Tarila kardeşim bu kağıtda teknik anlamsız ,hesabı ve mantığı başkadır,istiyorsan kalvin abine sor:))))))dün yazdığı mesajında herşeyi yazmış,teknikten baya anlar ama yazdıklarında teknik falan yok, istersen oku bir kere daha :)))))))))))
Printable View
Ha sürekli yukarı bir trend ve kanal var tabi,ama o kanalın nedenleri multifaktöryel,neticede paradan para kazanan bir şirket ,hiç hesapta olmayan şirket yönetimi hıyarlıkları falan teknikte nasıl öngörülecek:))))))))))
bir konuda mutabık değilim
Eldeki mevcut portföyün getiri ortalaması %30'ların üzerinde.
ve bu getiri defter değeri olan 1.56 üzerinden
Yani 1 üzerinden getiri %30 / 1 * 1.56 = %46,8
%24 ile kıyaslama yaparken %24'ten %15 inmeniz ve likidite riskini de düşmeniz gerekiyor.
Yani bir tarafta %46,8 diğer tarafta %20.4
Abi bende aslında tekniğin biraz boş olduğuna inanıyorum bu hissede ama genel bir çerçevede oturuyor çoğu şey , ihlal konusu mesela geçen senede aynı hareketleri göstermiş , temettüye gireceği rakamı mesela kanaldaki hareketlerine göre falan belirliyorum . Aslında üç aşağı beş yukarı dediğin gibi çoğu kişinin öngörüsü aynı 1.05-1.10 temettüye girip 20-23 krş arası temettü vermesi , olağanüstü birşey söz konusu olmayacaktır . Herkes biraz heyecan olsun diye tahmin yapıyor işte :)
Bakkal hesabı şu şekilde anlatayım
1.1.2018 portföy 241.5 milyon
7.2.2018 portföy 242.4 milyon (47 günlük getirisi %0.9)(portföyün getiri oranı günlükte %15'lerde)
1.1.2019 portföy 242.1 milyon
7.2.2019 portföy 250.9 milyon (47 günlük getirisi %3.7)(portföyün getiri oranı günlükte %36'larda)
---
Bugünü geçen sene ile kıyaslarken 2 değişkene bakmamız gerekiyor.
1. Portföy büyüklüğü (8.5 milyon TL daha yüksek. Hisse başı fark 5,3 kuruş daha yüksek
2. Portföyün getiri oranı ve potansiyeli (geçen yıl %15 lik bir getiriye sahip bir portföy varken bu yıl %36'nin üzerinde)
Son olarak... bu kağıt iskontolu bir kağıt.
Yani 1.55 TL lik defter değeri olan bir kağıt yaklaşık 1 TL den işlem görüyor.
Yani %36 iskontolu
Bu durumda
2018 yılındaki %15 / (1 - %36) = %23'e yakın bir getiri
2019 yılındaki %36 / (1 - %36) = %55 üzeri bir getir durumu söz konusu olur.
Bu %36 lık portföy getirisini sürdürebilir olmadığını varsayalım yani %20'de kalsa bile
% 20 / (1-%36) = %31 üzeri bir getiri
Bak bu hesap doğru işte. Ama neresi eksik? Hiç kimse 2020 de ne olur bilemez. Yıllık %30 getiri gerçekleşse bile iyi mi kötü mü belli değil. Bu yüzden su an oluşan fiyat 1 ay sonra vereceği temettüye endekslidir. 2020 de 30kr temettü verecek diye senet prim yanmaz. Ne zaman yapar? Kasım ayından sonra.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu sebeple TEMETTÜ sonrası 88 kuruş yerine minimum 94-98 kuruş arası bir yere oturması mantıklı geliyor bana (tabi temettü öncesi de 116 kuruşu geçerse)
bunların hepsi (ne kadar hesap yaparsanız yapın) nihayetinde piyasanın reaksiyonuna bağlı
Ben ISYAT'a uzun vadeli ve kıyaslamalı alternatifsiz gördüğüm için para yatırıyorum.
belirlediğim CURVE altına indiğinde alıyorum, üstüne çıktığında satıyorum
Bu sebeple geçen sene TEMETTÜ sonrası tamamı ile çıktım
70'lerden döndüğünde aldım.
