Emekli maasi odemiyor.
Aslinda bir seyler oduyor da, alim gucu olarak %98 emekli,aclik sinirinin altinda.
Printable View
"TL yapılacağı için,ödemeleri yapamıyoruz" demelerini beklemem ama çok ağır bir fatura çıkarsa, muhtelif seçenekler söz konusu olabilir.Örneğin ödemeler uzun bir vadeye yayılarak taksitler halinde yapılabilir,enflasyon ortamında reel olarak eritilebilir.Veya kazancın çok büyük kısmını silecek geriye dönük "gelir vergisi" konulabilir.Hiç olmamış bir şey değil ,2001 ekonomik krizinde Ecevit hükümeti zamanında çok yüksek faizli tahviller ihraç edilmiş,itfa tarihinde,geriye dönük olarak "1 defaya mahsus " reel kazancı silen stoppaj vergisi getrilmişti.KKM hesaplarında da "B planı olarak,çıkış kapısı olarak" KKM hesaplarına geçenlere,bu hesaba geçişle birlikte "geriye dönük mevzuat değişikliği" olmasını kabul ettiklerine dair bir taahütname imzalatıldığı için ,hukuki altyapı da -gerektiği takdirde- örneğin kazançlara stoppaj vergisi kesilecek şekilde gelir vergisi getirilmesine uygun.
https://twitter.com/e507/status/1509062750147858432
Dün merkez bankası genel kurul toplantısı,yapıldı,bugün de merkez bankasının yıllık faaliyet raporu yayınlandı.Biraz önce ekran başına geçtiğimde raporu inceleyecektim ama daha önce e507 güzel bir inceleme yapmış ,linki yukarıda...
Okurken muhasebel makyajlardan ben utandım,hazırlayanlar içinden de utanan varmıdır acaba...
Dün akşam bu başlıkta dikkat çekmiştim,1951 yılından bu yana %2.5 aylık artış ile, Almanya son 71 yılın en yüksek aylık enflasyonunu gördü.Almanya gibi 2 dünya savaşı arasında hiperenflasyon dönemi yaşadığı için, genetik olarak enflasyona çok hassas bir ülke için felaket kötü bir veri. Daha 15 ay önce Almanya'da yıllık enflasyon sıfır seviyesinin bile altındaydı.Sorumsuz merkez bankaları yöneticileri küresel ölçekte enflasyonda yangın yarattılar.Bu veri aynı zamanda -her ne kadar aralarında yüksek korelasyon olmasa da- Amerikan enflasyon verisi için de öncü veri.
Wednesday March 30 2022 Actual Previous Consensus
03:00 PM
DE
Inflation Rate YoY Prel MAR 7.3% 5.1% 6.3%
03:00 PM
DE
Inflation Rate MoM Prel MAR 2.5% 0.9% 1.6%
03:15 PM
US
ADP Employment Change MAR 455K 475K 450K
03:30 PM
US
GDP Growth Rate QoQ Final Q4 6.9% 2.3% 7.1%
Commerzbank, önümüzdeki günlerde ciddi bir yukarı hareket öngörüyor kurda..Alıntı:
Originally Posted by Commerzbank1
05:30 PM
US
EIA Crude Oil Stocks Change 25/MAR -3.449M -2.508M -1.022M
05:30 PM
US
EIA Gasoline Stocks Change 25/MAR 0.785M -2.947M -1.744M