10 mayıs olmalı
Printable View
03 Mayıs 2018 Perşembe (Bloomberg)
Rusya'ya 20 bin tonluk tavuk ihracatı yolda
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Rusya'nın ambargosunun kalkmasına rağmen kanatlı ihracatının bürokrasi nedeniyle henüz başlamadığını belirterek, "Rusya, sağlık raporunu 15-20 gün önce onayladı, ihracat yapılabilir konuma geldik. Görüşmelerde fiyat vermeye başladık. Rusya'ya 20 bin tona yakın kanatlı et ihracatı olacaktır." dedi.
Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piliç eti üretiminde dünyada 8'inci sıradaki Türkiye'deki sektörün her geçen yıl büyüdüğünü ve payını artırdığını söyledi.
Sektörde geçen yıl üretimin bir önceki yıla kıyasla yüzde 11 artışla 2,38 milyon tona yükseldiğine işaret eden Koca, bu yıl da büyümenin aynı oranda gerçekleşmesini tahmin ettiklerini bildirdi.
Koca, beyaz ete talebin yaz döneminde arttığını, ramazan ayıyla birlikte tüketimde daha fazla artış beklediklerini dile getirdi.
Dövizdeki yükselişe paralel, sektörün maliyetlerinin de arttığına dikkati çeken Koca, bunu fiyatlara yansıtmadıklarının, fiyatların geçen yılın altında olduğunun altını çizdi.
Türkiye'nin geçen yıl 443 bin 21 ton kanatlı et ihraç ettiğini vurgulayan Koca, ülkenin ayak hariç piliç eti ihracatında 5'inci sırada olduğunu ifade etti.
Koca, geçen yıl ihracat artışının yüzde 30 düzeyinde olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Kanatlı et ihracatı 2014 yılında pik yapmıştı. 2015'te Türkiye'de kuş gribi yaşandı, bu nedenle ihracat durdu. Daha sonra kuş gribinin yasakları kalktı ancak bu sefer Irak'a tırlar gidemedi 3-4 ay mal yollayamadık, ihracatta ciddi düşüş görüldü. 2016'nın ikinci çeyreğinden sonra ihracat toparlanmaya başladı. Geçen yıl 2014 yılı rakamlarını geçtik, bu yıl rakamlar daha da yukarı gider. Bu yıl kanatlı sektörü ihracatının yüzde 10-15 artışla 500 bin tona ulaşmasını öngörüyoruz."
Rusya'ya tavuk ihracatında bürokratik işlemlerin tamamlanmadığına dikkati çeken Koca, "Rusya sağlık raporunu 15-20 gün önce onayladı, ihracat yapılabilir konuma geldik. Görüşmelerde fiyat vermeye başladık. Rusya'ya 15-20 bin tonluk kanatlı eti ihracatı olacaktır." diye konuştu.
Koca, Irak'a ihracatta da bazı ufak tefek sıkıntıların bulunduğunu, buna karşın Türkiye'nin payında bir azalma olmadığını bildirdi.
- "Mısırda gümrük vergisi sıfırlanmalı"
Türkiye'de beyaz et sektörünün büyümesi için yeterli kümes olması gerektiğine işaret eden Koca, "Kümes olmadan sektörün büyümesi mümkün değil. Geçen yıllarda IPARD kaynaklı destekler verildi, kümesler entegrelerle hiç alakası olmayan yerlerde yapıldı. Şu anda sektörün en büyük sorunu kümestir. Yeterli kümes olmaması halinde ileride sektörün büyümesinde ciddi yavaşlama olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Koca, sektörün bir diğer sorununun da Biyogüvenlik Yasası olduğunu dile getirerek, AB ile uyumlu bir mevzuat yapılması gerektiğini vurguladı. Koca, "Biyogüvenlik Yasası bu şekilde olduğu sürece bizim rahat etmemiz mümkün değil, gelecekte de gıda sektörünün başı çok ağrıyacaktır." ifadesini kullandı.
Öte yandan sektörün önemli ham maddelerinden biri olan mısırda gümrük vergisinin sıfırlanmasını talep ettiklerini belirten Koca, yurt içindeki üretimi baltalamayacak bir modelin oluşması gerektiğini kaydetti.
Yorumum günlük anlaşılmış olabilir. Bilanço öncesini kastetmiştim aslında. İyi olmayan bir bilanço öncesi suni yükseltmeymiş gibi geliyor bana. Bu ortamda bu tepki garip gibi. Yeni birşey yok çünkü. Rusya ihracaat demeyin, yılların öyküsü bu.
Topik gülmez merak etmeyin. Ben de topiğe gülmem. Aynı gemideyiz...
borsa geleceği satın alıyor...sanki birinci çeyreklerden çok ikinciyi satın alıyorlar...birinci çeyrek kötü gelse dahi hisse ilk etapta biraz aşağı sarkar daha sonra toparlanır diye düşünüyorum...ikinci çeyrekler ile birlikte tekrardan 20 li rakamlardan söz edebileceğiz diye düşünüyorum...arasıra gülmek iyidir dostlar...ben güldürmeyi de seviyorum gülmeyi de...beni güldürenlere dua bile ediyorum ve ALLAH da onları güldürsün diyorum...