Tam tutmasa da iyi yerleri yakaladığımı düşünüyorum
Hem siz bile temettü sonrası çakmayı düşünürken (bu kadar ballı getiriye rağmen) bu günlerde gelip kağıdı kim alacak:))))))
88 kuruş geçen sene için iyi bir fiyattı
çünkü getiri oranı bozulmuştu.
parayı TL den çıkardım
ama bu Mart ayında 95 kuruş geçen senenin 88 kuruşundan daha pahalı değil
Sayın mrasen bu kağıdın yatırımcısı bellidir,kağıdı da çok iyi bilir,dediğiniz rakamlar bu kağıt için pahalı herkes o fiyatlardan çakar,e bu zamanda o satışları kim karşılayacak,sizin yaptığınız hesap teorik, realite 1 liraya yılda 22 kuruş falan veriyor,alım zamanınızı buna göre ayarlıyacaksınız.Bu aralar alım zamanı değil satış zamanı, kağıdı bilenler de zaten pusuda,o yüzden dediğiniz rakamlar olmaz.
herkes kendi yatırım kararını kendisi verir
benim yazdıklarım tamamı ile matematiksel ve finansal bir gerçek
piyasa gerçekler ile hareket etmeyebilir altında da üstünde de olabilir
Bu senenin fiyatını geçen sene ile kıyaslarken yukarıdaki hesabı dikkate alın derim.
TEK SORUN.. İŞ BANKASI - HÜKÜMET arasındaki durum
ben de bu sebeple sizleri bilgilendiriyorum.
"herkes satar" sadece sizin düşünceniz.
ucuza kaptırma riskiniz var.
ISYAT şu an 1,02'yi gördü
E ben de 1 ila 1.07 arası kapanış bekliyarum dedim demek ki mart sonuna kadar yüzde 4 daha çıkabilir diye öngörmüşüm.Geçen yıl temettü sonrası bir günde durup dururken yüzde 14 çıktı sonra gene ana yoluna döndü.Elbette çıksın ben de isterim de yıllardır yaptığı işler belli ondan yazdım düşüncelerimi.Yoksa borsada her rakam olur 0.73 de gördü geçen yıl.:)))))
yahu Ağustos ayında 0,70'li rakamlardan eklesek mi eklemesek mi derdindeydik. vadeli mevduat getirisinden daha yüksek bir getiri şansı sunduğu için güzel bir alternatif olduğunu belirtenlerimiz de varken ne oldu da işler değişti? vadeli mevduat birden daha cazip hale geliverdi değil mi? öngörülemeyen sonuçlar sonrası harekete geçmek kolaydır. risk ise öngörülemeyeni satın almaktır.
bakın ismen her çeyrek muazzam karlar açıklıyor. peki 2016'ya kadar geçen 6 yıl boyunca bu kağıtta kalmayı tercih edenler temettülerini aldılar ama anaparalarının eriyişini umutsuzca izlemediler mi? şimdi kağıt 2 lira üstündeki fiyatını kemikleştirmiş görülüyor. işte burada da görülüyor ki hisse değer artışı önemli ama bazen kesinlikle kısa vadede değil. Ha, isyat kesinlikle bir ismen değil tabi. risk, zaman ve kazanç üzerine güzel bir örnek bu sadece.
isyat Aralık sonu portföy büyüklüğünü 241 milyon civarına Ocak sonu ise 251 milyon civarına ulaştırabildi. 1 ayda 10milyon kar kayda değer elbette. ama her ay bu oranda büyümesi öngörülebilir mi? portföy büyüklüğümüzün en önemli hikayemiz olduğunu tekrar yineleyelim. ama sonuçta portföy ne kadar büyüse de bu bizi kilit soruya getirir: Enflasyon oranı. bu durum ancak yatırımcı hisseyi defter değerinin altında satın aldığı zaman tersine dönebilir. yani ne kadar iskonto o kadar kar. ama işte en iskontolu fiyatı belirleme noktasında istemsiz zorluklar yaşıyoruz. iskonto nerede başlıyor? 0,82? 0,78? 0,73?mükemmel bir giriş noktası ararken "acaba?" derken buluveriyoruz kendimizi. bunu hisse değerleme aşamasında da yapıyoruz. 0,85? 0,89? 0,95? bir noktada fiyatlama halüsünasyonlarının tuzağına düşebiliyoruz. sürdürülebilir bir stratejiniz varsa kazanırsınız. burada herkesin algısı farklı çalışır. stratejiler "doğru" ya da "yanlış" ekseninde değerlendirilmemeli.
G3421 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
güncel veri:251,407,031.82 // 1.565431
1,04 hayırlı olsun .1,06 geçilirse ne yapacagı belli olmaz 1,16 ya kadar gelebilir.
Bu sene farklı bir yıl, çok değişik şeyler oluyor.
Arkadaşlar hisseden çok sürpriz beklemeyin. Her yıl aynı hareketleri yapıyor. Şubat sonuna kadar 1,04-1,05 seviyesine iyice oturmuş olur. Temettü miktarı kesinleşince önce %5-6 civarı zıplama yapar sonra % 3-4 aşağı düşer. Sonuç olarak 1.07 gibi temettü verir. 20 kuruş verirse 0,87. 23 kuruş verirse 0,84 ten seans açılır. Sonra Ağustos’ta yine 0,78 den alırsınız.
