegini, yine gelismekte olan bir ulke olarak var olacagimizi ozetleyen bir yazi.
Alýntý:
Türkiye ’deki yargý sorununun, dünyada olduðu üzere, yargý-siyaset- ekonomi alanlarý arasýndaki iliþkiden çok, taþraya dair bir sosyolojik temele sahip olduðu. Bizce, yargýya hakim olan taþra kültürünü fark etmeden edilen her kelâm anlamsýzdýr. Yargýçlardaki bu kültürel ortaklýk, tüm ideolojik, etnik ve kültürel farklýlýklarýna raðmen, ortak bir refleks üretmelerini saðlýyor. Ýþte bu, ortalama yargýç tipi demek olan “hakim vasatý”dýr.
Yargýçlar, taþranýn yoksul ailelerinin çalýþkan çocuklarýdýr. Üniversite hayatý adýna tek yaþadýklarý, tuðla gibi kitaplarla geçirilen uykusuz geceler ve benzer çevreden gelen gençlerle kurulan cemaatik iliþkilerdir. Erken yaþta yargýç olurlar. Meslektaþý olan komþularýyla, köhne lojmanlara sýkýþmýþ, dar ve izole bir cemaat olarak yaþarlar.
Jandarma komutaný, kaymakam, emniyet müdürü ve meslektaþlarýndan ibaret bir çevrede, sahte ve yüzeysel iliþkiler içinde sosyalleþirler. Toplumdan ve hayattan uzaklýðýnýn eksikliðini “devletine” daha sýký sarýlarak giderirler. Zihinlerinde, toplum ve birey deðil, ekmek kapýsý ve sýðýnaðý olan devlet vardýr. Onlar için tek doðru, “devlet” yani o anda devlet bildikleri “iktidar”ýn doðrusudur. Bu nedenle de her ideolojik, etnik, kültürel farklýlýðý ve hatta “ortalama”dan ayrýlýðý tehdit sayarlar. Varlýk ve kariyerleri, merkezin bir parmak þýklatmasýna baðlý olduðundan sýradan bir memur kadar bile sahici bir muhteva üretemezler.
Kýsaca Türk yargýsý, “taþranýn kültürel ve davranýþ kodlarýna hapsolmuþ, güce tapan, toplum ve birey düþmaný, antientelektüel, ortalamacý, ahlakçý, asosyal bir cemaattir”.
Vasatýn adaleti
Bu tespitlerden sonra, “taþra sosyolojisi”nin, yargýnýn içine akan reflekslerini daha kolay teþhis etme fýrsatýný yakalamýþ oluruz. Artýk görünen, “ahlakçý, hak ve özgürlük karþýtý ve lûmpen” bir mekanizmadýr zira. Ve de bir yargýlamadan ziyade, bir “refleks”ten söz edilebilir ancak: “Tüm bir toplum kurnaz, fýrsatçý ve düzenbazdýr. Sürekli sorun çýkartýr. Hakký olmayan þeyleri ister. Hemi de ‘devleti’nden!”.
O halde, vatandaþýn her talebi ivedilikle reddedilmeli ve bir þekilde derdest edilen herkes (ve “çevresi, çevresinin çevresi”) de mutlaka toplumdan ayýklanýp temizlenmelidir. Bu nedenle de normal bir yargý sisteminde “suçluluðu” sabit olanlar yanarken, bizde “masumiyetini” ispatlayamayanlar boylar kodesi. Ýknâ edilmesi gereken kiþi ise, -isabeti sorun deðil- “en hýzlý” biçimde elindeki dosyayý bitirmeye çabalayan ve “kýsa kes/kapa çeneni!” tarzýyla kesip biçen bir yargýçtýr üstelik.
Tüm bunlarý, tecrübeyle ya da sezgisel olarak biliriz aslýnda. Peki neden, sadistçe davranan fanatik bir yargý sistemini düzeltmek yerine “bizden tarafta” olmasýna çabalarýz sadece? Neden, dürüst ve tarafsýz bir yargý ihtiyacýnýn toplumsal karþýlýðý yok?
Bence bu durumun iki nedeni var. Birincisi; kadim “güven duygusu” yokluðu. Eþine dostuna bile güvenmeyen bir halk, tarihsel hafýzasýnda þiddetinden baþka bir hatýrasý olmayan devletin atadýðý ve o güce göbekten baðlý, kendini o devletin sopasý sanan yargýçlarýn dürüst ve tarafsýz olabileceðine ihtimal vermiyor? Diðer neden ise daha karanlýk bir yerlerde: “Hakikat ve hakkaniyet”le iliþkimizde. Dürüst bir ahlâk ve adalet duygusu tesis edemedik. Hep, “maðdur ve haklý” olanýn biz olduðumuza inanýyoruz. Ýþimize yarayan ne ise, “gerçek ve doðru” da o oluyor. Dostlarýmýzý “gerçeði” söyleyenden deðil, -her halükârda- “haklý bulandan” seçiyoruz. Ezcümle, bu kadim “güvensizlik” ve ilkel “gerçekle mesafemiz” nedeniyle adil ve tarafsýz bir hakem deðil, “bizden yana” olanýný istiyoruz.
