Deprem riski için karot örneği alıp riskli çıkınca bütün site 1 ay içinde belediye zoruyla yıkıldı önceki sene eylüldeki depremden sonra...
Printable View
Ödediğim kira 1600 + 300 aidat . Satış rakamını söylemedi. Almaya niyetim olmadığından ben de heveslenmesin diye sormadım. Bu fiyata bu dairede oturmam ama özel durum nedeniyle ( 92 yaşındaki babama komşu site ) zorunlu oturuyorum. Hem kuzey cephe hem yaşlı bina.
Ama dedimya adam çok uyanık. Zaten çalıştığı kurum tamamen torpilliler kurumu. Demek ki bu dolar operasyonunu duymuş acil para lazımmış.
Cevabınız için teşekkür ederim.
Kira çarpanı İstanbul için Tüik gerçek kira değeri ile TCMB konut fiyat endeksindeki metre kare değeri ile baktığımızda 40 yıl seviyelerine geldi.. 2016 yılı yeniden yaşanıyor gibi... Tabi bu sefer Türkiye yalnız değil küresel konut fiyatlarında inanılmaz bir artış var..
Bakalım ekonomimiz ne gibi gelişmelere gebe...
faizler biraz düşse düşünüyorum aslında ama şimdi gözüm yemiyor pek
Faizler indigi anda simdi baktiginiz evler %20 zamlanmis olacak, o zaman ne düşüneceksiniz ?
Gecmişten ders almak lazim...Alacaksan faizler inmeden alacaksin, yapilandirma ile pacayi kurtarabilirsen kurtarirsin yoksa herturlu öpüyorlar konut musterisini...
SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Şu saatten sonra kentsel dönüşüm vatandaş olarak yaptırılması kesinlikle gayrımümkün duruma düşmüştür...
Piyasa koşulları nedeniyle de mütahitler eskisi gibi oranlar teklif etmesi imkansızdır , bu nedenle de vatandaş -mütahitin bir noktada buluşabilmesi için emsal deperde ve kat artışı şart olmuştur...
aksi taktirde yıkıcı bir depremde neler olabileceğini düşünmek bile isetmiyorum...
Geçenlerde yanlış hatırlamıyorsam ,bakırköyde mi bir yerde "artı bir kat" izni çıktı , hemen birileri vay iş yine rant'a dönüştü diye yazıp çizdiler....
bu sötlemler ne kadar dpğru ne kadar yanlıl diye sorgularkene , tarım arzilerinin imara/süper ranta açılmasının engellemesi gerektiğini unutmamaları gerekeir ikazını yapmak istertim...
Bazı site yönetimleri iyice azıtmış...
Tuzla’da lüks sitede isyan: Esir kampı gibi
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...-gibi-6330628/
Boyle padişahla boyle yonetim diyorlar demekki :))
İndir faizi, itele lüks konutlari, sonra soymaya başla kümestekileri :))
Kardeşim o yonetimler eleman caliştiriyor işsizlige care buluyor, tabi vereceksin 3 5 bin ceza.... Konut senin olabilir, hava dami senin. Agzini kapatip alacaksin o havayi :)
Hocam bu siteler tamamen eli az para görmüş beyaz yaka dürtükleme araçları, malesef millet kendi evinde kira verir hale geldi .
Allah korusun olası bir büyük krizde 90 yılların hayalet devremülkleri gibi bir şey olacak pek çoğu .
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
4-5 katlı müstakil binalar en iyileri.
Oldum olası sitelere ısınamadım
Hocam benim teyzemler sokak arasında 2 katlı binanın (bitişik nizam) çatı dubleksinde oturuyor evlerine hırsız girdi birkaç sene evvel, altın döviz vb çaldı. Şimdi bir güvenlik firmasıyla anlaştılar bireysel alarm var ama oldukça yüksek, aylık ücret ödüyorlar. Buna rağmen şimdi de görüntülü kapı zillerinin aşağıdaki bina kapısında olan aparatları çalınmış bu seferde, 2 bin TL mi neymiş, şimdi ucuz bir zil alıp taktırdılar, bir de otopark yok yarım saat arabaya yer arıyorlar akşam eve dönüşte, bazen bayağı uzak bir yere park etmek zorunda kalıyorlar...