Bu hissenin anlamlı olabilmesi için 0,78 den alıp yıllarca verdiği temettü ve tekrar bir miktar para ile 0,78 den hisse biriktirmeye devam etmek gerekiyor. 10 yıl böyle devam edin, sonra emekli olun. (Olağan dışı bir durum olmazsa her zaman bu fiyatlardan toplayabilirsiniz)
Ben bu sene 0,78 den kayda değer miktarda almıştım. En az 8 sene beklemeyi ve aynı şekilde hiç satmadan hem verdiği temettüğü ile ve ilave bir miktar para ile almaya devam etmeyi hedefliyorum. Bakalım sonuç ne olacak.
Normal seviyesinden çıkmayan tek hisse bu oldu. Bakalım ne olacak. Bende merak ediyorum. Diğer işbank hisseleri 2’ye hatta 3’e katladı
Hocam normalde bende senin gibi düşünürdüm ama bu sene bir tuhaf gidiyor işler, işlem hacmi bu yıla kadar hiç bu seviyelere gelmemişti. Sizde çok iyi bilirsiniz ki günlük 40-50bin civarında bir hacim ile kapatan bir kağıt bir anda 10 misli rakamlara çıktı ki bazı günler bu rakam 20-30 mislini gördü. Yani 500bin, 1milyon 1,5 milyon ve daha üstü. Gördüğüm kadarı ile de bu durum bir tek benim kafamda soru işaretine neden oluyor
Hocam borsacıysanız bilirsiniz o hacimlerin ne kadarı al gülüm ver gülüm bilinemez.Geçen yıl temettü sonrası bir salak geldi kağıda bir günde yüzde 15 artış yaptırdı deli hacimle,sonuç ne oldu bizim kalvin ekmek yedi :)))))))Ha borsadır bir arkadaş gelse dediğinizi yapsa elbet o babayiğidi ben de alkışlarım ve emin olun baya dua ederim kendisine.İnşallah diyelim tabi.Neyse yatırımcısıyız kağıdın acemi arkadaşlara yardım edelim derken ekmeğimizden olmayalım,serkan kardeşin dediği gibi ben artık yazmayı bırakıyorum,herkese bol kazançlar.Son olarak bu kağıt borsanın en iyi kağıdıdır hiç kimse uzun vadede zarar falan etmez en yatırımcı dostu kağıtdır.Herkese bol kazançlar.
Ben diyorum ki, işyat kendi hisselerini alıp 2 tl ye yükseltse oradan piyasaya satsa 100% kazansa (bunu 100m ile yapsa) sonra dönüp hisse başı 60 krş temettü dağıtsa nasıl olur....
Komik
Mi Note 3 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
252,277,343.09 // 1.570850 maşallah nazar değmesin
temettü oranı açıklanana kadar 1,00 - 1,04 arasında gider gelir ve yataya bağlar, temettü oranı açıklandıgında oldugu noktadan %5-8 oranında sıçrar sonra geri çekilir ,sonra temettü son gününe kadar sıçradıgı noktaya gelir kapanır. benim öngörüm 1,08 temettü son günü kademesidir.
252,375,538.31 // 1.571461 veride bir adımdaha ileri
Selamlar arkadaslar,
Dün temettu aciklamasi sonrasi Soda topiginde epey tartisma cikti. Soda nin İsbankasinin eurobondlarini alarak bankayi fonladigi iddia edildi.
İsyat sayfasinda eurobondlar hakkinda epey bilgisi olan arkadaslar vardi. Rica etsem yukaridaki eurobondlarda Soda AŞ yi zarara sokacak sekilde bilerek yapilmis bir yamukluk var mi yorum yapabilirler mi? Hic bir bilgim yok bu eurobondlar hakkinda. Tskler. Syg.
Bahsettiğiniz konu ekteki tablo ile anlaşılabilecek bir şey değil. Eger isbankasi eurobond satıyor ve hiç kimse almıyor da sadece soda bu eurobondlari alıyorsa bahsedilen doğrudur. Ama bildiğim kadarıyla isbank fon bulma konusunda sıkıntı yaşamıyor. Belki bazı bonoları olması gerekenden 0.5 puan dusuk çıkardıysa ve talip çıkmayınca soda bu bonoları aldıysa küçük bir destek atmış olabilir. Eh bu da devede kulak sayılır.
Bahsedilen bonoların hepsi hepsi kaç kuruş ki?
Ama genel olarak iştiraklerin ana firmaya bu tip kıyak geçmesi normal karşılanıyor. İsyat da isbank fonlarını alıyor mesela hiç de karlı değil ama miktar ufak olduğundan göze gelmiyor.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi