Belki bu site sorunuza yanıt verebilir.
https://www.avivasa.com.tr/i/content...t_3_mart_6.pdf
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Belki bu site sorunuza yanıt verebilir.
https://www.avivasa.com.tr/i/content...t_3_mart_6.pdf
Herhangi bir yatırım enstrümanını en dipten yakalayıp en üstten satan kaç kişi var acaba? Ve bunu sürekli yapabilen.
Mesela doları son on senede hep diplerden alıp hep en tepeden satan varmı? Yada borsada sürekli kazanan, veya forexte.
Ben 72 yaşındayım hisselerin fiziki dolanımda olduğu kupon kesildiği dönemleri yaşadım. Son 55 senedeki tüm krizleri borsa tarihindeki her şeyi yaşadım. Ama hiç böyle birini görmedim, duymadım. Soroz’lar Buffet’ler bile yanılıyor.
Söylenen kıyaslamalara saygı duyuyorum ama doğru olduğunu düşünmüyorum.
..........."................
değerli abim mesele karşılaştırmak değil..doğru yada yanlış olması da değil..Çünkü bu sistem yatırımcıya zarar vermek üzerine kurulmuş.Yıllık Kesilen komisyonları bile günlere pay edip tahsil eden bir sistem..dediğim bu....Düzeltilmesi lazım ..yoksa bu bes sitemi sadece zarar...kar bile olsa kardan zarar..sygl.
...................
----------------
29 aralik 2017 gr altin 157,1630
Kaynak: http://altin.in/arsiv/2017
28 eylul 2018 gr altin 228,55
Kaynak: https://altin.in/arsiv-fiyat/gram-altin/2018/09/28
2018 gram altin degisim: %45,42(228,55/157,1630-1)
Yani x kisisi 29 aralikta 100 liralik altin alip bankadaki kasalarina koysaydi, 28 eylul’de 145,42’lik bir degere ulasacakti.
Allianz altin fonu getirisi %45,94
Kaynak :
Asagidaki linkten 29 aralik 2017 ve 28 eylul 2018 secilir. AMZ- altin emeklilik yatirim fonu:
https://www.allianzyasamemeklilik.co...ili-bilgileri/
Allianz Sitesine inanmayan asagida spk nin sitesinden ilgili allianzin altin fonunu secip, tarihleride yukarida belirttigim gibi secerek ayni rakama ulasabilir.
http://www.spk.gov.tr/SiteApps/Portf...tirimFonlari/E
Asugaguga 29 aralik’ta 100 lira allianzin altin fonuna koydu, o 100 lira su an 145,94 etti. Ayrica devlet bana da bu 100 lirama 25 Verdi. 25 lira bu yil kuculdu ve 21,37 oldu.
Totalde asugaguga nin 31 aralikta Allianz altin fonuna koydugu 100 tl 167,31 oldu.
Bu sayfayi okuyanlar, lutfen rakam yaZmayan insanlarin fon/hisse vs gibi yatirim enstrumanlari ile ilgili iyi/kotu yorumlarini ciddiye almayin. Paranin konusuldugu yerde rakam her zaman olmalidir. Kararinizi kendiniz verin.
Diyceklerim bu kadar.
Sent from my iPhone using Tapatalk
.........................
..................
İsteyen girsin istemeyen girmesin BES e anladik.peki bu zorunlu BES sacmaligi niye var? Trolleride sosyal medyada gorevlendirilmismi acaba..
neyse yine polemik çıkmasın..
Merhabalar, BES zorunluluk olmadan kendi isteğimle girdim. Iyi bir finans okur yazarlığım yoktur. Fakat bu forumları okuyarak en azından küçük olan birikimleri değerlendirmek niyetindeyiz. Forumdaki sn. Ctugrul ve sn. Cauti sayesinde fonların degistilebildigini öğrendim. Inanın bilmiyordum. Bunu ykb deki müşteri temsilcisi bile iletmemisti . Belki bunlar bile bilmiyordu en azından bunları öğreniyoruz. Farklı görüşlerde okumamız burdaki benim gibi finans bilgisi az olanlara katkı sağlamaktadır. Katkılar için teşekkür ederim...
