yine mi aşı bulunmuş? bu kaçıncı?
Printable View
Facebook, 40 usd civarı piyasaya giriş yapmış .
25. Usd kadar düşmüştü.
Şimdi 239.-usd..
Teknoloji balonuda farklı oluyor. [emoji4]
POT-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
DEMİRBANK'ın batmasına sebep olan banka.. Akbank
POT-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yarın sabah Fdow 27 bin üstü olursa bizde 120 bin test edilir mi.
spk hiç affetmiyor bu ara...twitter çapkınlarını öpüyor... :he:
çok kötü be böyle ifşa olmak. bu saatten sonra kime ne anlatıcan.
SPK, o ismi Kiler Gayrimenkul hisselerinde yakaladı
Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (KLGYO) pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerin 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPKn) ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde incelenmesi sonucunda ulaşılan tespitleri 13.07.2020 tarihli toplantısında görüşen Kurul Karar Organı, 6362 sayılı SPKn’nun 101/1 maddesi ve V-101.1 sayılı Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği’nin 5/1 ve 6/1 maddeleri uyarınca? aşağıdaki tabloda bilgilerine yer verilen şahıslar hakkında 14.07.2020 tarihli işlemlerden başlamak üzere borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar vermiştir.
Adı Soyadı MKK Sicil No
Hasan MEŞE 13155847
Zeynep Şeyma MASCA 41876022
Ahmet Selim AY 44678981
Ramazan USLU 29393078
Saime Esma MASCA 44891824
Esra MASCA 24382799
Akbank ceza alma sebebi diğer bankalarda dahil, kredi ödemelerinde sorun çıkartması. Müşteri şikayetleri yani..
Çünkü yapılandırma yapmadıkları gibi gecikmeye düşenlere “önce gecikmedekileri ödeyin, sonra öteleyelim” bunu da yüksek faizle yapmak istemeleri..
Yani duyumum bu şekilde en azından... bunu diğer bankalarda yapmış..
günümüzde yatırım inan profesyonellik isteyen bir sanat oldu neden derseniz. Eskiden daha kolaydı bu işler.
viop pay vade yoktu zamanında sadece endeks üzerinden hareketle gidebiliyordun.
Endeks çıkarken hemen hepsi çıkar düşerkende öyleydi.
Hisse aldın vob shortlayıp kendini hedge ettiğinde çalışırdı.
Şimdi devletin işe el atmasıyla bütün denge bozuldu. At izi iti izne karıştı.
Türkiyenin en büyük sermayeli şirketleri yani bankaları taça atıldı.
badem endeksi diye bir endeks çıktı. (tkfen,krdmd,eregl,asels,tcell,bimas,dohol,ekgyo,) vs.
bunlardaysan endeksin yükselişine iştirak edebildin. imkb 1986 yılında kuruldu .
geçen 34 yılda hiç bir dönemde aşağıdaki grafik oluşmadı.
bütün ezberler bozuldu. pala tüm eskilere pabucunu ters giydirdi.
viop pay vadelide 15 hisse giderken 15 hisse duruyor.
örneğin banka alıp viop shortladıysan battın.
kimi endeks yükseliyor diye şampanya patlatırken kimide kahrından içiyor.
https://i.hizliresim.com/uORXRW.jpg
2000de nasdak FK 55miş balonda şimdi yarısında bakalım o seviyeleri görebilecekler mi
YTD
https://i.hizliresim.com/oQTGYL.png
ABD.. giyim mağazaları zincirlerinde ve AVM'lerde bu hafta iflas başvurusu artmış..
Alsancak ZARA sırasında 4 mağaza yan yana kiralıktı bu hafta..
Eskiden kiralamak için hava parasının konuşulduğu yerlerdi..
İlk baştaki cümlene katılıyorum ancak analizin yanlış.
Piyasa o bahsettiğin günlerden artık farklı.. çünkü hacim artık yüksek. Haliyle piyasa oynaklığı da yüksek...
Kaldı ki pay vadeli seçenekleri bile çoğaldı, daha da çoğalacak..
Çok değil 2 sene önce bile pay vadeli sınırlıydı..
Bir de üstüne bistech entegre olunca hacimler daha yüksek oldu.. bu ülkenin lehine olan şeyler, şirketler uzun vadeli borçlanabiliyor, tahvil satışı yapabiliyor demek..
