Çok teşekkür ederim arkadaşlar herkese, uamrım iyi olur.
Printable View
Çok teşekkür ederim arkadaşlar herkese, uamrım iyi olur.
Geçmiş olsun hocam, çember hepimiz için çok daraldı malesef. Ne kadar dikkat etsekte hepimiz geçireceğiz bu meleti galiba. Yapabileceğimiz birşey olursa bir ihtiyaç vs mutlaka yazın, elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.
MI 5 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba,
Bu benim forumdaki ilk mesajım.
Öncelikle çok geçmiş olsun Sn. hellistheothers, umarım en hafif şekilde atlatırsınız.
Ben müzmin bir mevduatçı olarak yatırım fonuyla ilgili pek bir bilgiye sahip değilken bir hafta önce DH forumunda takip ettiğim mevduat faizleri konusunda tesadüfen birkaç fon kodu tavsiyesi görüp neymiş bunlar diyerek - hatta EIB'yi ilk önce European Investment Bank kısaltması zannederek :cool: - nedir ne değildir araştırdım ve gördüğüm tablo karşısında heyecanlanarak biraz bilgi biraz içgüdüyle birikimimin 1/4'üyle bir fon sepeti denemesi yapmaya karar verdim. Bu sepet 1 haftada %1 değer kazandı, mevduatla kıyasladığımda gerçekten inanılmaz bir oran.
Bugün yine DH forumda "diğer forum" diye bahsedilen yerin burası olduğunu keşfettim ve daha büyük bir aydınlanma yaşadım. Başta Sn. hellistheothers olmak üzere tüm değerli forumdaşların değerli yorumlarını dikkatle ve heyecanla okudum. Okudukça da yaptığım fon sepetinde kısmen doğruların kısmen de yanlışların olduğunu gördüm.
Sepetim* şu fonlardan oluşuyor:
%32 TCD
%25 EIB
%17 SUC
%17 YAC
%9 TKF
* Toplam birikimimin %25'i bu sepette, kalanı halen N-Kolay Bono'da ve kademe kademe fona geçirmeyi düşünüyorum.
İlk incelememde yakın dönem performansı son derece iyi göründüğü için aldığım YAC'ı, eğer harekete geçmeden önce buraları okusaydım almazdım. Anladığım kadarıyla bunun gibi bankalarca yönetilen fonlar üzerlerinde yeterince getiri baskısı olmadığı için buralarda pek rağbet görmüyor.
Bunun dışında başlangıç için iyi bir sepet olduğunu gördüm. Buradaki değerli yorumlarla daha da geliştirerek, belki Sn. hellistheothers gibi 3 farklı portföye evirerek ilerlemeyi düşünüyorum.
Herkese katkıları için teşekkür ederim.
Edit: Sanırım buna zamanla alışacağım; yazdıklarım yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.
Bu hsyf puanlama sistemi basit ama faydalı. Çok zekice düşünülmüş, sn hellistheothers ı tebrik ederim.
Bende bu puanlama sistemini, hisse ve döviz fonu performansını takip etmek için kendi sistemimle harmanlayıp(standart sapma, sharp oranı) kullanmaya başladım. 1 yıl, 6 ay, 3 ay ve 1 aylık periyotlar için. Özellikle 1 aylık değerlendirme, erken sinyal olabiliyor.
Merhaba hocam hoşgeldiniz, gayet iyi dengeli bir portföy , ancak bir döviz ayağı eksik gibi biraz sanki. Paranın reel getirisini korumak ve olası ayı piyasalarını hedgelemek adına bir miktar iyi döviz bazlı fonlara da girmenizde yarar olabilir. Sadece YAC kısmı ile ilgili bir şeyler söylerdim, onu da zaten siz söylemişsiniz.
Büyük özel banka fonları gerçekten kıyas ve benchmarklarına göre başarıda çok çok kötüler.
Üstadım geçmiş olsun. Döviz bazlı fonlardan incelememiz için hangilerine bakalım. Eurobondlar dövizle birebir ilgilimi? Bilgilendirirseniz memnun olurum.
Selamlar, sağolun.
döviz bazlı eurobond fonları var neredeyse çok yakın derecede kur ile korele. Aralarında iyi kötü ayrımı yapmak zor, hemen hemen aynı mantalitedeler. ( Ben dbh + ıpv taşıyorum ) Ayrıca yabancı hisse fonları da kurdan oldukça etkilenen fonlar. Ben o tarafta gerçekten aktif yönetildiği için gbc taşıyorum. Ayrıca döviz ödemeli tahvil fonlarından taşıyan kub gibi dövize daha baglı başarılı değişkenler var.