Yargý, yargýca býrakýlamaz
Görüldüðü gibi, yargý problemi, -salt- mevzuat ve faille sýnýrlý deðil, sosyo-kültürel ve siyasal temelleri olan köklü ve ciddi bir sorundur. Ancak ne yazýk ki yargýya dair, býrakýn demokratik, hak ve özgürlük temelli evrensel bir bilinci, orta halli bir yargý bilincini ne eskide gördük ne de yenisinde görüyoruz. Ýkisinin de buluþma zemini “hakim vasatý”. Yeniler, eskinin açtýðý yoldan, bitmek bilmez bir iþtahla ve koþar adým ilerliyor. Eskisi ise elinden kayýp giden iktidara aðýt yakmaktan vazgeçemedi. Nitekim yeni HSYK da yargýdaki sorunu “birbirinden farklý uygulamalar ve yavaþlýk” olarak tespit etmiþ ve Baþsavcýlarla “tek-tip satýrla, daha hýzlý kesim” (özel yetki usulü “kesip biçme”yi, genel mahkemelere teþmil etme) konulu toplantýlar yapýyorlar. (Baþsavcýlar da hakimlere “teblið” edecek, bekliyoruz.)
Eskinin simgesi YARSAV ise yeni durumun analizini yapýp yepyeni gündemler belirlemek yerine eski ezberlerinde ýsrar ediyor. Sorunu hâlâ siyaset (yani AKP ) sanýyor. Haliyle çare de, “Bakan ve müsteþarýn gitmesi ve yargýnýn yargýya býrakýlmasý” oluyor.
YARSAV’ýn, Yargýtay ve eski HSYK “emin ellerde” iken serdettiði bu retoriðin bugünkü gayesini anlamak gerçekten güç. Ýnsanýn sorasý geliyor: -Yeni- HSYK’nýn yarattýðý maðduriyetlerin gerçek faili kim acaba? Hükümet mi (pirüpak olduklarý iddiasýnda deðilim elbette), yoksa yargý bürokrasisi mi? Peki yargýçlarýn asýl çekindikleri ve ciddiye aldýklarý, Adalet Bakaný, hatta Baþbakan mýdýr, yoksa bakanlýk bürokratlýðýndan gelen HSYK üyeleri mi?
Diðer yandan YARSAV, toplumsal ve siyasal temsilin olmadýðý ve toplumsal denetimden uzak tek tip bir “kurum içi iktidarýn” kaçýnýlmaz olarak oligarþi ve diktatörlük üreteceðini öðrenememiþ olabilir mi? Hele de son bir yýllýk yargýsal pratiklere raðmen? “Siyaset gitsin, bizi bize býrakýn” söyleminin yalnýzca kurumlardaki “kurulu iktidarý” beslediði anlaþýlamadý mý hâlâ? (Ýktidardaki koalisyon çatýrdadýðýnda, yeni HSYK’cýlardan da duyacaðýz bu sözü, buraya yazýyorum.)
O halde gelin ciddiyetle sorunun adýný koyalým: Türk yargýsýnýn asýl problemi, ilkel bir yargý kültürüne sahip olmasýdýr. Bu yapýyý aynen -hatta eskiye rahmet- sürdüren ise mevcut siyasi aktörler deðil, yargý bürokrasisidir. O nedenle de yapýlacak olan, -sanýldýðýnýn aksine- siyaseti kovup yargýyý yargýçlarýn eline teslim etmek deðil, tüm çeþitliliðiyle siyaseti davet edip yargýyý kurum içi iktidarýn elinden almaktýr.
Ezcümle, “Demokrat Yargýçlar Hareketi”nin altý yýldýr yaptýðý esas çaðrýlarý güncelliðini koruyor hâlâ: ‘Bütün iktidar halka.. Yargý dahil!
Hep düþünürüm
Eger Berlin 40kusur sene bölünük olmayaydý Almanya geliþirmiydi diye
Belki Berlin ve çevresi arsa bina rantýna yönelirdi insanlar sanayiye para gömmek yerine
Geliþim dolayýsýyla tamamen tesadüfi olabilirmi
Yada yenik japonya nýn en buyuk 5 sanayici ailesini savaþta maðlup diye Amerika tasfiye etmese? Nasý Bi geliþim sergilerdiler
Geliþim için izin lazým izin Bi nevi start yeþil ýþýðý
Yani ya buyukbaþlarýn hatasý pozisyonuna oynuycan yada bekleyemem uzunca diyorsan onlara hata yaptýrtcan artýk nasý yaptýrcaksan
Yoksa partnership felan hikaye masal
Bakýnýz 3koy 1al masalý :-)
Yukarýda yazýlý taktik
Birey þirket ülke vs vb wc Herseye genel geçer kural
Yoksa en baba elektriði yap otoyu motoyu kimse almaz aldýrmazlar
Yaw ayva reçelli abimiz.
Az önce bi haber okudum yýkýldým.
Evlenme programlarýnda meþhur olmuþ bi kýz var. Seyretmediðimden kýz nedir ne deðildir bilmiyorum.
Ancak TV de beyni uçkurunda, aðzýnda küfür kýz kýçý kovalayan, toplumun sýrtýna yük, aptal insanlarýn bile on binlerce hayran yaptýðýný biliyorum.
TV de görünmesi yetiyor.
Seri katil ol fark etmiyor, yine onbinlerce hayran. Buda insanlarýn tapma eðiliminden kaynaklanýyor ama o konuyu anlatmýþ olmalýyým. Ýnsanlar neden lidere veya ilaha ihtiyaç duyar diye.? Belkide baþka yerde yazdým.
Kendi kýzýna 10yýllarca yýl tecavüz edip, çocuk torun sahibi olan avusturyalý bi sapýk var. kýzý çocukluðunda bodruma kapamýþ.
O adam hapse atýlýyor. Ýlk yýl 343 tane hayran mektubu geliyor. hemde kadýnlardan. Bu gerçek haber. Tüm gazetelerde çýktý, kaç yýl önceydi hatýrlamýyorum. 343 tane aþýk kadýn mektubu geliyor hemde ilk yýl. Sayý 300 küsürdü eminimde 43 kýsmý hatalý olabilir. Yoksa 243 müydü.?
Her neyse...
Evlilik programý ile ünlenen kýz, instagramda sayfam var iyi para kazanýyorum, maaþa ihtiyacým yok demiþ.