Geçen hafta altın fonuna geçtim. Şansa bak dolar ile beraber altın da düştü
Topik asla değil de, mevzuu bi garip zaten değil mi ?? )..
Her daim 'pes bravo' memleketimiz halleri. (
Stopaj nerede ?
Devlet katkısını hak etmek için geçen süre hesabı nerede ?
Mesela bes hesabı gösterirken 10 yıl 56 yaştan mı hesaplıyorsunuz ?
Acil paraya ihtiyacınız oldu bu paranın ne kadarını alabileceksiniz ?
Bana kalırsa altının bile fiyatını alış kurundan hesaplamalısınız. Önemli olan ekranda ne yazdığı değil cebimize ne gireceği
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn. asuGaGuGa
Defalarca ve defalarca, bu başlığın BES'te olupta sistemin aksayan yönlerinin ne olduğu, bunların giderilmesi için ne gibi tedbirler alınması gerektiği ile ilgili paylaşımların yapıldığı bir başlık olduğunu; BES olmamalı, kazık yeri, fon alacağına git altın al vs görüşleri olanların başka bir başlık açarak orada nedenlerini niçinlerini enine boyuna tartışabileceklerini onlarca kez yazdık...
Bu başlıkta artık yazmam deyip te sayfalarca yazmaya devam ederek kendine dahi saygısı olmayanlarla aynı mekanda olmak kendi adıma mümkün değildir...Değerli paylaşımlarını ekşi sözlükten takip etmeye devam edeceğim...Saygı ve hürmetlerimle...
Hesaplama istenmiş. Hesaplayalım. Ama bu hesaplama Sayın Asugaguga’nın sistem içinde ne kadardır var olduğuna bağlı . Bilmediğimiz için varsayımda bulunacağız. Diyelim ki sayın Asugaguga 35 yaşında ve sisteme 2014 yılınının Ekim ayında sisteme girdi. Sayın Asugaguga ‘nın ortalama bir BES yatırımcısı olduğunu ve yıllık ortalama %12 kazandırabildiğini varsayalım portföyüne. Yani 5 yılda %60 kazandırmış olsun.
Kolay hesap olması için yukarıda belirttiği tarihe kadar 100.000TL yatırmış olsun. Yani 2017 Aralığa kadar kendisi 100.000 yatırdı Devlet’de 25.000 koydu. Kendiside o 100.000TL’sine 60.000TL kazandırdı. O tarihte de kendisinin dediği gibi BES altın fonuna girdi. Yani 160.000 TL’sini altın fonuna koydu. Bu Eylül’dede acil para ihtiyacı olup çıktığını varsayalım.
Eylüldeki tablo şu şekilde;
160.000TL’si %45,84 kazanmış ve 233.504 TL olmuş. Devlet katkısıda 21.370TL’ye düşmüş diyor sayın Asugaguga. O halde BES hesabında 254.874TL’si var ama para ihtiyacı oldu ve çıkmak zorunda. Bakalım eline ne geçecek.
Kesintiler,
-Sözleşmelerin sadece ilk 5 yılında yönetim gider kesintisi ve giriş aidatı alınabilir diyor mevzuat. Sayın Asugaguga henüz 5 yılı dolduramadığı için bu kesintilere tabi olduğunu görüyor. Bu tutar her yıl için aylık brüt asgari ücretin %8,5'una karşılık gelen tutardır. 2030’un %8,5’i =172,55TL.
172,55X5=862,75TL’sini kesiyorlar.
- Devlet katkısı : 3-6 Yıl arası olduğu için %15’ini alabileceğini %85’in kesileceğini öğreniyor. Yani 21370TL’nin %15’ini 3205TL’yi alabiliyor sadece. Kesinti 18.165TL
-Stopaj kesintisi: 10 yılı doldurmadan ayrıldığı için getiri üzerinden %15 kesilecek. Ana para 100.000 kazanç 133.504TL. Bu 133.504TL den %15 kesilecek yani 20.025TL kesilecek.