Güvenlikli sitelerde de hırsızlık çok oluyor.
Park konusunda haklısınız ama park sorunu olmayan birçok yer var.
Bence bırakın siteyi, 3 daire üzerine olan binalar bile benim tercihim değil. En çok bir katta 2 daire olması tercih sebebimdir.
İnsan sayısı çoğaldıkça problemler çoğalıyor.
Genelleme yapmamak lazım...17 yıldır aynı sitedeyin..zaten ilk taşınanlardanım..1 yıl güvenlik olmadığında, benim ve kapı komşumun evi dahil 10 larca eve girildi..480 daireli, 12 bloklu bir site.
Güvenlik, 7*24, kamera, duvar ve dikenli tel vs...yani standart güvenlik önlemleri diyebiliriz...16 yıldır bir tek vaka yok.
Güvenlik, güvenli oyun alanları, otopark, ufak tefek diğer hizmetler...benim için olmazsa olmaz...hep kötü örnekler verilyor, ben çok memnunum...eminim iyi örnekler de çoğunluktadır...kimse bir sıkıntımız yok, aidatlarımız da makul diye haber yapmaz...gazeteye yansıyan vakalardan sonra, sanki siteler de hep bu sorunlar yaşanıyor sanılıyor...yok öyle bir dünya, rahat olun.
sitede yaşamadan böyle olayların varlığını nasıl öğrenebilirsiniz ki?
Fanusta yaşamıyorsanız, eşiniz- dostunuz, arkadaşlarınız vardır. Bu işler her yerde konuşulur. Bir de sitede veya dışarıda fark etmez eğer ilgisizse insanlar görmezler / görmezden gelirler. Misal ; Aynı sitede komşuma haklarını kanun metnini okutarak anlattığım ve enayi yerine koyularak fazladan yılda her daireden 1200 tl. alınıyor. Sen de samimi olduğun diğer komşulara anlat, birlik olalım bir dava açalım dediğimde ; - 1200 tl. için mahkeme kapılarında bu adamlarla uğraşamam. haram olsun diyerek hak aramıyor adeta ikramda bulunuyor.
Öyle konular var ki ; Müteahhit ' in yaptığı ayıplı imalatları tespit ettirerek dava yoluyla tazmin etmesi için yönetimi ( 120 daireli sitede ) zorladım. Kendim de bizzat dava ve bilirkişi sürecini takip ettim. Yönetimle müteahhit anlaşmış ve kendilerine yakın bir avukata dava verilmiş. Dava 8 ayda sonuçandı, 68 bin tl. ( 2018 de ) tazminat çıktı. Güya bu para tahsil edilerek , eksik ve ayıplı işler yaptırılacaktı. Müteahhit , davayı temyiz ediyor. Bizim avukat temyiz savunmasında davadan çekiliyor. Üstüne de site yönetimi 15 bin tl. avukat ve dava masrafını ödüyor. Haydi bu ülkede hak arayın.
Yaz aylarında herhalde faizi tek haneye düşürürler, faiz artarken düşmeyen yeni ev fiyatlarına bir tur daha %50 zam gelir, eski evler ne olur bilinmez...
bence artık o son turdu. artık aynı döngüye girme ihtimali kalmadı gibi. pandemi, parasal genişleme, para basma derken arada bizimkiler de akıntıyı arkasına alıp piyasayı pompaladılar ama o iş bence sondu. artık abd tahviller yukarı, belki fed politika değişikliği derken işler bizim gibi ülkeler için değişecek.
yani abd bu sonbahar bu covid işini bitirirken muhtemelen avrupa, biz, tüm dünya uğraşmaya devam edecek.
0,64 faizli evini yaz ayında satıp dolara geçen birisi bence malı tavandan devretmiş gibidir. 3 yıl sonra iyi kaktırmışlar millete diyeceğiz.
Faizler düşecek evler artmayacak öylemi :))
Valla dayak geliyor bak hocam. Başka yerde söyleme bunu..
Bu forumda ev hesabi soyle yapilir.
1 araba 500k olmuş 1 ev nasil 500 olsun.
Tabiki evler şuan cok ucuz. Faiz indimi geldimi gör sen zam şenliğini...
Denenmiş test edilmiş ,sonuclari alinmiş seyi tekraredip, farkli sonuc beklemek yanliş olur..
Bakin faizi damatla birlikte indirdik dolar 8.50 oldu, evler %30 40 50 zamlandi.Demekki faiz indirmek dolari konutu yukseltiyormuş..
Sonra biseyler düzene giriyordu ki şunu bidaha deneyelim dediler...
Deneyelim demeleri bile dolari 7 den 8 e cikardi. Faizler indigindede konutlar zamlanacak bu kadar basit....
Faizler 0.9-1 in altına düşünce ev satışları artar ev fiyatları da aynı şekilde kademe kademe artar.
Keşke artmasa ama maalesef artıyor
Benim aylık kazancımın artmasının önemi yokki.
Geçmiş göstergeler gösteriyorki yüksek faiz döneminde biriken talep, faiz düştüğünde fiyat artışı olarak ortaya çıkıyor.
O mantıklı teneke yağın, zeytinin peynirin de atmaması lazım ama artıyor.
Bu senin maaşa odaklı mantıkla Türkiyede enflasyon %8 felan olması lazım
Parasi olanin hemen ev alip nisan 15 de %20 zamli , yazın %40 zamli sene sonu %60 xamli fiyatla satiliga cikarmasi lazim.
Bu faiz indirim furyasinda mutlaka bir enayi cikacaktir...
Ev fiyatları alternatif yatırım aracı olan dolar, altına göre aslında son 5 yılda geride.
Zaten eski başlıkta da bunlar konuşulmıştu.
Ev fiyatlarının çok arttığını düşünenlerde var, geride kaldığını düşünende var.
Bana göre en iyi getiri ve riski düşük durum;
Kredi oranı 0,9 altına düştüğünde %20-25 peşinatla alınan konutlardır.
Borcunuzun önemli bir kısmını enflasyon öder
Ben o kafayı anlayamıyorum zaten.
Yatırım olarak ev en kötü tercihmiş, şöyle kaybettirmiş, böyle kaybettirmiş, ev almayıp o parayı başka yere yatıranlar acayip kazanmış falan..
İki sayfa sonra aynı kişiler diyor ki "uuu evler aşırı pahalandı, fiyatlar düşmeli".
Selam, hanım temmuzda emekli olduğunda birkmişi ile ufak bir daire alalım, akarı olsun diye fiyatların çok yükseldiği yaz dönemi sonunda nasıl olsa düşer diye bekliyordum. Lakin düşmediği gibi ufakça bir yükselme var gibi.
Bu konuda ev almak zarardır diyenler şükür azaldı. Zaten akla mantığa aykırı. Ev fiyatları dövizin yatay olduğu 2006-2012 dönemde bile artmaya devam etti ki şu enflasyon ortamında her yıl enaz enflasyon kadar artıyor. 20 yıldır ev piyasasını takip ederim. 2002 yılında ev parasını fiat arabaya yatıran arkadaşım vardı. Sonra kafasını duvarlara vurdu. Ondan sonra 2006da ev alacaktım vazgeçtim o zaman 30 bin tlydi istanbulda ev. Hep almadığım için keşke dedim. Ama sonrasında defalarca ev aldım sattığımda oldu hiç keşke demedim. 2000 lerin başında aylık 1.70 lere ev alan tanıdığım biri vardı o bile iyiki almışım demişti, kiraya vermişti kira ödedi evin patasını nerdeyse demişti. Yani lafın özü bu ülkede ev alıp pişman olan yoktur. Almayan pişman olmuştır. Çünkü nüfus artar, talep artar, evin eskimesi yrni ev hayali, muhit değiştirme hevesi vs. Ödeme gücün varsa şu faizde bile ev alan kar eder, faiz düşse fiyat %20 anında koyar.