Teşekkür ederim. Bende gbc alıyorum az az. Eurobondlarıda inceleyeyim, birine karar veririm artık.
Geçmiş olsun üstadım.Acil şifalar diliyorum.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geçmiş olsun sn hellistheothers, şu anda pandemide aktı çalışıyorum. Bir sorunuz olursa mutlaka yazın
Çok sağolun hocam, herkese çok teşekkürler.
Üstad geçmiş olsun. Kendinize iyi bakınız, verilen ilaçları tavsiye edilen takviyelerle destekleyerek, dinlenerek ve moralinizi yüksek tutarak en kısa sürede iyilesmeniz dileğiyle.
Dışarı pek çıkmadığınıza rağmen yakalanmissiniz ilginç. O zaman yoğun çalışmadan kaynaklanan yorgunluktan olabilir. Zaman zaman bende hissediyorum yoğun çalıştığım zamanlarda, hemen dinlenme, minimum çalışma moduna geçiyorum. Paylaşımlarınız için çok teşekkür ediyorum.
Mi Note 3 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Hastalık süreciniz nasıl geçiyor? İyisinizdir umarım.
Üstad geçmiş olsun, biraz geç fark etmişim. Sağlık her şeyden önemli fonlar kadar yaşam kalitemizin ratingini de ölçüp puanlayabilsek aslında on numara olacak ama orayı hep es geçiyorum kendi adıma... Dikkat et kendine, bu toplumun bilgisini paylaşan insanlarının daha uzun ve kaliteli yaşaması lazım ki fasit çemberi yırtıp kurtulabilelim.
acil şifalar dilerim.
Çok teşekkür ederim iyi niyetli tememniler için. Herkesin kendine iyi bakması dileğiyle, sevgiler.
Merhaba dolar ile alınabilen euribond fonları olduğunu duydum .B tipi imiş. Hangi yatırım şirketinden alabiliyoruz bu fonları?
Mi 9T Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşın kastettiği serbest döviz fonlar değil sanırım. İyigelir youtube kanalında yayınlanan Eurobond Fonları konulu videoda dolar üzerinden de alınabilen iki eurobond fonu olduğundan bahsedildi. O fonları sormakta yanlış anlamıyorsam.
Bir tanesi YOA:Yapı Kredi Portföy PY Borçlanma Araçları (Döviz) Özel Fonu
Sitesine bakarsanız günlük hem TL hem de dolar birim fiyatı açıklıyor, aynı serbest döziv fonlarında olduğu gibi. İkinciyi bilmiyorum maalesef.
hellistheothers hocam ratingler ne durumda fonlarda bakabiliyor musunuz?
Döviz bazlı sepetimden ıpv dbh gibi eurobond fonlarını çıkararak 3 lü başka bir sepete dönüştürdüm. Uzun vadede kuru geçemeyen, döviz bazlı fonları taşımanın anlamsızlaştığını düşünüyorum. Yeni sepeti de usdtry ile karşılaştırabilecek relatif bir rating sistemi ile birleştirip toplu halde genel bir günlük görünüm ile tekrar başlayacağım hocam bir süre sonra. Şu hastalık bir geçsin. Selamlar.
Tez zamanda inşallah hocam geçmiş olsun tekrar...
Uzun süredir taşıdığım ıpv ve dbh gibi eurobond fonlarımı stopaj vs. düşüldüğünde, uzun vadede neredeyse usdtry kur kadar getirdiğini iyiden iyiye gördüğüm için satmaya karar verdim. Çünkü dolar bazında aynı yerde durmak, reel olarak hiç bir katkı sağlamaz portföye korunmadan başka. Döviz bazlı sepette köklü değişiklikler yapacağım. Sepetin yıllık 6-7 % dolar bazında kazanacağı şekilde kurgulamak lazım en azından. Bunu ancak yabancı hisse fonları ile yapabiliriz diye düşünüyorum. Ancak fikirlere, katkılara da açığım.
Yabancı borsalar çok pahalı diyorlar. Bir süre sabredicem kendi adıma. Dünyada pandemi var ama nasd** durmak bilmiyor.
Crypto güvenli para bulamadım o yüzden oraya da taşıyamıyorum.
Geriye tek altın kalıyor dolar bazlı getiri için. Onun için de alım fırsatı takip edeceğim. Beni tek düşündüren fiziki karşılığından ne kadar kopuk altın. Piyasalarda işler kontrat üzerimden dönüyor maalesef.
Avrupa borsaları da ucuz ama oraya yatırım yapan doğru düzgün fon bulamadım. Ayrıca nufüs yaşlanıyor orada ve borsaları çok sıkıcı diyorlar.
Evet beni düşündüren de benzer şeyler, yabancı hisse fonlarını domine eden neredeyse tek kurum var ve fonlarının getirileri iyi görünmesine rağmen gerçekten çok kötü ve kıyaslarına hep yenilen fonlar. Zaten tüm fonlarını aynı kişi yönetiyor. Yurtdışı piyasalar 2 ileri yaptığında 1 ileri yapıyor. 2 geri yaptığında muhtemelen 3 geri yapacak. Ayrıca bu piyasaların çoğu uzun süredir dolar bazında reel getiri sağlıyor ama er geç geri çekilecekler. Ortalama %2 büyüyen ülkelerin borsaları uzun süredir yıllık 10-15 getiri ile gidiyor.
Altın tarafında da çokça belirsizlik var.
Belki çok kalabalık bir yabancı fon sepeti ile ( gelişmiş/gelişen/teknoloji) bir çıfıtçı çarşısı gibi sepet yaparak döviz bazlı getiri mümkün olabilir, ama emin değilim.
Fiziki dolar alıp yastık altı tutmakla 5 yıl bir fonu taşımak arasında mutlaka fark olmalı.
Fonların bu kadar az getirme nedeni negatif faizli bir dünya var şu anda ve riskli ülke eurobondu olmadıkça getiriler çok düşük. Eurobond 2. el piyasası da cdslerden etkileniyor vs.
Bunların üstüne valörleri çok uzun bu fonların. Likitide olması uğruna %1 - 2 getiriden feragat etmeyi kabul etmek zorunda kaldım açıkçası. Umarım yanlış düşünmüyorumdur.
Eurobond fonları o süreçte, cds düşüşü ile birlikte dolar artışından fazla getiri sağladılar aslında. Ancak dediğim gibi takıldığım şey, ben fonlara 30 bin dolar karşılığı tl yatırdığımda 10 yıllık süreçte, 10 yıl sonra edindiğim tl getiri ile birlikte param hala 30 bin dolar alacaksa, ortada kazanç falan olmayacak, 10 sene önce ne alabiliyorsam, hala onu alabiliyor olacağım. Ortada bir yatırım olmayacak.
Yabancı hisse fonları ile birlikte üçlü bir paket halinde dolar getirilerini geçebilecek ( en azından geçme ihtimali olan) bir sepet oluşturmaya çalışıyorum. Bu eurobond fonları ile pek mümkün olmayacak uzun vadede.
Hocam bende eurobond var.
Gerçi yine CDS in 350 lerde olduğu 2019 un sonbahar aylarına almıştım. Dolar o zaman ne kadardı hatırlamıyorum. 2041 vadeli US900123BJ84 kodlu eurobond. ziraat bankası da olsa parçalı olduğu için piyasadan yüksek fiyata veriyor tabi ki. 91.025 e almışım. (Şu anda aynı bankada 99 a satılıyor 96 ya geri alıyor.) Hem doların artmasından hem de şimdiye kadar iki kere kupon ödemesi aldığımdan kazanmışım. Üçüncü kupon ödemesini almama 20 gün felan var.
Söylediğim gibi CDS şu aşamada biraz düştü. Yine yükselir mi vs soruları siyasi konular biraz. Ayrıca ben satmayı düşünmüyorum o tarihe kadar.
getirilere gelirsek
iyilerden bir eurobond fonu %40 getirmiş o tarihlerden bu güne kadar.
Benim eurobond bizzat fiyat sebebi ile satış fiyatı 91.025 den 99.93 e (%9.7) doların artışı ile 5.85 den 7.85 e (%34) ve iki adet de kupon ödemesi 1000 $ başına 60 $ (%6) almışım. Ayrıca 100 den düşük aldığım için 2041 de (ölmez sağ kalırsak) geri ödemesi 100 üzerinden yapılacak.
Genel olarak seçtiğiniz eurobond a göre fonlardan daha yüksek getiri alabileceğinizi düşünüyorum. Ayrıca kuponlar da düzenli bir kaynağı (yatırım kaynağı) olarak bileşik getirilerini arttırabilir bence. Artık sizin hesabınız kuvvetli hangisi daha çok kardaysa ona bakabilirsiniz. :)
Ama bence siz eurobond fonu yerine yakın vadeli eurobond ları kovalarsanız daha karlı olur diye düşünüyorum. İlla da fona takılı kalmanın anlamı yok bence. Altında olduğu gibi.
Saygılar.