Kesintiler toplamı : 20.025+18165+863= 39.053
Sayın Asugaguga’ya verilecek para 215.821TL
Yani sayın Asugaguga 5 yıl önce 0(SIFIR) TL ile başladığı yolculuğunu, bu Eylül’de 215.821TL ile bitirmiş olacak.
Sayın Asugaguga Aralık 2017’deki 160.000TL’lik portföyünü, 2018 Eylül’de çıkarken 215.821TL’ye çıkarmış olacak.
Yani sayın Asugaguga sadece %35,88 kazanmış olacak.
Ama altın alıp kasaya koysaydı %45,42 kazanacaktı.
O halde sayın Asugaguga kayıp mı etti?
HAYIR!
Şimdi doğru kıyaslama yapalım.
Sayın Asugaguga, 5 yıl önce yola çıktığında 0 TL’si vardı. Kolay hesap için Sayın Asugaguga’nın 5 yıl boyunca sabit aylık katkı yaptığını varsayalım. Yani 100.000TL ana para ve o ana paraya kazandırdığı 60.000 ile toplam 160.000 TL’sini düz ortalama hesapla 30 ay ortalamada yaptı. 30 ay ortalama vade sonunda o 100.000TL ana para bu Eylül’de yukarda anlatılan kesintiler sonrasında 215.821TL olmuş olacak.
Yani 30 ay ortalamada 100.000TL yatırmış olduğu ana parası, geçen Aralık’ta BES altın fonuna geçip bu Eylülde kesintiler sonrası çıktığında 215.821 TL olacak. 30 ay sonunda 100TL’sine 115,821TL alacak. %115,821 TL kazanmış olacak.
Bu 28 Eylül’den 30 ay geriye gidersek 28 Nisan 2016 tarihine ulaşırız. Bu tarihte gram altın 112,91TL imiş. 28 Eylül 2018’de ise 228,55TL imiş
28 Nisan 2016 tarihinde 100.000TL gram altına para yatıran kişi 28 Eylül’de %102,42kazanmış.
28 Nisan 2016 tarihinde BES’te 100.000TL ile yola çıkan ve ortalama bir BES yatırımcısı kadar yıllık getiri sağlayabilen, geçen Aralıkta tüm birikimini BES altın fonuna koyan ancak 28 Eylül’de sıkıştığı için BES’ten tüm kesintileri yapılarak çıkan sayın Asugaguga ise 100.000TL ana parasına %115.821 kazandırmış.
%102,42 ye %115,821
BES daha fazla kazandırmış.
BES’te 5 değilde 10 yıl ve üzeri kalındığı koşullarda bu hesaplama yapılırsa kesintiler azalacağı hatta bazıları yok olacağı için bu fark dahada belirginleşir. Hele 10 yıl 56 yaş koşuluna uygunluk sağlanırsa BES açık ara fark atabilir.
BES uzun vadede faydalıdır daha karlıdır. Sistemin amacıda vatandaşa uzun vadede birikim kazandırmaktır.
Hesaplama için teşekkürler. BES’te herkes getiriden söz ediyor. Ancak kesinti kısmından bahsedilmiyor.
Yapılan hesaba göre besin getirisi daha yüksek.
Bunu kabul etmek gerekiyor.
Bir diğer argümanda şu, BES Devlete fon yaratmak veya özel şirketlere fon yaratmak için ortaya çıkarıldı. Sanki yatırımcı parasını alamayacakmış gibi bir izlenim oluşuyor.
Bunu söyleyen kişinin, bu söylemine destek olarak hangi BES yatırımcısının yatırdığı parayı, devlet desteğini ve ana parasının kazancını alamadığını sistemin bunu iç ettiğinide yazması lazım.
Bu şekilde tek bir örnek bile bulamazsınız. Çünkü yok!
BES kazandırmaz kazandırmıyor demekte farazi bir yaklaşım. Yatırım enstrümanlarının dip tepe noktalarını gösterip BES bu kadar kazandırmaz demekte bir o kadar farazi.
Hangi yatırımcı bahsi geçen dip tepeleri yakalayabilir. Yok böyle bir şey.