F5121 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Geride kaldığını düşünenin alnını karislamak lazım. İstanbul'un en varosunda evler olmuş milyon. Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ev alıp pişman olan yoktur lafınız fazla iddialı olmuş, kötü bir kiracıya denk gelip pişman olan çok kişi var detaya gerek yok.
benzer şekilde markalı bir fiyatı abidik bir fiyata alıp, gerek fiyat düşüşü gerekse kira öder gibi aidat ödeyende az değil.
günümüz koşullarında altcoin denilen ne olduğu belirsiz sanal varlıklar bile akıl mantık dışı paralar kazandırıyor, kısaca şu an piyasalarda mantık yok.
her şey çok hızlı değişiyor, 10 sene önce belki en karlı mantıklı yatırım olan avm konusu şu an tamamen gözden düşmüş durumda.
nüfus artar, konut yenilenir, merkezi semt değer kaybetmez vs. varsayımlar 10 yıl sonra geçerli olacak mı hep beraber göreceğiz.
Ulkedeki gelir durumuna göre evler çok pahali...yurt dısinda mükemmel evler vizden ucuz.
Ben müstakil arsa aldım, kendim yaptiracağim.
Komşulugun olmadigi, insanlarin biribirini tanimadıgı, ölsen kimsenin haberinin bile olamayacagı apartman dairelerine o kadar para vermek mantıktan uzak...
Hele bir de lüks daire ve sitelerimiz var, siteyi yapanlar yönetim 5 yil bizde diye şart koyup oturanı yoluyor, zaten satarken yolmuşun yok yetmez diyor bir daha yoluyor, yönetimde harcanan ve hacivar edilen tutarları görseniz dudagıniz uçuklar, hepsi kılifına uydurulmuş sekilde çok iyi götüriyor.
Avrupa da, amerikada dip dibe yapilmiş apartmanlarda fakirler ve göçmenler oturuyor.
Uzun lafin kisası, 700 bin- 800 bin tl verip apartman dairesinde oturmam...
Milyon üzeri verip apartman dairesinde oturana da sadece vah vah yazık derim )))
SM-N910C cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ha bu arada emlağın son 5 yıldır diğer yatırım araçlarının gerisinde kaldığı ve son 5 yıldır kötü bir yatırım olduğu tabi ki doğru.
Ama ömrümüz son 5 yıldan ibaret değil.
Yaşlılar daha iyi bilir, hiç bir yatırım aracı sonsuza kadar sürekli düşmez veya yükselmez.
Öyle olsaydı geçmiş birkaç yılı referans alıp geleceğe doğru bir "trend" çizen herkes on numara yatırımcı olurdu.
Katılıyorum.
Konut yatırımını zaten en az 10yıllık periyotlarda değerlendirmek doğru.
2-3 yıllık değerlendirildiğinde hata payı oluyor.
Kimisi o yıl prim yapan arabasıyla, kimisi altınla kimisi dolarla kısa vadeli değerlendirip hakklı olduğunu düşünebiliyor.
Uzun vadeli bakmakta fayda var
Valla nasıl bir geride kalmak ise 2019 sonunda 950 bin TLye satamadığım evimin rayici şu an 2.5 milyon TL olmuş durumda. Konum Üsküdar. Şu aşı mevzusunu halleder halletmez hemen satacağım, Dolar bazında bu fiyatlar bir daha uzun süre olmaz diye düşünüyorum.