Bu şekilde hesaplarsaniz akenerji ni kurulu güç olarak ayen in 3 katı.
Printable View
Bu şekilde hesaplarsaniz akenerji ni kurulu güç olarak ayen in 3 katı.
Ne kadar üretmiş verimlilikleri kaç ? Doğu Karadeniz'de HES ile Akdeniz, Ege'de HES bir değildir. Rezarvuarlı HES ile Akarsu HES bir değildir. Muğla, AYDIN, Çanakkale'de RES ile Güneydoğuda RES bir değildir. Avrupa'da HES ile hiçbiri bir değildir.
AK Enerji 9 ayda 1035 milyon faaliyet karı üretebilmiş, Ayen Enerji 6 ayda 955 milyon üretmiş. 9 aylıkta da büyük ihtimal 1400 milyonlarda falan olursa AKENR'e göre 35% daha ucuz olur ya da AKENR AYEN'e göre 30% daha pahalı olur.
Hangisi yanlış acaba?
Ben verileri buradan aldım. Bakın, yazın yanlış olanı...
https://www.enerjiatlasi.com/firma/
Ben bu enerji santralleri konusunda çok bilgili olduğumu savunmuyorum. Daha önce de yazdım aslında...
Ben grafiğe ve bilançoya bakıp, aldım. İlk aldığımda 1.80 Lira idi. Şimdi 3.72 Lira. Arada alıp sattım vs. vs...
Bilanço bu hızla iyileşirse bu fiyat da bedava olacak diye düşünüyorum...
Depolama tesisleri için başvurular EPDK tarafından uzun süredir alınıyor. Ancak mevzuatı henüz net değil. Bugün yarın yönetmeliğin çıkması bekleniyor.
MWe elektrik gücü anlamına gelir. Yani saatlik olarak sisteme verebileceği maksimum elektrik gücü.. MWm sistemin maksimum mekanik gücü anlamında... Depolama sistemlerinde aslında MWh ifadesi kullanıyor çoklukla. Güneşde de bir MWp varki oda MW pik demek. Pik saatte ulaşacağı maksimum anlamında... Birde termikte kullanılan MWt varki anlayana aşk olsun...
Maşallah enerjisi piyasasındaki MW'ler aşırı sol örgütler gibi.. :)
Depolamada konuşulan, -beklenen yönetmelik-, maksimum MWe kadar MWh gücünde depolama yapmanız. Yani 10 MWe gücünde RES, HES veya GES için minimum 10 MWh depolama tesisi kurmanız..
Hafta itibari ile konuşulan dedikodu niteliğindeki rakamlar 13000 ile 30000 MWh civarında depolama tesisi başvurusu yapıldığı... Henüz mevzuatı olmadığı, teminat mektubu dahi istenmediği için dilin kemiği yok misali önüne gelen 300-500 başvurmuş durumda...
Yarın AKENR'de 1000MWe başvurdum dese der.. 5 krş maliyeti yok. Ama hisse fiyatını yükseltmek değil/baskılamak istedikleri için böyle bir haber göndermezler tabii... Ama yeteri kadar LOT topladığında yönetim efradı arka arkaya gerçek/spekülatif haber yağdırma potansiyeli de var tabii...
KONTR, SMART, YEOTK, GESAN uçuruyor hisse fiyatlarını kıytırıktan KAP haberleri ile hergün... 1-1,5 milyar dolar oldu şirket değerleri 2 sandalye/1 masa için...
Parça parça cevap vereceğim. Haklısınız. 7 sene AYEN hissesi taşımış ve uzun süreliğine de AKENR'e bağlanmış biri olarak biraz katkıda bulunayım.. Evet... Doğu Karadenizde HES ile Akdeniz'de HES bir değildir.
AMA, a) Doğu Karadenizde HES ile Doğu Karadenizde HES bir değildir.