BES’te bulunan kişilerin %99’u ortalama yatırımcı tipi yani piyasalarla ilgili Bilgi seviyesi ya ortalama yada daha düşük. Bu seviyedeki bir kişiye yatırım enstrümanlarının dip tepe kazançlarını gösterip BES’ten daha iyi örneklemesi yapmak zaten haksızlık. BES yatırımcısı zaten o dip tepeleri yakalayacak kişi değil!
Geriye kalan %1’lik kesimde varsın BES’e girmesin.
Bu sistem %99 için zaten.
Uzun vade, sabır ve mümkün mertebe fonları doğru zamanda değiştirmek. Bakın dip tepe demiyorum. Neresinden yakalarsanız oradan değiştirmekten bahsediyorum.
Uzun vadede belli koşullarda bazı kesintiler sıfıra bazıları üçte bire düşeceği için siz ana paranıza ortalama bir kazanç dahi sağlasanız Devlet katkısı ile ortalamanın üzerine çıkarsınız.
Hele gençseniz 30’ların başındaysanız, ailenizden oradan buradan kalan bir şeyinizde yoksa ve emekliliğiniz 58-65 arasında ise, 50’li yaşların başında zaten işsiz ortada kalmaya aday binlerce kişiden birisisiniz demektir.
Bir yerlerden size sihirli değnekte değmeyecek ise yani siyasetin içinde de değilseniz, zaten milyonlarca vatandaşın kaderini paylaşacaksınız.
Refah seviyesi yüksek ülkelerin hepsinin vatandaşının tasarruf seviyeleri yüksek. Çünkü başka yolu yok. Ülkemizde de BES bize tasarruf etme yolu sağlıyor. Buna bu kadar basit bakmak lazım. Başka tasarruf yöntemlerinde daha başarılı olacağına inanan varsa oraya yönelebilir elbette.
Ama tasarruf ve yatırımı hatta trade’i birbirinden ayırarak örnekleme vermek lazım.
Sağlıcakla
Sn Ctugrul,
Ellerinize sağlık.. İtibar puanı veremiyorum, daha önce çok verdiğim için izin vermedi sistem :)
Şu yazıda da sizin dediklerinizi anlatmaya çalışmıştım esasında..
BES'e bakılırken ortalama bir insanın finansal okuryazarlık seviyesi ve tasarruf kabiliyeti hesaba katılmıyor malesef.. BES'i başarısız bulan kişi; bireysel olarak hisse seçimi, tasarruf kabiliyeti, piyasalar ve uzun vadede sabır konusunda mükemmel olabilir fakat değerlendirme ortalama bir insana göre yapılmalıdır.
100 liranın 50 liraya düşmesi %50 düşüş demektir..
50 liranın tekrar 100 liraya çıkması için %100 artış gerekir..
BES çiler bu noktalara dikkat etsinler..arada kaçırılan fırsatları yazmıyorum ama orada da ciddi kayıplar var elbet.. ayrıca emirlerin geç gider (t+1,t+2 gibi konular) fırsattan optimum faydalanamazsın mesela.. bu konularda önemli..
kimse size verilen kısıtlı fon değiştirme hakkını ve bu alım satım esnasında t+2, t+3 gibi, kavramlarla uğraşırsanız para kazanamayacağınızı söylemiyor. kazanırsın ama optimum olmayacaktır..
esas söylenen şey şu: devlet katkısı bir havuçtur.. hukumet açısından ideal olan bunun kuşa dönmesidir.. ki oraya doğru gidiyor..
iyi bir şey olsaydı 3 yıl zorunlu katılım gibi garabet şeyleri ortaya atmazlardı.. hukumeti ucuza fonlamak için icat edilmiş bir şey. ama nasılsa bunu herkes bir gun anlayacak..
Biliyorum. O yüzden teşekkür ettim. Resmi net ifade ettiğiniz için
Bir şeyin zorunlu olması kötü olduğu anlamına gelmez. Askerlikte zorunlu. Yukarda bir yerlerde bu vatan için canını ortaya koymuş bir vatan evladı subay kardeşim vardı.
Emrinde dağlarda sistemin zorunlu kılmasıyla çarpışmış erler olduğuna eminim. Bu kötü bir şey değil. Buradaki zorunluluk, kötü olarak nitelendirilemez olsa olsa vatanın selameti için gereklilik olarak nitelendirilebilir.