Lan dedim nooluyor. Kýz prof doktorda haberimizmi yok. Hoþ prof.lar sosyal medyada para kazanamýyor anca mesleklerini yaptýklarý kurumda. sosyal medyada kazananlar oyun oynayanlar, cinsellik sergileyen kýz ve erkekler, aþýrý yakýþýklý, güzel yada ünlüler.
Bu kýz ýlýk füzyonumu buldu acaba diye instagrama hemen daldým. Baktým günlük hayattan foto koymuþ. dürtyüzküsürbin takipçisi var. Olcak þey deðil.
twittere üye oldum, hiç yazý yazmadan 22 takipçi vardý oda kafadan twitter verdi sanýrým üzülmeyeyim diye. 2 yazý yazdým takipçi sayým 11 e düþtü. bende kapadým.
dürtyüzküsürbin takipçi ne demek ya...
möööö diyorum ya.!!!
Kýz zerre üretim yapmýyo, ama ülkenin ürettiði paradan pay alýyor. Olcak þey deðil.
Köy örneðimi kaç kiþi hatýrlýyor.? sýfýr.
Kaç kiþi sonuna kadar okudu.? sýfýr.
Okuyup anlamaya çalýþsaydýnýz, üretmeden kaz*****n parasýnýn bizim cebimizden çýktýðýný anlardýnýz.
Daaalýn gözüm görmesin. "Ya noolmuþ para kazndýysa.?" Onu bana deðil çocuðuna, torununa anlat. Biz böyle ettik, ülkenin bu hale geleceðini bilmiyorduk de. Biz 2000 kuþaðýyýz, süperdik ama ülke moka battý.! Niye bilmiyorum, dýþ mihraklar olmalý. :28:
Ben fetö-trump-hükümet iliþkisini anlamaya çalýþacaktým. bu kýz daðýttý beni... sistem böyle kýzýn suçu yok yanlýþ anlamayýn. Birileri para veriyosa niye almasýn.!!!
Moruk, yapamayýz edemeyizcilerin arasýnd gördüm seni...
O konuya kafa yormadýðýmdan, haklýda olabilirsin, haksýzda emin deðilim. Ama düþüncelerini anlýyorum... her bir cümlen çok araþtýrýlmasý gereken cümle.
Sen araþtýr özeti biyerde yazarsýn, burda ben üfürüyom ona göre...
instagrama geçecem...
Evet bugünki amacým fetö-trump-hükümet-kaþýkçý olayýndaki geliþmelerdi. Borsanýn durumunu direk etkileyecek bir konu eðer gerçekse. Kýsa vadede ülkeyide düzeliyormuþ gibi gösterir, sora ayný tellak, ayný tas.
Fazla biþey bulamadým, ancak hükümet, abd ile anlaþmýþ gibi görünüyor. (belki 2 taraflada anlaþtýlar. diðer tarafla maddi el sýkýþmýþ olabilirler, bilemeyiz. Belki yýl sonu net hata noksandan ipucu yakalarýz.)
Sanýrým suudi katillerle deðilde, abd ile anlaþma yapmýþlar olayý suudi krallara zarar gelmeden kapamak için.
Ýp uçlarý buldum bi kaç tane.
- ABD emrindeki Kürt güçlerinin kontrol ettiði Kerkük petrolleri, yeniden Türkiye üzerinden ihraç edilmeye baþlamýþ. : Bu hat üzerinden yapýlan ihracatta, Türkiye geçiþ parasý alýyor. Ýyi bir doviz geliri. ABD bize neden para kazanma yolu açsýn, norlade düþmanýydýk.
- fetö nün, ABD'deki vakfýnda yöneticilik yapan bir adam, abd tarafýndan cinsel saldýrý teþebbüsü suçundan dýþarý atýlmýþ ve Türkiyeye getiriliyormuþ.: Normalde sýnýr dýþý etmezler ve Türkiyeye de hayatta vermezler.
- trump salý akþamý, kaþýkçý cinayeti ile ilgili tüm detaylarý vereceðini söylemiþ. Kimin emri verdiðinide söyleyebilirmiþ.?: TR den tüm bilgileri aldýðýný gösterir. Emri kimin verdiðini söylerse, bizim hükümet bile bunu açýklamayýp, açýklamayý trumpa býrakmýþsa. Hükümet net söylemeyip emir yukardan verilmiþ olmalý dememiþmiydi. selman denen katile isim vererek yüklemedi. trump ya kendi anlaþmasýnýn olduðu selman ý ifþa eder, yada selman kendi elemaný olduðundan üst düzey bi yetkiliyi suçlu gösterir, fark etmez. Burada önemli olan bizim hükümetin kendi bile açýklamadýðý bilgileri, olayý baðlamasý için trump a vermesi.
Ýpuçlarý yetersiz ama küçükte olsa bir ýþýk veriyor.
hükümet, trump ile anlaþtýysa, USD yi yakýnda 5 TL ve altýnda görebiliriz. Bunu üç beþ kere kaþýkçý olayý baðlamýnda ihtimallerden biri olarak yazmýþtým. O zamanlar ortada ip ucu yoktu ama þimdi ateþlemeye baþladýlar.
Neden 5 TL ve altýna iner. ?
Çünki uzun vadede zaten USD 6 TL yi 7 TL yi geçecekti. Ekonomik durumu gizleyemeyecekleri kadar kötüleþtirdiler.
Ama USD krizi, bizim ülkenin krizini öne çekti.(bunuda yazmýþtým)
USD yükseliþini öne alarak tetikleyen, ABD idi. bahane olarakta brunsonu kullandý ve sonra hem ABD uþaklarý hemde sorasýnda bizim sürücü millet USD ye hücum etti. Anlaþýldýðý kadarý ile, BAE, suud lar, fetö nün içerdeki þirket ve adamlarý. hepsi USD krizine ateþle gitmiþ.