Badem hisseleri diyerek bel bağlamak saçma..
Aselsan dediğin hisse tüm özel bankalara takla attırır.. keza tkfen de iyi bir yönetime sahip... tavhl de aynı şekilde.. yönetimler profesyonel ve ülkeye döviz getiren şirketler...
Dediğim gibi hisselerin hepsi çıkacak diye bir şey yok...
Tüpraş 2.5 milyar zarar yazdı, keza thy de çyle.. peki bu hisseler neden yükselsin? Borsanın dinamiği temel analizdir...
Temel analiz bilmeyen iş yapamaz, para kazanamaz..
Halk bankasının güncel bilanço değeri kendi hesaplamalarımda 6.79... bu sadece örnektir, konuya istinaden yazdım..Bana bir getirisi yok... neden alıp riske gireyim, yükseleceği alan belli..
mesela arçelik 74 lira...
Bu rakamlar benim için ucuz... 50 günlüğün üstünde kaldığında long kalırım.. altında flat..
Bak stratejim var.. kendi çapımda rakamları biliyorum..
En önemli gösterge Brent 43.5 geçip üzerinde kalıcı olursa 50 yolu açılır bu da borsalarda ikinci bir ralliyi tetikler.Brent nereye borsalar oraya.
iş kar zarar baksaydı petkimde dediğin gibi olması gerekirdi. Hisse dibinden %65 çıkmış.
geçen sene kar açıkladığı dönemden yüksek tuprs dipte.
tkfen ne kar etmiş 3 ayda 47 milyon bu tür rakamlar o buyuklukteki şirketlere çerez parası.
kar zarar bence işin ufak bir boyutu %10 bile değil. mesele iktidara yakınlık veya uzaklık...
14 fk lı petkm alınırken 5 fk lı sahol alınmıyor.
hadi hepsini çöpe at krdmd ne diceksin eşşek yüküyle zarar %100 gitti.
krdmd gibi bir hissenin gidip tuprs gibi bir hissenin yerde sürünmesini bana kimse açıklayamaz.
badem hisseleri diye bir hisse grubu var bunu kimse inkar edemez.
İyi de abicim temel analiz sadece f/k değil ki...
Oturup bilançoyu hesaplayacaksın...
Bir hissenin değeri 20 liradır, fiyatlanması 5 liradır...
Ben alır oturur beklerim o hisseyi... zamanı gelene kadar...
F/k dediğin şey, hissenin karşılığı... bu rakam ne kadar yüksekse hissenin karlılığı yüksek demektir...
Düşük ise kar edemiyor demektir.. bunu bile yanlış analiz ediyorsunuz..
tupraşta bilançoya göre 170 lira hedef veriliyordu, kriz çıktı.gelinen nokta ortada..
bilanço bugunun verileri ile geleceği yorumlamaya çalışmaktır..
ama kesinliği yoktur.. 20 lira hesapladığın şey şu anda 5 tl den fiyatlanıyorsa 6 ay sonra 3 lira da olabilir.. 30 lirada..
geleceği bilemezsin..
dunyada aşırı kapasite ve refah oluşmuş durumda.. herkesin komfor alanı var, ülkelerinde.. canı sıkılan gümrük vergiisni arttırıyor canı sıkılan yapısal problemleri gözardı ederek para basıyor..
netice: gereği düşünüldü.. fiyatlamaların ne olacağı öngörülebilir olmaktan uzak..yapay ve suni bir piyasa var.. devletlerin mudahelesi en üst düzeyde..
katılıyorum..
badem hisseleri diye tarif edilebilecek bir hisseler grubu olduğu net ortada.. geçen 2-3 senede gittikçe belirginleşti bu.. yavaş yavaş işi de öğrendiler.. şimdi noktasına virgülüne kadar endeks hedeflemesi yapabiliyorlar.. endeks mesela, atıyorum, 121918 açılacak diyelim..hedef o.. açıyorlar o değerde.. kontrol en üst düzeyde..
Bilançodan 2.5 milyar zararı çıkacaksın. Çıkan sonuç hissenin değeridir..
Rakam vermeyeceğim, örnek olarak tuprs 170 ise, 2.5 milyar bilanço değerinden düşeceksin 170 ise olur sana 130-140tl...