BES’in zorunlu olması bana göre tasarruf konusunda zayıf olan halkımızı tasarrufa yönlendirme gerekliliğinden kaynaklanıyor.
Bakın bu başlık altında sadece varsayımla hareket etmek bir şey ifade etmiyor.
İstanbul’da ekmek Ankara’daki ekmekten pahalıdır demek hiç bir şey ifade etmez. Bunun öyle olduğunu anlatabilmek kanıtlayabilmek için İstanbul’daki ekmek fiyatınıda Ankara’daki ekmek fiyatınıda, belirtmeniz lazım.
Aksi takdirde söyleminiz iddiadan öteye gidemez. Bunun adı “iddia” olur.
Ama İstanbul’da ekmek 2 Ankara’da ekmek 1,5TL olduğu için, İstanbul’da ekmek Ankaradan pahalıdır, derseniz, bu söyleminiz gerçek olur.
Aynısı Devlet kendine fon yarattı BES ile söylemi içinde geçerli. Çünkü sistemden parasını alamayan hiç kimseyi gösteremediğiniz zaman, söyleminiz sadece iddia olarak kalır. Realiteyi göstermez.
Devlet, verdiği katkıyı kuşa döndürecek demek de bir iddia sadece.
Arkadaş neden yazmasın aksine inananlar düşünenler.. Başlık adı bir bütün değil mi ?.
Şunlar yazmasın bunlar yazsın veya anca şöyle şöyle yazılabilinir demenin ne alemi olur bu durumda..
Dediğin şekilde açılmamış ki bu başlık bile, genel bir ismi olmuş.. Ha keza başlık itibarıyla burası tekrardan düzenlenip
ve farklı düşünceler için bahsettiğin uygun bir yeni başlık altında da bir ikincisi dahi açılmış olsa,
talebin beklentin yine uygun olmaz..
Az forum kültürü lazım ya, ne demek o oraya bu buraya yazıcak, yazsın, anca yazabilir falan ??..
Boş yazmışın madem onlarca kez ve dahi bu son iletinde de aynen..
Hem karşıt fikirler birarada harmanlanır nedir bu aKıl, akpartisinden mi bulaştı?,
böylesi her yeri bir de nazik tavırlarla sindirme style mıdır nedir ??.
Şimdi sen böyle diyosun diye, millet mecbur çanak tutup anca yapıcı bakım onarım mı sunacak BES'e dair,
ki mevcut iktidarımsı güruh ne var ne yok yemiş bitirmiş gırtlak borç takıp hâlâ daha dilenedururken,
yoksa yazamasın yani derdini bile buraya öyle mi ?.. Traji komik olmayın,
bak böylesi zihniyet koca ülkemizi bile ne hallere düşürdü durdu..
Töbe estafırullah, ne hale geliniyor hakikat ya..
O işler öyle olmaz ilelebet elbet diyelim de hani anlayana bari.
Kendi seçtiğiniz fonlar kazandırsada sistem sonunda alacağınız devlet katkılarının değerlendirildiği fon eksi yazıyor. Bu eksi nereden gidiyor. Siz doğru fonları seçtiyseniz o fonların getirisinden. Yok kötü fon seçtiyseniz sizin birikiminizden gitmiş gibi oluyor. Yani işin sonunda sitemden emekli olacağınız gün devlet katkılarından gelen %25 i kimse göremeyecek. Bes gesaplarınızı biraz kurcalarsanız görür sünüz.
Diğer konu doğru fonları seçebilmeniz için doğru fon paketine ait sözleşmenizin olmadı gerek.
Örnek. 3 adet ayrı sözleşmem var ve 2 sinde dış borçlanma fonları varken diğerinde yok.
8 ay önce tüm bes hesaplarımda altın ve bu dış borçlanmalara dönmüştüm. 1 ay önce konrol ettiğimde toplam birikimim aylık yatana göre 8 ay daha faxla yatmış kadar bir anda artı. Kazan doğurdu. İnşallah kazan ölmez.
Fonlarımın getirisi iyi iken. Devlet katkılarının getirisi toplamda 1 aylık yatan paramı geçmişti.