Þimdi abd ile anlaþma yapýldýysa ve abd artýk dostumuzsa(dost olayýný bilirsiniz. Pzvenk, sattýðý kadýnlardan birini dostu olarak tutar. Hem satar parasýný alýr, hem evde iþlerini yaptýrýr, hemde yatakta düdükler. Burada pzvenk abd oluyor.) USd ye saldýrý bitecektir. akp tekrar yerel seçimlerde baþarýlþý olsun diye destekte gelecektir.
Hali ile USD ninde 5 TL altýna inme olasýlýðý belirecektir.
Bizim sürücü milletde hurraaaa diye, 6 ve 7 TL den aldýklarý USD leri 5 TL den bozduracaktýr. Zaten fazla paralarý aðýrlýk yapýyordu, bu ülkenin anna koyanlara bilinçsiz olarak destek olduklarý için, hem cepleri hafiflemiþ olacak, hemde kafalarý rahatlamýþ olacak. Bi dahaki krize kadar, lan biþeyler oldu ama anlamadýk dicekler...
Tabi suçlu millet deðil, onu cahil býrakanlar. Onlarýda biliyorsunuz...
Bu arada Gezi parkýnda hükümetin yaptýðý ben yaptým oldulara kahramanca ve medenice karþý gelen insanlardan bazýlarý örgüt üyeliðinden tutuklanmýþ.
Amaç bidaha yapacak olursanýz böyle olursunuz hikayesi.
Ülkeyi sömüren, kolay sömürmek içinde bu hale getiren yahudi sermayesini temsil eden gazeteci var.
Yahudi sermayesi ile hükümet kavgaya tutuþunca, bu gazeteci bozuntusu tutuklandý cezaevine kondu.
kýlýçdaroðlu denen, gandi bozuntusu, sermaye temsilcisi bu adam için, Ankara'dan Ýstanbul'a kadar yürüdü.
Ordu hapse atýldý yürümedi, yargý daðýtýldý bir kýsmý hapse atýldý yürümedi, üniversiteler, belediyeler yaðmalandý yürümedi, gençler hapse atýldý öldürüldü yürümedi, bu gazeteci için taaaa 600 km yürüdü.
Demekki gezi direniþçisi tutuklanan bu kiþiler için dünyayý 15 kere yürüyerek dolanmasý gerekir. Yinede gönlüm affetmez.
Abi kalabalýk koyun sürüsü icinde aykýrý 1 keçi olmak böyle 1 þey iþte seni anlýyor ve saygý duyuyorum esen kal ,[emoji6]
Çok ilginç.?
Ege Cansen hocamýn son yazýsýda patronlarý, bankalarý korumayan bir yazý.!
Ya ermesine ramak kaldý, yada gözü topraða bakýyor.
Ermesi için fakir mahallesinde asgari ücretle 5 yýl yaþamasý yeterli, sora bulutlarýn üstünde. Beyin potansiyeli müsait, kývamýnada gelmiþ.
Haftalardýr petrol(brent) 70 dolar civarýndayken, yahudi medyasý, petrol düþüþ rekorlarý kýrýyor diye haber yapýyorlardý. Belliki düþürebilmek için yahudi medyasý yardýmý ile, piyasadaki milleti zihin olarak hazýrlýyorlardý. Mutlaka tüm dünyadaki yahudi medyasýnda ayný haberler dönüyordu.
Sonunda baþarmýþ görünüyorlar, 67 USD ye düþmüþ. Bakalým gerisini getirebileceklermi.? Düþtü battý haberlerini devam ettirmeleri lazým.
Medya nýn ne kadar etkili olduðunu görüyorsunuz.
Peki gazete ve TV leri kullanmadan petrolu düþüremezlermiydi, niye önce haber, besleme köþe yazarlarý sonra düþüþ.? Ha neden.?
Düþürebilirlerdi tabiki.?
Fakat olay þurda.
Petrol tüketimi her yýl artýyor ve Ýran a ambargo koymuþsun, bi sürü petrol üreten ülkede savaþ çýkarmýþsýn. Zihinlerde petrolun yükselmesi lazým mantýðý oluþuyor.
Bu zihinleri petrolun düþmesi lazýma çevirmen lazým. Algý operasyonu yapmalýsýn. Yükselmesi lazým diye düþünülürken, mantýksýz bi þekilde düþürürsen, abd ye olan güven ve abd nin inandýrýcýlýðý kaybolur.
Taraftarlarýn olan ülkeler seni sorgulamaya baþlarlar. Ya zaten liderlerini satýn almýþým, haþlký sorgulasa ne olur diyebilirsin. Olmaz. O iþ uzun vadede "yeter artýk" a döner. Örnek; Almanya ve Japonya. ABD ye yeter artýk diyorlar Çin ile yaptýklarý anlaþmalarla.
O sebeple halký önce medya ile düþecek diye hazýrlaman lazým. Halk derken konu ile ilgili piyasa elemanlarýný. Milleti hazýrladýnmý zihinsel olarak düþüþe, ondan sonra düþür. Millet, "zaten düþecekti normal" diye düþünür. Seni sorgulamaz.
Ancak internet, abd nin dünyadaki operasyonlarýnýn içine ediyor. Önceden millet cahil. Gazetelerde, TV lerde satýn aldýðýn, maaþ verdiðin akademisyen, yorumcu, ekonomist, siyasi, vb... adamlara, istediðini söyletirdin, iþ biterdi. Ama internette benim gibi bi sürü adam tonla þey yazýyor. Millet inanmasada gerçekleri her gün okumak zorunda kalýyor. ABD gibi sömürgeci ülkelerin psikolojik gücü her geçen gün azalýyor.