Bu rakamlar sadece örnek...
Benim gözümde değeri 110-120 lira...
Benim bu hissede para kazanmam için, 40-50 tl lere gelmesi lazım ki, bekleyeyim...
Gelecek fiyatlamaları bilemem..
Hisselerin temeli, temel analize bağlı..
Arcelik örneğinden gideyim, 74 tl değeri var..
Hisse zarar eder bu yıl... tekrar hesaplarım atıyorum 50 tl çıkar...
Benim için hala ucuz kalır...
Ben ederinde satarım, taşımam.. üstü spekülasyondur.. 50 tl den 70 e gider... orası köpük, piyasa ederine gelir bir yerde..
Borsa ile piyasanın bu kadar alakasız bir dönemi olmuşmuydu daha önce ?
Batmak üzere olan EKIZ 0,26 TL'den...21 TL'ye çıktı..
GUBRF ..geçen sene bugünlerde 2,60 TL idi.. şimdi 29-30 arası..
diğerleri de onlarca..
Dün SIĞACIK'ta cağ döner alacaktım..
Saat 14. civarı, henüz kesim yapmamış.. Kira 4,5..elektrik 3.500 TL gelmiş..
Bu aydan sonra batarız herhalde dedi, işyeri sahibi..
Piyasa ve BORSA.. ayrı uçlarda tam gaz...
türkiyenin en büyük 500 işletmesin kar edemediği ortamda.
kobilerin halini düşünün.
atilla yeşilada bukez baya bir duygusal video çekmiş.
fişi çekin artık diyor videonun sonunda.
izlemek isteyen olursa
https://www.youtube.com/watch?v=wgI1KLzQxno
hisselerin sürünmesi ayrı bir konu bir grup hissenin tercihli biçimde sürekli kullanılması ve manasız endeks değerlerinin elde edilebilmesi ayrı bir konu.. kaldı ki thyao bilançosuna ve beklentilere göre daha da düşük olmalıydı bence.. ama nerdeyse geçen sene 75-80 milyonn yolcu taşıdığı zaman ki gibi fiyatlanıyor..
netice: zamanı gelince bahsettiklerinde kullanılır.. endeksin hedef değeri ne ise ona gitmek için gerekirse yedek kulübesinden de oyuna katarlar.. bazıları yedek kulübesinde bazıları ise sahada şu anda.. oyunu yönetmek için süprizleri de yönetmek gerekiyor ve bunun için yedek kulübesi güçlü olmalı..
ani süprizlerin olması bakımından şu anda cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar kötü durumdayız.. aşırı borçlu durumdayız ve ülke kurumlar, liyakat, yönetim yetenekleri gibi her parametrede dipte..
2008 nisbeten az borçlu, cumhuriyet kurumlarının ve tolerans kültürünün daha yuksek olduğu bir dönemdi..
aradan geçen 12 senede her gun daha kötüye gittik.. bunu borsaya bakarak anlayamayız..mesela venezuela borsası zirve yapıyor sürekli ama ülke çökmüş durumda.. borsa en kolay manipüle edilebileceklerden birisi.. ama dolar konusu farklı.. şu anda doları sürekli yatay hatta resmen sabit tutmaları bence korkutucu.. eksi rezervlerde rekor kırıyoruz..yıllardır halı altına süpürülen problemler var.. hamaset ile geçiştiriliyor her şey..sürdürülebilir değil..
diğer yandan..dolar bazında 2013 zirvesinden sonra sürekli düşen bir borsa var..kötüye gidiş ve otoriter yönetim tarzı zaten kendini belli etmeye başlamıştı kendilerini sözde "usta" ilan ettikleri zamandan başlayarak.. o zamana kadar kuzu postuna bürünmüşlerdi..ama 2013 sonrasında kuzu postunu attılar..
ülkede israfın derecesi bilinmiyor ama çok çok fazla.. aşırı derecede vergi toplanıyor.. kısıtlı medya imkanları ile öğrenebildiklerimiz sınırlı ancak bu durumda bile milletin önemli bir kısmı açlıktan sürünürken bunnarın 300 odalı yazlık saray yapma çabalarını okuyabiliyoruz.. bakın kendilerinden önceki tüm cumhurbaşkanlarına 6 odalısı yetmiş ama bunlara yetmiyor.. 300 odalı yapıyorlar..