Bu bes i yönetmek borsada yatırım yapmaktan daha kolay görünsede siz kazandırmaya çalışırken devamlı kaybeden bir taraf var ve siz kazandırmak için size sunulan paketteki sınırlı fon ile yılda sınırlı sayıda değişiklik yapabiliyorsunuz.
Şu da bir gerçek. K kartınıza sizi üzmeyecek bir meblağ ile oluşturulmuş bir bes unutmayı başarabilir ve kafayı fazla takmayıp altın vs gibi getirisi götürüsü az buçuk stabil fonları seçilir ise ve devlet katkısını almayı ümit etmeden para biriktirmiş olursunuz. Günü geldiğinde yada ihtiyacınız olduğunda örneğin bir ev almak gibi peşinat yada üzerini tamamlamak gibi kulanarak mutlu olabilirsiz.
SM-C9000 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Devlet katkılarının getirisi toplamda 1 aylık yatan paramı geçmişti. Burası yanlış oldu götürüsü 1 aylık yatırdığımdan fazla demek istemiştim
Devlet katkısı eksiye gitmiyor veya devlet katkısı senin kendi ana paranı yatırdığın fonu eksiye götürmüyor değerli arkadaşım.
Sen 100 TL yatırınca Devlet sana 25 TL veriyor. Devletin kendi verdiği katkıyı yönlendirdiği fonda bu 25 TL 20TL’ye düşünce, o 5 TL senin 100TL ana parandan gitmiyor.
Devletin verdiği 25 TL 20 TL’ye düşmüş oluyor sadece. Devlet sana 25 yerine 20 vermiş gibi oluyor. Yine 20TL daha önce senin olmayan paran var yani.
Yapmayın Allah’ınızı severseniz yahu.
Birde bu son 3-4 ayda oluşan olağanüstü ekonomik oluşumu baz alıp Devlet katkısı ekside hep demekte günahtır ya.
Faizlerin düşük olduğu, doların stabil olduğu borsanın kazandırdığı onlarca yıl tam tersi idi. 3-4 ayı baz alıp örnekleme yapmak doğru sonucu vermez.
Sisteme otomatik katılım davranışsal iktisat kullanılarak alınmış bir karardır, buna "nudge" - "dürtme" denir. 3 yıl zorunlu bulunma kararı da finansal okuryazarlığı olmayan insanımızın uzun vadede getiriyi görebilmesi amacıyla alınmıştır.
Dolayısıyla ikisi de olumludur fakat özellikle sonuncusu negatif tepkiye neden oldu, daha iyi açıklanabilirdi.
Devlet katkısınıda ben istediğim fonda değerlendirebiliyim. Zarar edersem kendime kızarım.
O zaman bana sen 100 yatır 25 de benden demesin. Toplamda 125 im olmuyorsa benim paramdan gitmiş olur. Ben öyle kabul ederim. Bana vadii 125 ise 125 görmem gerek.
Az öncede yazdığım gibi bu sistemi para biriktirmek olarak görürseniz sorun yok. Ama vadedileni ümit ettiniz mi sonuç hüsran. Sisteme girdipimde 52 yaşında emekli olurken şimdi 57 yaşında oluyorum. Buda benim için 4 yıl sonra yerine 7 yıl sonra oldu. Bu yedi yılda inşallah ben yaklaştık ça emeklilik benden uzaklaşmaz.
Oyunun ortasında kural değiştirmeye çok alıştılar sgk da da aynısını yaptılar bari burada 10 yıl konusuna karışmasalar dı. Çünkü planlarımı buna göre yapmış ve birikimi ve katkıyı alıp kullanmayı planladığım yere aktaracaktım.
Sonra sistemde eğer ciddi aylık katkınız yoksa emeklilik tarihi geldiğinde sunulan seçenekler zaten pek iç açıcı değil. Yakınımda emekli olanlardan biliyorun.
Ya onların belirlediği çok düşük bir meblağ 10 yıl yada sizin belirlediğiniz süreye göre ortalama bir maaş yada yine sizin belirlediğiz meblağa göre yettiği kadar ay.