Dünden beri ABD fetullahý sýnýr dýþý edecekmi? konusunu araþtýrýyorum. Sýnýr dýþý ederse, bu BIST i ve ülkeyi kýsa vadede etkiler demiþtim. fetö yü göndermesi, bizim hükðümetle anlaþma yapmýþ olmasý demektir. Anlaþma ne demek dovizin düþmesi demek çünki abd ve uþaklarý yüzünden doviz hýzlý yükselmiþti.
Dovizin yükselmeside, ülkede enflasyonu, faizleri artýrmýþ. Belirsizlik doðmuþ. Belirsizlikte durgunluk ve gerileme baþlatmýþtý.
abd ve uþaklarý, hükümete destek verirse, iþler bir miktar tersine döner. Eski haline gelmez ama seçimlere kadar hükümete nefes aldýrýr.
fetö anlaþmasý yok gibi görünüyor, ama abd nin, Türkiyeye karþý her gün iyi niyetli bir adýmý görülüyor. Yukarda 3 madde yazmýþtým.
Bu benim açýmdan iyi haber, çünki BIST de kýsa vadeli yükseliþe göre pozisyonum hala duruyor. Ülke açýsýndan kötü haber çünki abd düþmanýmýz, onla anlaþmak þeytanla yataða girmekle ayný.
Bu arada ikinci parti altýný alamadýðým iyi olmuþ.
"Ýkinci parti alýþ için uygun yer alsam iyi olabilir, ama Ýstanbul kooperatifine ödeyeceðim para yüzünden alamýyorum." dediðimde USD kaçtý.? Sanýrým 5.50 civarýydý. Þimdi 5.35
Ýkinci parti için biraz daha bekleyeyim, abd den iyi niyet hamleleri gelmeye devam ederse, USD düþmeye devam edebilir.
Feto'nun verilmesi Abd destegini gostermez, tam tersi kostegini gosterir. Feto orgutuyle, kendisiyle desifre edilmis biri, gelmesi sadece cemaatte moral motivasyonu arttirir. Ölmek uzere bir adam, ölmesi durumunda moral motivasyon zirveye cikar. Magduru oynarlar ve bu oyunu cok iyi becerirler.
Kasikci olayi ise Abd'nin Turkiye ile iliskilerinin tarihte olmadik olcude yakin oldugunu gosteriyor. Tabi bunu borsa acisindan nasil yorumlayacaginizi bilemem.
Trump bir konusma yapmisti: "Eyyyy kral, biz olmazsak 15 gun bile tahtinda oturamazsin."
Kasikci olayi bunun alt yapisini sagladi. Bugun Suud krali ve veliaht prens, Trump'un dedigini bir emir olarak kabul edip, yerine getirmezse 15 gun degil, 2 gun bile tahtlarinda oturamazlar. Suud'da derhal darbe olur.
Cunku Kasikci olayindan 15 gun sonra, simdiki kralin uvey kardesi, kendisi Londra'da surgunde yasiyordu, Riyad'a geldi. Sonrasinda muhaliflerden Tallal'in tvlerde konusmasini izledik. Tallal eskiden Suud istihbaratinin basindaydi, Selman veliaht olarak ilan edildikten kisa bir sure sonra bir otele kapatilip, kotu muamele goren muhaliflerin arasindaydi. Bir onemli bilgi daha, Tallal gecen yaz Bodrum, Marmaris ve Antalya'da uzun bir tatil yapmisti.
Son olarak, Kasikcinin Cidde'deki cenazesi gecen gun tvlerde anahaber bultenlerinden verildi. Muhaliflerin cenazede tam kadro govde gosterisi vardi.
Artik Kasikci olayi sebebiyle, Suud Kralinin uvey kardesi Ahmet bin Abdulaziz ve diger muhaliflerin kilina bile dokunamazlar.
Bir bilgi daha, simdiki kralin uvey kardesi 1972 sonrasi uzun yillar icisleri bakanligi yapmistir. Icisleri bakani olmadan once ise Suud'un petrol bolgesi ki, bu bolge uzerinde 3 milyon Sii yasar, bu bolgede calismistir. Bu bolge Bahreyn sinirindadir. Bahreyn'de de nufusun % 70'i Sii, % 30'u Sunni'dir. Fakat yonetim Suud destekli Sunnilerin elindedir. Yani kral ve veliaht prens Trump'un taleplerini yerine getirmezse, once Bahreyn, sonra da Suud'un petrol bolgesi uzerinde karisikliklar beklenir.
Trump'un ilk istegi petrol arzininin kisilmasiydi. Suud bunu 500.000 varil kisinti seklinde deklare etti. Ilerleyen zamanda 1 milyon varile kadar cikaracaklar.
Diger taraftan Trump, Suriye icin de Suud'dan isteklerde bulunacaktir. Hem Idlip'deki teroristlerin desteklenmesini hem de pyd'ye destek verilmesini talep edecektir.
Butun bunlar Kasikci olayiyla baglantilidir. Kasikci olayinda ise basrol Turkiyedeydi.
Kibris meselesi, MEB (Munhasir Ekonomik Bolge), Turkiye'nin Italya'da duzenlenen Libya'nin dostlari konferansindan cekilmesi...Tum bu olaylar birbiriyle baglantili ve tabii ki Kasikci olayiyla da baglantili.
Trump, Suud'dan Libya'ya mali destek de ister. Turkiye tum olaylarin merkezinde ve kilit ulke.
Bunu yazmasam olmaz.
rePulse'den bir analiz gelmiþ, aklým hala almýyor. Ýnanýlmaz.
O kadar muhteþem ve süper olmama raðmen, bu gözlem ve sonuç deðerlendirmesi, teþhis, benden çýkmadý. En olmadýk kiþiden çýktý, kesin araklamadýr.