Bu arada bist in +2 lerde gezerken bizimkinin -5 lerde olduğu zamanları da çok gördük. Temkinli olalım. Kumar hissesine döndük artık.
kademeler çok dengesiz.çok hızlı geçişler oluyor.
Sıkıntı yok. Rahat olun. Her şey geçici. Önemli olan bunun farkında olabilmek.
Dövizin bu gidişatı 2.çeyrek bilanço için de hevesimi kırmaya başladı. Seçime kadar böyle olacağını düşünürsek eğer ve başka da haber çıkmazsa olumlu yönde, 6 ay öncesinin fiyatları zor gibi geliyor bana. Ama ciddi bir ihracat, müşteri bağlantısı, brf de olumlu gelişmeler, vs... adımlar ibreyi yeniden yukarı çevirebilir belki. Aksi halde asansör hissesi oluruz.
Daha ne beklentisi içindesiniz bilancoyu fiyatladi bedelsiz de yok temettü de yok ne bekliyorsunuz ki hâlâ 15000 zararla çıktım artık dayanacak güç kalmadı maliyeti benim gb olup çık.ayanlara allah kolaylık versin
1 yıldır ara ara alıp satarım. Şunu anladım. Asla çok lot almayacaksın. Hemen basıyorlar maalesef ki çıkmana da izin vermiyorlar. Sonuç: Bi sürü zarar...
RNE-L01 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Haberde banvitin ismi gecmiyor gordugum kadariyla..bu pozitif ayrismasini saglar mi acaba
Sent from my iPhone using hisse.net
Keko kardeş, bilanço için 10 mayısı beklerler mi? Tarih net mi nezaman gelecek? Beklentin ne [emoji4]
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
ayıp ya ayıp
Fason üreticiler entegrelerden şikayetçi imişler batan çok fason varmış maliyetleri sanki entegreler artırıyo sektörde ciddi sıkıntı olduğu aşikar ve buda yeterince fiyatlanmış olabilir üretimi durduran entegreler bile katıldı son zamanlarda fasonculara banvitin maliyet avantajı bu krizden banviti daha güçlü çıkarma olasılığı var bakalım işin sonu nereye varacak.
Sektörde bu sıkıntılar varken bu bilanço banvit için çok önemli bırakın iyi bilançoyu normal bi bilanço bile gelse banvit için uzun vadede çok pozitif algılanır kanaatimce şu ortamda.
çok defa söyledim bu çeyrekten çok çekiniyorum...nedeni artan maliyetlerdir...olası kötü bilançoda biraz aşağı korkutmak amacıyla sarkıtabilirler sonrasında ikinci çeyrekleri satın alırlar....bana göre bu aralar zaten önemli oranda toplamış olmaları lazım ..boş kalan az bir kısım depoyu da son bir sarkıtmada doldurup tekrardan yukarı çıkarırlar diye düşünüyorum...benim aklımdaki senaryo budur..
yakın takibimde olan ve zaman zaman yorumlar da yaptığım banvit ,arsan,menderes ve blcyt henüz bilançoyu yollamadılar...bakalım ne zaman yollarlar...??
21 mayıs son tarih. Allah bilir o güne kadar beklerler. Yatırımcı ilişkilerindeki adam bana biraz gevşek gelmişti. E raporu onun yollayacağını düşünürsek ve yaklaşan genel kurul hazırlıkları bu süreyi sonuna kadar kullanacağına dair tahminlerimi güçlendiriyor.
Son tarih 21 Mayıs. Ancak yatırımcı ilişkilerini arayan bir arkadaş 2-10 Mayıs arası yollarız cevabını almıştı.
Arkadaşlar kur artışı banviti nasıl etkiler? Döviz geliri var ancak döviz borcu var mı? Geçmiş dönem bilançosunu inceleyen bir arkadaş bizi aydınlatabilir mi?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
108 milyon tl değerinde döviz açığı var...üçüncü çeyreklerde bu miktar 45 milyonmuş....dövizin %10 artması genel itibari ile 10,8 milyon tl karı törpüler....yanlız bu borcun ne kadarı dolar ne kadar eurodur bilmiyorum...bakmakta fayda var....malum euro daha çok çıkıyor....
İnerken paldir kültür çıkarken nazlanarak..
Omuz Baş Omuz formasyonu yapmışsın. İkili dip formasyonu tamam. Daha nedir istediğin! Nedir bu isteksizlik!
BANVT Konsolide 2018/3 Aylık DÖNEM KARI (ZARARI): 10133888 Yıllık Değ%:-69
Beklediğim tarzda bilanço. Kar düşük (ama en azından tek hane değil). Satışların maliyeti geçen yıl %79 iken, bu yıl %87 ye çıkmış. Bu da brüt karı yaklaşık 40 milyon TL eritmiş. Sonrası da ona göre şekillenmiş zaten. Yani maliyet artışının etkisi çok büyük.