2008 sonrası ciddi reformlar da yapılmıştı haklısın. Ama fed bilançosu neredeyse 2 katına çıktı ve bu mutlaka bizi de etkileyecek. Turizm sezonu çok kötü geçiyor yoksa dolar buralarda olmazdı. Çin aşı deneylerinde çoktan başarılı oldu şu anda ordusundaki askerleri aşılıyor. Aşı belki de çoktan bulundu ama büyükler pozisyonlarını ayarlamadan piyasa gideceği yere gitmez. Büyükler bi yerleşsin ondan sonra asılolacaklar olacak. Ama yine de dolarda düşüşten önce son bir spekülatif yükseliş olabilir ani ve sert.
yannış bakmıyormusun??
turizm çok kötü.. bunu kendinde söylüyorsun.. ama vardığın sonuç tam tersi..
kötü geçtiği için dolara yukarı yönlü baskı yapması gerekirdi.. ama genel piyasa talebi ve rezervleri kullanmaları (eksi rezerv mevzusu) şu anda doları resmen sabit tutuyor.. ama bu sürdürülebilir değil.. düşünün sürekli cari açık veriyorsun 20 yıldır.. bunun bir kısmını geçmiş yıllarda turizm ile kapatıyordun şimdi o da yok..
netice: dolarda 3-4-5 gibi rakamlar hedefleyen varsa bence hayal görüyor..piyasadaki (ve açıkçası her insanda) maliyet yapısı ve algısı her devalüasyondan sonra ona ayak uydurur.. ve bu sürekli yukarı yönlüdür, dolarla beraber...şu anda keyfi biçimde dolar/tl yi düşük tutmak ülkeye büyük kötülük yapmak olacaktır..mevcut hukumetin de doları 4-5 gibi rakamlara indirmek hedefinin olduğunu sanmıyorum.. şu anda geçici olarak sabitlemek derdindeler.. ama uzun süre bu kadar kontrol etmezler.. aynısını geçen sene 5.80-5.90 arasında yaptılar sonra saldılar..
Bence dışarı kaçmıyor kenara çekilip uygun zamanı kolluyor. Çünkü yabancı oranı azalmasına rağmen dolar artmıyor. Yani yabancı parasını dövize çevirmiyor borsadan çıkanı uygun zamanda girmek için fırsat kolluyor. Ben bankaların da yakın zamanda alınmaya başlanacağını düşünüyorum. Ama 1 ayda mı olur 1 hafta da mı bilemiyorum.
bu ülkede dolar mı daha çok kullanılıyor tl mi ?
ona göre dolar yorumu yapın. oyuncak değil bu 7 den 3 düşsün veya 20 ye fırlasın .
Parası olan vatandaş niye dolar alıyor, görüyor bunları, borsada 3 5 milyon liralik senet taşıyan küçük spekülatörler de hayal kuruyor dth lar bozulacak ellerine yukardan vereceğiz. Isterse arza çıkartsınlar ellerindeki cer çöpü . Vatandaş artık bankadan bile döviz almaya korkuyor. Gidip cer çöp senetleri alacak öylemi. Çok beklersiniz . Marifet 3 5 oyuncak şirket ile borsayı 1453 puan yukardan açmak değil marifet; dolar kurunu 1.453 tl de tutmaktı, tasaruf yapabilmekti, üretim yapabilmekti , rantın olmadığı adil bir gelir dağılımı yaratabilmekti. Marifet hakkı hak edene vermekti. Şimdi burda gelmişler çıktı çıktı borsa çıktı lan çıktıda sanamı çıktı vatandaşa ne faydası var.
Turizm çok kötü olmasına rağmen dolarda yükseliş yok. Bu sana şunu anlatmalı turizm biraz düzelse yada aşı haberleri kesinleşse dolar pert olacak. Çünkü dolar virüs belirsizliğiyle birlikte altın çağını yaşadı. Bundan sonra belirsizlik azaldıkça borsalar altın çağını yaşayacak. Özellikle de gelişmekte olan ülkeler. Bugün bi haber vardı mesela abd mahkemesi türk çeliğine uygulanan vergiyi haksız bulmuş :). Al sana bi dolar kapısı ;)