Ne yazmýþ rePulse,
"etrafýnda en çok vakit geçirdiðin, birlikte laf ebeliði yaptýðýn 5 tane adam seç kendine..
iþte Sen çevrendeki o 5 tane adamýn "ortalamasý" kadar akýllýsýn, zekisin."
Ýstisnalarý saymazsak gerçekten kullanmak istediðim bir analiz bu.
Psikolojik olarak arýzasý fazla olanlar, kendi zeka seviyelerini gösteren gruplarda olmayabilirler. :) öhhö. Benle alakasý yok, aklýma geldi söyledim.
Bu arada ayva reçelli abimiz, uzun yazý yapýþtýrmýþ, büyük hata. :28:
okusammý bilemiyorum. :28::wu:
Adamin lastigi tam timarhanenin önünde patlamis,kaldirima ancak yanasabilmis. Sonraki islem malum... Kriko, stepne, bijon anahtari derken, birde bunlarin yanina talihsizlik eklenince,söktügü 4 adet bijon yuvarlanip yagmur mazgalina düser.
Mazgal açilir gibi degil, bijonlar görünür gibi degil. Talihsiz sürücü bir sagina bakar, bir soluna bakar, çaresiz duygular içinde kaderiyle basbasa, kaldirima çöker.
Olayi en basindan beri timarhanenin demir parmaklikli penceresinden izleyenbir deli, ""çaresiz adam"" in halini bir süre daha aciyarak izledikten sonra seslenir;
-Ulan salaaak! Sen ne yapiyorsun orda öyle?
-Sorma birader, lastik patladi ve degistirirken bijonlari mazgala düsürdüm.
-Düsündügün seye bak! Sök öbür lastiklerden birer tane Sök hepsi 3 bijonlu olsun.
Adam bir lastiklere bakar birde deliye ve sanki aklina birden bir fikir gelmis gibi ise girisir. Herseyi tamamlayip bagaj kapagini kapatan sürücünün akli deliye takilir.
Arabasina binmeden evvel ona seslenir:
-Yahu birader! Bu kadar zekan varken seni o timarhaneye neden tiktilar?
-Ulen salak! Biz burada delilikten yatiyoruz, salakliktan degil öhhö :) "
USD 5.30 a indi. 6.0 dan buraya iniþine bakarsak, teknik ve birazda normal bir iniþ gibi görüntü veriyor. Tabi arkada ne yatýyor bilemem. Ne kadar MB vurdu, ne kadar baþka etkenler yer aldý bilmiyorum.
USD iniþine bakýnca, BIST in buralarda durmasý artýk zor gibi görünüyor. Simetrik üçgenin yukarý kýrýlma zamaný yaklaþtý. Ama büyüklerin pozisyonu önemli. Yükseliþi baþlatmak için pozisyonlarý uygunmu.
Acaba, önce silkeleme yapýp sonramý çýkarlar.?
Yoksa direk yavaþ yavaþ yukarý çýkarýrlarmý.?
Yada yavaþ yavaþ indirip, 90 altýna inip þelale gösterip, soramý yukarý çýkarlar. Tabi bunu yapmalarý için, yahudi medyasýna bi kaç karanlýk haber servis ederek, milleti korkutmalarýda lazým. Yoksa ters teper.
Aþaðý silkeleme hareketi hýzlý olmazsa, aþaðý iniþte alýþ emri veririm.
Her neyse, USD seviyesine bakarsam. Aralýk ayýna, %30 artý ile girme ihtimalim artmaya baþladý.
Þu an bakmadým ama %6 civarý artýda olmam lazým.(enflasyon hariç)
alicemal abim tecrübenden faydalanmak isterim.
iþ yerinde gelir düzeyi TC ortalamasýnýn üstünde olan beyaz yakalýlar için motive edici fikirler isteniyor.
bu konuda senin önerilerin neler olur.
( Prim vb. çok paraya dayalý fikirlere sýcak bakýlmýyor. Daha çok maddi tarafý ön plana çýkmayan manevi olarak insaný mutlu motive eden )
Tþkler.
Dün ekran baþýnda deðildim, hafiften sýradýþý bi düþüþ olmuþ. Sebebini akþam TV de söylediler ne kadar doðru bilemem.
Dünki internet haberlerinde, sunni suud katillerin Türkiyeye maddi savaþ açtýklarýný yazýyorlardý.
Dün piyasadan hedge fonun biri USD toplamýþ. 3 bankadan yüklü TL verip USD almýþ. USD seviyeside o esnada 5.30 dan 5.37 ye çýkmýþ. Kalanýný korkan sürü halletmiþ olmalý.
Doðru, yanlýþ, suud larýn etkin olduðu hedge fon olarak deðerlendirebiliriz.
Bir kaç gün tedirginlik olacaktýr, suud larýn baþka hamlesi olurmu diye. Onlarla ticari fazla bir baðýmýz yok diye biliyorum, ama petrol gelirlerini özellikle avrupada þirketlere ortak olarak yada satýn alarak deðerlendiriyorlar. akp denen suud hayraný hükümetimizle beraber, bizdede yatýrým yapmýþ, hisse almýþ, þirket ve gayrýmenkul almýþ olmalýlar.
suud lar ve ortaðý BAE nin hamleleri beklenecektir.
Bu hamle, hükümetle sunni suud katillerin anlaþma yapmadýklarýný gösteriyor olabilir. Ama seviye o kadar düþükki bu grupta, anlaþma yapsalarda birbirlerine girebilirler. fetullahla tayyip, tayyiple putin, tayyiple abd, tayyiple kurucu akp liler... hep beraber yürüdükleri halde kavgalýlar.