(Rize'deki HES ile Gümüşhanedeki arasında dağlar kadar fark vardır.
b) Akdenizde HES ile Akdenizde HES bir değildir. MAraş, Adana Dağlarındaki HES'ler farklıdır, Mersin Adanadaki HES'ler farklıdır. Mersinde, Antalya'da karstik boşalımlı pınarlardan beslenen HES'lerin tadını Rize'dekiler dahi veremez. En iyi HES^ler buradakilerdir.
AYEN'in HES'i Gümüşhane'dedir. Maalesef verimli değildir. Planlandığı kadar üretmemektedir maalesef. DEPOLAMALI değildir. Sadece kuru sezonda saatlik regülasyon yapabilecek küçük bir rezervuarı vardır. Oysa üretimin çok ama çok büyük çoğunluğu kar erimesi ile ikinci çeyrektedir ve o sezonda bu depolamanın bir faydası da yoktur.... 100 MW Yamula'yı ise saymayın hiç... hem 1,5 centten satıyor enerjiyi hemde sadece 2 senesi kaldı. 2 sene sonra EÜAŞ'a devredilecek..
AKENR'inin 1'i Bursa'da 6'si Maraş-Adıyaman-Adana ekseninde 7 HES'i var. Bursa'daki büyük bir baraj. Sulamalı olduğu için kontrol DSİ'de.. Fiyatların HES'ler dolayısı ile çok düştüğü Nisan Mayıs'ta değil, OCak-Şubat-MArt-Nisan'da üretim yapıyor çoğunlukla... FEkeler, Gökkaya, Himmetliler ve Burç Bendi depolamalı.. Birtek minik Bulam depolamasız... ÜRETİM dönemleri Doğu Anadolu ve Karadeniz HES'lerinin devreye girerek fiyatları SIFIRLARA yaklaştırdığı dönem DEĞİL, PTF'nin daha pahalı satılabilecek olduğu yılın ilk ayları...
SONUÇ OLARAK, AKENR HES'leri AYEN'in HES'in den birim olarak daha değerlidir. Büyüklük olarak da AKENR'in 290 MW AYEN'in 68 MW HES'i var Türkiye içerisinde...
Gelelim Arnavutluktaki HES'ine.. 100 MW üzeri gayet güzel depolamalı/barajlı bir proje. Euro ile kredilendirildi, Euro ile Avrupa piyasasında satılıyor enerji. BU SENE müthiş KAZANDIRDI, avrupadaki ENERJİ KRİZİ dolayısı ile... Gelir EURO, Kredi EURO... Dolayısı ile kur riskide yok... Çok güzel proje .. DEĞERLİ...
AYEN'in rüzgar santralleri genellikle İzmir, Aydın civarında.. Hepsi birbirinden değerli. Ama hiçbirinin birim MW üretimi AYEN'in Balıkesir santralini yakalaymaz.. Türkiye'de en iyi yer Çanakkale/Balıkesir'dir. Ama diğer bölgeler kötüdür anlamına gelmez. Rüzgarlar genelde hepsi 2800-3000 saat aralığını yakalıyor yıllık.. Yani aradaki fark yüzde olarak CÜZİdir...
Tabiiki AYEN rüzgar gücü 130 MW > AKENR rüzgar gücü 28 MW
Ama AKENR HES gücü 290 MW > AYEN HES gücü 68 MW Türkiye + 110 MW Arnavutluk
AKENR Termik gücü 900 MW > AYEN Termik Gücü 0
AYEN Borç ~ 4 milyar TL < AKENR borç ~12 milyar TL
Ayen Kasa ~450 milyon TL < AKENR kasa ~1,8 milyar TL
AYEN PD ~8,5 milyar TL > AKENR PD~2,7 milyar TL
Bu rakamları karşılaştırarak herkes kendi hedefini belirleyebilir. Ben şahsen potansiyelin burada çok daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Başkası başka hissede olduğunu düşünebilir. Sonuçta da kendi şahsi düşüncesine göre yatırım yapar...
Saygılarımla