Ben bazı arkadaşlar gibi etiket fiyatlarıyla ilgilenmiyorum. Maliyetim arttı deyip zam yapamazsınız bu sektörde. Asıl takip ettiğim maliyetlerdi zaten. Ne kadar kontrol altında tutarsanız ala. Kurun bu çeyrekte şok bir şekilde yükseldiğine şahidiz. Bu da mısır, soya, ambalaj vs... Diğer tüm maliyet kalemlerini etkileyecektir.
Kısacası şu olur, bu olur diye uçmadan daha gerçekçi bakmaya çalışırsak büyük zararlara katlanmak zorunda kalmayız.
Hepimize hayırlı ve bol kazançlar dilerim.
Beklenen düşük kar geldi.Bunun buyuk oranda fiyatlandigini düşünüyorum.Ama spek ne yapar bilemem.Ancak bundan sonra beklenti satın alınır.İlerki süreçte oransal olarak gelir artarken giderler azalacaktır.Yıl sonu iyi olacaktır.YTD kendi düşüncem.
hep çok çekiniyorum dediğim bilanço gelmiş...ne yazık ki benim beklentim olan ama burada ifşa etmek istemediğim 20-25 miyon karın çok altında kar gelmiş...10 milyon çok az...ama maliyetlerin de çok arttığını son zamanlarda ısrarla söylüyorduk...
en son tuik verilerini paylaştığımızda üretimin de türkiye geneli son çeyreklere göre azaldığını söylemiştik...ciro 2017 son çeyreği 650 milyon tl lik ciroya göre 595 milyona gerileyerek azalmış...ama geçen yılın birinci çeyreklerindeki 570 milyonluk ciroya göre ise 25 milyon artmıştır...
tabi en çok etkili olan soya ,mısır ,enerji,işçilik giderlerinin artmış olmasıdır...ayrıca döviz açığı dolayısı ile o kalemde de olumsuzluklar olmuştur...
aylar önce ilk çeyreğin kötü gelebileceğini bu bilançoya dayanarak hisseyi ilk etapta aşağı sarkıtabileceklerini ama daha sonra tekrardan çıkaracaklarını söylemiştik...aşağı yukarı herkes psikolojik olarak buna hazırdır...umarım bu düşüşler bu bilançonun satın alınması olarak yansımış olsun ve bundan sonra düşmesin..
ikinci çeyreklere ise tavuk fiyatları 7 tl ile girdi ve en son geçen hafta fiyatlar 7,5 tl ye çıktığını hatırlıyorum...önümüzde ramazan ayı da var bu ayda da tüketim artıyormuş...o vakit fiyatları 8-8,5 tl lerde görürsek şaşırmayız...anlayacağımız ikinci çeyrek her halükarda iyi olacaktır...ama geçen yılın karı yakalanır mı ?? o çok zor görünüyor ..
neyse dostlar ben hepimize başarılar diliyorum...
olu soyucucu serefsızlerrrrrrrr
haftalar önce yazmıştım
kuşlu sitede pirekaplan var teknik pazarlamacı
en son bunu pazarlıyordu
beklenen hazin son
umarım toparlar.
yatırım tavsiyesi değildir.
Soygun başarı ile gerçekleştirilmiş paranızın %50 si çalınmıştır. Bir daha da BIST 30 dışına cikmamaniz gerektiği seve seve idrak ettirilmiştir.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunun tavuk fiyatı maliyet yada şunları bunla ilişkisi yok. Bariz soygun amaçlandığı için tavuk 100 liradan da satilsa sonuç değişmez.
Kimse beklenti gerçekleşti yıl sonu iyi olur diye insanları tuzağa cekmesin.
yaw ne alakası var , ilk çeyrekte 10 milyon kar getiren hisse,güne primli mi başlayacak yani ?? Eğer yıl sonu bilançosuna kadar karını arttırabilirse ,tekrar eski seviyelere ulaşabilir . Aksi takdirde ,maalesef banvit defterini kapatmak zorundayız .
YTD
şu anda gelen 11 milyon gibi komik bir kar rakamı gerçekten de hayal kırıklığı oluşturuyor...kar bu şekilde gelmeye devam ederse sıkıntı devam eder...bu arada topikten vede sektörün içinden bir dostum piyasada soyanın kalmadığını onun yerine kırık buğdayın yem olarak verildiğini söylüyor....
geçmiş haftalarda tavuk yeminin bileşenlerini saymıştık..işte çok pahalılaşınca soyanın yerini artık buğday almış...anlayacağımız maliyetler çok artmış...eski karların oluşması için soya fasulyesi ve mısırın ve ayçiçek küspesinin fiyatlarının iyi takip etmek gerekiyor..kısacası maliyetlerde düşüşler görmek gerekiyor...