Her "tamam iþler yoluna giriyor galiba", dediðimde bi pislik çýkýyor. Aslýnda pisliksiz yýlmý var. ki.?
yukarda yeþille yazdýðým özlüsöz, aynen tahmin ettiðim gibi rePulSe den çýkmamýþ. Aynýsýný dün TV dede söylediler. Doðulu bir düþünüründür. Batýlý biride sahiplenmiþ olabilir.
Zor soru.
IBM TÜRK'ün uygulamasýný söyleyeyim.
Verimli çalýþan elemanlarýný, birey olarak toplu deðil. 3-5 yýlda bir, mesleki alanýnda geliþsin diye avrupada bir seminere yada eðitime gönderiyor.
Benim eski þirketin 2 uygulamasýný söyleyeyim. Aðýr çalýþma dönemlerinden sonra toplu olarak stres atma partilerine götürüyor. Bir kez Ýstanbulda Havuzlu lüks bir içkili restorana topluca gidip daðýtmýþtýk. Kalkýp dans etmek eðlenmek serbestti, epey daðýttýk. Bir kesde dolmabahçenin arkasýndaki büyük otelin büyük salonunda içkili parti vardý, þarkýcý olarak Candan Erçetin çaðrýlmýþtý. Onu severim, yeþil bir giysi giymiþti.
Benim þirketin partilerinin faydasýný görmedim, yönetici ben olsam yaparmýydým emin deðilim. :Sad:
Bir ara benim içinde olduðum ekibin lideri, kaynaþma için ekibi nargileli bi yere götürmüþtü. Beni çok rahatsýz etti ama arýzalý olduðumu unutmamak lazým. Herkese hitab eden bana etmez. Seyretmeye baþladýðým diziler 3 haftada yayýndan kalkýyor. :28:
Ýþçi çalýþtýran bazý firmalar ise, bayramlarda ve yýlbaþlarýnda iþçilerine erzak ve giysi veriyorlar. Direk para verilmemesi önemli. Beyaz yakalý olunca belki teknosa, YKM gibi firmalarýn hediye çekleri verilebilir. Bunun insanlarý daha çok mutlu ettiðini gördüm.
Tabi bunlarýn hiçbiri bana hitab etmedi-etmez. Adil olarak maaþým veriliyorsa, gerisi önemli deðil. Para beni iyi, yada kötü yönde etkilemez.(öhhö trilyonlardan bahsetmiyoruz tabi.:oleyo:)
Ýþyerinde en çok istediðim þey, çay kahve makinesi. Büyük saksýlarda küçük aðaçlar. Arada kalkýp 20 dakka volta atýp kafamý düzenleyebileceðim bir alan. Geliþ saati ayný olsada çýkýþ saati esnek olsa çok iþe yarardý. Mesela 3 kez 20 dakka ara verdiysem, akþamda 3x20=60 dakka fazla çalýþmalýyým. Bu ara larda muhabbet olmamalý yoksa çok çabuk suistimal edilebiliyor. Kaytarmalar baþlýyor, birey yanlýz olmalý.
Benim istediðim þey, çalýþma ortamýnýn her yýl daha iyi yapýlmasý. Ama cývýtmaya müsaaede edilmeyecek þekilde. Her ara verenin arkasýnda 2 tane odunlu polis olmalý.:wu:
Ayrýca üst yönetici, düzgün çalýþaný fark ettiðini göstermeli. En büyük motive kaynaðý budur.
Bizim yöneticiler sadece ekip liderini muhatap alýr. Ekip liderin kötü ise, bu tepe yöneticiye yansýmaz, ekip mutsuz ve sorunlu çalýþýr, eni sonu firmaya zararý olur.
IBM firmasýnýn yöntemini çok tuttum. Hem mesleki açýdan eðitiliyorsun, hemde bir kaç günlüðüne avrupaya seyahat etmiþ oluyorsun. Bazen 1 hafta sürüyor eðitim. Küçük ekipler varsa, baþarýlý ekiplerde gönderilebilir. Tabi bu sadece verimli çalýþanlar için. Bizim millet iþi sulandýrmaya meyillidir. Hemen ahbap çavuþ iliþkisi ile, verimli çalýþmayanlarýnda gitmeye baþladýðýný görürsün.
Birinci önerim IBM firmasýnýn uygulamasý. Dil problemi sebebi ile yurtdýþý olmazda yurtiçi olur. Dil bilen yurtdýþý, bilmeyen yurtiçi olmaz. Aman aman, adil olmaz ve çabalar heba olur. Ya herkes yurtiçi, ya herkes yurtdýþý, ayrým kesinlikle yok, çok kýzarým. Ayrýca hep ayný ülke olmalý. "Vay ben bulgaristana gittimde, o isviçreye" olmamalý. VE tatil deðil eðitim. Verimli çalýþanlarda mutlaka doðru belirlenmeli ve sadece onlar gönderilmeli. Yanlýþ belirlenirse yine huzursuzluk ve sonucunda iþler berbat olur. Verimli çalýþmaya iliþkin kesin deliller olmalý. Baaak ne diyorum, verimli kelimesini özellikle seçtim. Çok deðil verimli çalýþma. Ýþyerinde 8 deðil 10 saat durur, çalýþýyor görünürsün ama 8 saat durandan daha az üretirsin. Tabi kapý nöbetçisiysen durum deðiþir, iþin niteliði önemli.
Ýkinci önerim her yýl çalýþma ortamýnýn dahada iyileþtirilmesi. Aydýnlýk, ferah, sýcak, bol yeþillikli, çaylý kahveli(yiyecek yok), akvaryumlu bir çalýþma ortamý. Arkadaþlarýnýza gösterirken gurur duyacaðýnýz bir ortam.