Hayel kurduracak bir sistem değil. Para biriktiremeyenler için bir çözümden öte bir şey değil bana göre bes
Merhaba
“iyi bir şey olsaydı 3 yıl zorunlu katılım olmazdı” gibi bir ibareniz var. Size şöyle bir örnek vereyim. Sscb kurulurken çiftçilerin ellerindeki topraklar birleştirilerek kooperatif oluşturuluyor. Ortak bir şekilde ekilsin biçilsin bölüşülsün diye. Çok büyük isyan çıkıyor ve güç kullanarak bastırıyor. Bir devlet için çokta uzun olmayan bir süre sonra 2-3 kuşak sonra bu sefer Sscb yıkılınca kooperatif toprakları üyelerine dağıtılmaya başlıyor. Çiftçiler yine büyük bir isyan başlatıyor. Devlet yine zorla mülkiyet hakkını getirmiş oluyor. Yani kısaca insanoğlu değişimlere direnç gösterir. Zorunlu olması kötü olmasını gerektirmez konjonktür gereği de olabilir.
Ülke olarak tasarruf oranlarımız çok düşük. Kazanmadan harcamaya çok alıştık tüketim toplumu olduk. Devlet bu yüzden tasarrufları artırmak için getiriyor bunu. Yoksa devletin senin 3-5 kuruşuna ihtiyacı yok. Zaten vergi alıyor her türlü. Yetmezse kaşının üstünde gözün var vergisi çıkarır olur biter.
Ben Beste değilim. Kendimce tasarruf yapıp hisse/altın biriktiriyorum. Sayfalarca Bes iyi kötü diye yazanlar olmuş.
Daha önce de söylenmiş ama Bes kime lazım?
-Faiz enflasyon ilişkisini bilmeyen, enflasyonu fiyat artışı sanan enflasyon düşünce fiyat ucuzladı sanan, altın dolar arasında korelasyonu bilmeyen kısaca ekonomik okuryazarlığı olmayan kişilere
-Maaşı aldığım gibi gidiyor, nereye harcadım bilemiyorum, ayın sonu gelmiyor diyen tasarruf/birikim yapamayan kişilere (maaş azlığını kastetmiyorum tasarruf yapmakta bir yetenektir)
-Benim gibi satış sektöründe çalışıp iyi kazanan ama 45-50 yaşından sonra iş bulması çok zor olan veya geliri ciddi düşecek kişilere
İşte bunlara lazım. Herhangi birisi bunların dışındaysa girmesin zaten.
Ancak otomatik Bes ilk çıktığında kötü propaganda o kadar çok yapıldı ki yukarıda bahsettiğim gruba dahil olup buna rağmen Besten çıkan çok insan oldu. Hatta kimi firmalar çalışanına bile sormadan tüm çalışanlarını çıkardı sistemden. Yani devlet zorunlusun dedi şirket ben çıkarıyorum seni dedi. Bu şekilde bazılarının söz hakkı bile olmadı. Yeterli katılım olmayınca doğal olarak devlet önlem almak isteyebilir.
Dediğim gibi Beste değilim ama zorunluluk gelirse mecburen katılacağız ve bu sefer iyi kötü tartışmasından ziyade nasıl daha çok kazanç elde ederiz olacak konunun odak noktası. Umarım ben katılana kadar forumun konusu bu yönde gelişir.
Bes beş para eder mi, etmez mi ?, yıllardır sıcak gündem,
hem de öyle bedava gündem bile değil resmen milletin alınteri parasıylan..
Mesele Bes bile değil aslında,
doğal olarak bu hadisede de özne olan iktidarımsı şey mesele..
Her ne kadar teknik açılımları ve boyutları olsa da..
Gerisi berisi lafı güzaf..
ülkede tasarruf oranları düşük değil, halk fakir ve perişan.. birikim yapamıyor çunku geçinemiyor..halk fakirleşti..
bu konu yerine size tavsiyem toplanan yuksek vergilere rağmen neden akp ye para yetmediğini araştırmanız..
evet.. "3 yıl zorunlu" kararı kötü niyetli bir karardır.. tasarrufa akp başlasın.. halkın parası yok..