Çalýþan görülüyor, çalýþmayanda fark edilip uyarýlýyor. Bu tür bir iþ yerine gitmeyi isterdim.
Bu ortamý yaratýrsýn, ama tepe yönetimin adil deðilse, yalakalarla çevrili ise ki baþka türlüsünü zor görürsün, o zaman cennettede çalýþsan, problem oluyor, iþe zorla gidiyorsun.
Bu arada ayva çiçekli abimizin yazýsýný sabah kafasý ile okudum, kaþýkçý olayýný iyi açmýþ.
Ayvalý abimiz gibi dar alanda çok bilgi koymayýn, hazmetmesi benim açýmdan zor oluyor.
Ben yapmýyormuyum.? Yapýyorum. Tabi sizin zihinler açýk, benimki gibi dikkat bozukluðunuzda yoktur. :28:
her neyse...
Ýmdi, haber okuyalým.
Þunuda yazmadan edemicem.
Dün TV ye çýkabilecek kadar uzman gözü ile bakýlan bi ekonomi yorumcusu vardý. bloomBergHT de.
Bir hedge fon dün yüklü dolar aldý çýktý, kârýný cebine koydu dedi.
Dünki hareketin sebebini anlamýþ oldum ama "kârý aldý çýktý" cümlesini anlamaya beynim ve bilgim yeterli olmadý.
Hangi kârý.? Nerden yaptý o kârý.?
3.80 den USd getirmiþ belki çok daha aþaðý fiyattan, 5,34 ortalamadan geri yerine koymuþ. Bumudur kâr.?
Hisse senedi desen yýlbaþýnda 110 binmiþ dün 94bin bumudur kâr?
Faize tahvile bonoya koymuþ olsa, dolardan kaybettiðinin yarýsýný karþýlamaz.
Yorumcu diye çýkardýklarý adamlar bunlar. Kadýnlarýda çýkarýyorlar, onlar topa hiç girmiyor, hep gelecek hakkýnda yuvarlak konuþup, geçmiþede yorum yapmaya çalýþýyorlar.
Tabi bu kârý aldý gitti diyen erkek yorumcunun yanýnda bir kadýn yorumcu oturuyorduki süperdi. Bayýldým. Tam yanýmda görmek istediðim görüntü. Yani bilgi açýsýndan. Çok bilgiliydi, kadýnlar arasýnda istisna. Bi ara 2019 dediðini duydum. Kimbilir ne derinlikler vardý o 2019 lafýnýn arkasýnda. Her akþam çýkarmalýlar o bilgili kadýný. Evlimidir ki.?
Þu konuda epey aydýnlandý.
sunni katil suudlar ve trump ile bol milyar dolarlý anlaþma henüz yapýlmamýþ.
abd ve uþaklarýnýn, bizim yanaðýmýzý okþamasýnýn sebebi. abd, suud katillere bugüne kadar büyük yatýrým yapmýþ.
Prens denen o vahabi katillerle bayaðý bir projelere girmiþ. Bunu kaybetmek istemiyorlar. O sebeple Türkiye üzerindeki baskýyý hafiflettiler gibi görünüyor.
Bizim "hemen þimdi para" odaklý þark kurnazý hükümette, elindeki kozla biþeyler koparmaya çalýþýyor bu sebeple besleme gazetecilerine arada sýrada "elimizde neler var neler!" haberleri yaptýrýyorlar. Hala.!
Katil selman ise, "yanýmda abd var, düne kadar bahþiþ verdiðimiz tayyip'e, biat etmem(hediye ve hibeler)" diye direniyor.
Ýlginç þeyler olacak gibi... Belirsizlik var...
Mercimek beyinli olduðunu gösteren selman ý, bizim hükümet çið çið yiyebilir. Eni sonu abd nin istediði olacak ve bizim hükümete ilave biþeyler atacaklardýr. Buda bizim halkýn önüne gelmez, yukarda büyük firmalarca paylaþýlýr, ama yerel seçimlerde akp ye avantaj saðlar. Onlarýn tek istediðide bu. Seçimleri kurtarmak.
Tüm bunlarda pozisyonumu korumam gerektiðini gösteriyor. Yapçak biþey "benim için" yok.
Pesssss....Hala buradan maddi bir menfaat bekliyorsunuz?
Devletin istihbarati, polisi, yargisi olaganustu bir is basarmis durumda. Daha onemlisi, devlet kurumlari batinin bir parcasi olduklarini, Turk burokrasisinin laik ve demokratik oldugunu butun dunyaya gostermis ve ispatlamis durumdalar. Bu butun paralardan daha degerlidir. Para didigin nedir?
Pakistan ise, Trump'un dunku aciklamasindan sonra karanliga, ortacaga donmus durumda. Pakistan'da olmak istemezsin.
Iktidar yada hukumet demek devlet demek degildir. Iktidar gecicidir, devlet kalicidir.
Bakilmasi gereken haber, dun Tayyip Erdogan'in grup konusmasinda soyledigi bir cumledir.
Burokrasi ile ilgili bazi sorunlar var, bunlari kisa surede cozeriz.
Sayistay'in yolsuzluk raporlari, Danistay'in andimiz karari, enson yine Danistay'in Ataturk resminin madalyalar ve beratlardan kaldirilmasini iptal etmesi gibi konulardan bahsediyor.
Devlet burokrasisi acik, net ve kesin olarak laiklik ve Ataturkculugu talep ediyor. Ama sozde degil, ozde laiklik ve Ataturkculuk.
Demek ki, Tayyip Erdogan ve Akp'nin ozde laik ve Ataturkcu olmasi disinda bu sorunun bir cozum yolu yoktur.
Iktidar ve devlet burokrasisi arasinda ciddi bir uyumsuzluk var.
Iktidar sýkýþmýþ ve caresiz bir vaziyettedir.